Alles Over Studiedrugs En Hun Impact
Als je een belangrijke taak moet doen, lijken studiedrugs een voor de hand liggende optie. Hoewel ze de geest stimuleren, is de manier waarop ze dat doen niet altijd ideaal. Hier onderzoeken we welke middelen mensen gebruiken om beter te leren, inclusief de gewenste effecten en de bijwerkingen. Hoe bruikbaar zijn ze voor de meeste mensen?
Staan er examens voor de deur of heb je een grote achterstand op je werk? Zou het dan niet handig zijn om gewoon een pil te slikken en je taken met bovenmenselijke kracht te voltooien? Veel mensen proberen dit met behulp van studiedrugs, ook wel smartdrugs of studiepillen genoemd, met wisselend resultaat.
Sommige mensen zweren bij deze drugs. Anderen vinden juist dat dit soort middelen de concentratie verminderen, waardoor ze complexe taken minder goed uit kunnen voeren en zich over het algemeen wat ongemakkelijk voelen. Maar wat zijn 'studiedrugs' en wat doen ze precies? Deze vragen proberen we hier te beantwoorden, terwijl we ook uitzoeken of ze de moeite waard zijn.
Wat zijn studiedrugs?
Studiedrugs vallen niet in een officiële categorie. Het is eerder een verzamelnaam voor verschillende middelen die mensen, meestal illegaal, gebruiken als hulpmiddel bij het studeren. Deze drugs komen waarschijnlijk het meest voor op universiteitscampussen. Het verhaal gaat dat deze middelen de concentratie verbeteren, gedurende een langere periode. In de meeste gevallen zijn dergelijke drugs stimulerende middelen, hoewel dit niet altijd het geval is.
Sommige mensen kiezen voor het gebruik van studiepillen op de werkplek, maar dit is veel minder gangbaar. Ondanks hun naam lijken de effecten ervoor te zorgen dat je je beter op eenvoudige, saaie taken kunt focussen. Toch kunnen ze bij de meeste mensen ook het complexe denken en het geheugen aantasten.
Waarvoor worden studiepillen voorgeschreven?
De oorspronkelijke studiedrugs zijn Adderall en Ritalin. Dit zijn beide amfetamine-derivaten die artsen voorschrijven om ADHD te behandelen. Het idee achter het alternatieve gebruik zit als volgt: als deze medicijnen mensen met ADHD helpen om zich te concentreren, geldt dit toch zeker voor iedereen?
Natuurlijk ligt het zo simpel niet. Mensen met ADHD hebben een lager dopaminegehalte dan gebruikelijk, waardoor ze zich moeilijk kunnen concentreren. Stimulerende middelen verhogen de hoeveelheid dopamine in de hersenen, waardoor het concentratievermogen bij mensen met ADHD verbetert. Neurotypische mensen (personen wiens neurologische ontwikkeling en functioneren overeenkomen met wat de samenleving als 'normaal' beschouwt) zouden voldoende dopamine in hun lichaam moeten hebben om zich te concentreren. Het gehalte kunstmatig verhogen, kan het leren juist moeilijker maken.
Aniracetam is echter een medicijn dat artsen voorschrijven aan mensen met dementie of na een beroerte. Dit middel kan het geheugen en de cognitieve functies verbeteren. Modafinil, een andere bekende studiedrug, is een stimulerend middel dat de waakzaamheid versterkt. Artsen schrijven het voor bij de behandeling van narcolepsie.
Dat zijn dus behoorlijk verschillende stoffen. De overeenkomst is echter dat artsen recepten schrijven voor deze middelen om de cognitieve functie op de een of andere manier te verbeteren of te vergroten.
Wat zijn smartdrugs en welke typen bestaan er?
Laten we nu eens kijken naar een aantal van de meest gebruikte studiepillen. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord en wellicht al mee geëxperimenteerd.
Let op: Alle genoemde effecten hebben betrekking op de gewenste effecten wanneer een medicijn legitiem wordt voorgeschreven. De effecten kunnen aanzienlijk verschillen als je deze middelen in een andere context gebruikt.
Adderall
Adderall, een bekend ADHD-medicijn, is de merknaam voor een combinatie van vier amfetaminezouten. In 2021 werden in de VS maar liefst 41,4 miljoen recepten voor Adderall uitgeschreven. Het is dus razend populair, volgens velen té populair. Vanwege de gemakkelijke verkrijgbaarheid, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, is het een populaire studiedrug. Daarnaast lijkt het de lichamelijke prestaties te verbeteren.
Bij lage doseringen, zoals bij de behandeling van ADHD, lijkt het risico op verslaving laag te zijn. Ook zou het niet tot schade aan de hersenen of zenuwen moeten leiden. Bij hogere doseringen is dat echter anders.
Effecten
-
verhoogde waakzaamheid
-
veranderingen in het libido
-
grotere cognitieve controle
-
hogere weerstand tegen vermoeidheid
-
toegenomen kracht en uithoudingsvermogen
Mogelijke bijwerkingen zijn:
-
angst
-
droge mond
-
concentratieproblemen
- slapeloosheid
Aniracetam
Aniracetam wordt minder vaak gebruikt als studiedrug en dat komt vanwege de lastige verkrijgbaarheid ervan. In de VS is het niet goedgekeurd door de FDA, maar in Europa is het beschikbaar voor mensen met dementie en na beroertes. Voor deze toepassingen is aangetoond dat dit middel het geheugen en de cognitieve vaardigheden verbetert.
Effecten
-
verbeterd geheugen
-
verbeterd leervermogen
Mogelijke bijwerkingen zijn:
-
prikkelbaarheid
-
angst
- slapeloosheid
Methylfenidaat (Ritalin, Concerta)
Op Adderall na, is methylfenidaat misschien wel de bekendste studiedrug. Het is verkrijgbaar onder de namen Ritalin en Concerta en het valt onder de amfetamines. Ook dit middel is makkelijk te verkrijgen en daarom erg populair onder studenten en anderen die studiepillen willen gebruiken.
Effecten
-
verhoogde alertheid
-
versterkt het libido
-
betere cognitieve controle
-
betere fysieke capaciteiten
Mogelijke bijwerkingen zijn:
-
prikkelbaarheid
-
angst
-
hartkloppingen
Lisdexamfetamine
Lisdexamfetamine, bekend onder de merknamen Vyvanse en Elvanse, is een ander stimulerend middel. Artsen schrijven het voor bij ADHD en eetbuistoornissen, omdat het de eetlust vermindert.
Effecten
-
verhoogde alertheid
-
betere cognitieve controle
-
betere fysieke capaciteiten
Mogelijke bijwerkingen zijn:
-
slaapproblemen
-
prikkelbaarheid
-
hoofdpijn
-
angst
- buikpijn
Modafinil
Modafinil verhoogt de waakzaamheid. Als gevolg hiervan schrijven artsen het voor om narcolepsie te behandelen. Veel mensen gebruiken het echter op eigen houtje om beter te kunnen studeren. Toch suggereert onderzoek dat de effecten ervan beperkt zijn voor mensen die goed uitgerust zijn, hoewel het effectief is voor mensen met een slaaptekort (Minzenberg en Carter, 2008).
Effects
-
verhoogde waakzaamheid
-
versterkte focus
-
verbeterde cognitieve vaardigheden
-
verbeterd geheugen
Mogelijke bijwerkingen zijn:
-
angst
-
hoofdpijn
-
misselijkheid
-
nervositeit
Cafeïne
Tot slot de allerpopulairste studiedrug: cafeïne! De meesten van ons zullen dit heerlijke goedje niet eens als een drug beschouwen. Toch is het een stimulerend middel en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met de andere middelen op deze lijst. Het belangrijkste verschil is dat je het in de supermarkt en in cafés kunt kopen, zonder dat je er een recept van de dokter voor nodig hebt. Dit maakt het voor sommige mensen minder spannend, maar wel veel handiger!
Effecten
-
verbeterde alertheid
-
scherpere focus
-
meer energie
Mogelijke bijwerkingen zijn:
-
angst
-
opgejaagde gevoelens
-
problemen met concentreren
-
prikkelbaarheid
- hoofdpijn
Moet je studiepillen gebruiken?
Tenzij je een gediagnosticeerde aandoening hebt die op de een of andere manier je cognitieve vermogen aantast, kun je waarschijnlijk zonder studiedrugs. Je kunt het ook gewoon bij een kopje koffie houden. Het is niet duidelijk of deze middelen doeltreffend zijn en er is voldoende bewijs dat veel mensen angst en een verstoorde concentratie ervaren na het gebruik ervan.
De meeste studiedrugs zijn sterke psychoactieve stimulerende middelen en moeten als zodanig worden behandeld. Je wordt er ook niet op magische wijze slimmer van. Dit zijn stoffen die je zenuwstelsel activeren en je hersenen sneller laten werken. Dat betekent echter niet dat het je brein efficiënter maakt.
Zie het als autorijden; er is een optimale snelheid waarmee je op tijd op je bestemming komt, terwijl je ook de controle over de auto behoudt. Rijd je veel te hard, is het een stuk lastiger om de macht over het stuur te behouden! Hoewel stimulerende middelen sommige mensen kunnen helpen, gaat er niets boven een gelukkig, nuchter en goed uitgerust brein tijdens het studeren of het uitvoeren van een andere ingewikkelde taak.
Wat zijn de risico's en bijwerkingen van studiedrugs?
Omdat studiepillen meestal stimulerende middelen zijn, kleven er bepaalde risico's aan het gebruik ervan. Naast de bijwerkingen die hierboven zijn genoemd, bestaat de kans op misbruik; de meeste middelen zijn tenslotte amfetaminen. In het minst slechte geval kan dit je leerproces belemmeren, maar het kan ook leiden tot ontremd gedrag of verslaving. Dit wordt al snel een serieus gevaar als je moet autorijden of een andere taak moet doen waarmee je anderen in gevaar kunt brengen.
Bovendien kunnen deze stoffen je op onverwachte manieren triggeren als je onderliggende mentale of fysieke gezondheidsproblemen hebt, soms met fatale gevolgen. Ook als je al medicijnen gebruikt voor je geestelijke of lichamelijke gezondheid moet je niet experimenteren met studiepillen, want er kunnen gevaarlijke wisselwerkingen optreden.
Studiepillen: hulpmiddel of hindernis?
Voor de meeste mensen zijn studiepillen onnodig. En het zijn zeker niet de geestverruimende middelen waar velen op hopen. In de meeste gevallen zijn ze vergelijkbaar met supersterke cafeïne. Mogelijk kun je ze gebruiken om een extra boost te krijgen, maar ze veranderen je niet in een genie.
Als je merkt dat ze ongelooflijk goed voor je werken, kan het zijn dat je ongediagnosticeerde ADHD hebt. Sommige mensen met ADHD reageren namelijk erg goed op stimulerende middelen. Maar voor de rest van ons geldt: zorg voor een goede nachtrust en drink voldoende water!
- Minzenberg, Michael J, Carter, & Cameron S. (2008, June). Modafinil: A Review of Neurochemical Actions and Effects on Cognition - https://www.nature.com
- 3 min 26 June, 2023 Magic Mushrooms Gebruiken Om Te Studeren: Helpt Het? Als de examens voor de deur staan, is het misschien verleidelijk om drugs te gebruiken als hulpmiddel bij het studeren. Maar kun je ze op zo'n manier gebruiken dat het daadwerkelijk helpt? In dit...
- 6 min 29 June, 2021 Wat Is Het Effect Van Cafeïne Op Studeren? Wil je graag weten hoe je cafeïne kunt gebruiken om beter te kunnen leren, dan ben je hier op de juiste plek. Maar net zoals bij andere middelen kun je alleen met een bepaalde hoeveelheid een...
- 5 min 12 January, 2020 De Ultieme Gids Over De Cognitieve Effecten Van Psychedelica Veel mensen weten dat psychedelica invloed uitoefenen op onze denkwijze en gevoelens. Hieronder bespreken we de verschillende cognitieve effecten van psychedelische middelen. We gaan daarbij...
- 4 min 31 August, 2017 5 Drugs Die Je Focus en Concentratie Verbeteren Bij Het... Ben je het zat om aan je bureau te zitten terwijl je je verveelt en je aandacht continu afdrijft naar de krochten van het internet? Deze lijst met drugs kan je helpen dat tegen te gaan. De...
- 5 min 11 August, 2017 De Voor- (En Nadelen) Van Cannabisgebruik Bij Het Studeren... Van cannabis werd lang verondersteld dat het negatieve effecten zou hebben op het geheugen, studie- en mentale prestaties. Recente bevindingen bewijzen echter dat dit niet altijd het geval is. Veel...
- 1 min 15 November, 2014 De Effecten Van Peyote Op De Hersenen Bij Langdurig Gebruik Peyote wordt al duizenden jaren gebruikt voor entheogene praktijken, maar wat zijn de effecten op de hersenen?