Top 10 Fouten Als Je Kookt Met Wiet (En Hoe Je Ze Voorkomt)
Ben je van plan je eigen cannabis-edibles te maken? Dit is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Je moet echter wel weten hoe je het aanpakt. Ontdek hier welke fouten veel mensen maken bij het koken met wiet en hoe jij die fouten voorkomt!
Cannabis-edibles zijn inmiddels behoorlijk populair. Dat is niet voor niets, want ze brengen minder gezondheidsrisico’s met zich mee dan roken. Bovendien zijn ze discreet, makkelijk eetbaar en duurt het effect, dat sterker is, ook nog eens langer. Het begon ooit met bhang, spacecakes, firecrackers en brownies. Inmiddels is de keuze echter uitgebreid tot een menu van allerhande gerechten met wiet. Tegenwoordig heb je enorm veel keus, van zoet tot hartig en van drankjes tot etenswaren. Steeds meer mensen experimenteren daarbij met wiet, en edibles zijn een simpele manier om THC en CBD te consumeren.
Top 10 Fouten Bij Het Maken Van Cannabis-Edibles
Het goede nieuws is dat je niet naar de coffeeshop hoeft voor een voorraad ‘verrijkte’ culinaire lekkernijen. Je kunt gewoon thuis met wiet koken! Laten we echter niet op de zaken vooruit lopen: cannabis in de keuken gebruiken is dan wel niet moeilijk, fouten liggen ook op de loer. Laten we eens kijken welke fouten veel mensen maken als ze met wiet koken. Ook leggen we uit hoe je deze kunt oplossen.
1. Teveel Cannabis Gebruiken
Als je gaat koken met wiet kun je niet gewoon wat toppen en een klont boter bij elkaar gooien en hopen op het beste. Bij het maken van wietboter kan het vet zich slechts aan een bepaalde hoeveelheid cannabis binden. Meer wiet gebruiken maakt de boter niet krachtiger. Je moet dus de juiste verhoudingen aanhouden.
Ook komt overdrijven met de hoeveelheid wiet die je toevoegt de smaak niet ten goede. Je wilt toch niet dat je koekjes een vieze grassmaak hebben? Het grootste probleem bij teveel wiet gebruiken, is bovendien dat je edibles veel krachtiger worden dan bedoeld. En dat maakt het doseren weer lastiger.
Oplossing: Een goede balans tussen de ingrediënten (less is more!)
Grofweg moet je bij het koken met wiet net zoveel vet als cannabis gebruiken. Als je net begint als canna-chef, bedenk dan: ‘less is more’.
2. Vergeten Om De Wiet Te Decarboxyleren
Door gewoon wat toppen op je eten te strooien word je niet high. Dat komt doordat je de wiet eerst moet ‘activeren’ met hitte. Dit proces heet ook wel decarboxylering of decarbing, waarbij de voorloper THCA in het psychoactieve THC verandert. Dat gebeurt automatisch als je een joint aansteekt of een vaporizer gebruikt. Als je echter met wiet kookt, moet je dit proces zelf uitvoeren.
Voor decarboxylatie moet je de wiet iets minder dan een uur ‘bakken’ in de oven, op een lage temperatuur.
Oplossing: Lage temperatuur en langzame decarboxylering
Je kunt wiet op meerdere manieren decarboxyleren, maar we houden het simpel:
- Verwarm je oven voor op 110–120°C.
- Breek de toppen af in grove stukken en verspreid ze gelijkmatig over een stuk bakpapier op de bakplaat.
- ‘Bak’ de toppen ongeveer 30–45 minuten. Roer ze om de tien minuten door, zodat de wiet gelijkmatig verhit.
- Je cannabis is klaar zodra het lichtbruin en knisperig is geworden.
- Haal de bakplaat uit de oven. Je kunt de wiet nu in je recept gebruiken.
3. Bij Een Te Hoge Temperatuur Bakken Of Koken
Teveel hitte vernietigt de kwetsbare bestanddelen in wiet. Dat is ook de reden dat je de cannabis langzaam moet decarboxyleren op een lage temperatuur (zie hierboven). Kook of bak je edibles bij te hoge temperaturen, dan verpest je de kracht van je gerecht en gaat de smaak (terpenen) verloren.
Naast vergeten te decarboxyleren, is het te heet koken van edibles de belangrijkste reden waardoor ze aan kracht verliezen. Er is niets erger dan erachter komen dat je alle goede stofjes weg hebt gebrand.
Oplossing: Houd de temperatuur onder de 190°C
Stel je wiet niet bloot aan temperaturen hoger dan 190°C. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, omdat dit voor de meeste gerechten warm genoeg is. Frituur je wiet niet, want dat is veel te heet. Als je gaat bakken, kies dan voor ‘langzaam en laag’-recepten, waarbij je onder de afbraakdrempel blijft.
4. Vergeten Water Toe Te Voegen Als Je Wietboter Maakt
Sommige mensen maken wietboter met alleen wiet en boter. Door echter water te gebruiken, houd je de temperatuur laag en verbrandt de boter niet. Zonder water breken hoge temperaturen de hittegevoelige bestanddelen in de cannaboter af. Water gaat ook de ongewenste groene kleur iets tegen en zorgt ervoor dat je wietboter niet naar gras smaakt.
Het mooie is dat het toevoegen van water niets afdoet aan de kracht van je edibles. Cannabinoïden binden aan het vet en uiteindelijk haal je de laag water van de uitgeharde boter af. Daardoor houd je alleen het goede spul over.
Oplossing: Gebruik net zoveel water als boter
Als je wietboter maakt, gebruik dan gelijke hoeveelheden water en boter. Indien gewenst, kun je ook iets meer water toevoegen. Let goed op de pan als je cannaboter maakt. Als je ziet dat het water verdampt of de boter de 120°C bereikt, voeg dan meer water toe. Een keukenthermometer is daarbij handig!
5. Je Toppen Tot Stof Grinden
Met bijna elke grinder is het makkelijk om je toppen te vermalen. Dit betekent echter ook dat je snel kunt overdrijven, waardoor ze te fijn worden.
Het vermalen van wiet zorgt ervoor dat je meer oppervlak hebt. Bij het maken van edibles is dat echter niet noodzakelijk. Bovendien smaakt je gerecht in dat geval veel plantaardiger en naar gras. Daarnaast maakt het je edibles niet krachtiger.
Oplossing: Houd het bij grof vermalen
Probeer je wiet grof te vermalen, ongeveer zoals oregano eruitziet. Maal een paar keer en controleer dan hoe de toppen eruitzien. Wil je wat extra kracht, zonder dat de kwaliteit en smaak van je edibles verloren gaan? Doe er dan wat kief uit de onderste kamer van je grinder bij. Doe dit wel pas aan het eind van het kook-/bakproces, want kief is erg gevoelig voor afbraak door hitte.
6. De Wietboter Niet Goed Zeven
Na uren in de keuken staan, zou het zonde zijn als je de boel verpest door aan het eind de wietboter niet goed te zeven. Sommige mensen duwen hun boter bijna door de kaasdoek heen ‘om alles eruit te krijgen’. Dat maakt het eindproduct echter juist bitterder en er komt zo meer plantmateriaal in terecht.
Een andere fout is een zeef gebruiken die niet fijn genoeg is. Daardoor blijven er grote stukken plantmateriaal achter in je boter. Geen goed idee.
Oplossing: Gebruik een kaasdoek en laat het vocht er rustig uit lopen
Bij het zeven van je edibles moet je een fijne, hoogwaardige kaasdoek gebruiken of een ultrafijne zeef. Giet de afgekoelde wietboter er gewoon in en laat het vocht er langzaam uit lopen. Knijp of duw niet om er meer vocht uit te krijgen; heb geduld. De smaak is dan beter en de boter is net zo krachtig. Je hebt al dat chlorofyl en andere smakeloze spul niet nodig.
7. Niet Goed Mengen
Een andere fout bij het koken met wiet is niet goed mengen. Dit is ook een veelgemaakte fout bij ‘gewoon’ koken. Heb je weleens een biscuitje gegeten met een klont bakpoeder erin? Niet erg lekker. Datzelfde geldt voor THC.
Als je de boter nauwelijks doorroert bij het toevoegen van de wiet, is de concentratie per portie ontzettend inconsistent. Een aantal koekjes is dan enorm krachtig en andere hebben geen enkel effect. In beide gevallen maakt dat niemand blij. Ditzelfde geldt als je wietboter aan een recept toevoegt.
Oplossing: Verdeel gelijkmatig en meng grondig
Meng alle ingrediënten grondig door elkaar. Het kleine beetje extra tijd dat dit kost, maakt een wereld van verschil. Zorg voor adequaat gereedschap om de klus te klaren en haast je niet. Daarmee voorkom je ongewilde verrassingen bij het eten.
8. Jezelf Beperken Tot Gebakken Edibles
Als je aan edibles denkt, dan zie je misschien brownies, koekjes of vergelijkbare gebakken lekkernijen voor je. Je kunt echter zoveel meer maken! Van gummibeertjes en chocoladerepen tot smoothies en meergangendiners. Er zijn nog veel meer overheerlijke edibles!
Waarom geen indruk maken op je vrienden met een appetizer, voorgerecht, dessert en cocktail met wiet? Je kunt als gastheer of -vrouw enorm in aanzien stijgen met een stijlvol wietdiner!
Oplossing: Verken de wereld van de edible-recepten
Beperk jezelf niet tot bakken. Als je even op het internet zoekt, dan kun je tientallen geweldige recepten voor edibles vinden. Er zijn zelfs wietkookboeken. Bovendien hoef je voor veel van deze recepten helemaal geen expert te zijn. Als je weet hoe je wietboter maakt, kun je dit verwerken in diverse gerechten! Bekijk onze Top 10 Cannabisrecepten en ga meteen aan de slag.
9. Alles Opeten In Plaats Van Een Klein Beetje Proeven
Te veel eten en te high worden is de allergrootste fout die beginners maken met edibles. Dat komt doordat mensen die voor de eerste keer edibles gebruiken, vaak niet weten wat ze kunnen verwachten. Je voelt niet meteen wat na het eten ervan, dus je eet al snel meer. Grote fout, want na ongeveer 45 minuten is je high veel te sterk.
Je moet lang genoeg wachten – soms wel twee uur - voordat je het effect van een bepaalde portie goed merkt. Dat komt doordat edibles eten heel anders is dan roken. De high ervaart men vaak als sterker en het effect houdt ook langer aan.
Oplossing: Begin met weinig en wacht minimaal twee uur
Als je edibles eet, ga dan niet voor een tweede portie voordat je het effect van de eerste merkt. Heb je edibles bij een coffeeshop gehaald, houd je dan aan de aanbevolen dosis. Begin met weinig en heb geduld. Je edibles zullen vanzelf effect hebben, als ze tenminste correct zijn gedecarboxyleerd.
10. Veel Geld Uitgeven Aan Wiet Voor Edibles
Het lijdt geen twijfel dat koken met wiet fantastisch is. Dat betekent echter niet dat je je beste toppen (en dus geld) moet verspillen aan edibles.
Maak je wietboter of andere basisproducten voor edibles? Dan concentreer je eigenlijk cannabisbestanddelen in vet. Dat wil zeggen dat je toppen, maar ook suikerblaadjes en trimafval kunt gebruiken voor edibles, zonder in te hoeven leveren op de kwaliteit. Als je klaar bent met snoeien, kun je het snoeiafval prima omtoveren tot een voorraad edibles.
Oplossing: Gebruik restanten van toppen, knipafval, bladeren/stengels en al gevapete toppen
Restanten van toppen, knipafval en zelfs stengels; ze zijn perfect voor het maken van edibles. Houd je ervan om wiet te vapen? Gebruik dan het ‘restant’ daarvan. Dus in plaats van geld te verspillen aan wiet voor edibles, kun je kosten (en stash) besparen door restanten te gebruiken. Bewaar je beste toppen voor het roken!
Conclusie: Edibles Maken Vereist Geduld En Oefening
Met deze tips ben je een eind op weg om heerlijke edibles te maken met het gewenste effect. Houd er rekening mee dat geduld en oefening, net als bij veel andere dingen, de sleutel zijn tot succes.
- 3 min 30 August, 2024 Hoe Maak Je Spacecake? Hier Is Een Gemakkelijk Recept! In dit artikel vind je een eenvoudig recept om een verrukkelijke spacecake te bakken. Deze traktatie is niet alleen een genot voor je smaakpapillen, maar belooft ook een onvergetelijke ervaring, of...
- 4 min 16 April, 2021 Hoe Maak Je Olijfolie Met Wiet? Olijfolie met wiet is erg makkelijk zelf te maken en gaat normaal gesproken veel langer mee dan andere edibles. Voeg het bijvoorbeeld toe aan soep, saus, gebakken producten of bruschetta! Volg de...
- 7 min 5 November, 2019 Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis-Edibles Met cannabis-edibles heb je een unieke manier om van wiet te genieten. Het gebruik van edibles is soms echter intimiderend, zeker als je het nog nooit gedaan hebt of eerder negatieve ervaringen...
- 4 min 10 September, 2013 Top 10 Cannabisrecepten Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen cannabis om verschillende redenen. Vanwege de liefde voor de wiet tot en met de verbluffende voordelen die het de mensen biedt die met pijn moeten omgaan....