Blog
Top 10 Bijzondere Meloensoorten
6 min

Top 10 Bijzondere Meloensoorten

6 min

In dit artikel bespreken we 10 bijzondere typen meloenen die je thuis kunt telen. Ben je op zoek naar een uitdagend project of juist een eenvoudige ervaring? En eet je je fruit het liefst rauw, in een salade, als cocktail of als onderdeel van een stevige maaltijd? Je vindt hier vast de meest geschikte meloen. Lees snel verder!

Ooit op een hete zomerdag in een lekker, fris stuk watermeloen gebeten? Dat vergeet je nooit meer! Maar weet je dat er eigenlijk heel veel verschillende soorten meloenen bestaan die makkelijk met de bekende zomerklassieker kunnen wedijveren?

In dit artikel maak je kennis met maar liefst 10 soorten meloenen. Deze zijn niet alleen ongelooflijk lekker, maar laten zich heel makkelijk thuis telen! Lees verder, ontdek jouw favoriet en plant je zaden vandaag nog.

Wat maakt een meloen speciaal?

Vergeleken met bekender fruit, zoals watermeloen, zijn veel van de meloenen in dit artikel een stuk zeldzamer. Ze bieden bijvoorbeeld bijzonder gekleurd vruchtvlees of een andere textuur en dan hebben we het nog niet over de smaak gehad. Bovendien zijn ze erg voedzaam en hebben aanzienlijke potentiële voordelen voor je gezondheid. Je hebt dus talloze redenen om heerlijke meloen te eten!

Een interessant feitje over meloenen is dat ze tot de Cucurbitaceae familie behoren, ook bekend als de kalebasfamilie. Tot deze groep behoren een hele reeks groentes, waaronder pompoenen, komkommers en luffa, de bron van de beroemde natuurlijke spons.

Gerelateerd artikel

Top 10 Soorten Fruit Om Zelf Te Kweken

Zijn meloenen gezond?

Lange tijd bestond er onduidelijkheid over de impact van meloenen op de gezondheid en het welzijn. Veel mensen geloofden dat meloenen slechts een zoete lekkernij zijn. Ze dachten dat een meloen alleen water en suiker aan het lichaam levert, wat leidde tot gewichtstoename en verhoogde bloedsuikerspiegels.

Inmiddels weten we dat dit onzin is! Deze denkwijze stamt vooral uit de 20e eeuw en behoort nu tot het verleden. We kunnen gerust zeggen dat meloenen over het algemeen zeer voedzame en verrukkelijke vruchten zijn.

Cantaloupe is bijvoorbeeld in verband gebracht met de volgende voordelen voor je gezondheid:

  • Kan het immuunsysteem versterken.
  • Kan de huidgezondheid verbeteren.
  • Kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
  • Goed voor de spijsvertering.
  • Kan de bloeddruk verlagen.
  • Kan gezonde botten en tanden bevorderen.
  • Kan de ogen helpen beschermen tegen ouderdomsziekten.

Deze potentiële voordelen zijn te danken aan de talloze voedingsstoffen in cantaloupe, waaronder vezels, kalium, carotenoïden, B-vitamines, vitamine A, vitamine C, vitamine K en calcium.

Vitamine C, vitamine K en calcium zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor de gezondheid van de botten. B-vitamines zijn betrokken bij de synthese van neurotransmitters in de hersenen, zoals dopamine en serotonine. Kalium kan de bloeddruk verlagen en vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering. De lijst met voordelen is echt eindeloos!

Top 10 bijzondere meloensoorten

Je weet nu dat je niet alleen je smaakpapillen verwent als je meloen eet (of als smoothie of vers sap drinkt), maar dat dit mogelijk ook je gezondheid ten goede komt. Daarmee is het de hoogste tijd om door te pakken en je te introduceren aan 10 interessante soorten meloenen die je zelf thuis kunt telen!

Je vindt hier vast een soort die je aanspreekt, ongeacht je wensen voor de smaak en of je een gemakkelijk of juist een uitdagend project zoekt.

1. Suikermeloen

Suikermeloen

Deze soorten staan bekend om hun zoete vruchtvlees met de geur van muskus. Bovendien is het fruit heerlijk sappig en heeft een prachtige, oranje kleur. Suikermeloenen kun je het beste vers eten, bijvoorbeeld als dessert of als zoet en verfrissend, zomers tussendoortje.

Suikermeloenen hebben een lang, warm teeltseizoen nodig en zijn vatbaar voor bepaalde schimmelziektes. Daarom presteren ze beter in minder vochtige omstandigheden. Zaai de zaden in vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon. Vorst zal je planten doden, dus plant ze niet te vroeg in het seizoen.

De eenjarige ranken produceren gele, eenslachtige bloemen die op hun beurt prachtig fruit produceren. Deze meloenen zitten boordevol voedingsstoffen en geven een heerlijke zoete geur af als ze rijp zijn voor de oogst. Bovendien veranderen ze dan ook van kleur.

2. Charentais

Charentais

De meloen 'Charentais' laat zich gemakkelijk telen en is ongelooflijk lekker. De smaak kunnen we het beste omschrijven als een intensere versie van de cantaloupe meloen (die familie is), met een eigen, kenmerkende twist. Deze moet je echt eens proberen!

Deze meloenen zijn vrij klein, ongeveer zo groot als een sinaasappel. De schil is zacht, met grijs-groene tinten en interessante, donkere strepen. De kleur verandert naar lichtgeel naarmate de vrucht rijpt.

Zodra de kans op vorst voorbij is, kun je Charentais meloenen buiten telen. Wanneer je liever niet afhankelijk wilt zijn van het weer, kun je de zaden in een kas opstarten en een maand later buiten planten. Geef ze voldoende water en overweeg om een laagje organisch materiaal van ongeveer 5 tot 7cm op de aarde te leggen. Voordat je het weet, kun je jezelf verwennen met heerlijk verfrissend fruit!

3. Flavor Journey

Flavor Journey

Flavor Journey ontwikkelt een zeer gladde, witachtige schil en prachtig lichtgroen vruchtvlees.

Met de juiste hoeveelheid zon en een beetje verzorging zal deze soort 2 tot 3 oogsten produceren. De planten hebben een rijke, donkergroene kleur en een mooi bladerdak.

Flavor Journey is een nieuw type honingmeloen. Het fruit is van hoge kwaliteit en biedt een zoete en verfrissende traktatie.

4. Watermeloen

Watermeloen

De verfrissende zoetheid van een grote, sappige watermeloen op een warme zomerdag is niet te evenaren. Eet een stukje uit het vuistje, of meng blokjes door een salade met wat fetakaas en verse munt. Hoe je het ook eet, de smaak van je watermeloen is nog beter als je deze zelf gekweekt hebt!

Hoewel watermeloenen wat lastiger te telen zijn als je niet veel ervaring hebt, kunnen ervaren tuinders er prima mee uit de voeten. Start je zaden 2-3 weken voor de laatste vorstdatum binnen op, in een kweekbak. Als het gevaar op vorst geweken is, kun je ze 2 weken later buiten zetten. Woon je op een plek met een warmer klimaat en een langer teeltseizoen, dan kun je ze ongeveer 1 à 2 weken na de laatste nachtvorst direct buiten zaaien, maar alleen als de aarde tot minimaal 18°C is opgewarmd!

Watermeloenen zijn dol op zon en hitte en groeien het beste op plekken met een lang teeltseizoen. Aan het einde van de zomer kun je ze oogsten en van je zelfgekweekte, voortreffelijke meloenen genieten!

5. Piel de Sapo

Piel De Sapo

Piel de Sapo is een veelzijdige meloen voor zowel in de keuken als de tuin. Het is een uitstekende keuze als je thuis meloenen wilt telen.

Zodra de temperatuur boven de 20ºC is, kun je de zaden planten. Zaai ze in groepjes van vier, in vochtige grond, met 50cm ruimte tussen elk groepje. Na 7 tot 10 dagen zullen je zaden kiemen. Houd er rekening mee dat Piel de Sapo van veel zon houdt, dus zorg dat je een plekje hebt waar je planten veel zonlicht krijgen.

De schil van deze meloen is gerimpeld en het vruchtvlees heeft een lichte, zoete smaak, ideaal voor fruitsalades, gazpacho's, sauzen en cocktails. Combineer Piel de Sapo met citrusvruchten, olijfolie en romige kazen. Smullen geblazen!

6. Bittermeloen

Bittermeloen

Bittermeloen is een onmisbaar ingrediënt in veel Aziatische keukens en heeft, je raadt het al, een bittere en zure smaak. Vanwege de smaak gaat de vrucht goed samen met varkensvlees of garnalen, in curry’s of ingemaakt.

Je kunt uit verschillende soorten bittermeloen kiezen, en elk heeft weer een iets ander uiterlijk en smaak. Over het algemeen houden de planten van warmte en ze floreren in (sub)tropische klimaten. Zorg ervoor dat je een kweekruimte hebt die dergelijke warmte en vochtigheid kan nabootsen, voordat je aan bittermeloen begint!

Bittermeloen heeft mogelijk ook veel voordelen voor je gezondheid, waaronder:

  • Rijk aan voedingsstoffen.
  • Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.
  • Kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen.
  • Kan de vezelinname bevorderen.

7. Lemon Drop

Lemon Drop

Deze meloen is voor liefhebbers van zoete en pittige smaken. Lemon Drop meloenen bevatten veel citroenzuur. In eerste instantie smaken ze subtiel zoet, zoals honing- of watermeloen, maar al snel merk je een scherp accent dat wat aan citroen doet denken.

Lemon Drop komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse staat Arizona en de naam verwijst niet alleen naar de uitgesproken citroenachtige smaak, maar ook naar de geelgroene schil. De textuur van het vruchtvlees is vergelijkbaar met dat van een komkommer: sappig en knapperig, met een lichtgroene kleur.

Lemon Drop meloenen zijn veelzijdig. Je kunt ze prima met zowel zoete als hartige gerechten combineren. Daarnaast kun je ze makkelijk rauw als tussendoortje eten of aan fruitsalades, cocktails of salsa's toevoegen.

8. Kiwano

Kiwano

Deze stoer uitziende, gehoornde vruchten maken indruk met zowel hun uiterlijk als hun smaak. Kiwano ziet er een beetje apart uit: de stekelige buitenkant lijkt keihard, maar van binnen is ze zijdezacht.

Het vruchtvlees is limoengroen en heeft een geleiachtige textuur. Sommigen vergelijken de smaak met banaan, kiwi, komkommer of limoen. De schil van dit interessante fruit lijkt een beetje op een drakenei, met geel-oranje kleuren.

Kiwano groeit het beste in lichtzure grond met goede drainage en prefereert een zonnige plek. Je kunt deze meloenen het beste in een kas opstarten en in een later stadium naar buiten verplanten.

9. Gold Crown

Gold Crown

De meloen 'Gold Crown' heeft een toepasselijke naam, want naarmate de vrucht rijpt, krijgt de schil een koninklijk goudgele kleur. Het vruchtvlees is oranje en heeft een verrukkelijke, zoete smaak.

Deze meloenen zijn vroeg rijp en zijn ongeveer 60-85 dagen na het verplanten klaar voor de oogst. Daarmee heb je een perfecte optie als je op een plek met een kort teeltseizoen woont.

Zet Gold Crown in je tuin en je beloning bestaat uit sterke, productieve planten.

10. Meloenpeer

Meloenpeer

Meloenpeer smaakt als een verrassende kruising tussen de twee vruchten. Het fruit is ook bekend als 'pepino dulce' (zoete komkommer in het Spaans) en is nauw verwant aan tomaten, aubergines en pepers, allemaal leden van de Solanaceae familie.

Meloenpeer komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is dol op warme temperaturen en volle zon. Als je aan deze eisen voldoet, is de meloenpeer zeer eenvoudig te telen. Het enige wat je hoeft te doen, is voor rijke aarde en een neutrale pH-waarde zorgen.

Deze planten produceren hun vruchten aaneengeschakeld en rijpen tussen juli en oktober. Wanneer de meloenen paarse strepen ontwikkelen, zijn ze klaar voor de oogst.

Wat is jouw favoriete meloen?

Begint het water al in je mond te lopen? Zoals je hebt kunnen lezen, kun je veel van de bovenstaande meloenen heel gemakkelijk telen. De meesten van hen vereisen niets meer dan het gebruikelijke zaaien, verpotten en water geven. Bovendien kun je ze in sterk uiteenlopende omgevingen en klimaten kweken. Zelfs als je in een koelere regio woont, kun je een tuinkas gebruiken om je meloenenteelt op gang te krijgen.

Maar het wordt nog beter: vanaf nu kun je veel van deze zaden kopen in de Zamnesia Shop! Surf naar onze website om jouw perfecte match te vinden. Makkelijker kan niet!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken