Wat Zijn De Sterkste Soorten Paddo's?
Je hebt vast weleens gehoord van cubensis en liberty caps, maar wat dacht je van Psilocybe azurescens of Panaeolus cyanescens? En wist je dat er meer dan tweehonderd soorten psilocybine-paddo's bestaan? Ontdek hier de 10 sterkste paddo's ter wereld.
Wellicht ben je wel bekend met één of twee soorten paddo's. Er bestaan echter honderden verschillende soorten - en waarschijnlijk ook nog onontdekte strains. Deze variëren van zeer sterk tot relatief mild. Hieronder zetten we de top 10 sterkste paddo’s ter wereld voor je op een rij.
De definitie van 'paddo'
'Paddo's'; een term die bijna iedereen wel kent. Maar hoe goed kennen we ze eigenlijk echt? Simpel gezegd, is een paddo een paddenstoel die een psychedelische ervaring opwekt. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En welke paddenstoelen zijn eigenlijk psychotroop?
Er zijn veel soorten paddenstoelen die een soort 'high' kunnen veroorzaken, maar niet al deze paddenstoelen vallen onder de noemer 'paddo’s'. De beroemde vliegenzwam (die een deliriant of hypnoticum is) is bijvoorbeeld wel psychotroop, maar valt niet in de categorie 'paddo's'. Als we het namelijk over paddo's hebben, bedoelen we paddenstoelen die de werkzame stoffen psilocine, psilocybine en, in mindere mate, baeocystine bevatten.
De actieve stoffen in paddo's
De verhouding van deze drie stoffen is niet hetzelfde bij alle soorten, subsoorten of zelfs binnen groepen van dezelfde paddenstoel. Bovendien beïnvloedt de balans tussen deze drie stofjes de effecten van de trip. Sommige effecten kunnen hierdoor meer visueel zijn, terwijl andere meer meditatief van aard zijn.
Psilocybine
Psilocybine is de voorloper van psilocine, en staat ook wel bekend als een 'prodrug'. In gedroogde paddenstoelen wordt psilocybine in de hoogste concentratie aangetroffen. Deze stof is uiteindelijk verantwoordelijk voor het katalyseren van de high. Maar de psilocybine moet eerst in het lichaam worden omgezet in psilocine voordat het daadwerkelijk hallucinogene effecten kan bewerkstelligen. Dit proces kan vóór consumptie ook kunstmatig worden uitgevoerd.
Psilocine
Psilocine wordt het meest aangetroffen in verse paddenstoelen of in lemon tek - een proces waarbij psilocybine met citroensap in psilocine wordt omgezet. Psilocine is de stof die direct in wisselwerking staat met het lichaam en de psychedelische trip veroorzaakt.
Baeocystine
Baeocystine is het minder bestudeerde broertje of zusje van psilocine en psilocybine. In feite is het een derivaat van psilocybine. Welke rol het precies speelt, en welk effect het op het lichaam heeft, is nog onbekend. Gedurende de keren dat baeocystine in isolatie werd toegediend, had het vergelijkbare effecten als dezelfde hoeveelheid psilocybine. Een recenter onderzoek uit 2019 toonde echter geen significante verandering in het gedrag van muizen aan die baeocystine toegediend hadden kregen, in vergelijking met een zoutoplossing.
Hoeveel soorten paddo's zijn er?
Naar schatting zijn er ongeveer tweehonderd soorten psilocybine-bevattende paddenstoelen binnen de familie van de Basidiomycota. Hiervan vallen de meeste onder het geslacht Psilocybe. Het is het vermelden waard dat dit de enige bekende soorten zijn. Experts vermoeden dat er veel meer paddosoorten zijn waarvan we ons nog niet bewust zijn, omdat ze (tot voor kort) jammerlijk onderbelicht waren.
De top 10 sterkste paddosoorten
Het is nu tijd om in de tien sterkste paddosoorten te duiken. Wees wel altijd voorzichtig bij het nemen van paddo’s, vooral als je een beginner bent. We zeiden eerder immers al dat de sterktes binnen soorten en groepen enorm kunnen variëren. De cijfers die we in dit artikel vermelden, geven slechts een grove schatting van de verhoudingen die je kunt verwachten. Toch zouden ze je enig inzicht in deze prachtige, mystieke organismen moeten geven.
Er is maar weinig informatie over paddosoorten beschikbaar. Waar mogelijk, worden de concentraties van psilocine, psilocybine en baeocystine als percentage van de gedroogde paddo weergegeven. Deze cijfers zijn echter niet voor alle paddosoorten beschikbaar.
Belangrijk: als je van plan bent om een van deze soorten in het wild te gaan plukken, zorg dan dat je precies weet wat je zoekt en dat je je huiswerk gedaan hebt. Veel soorten hebben namelijk lookalikes die ongelooflijk giftig of zelfs dodelijk kunnen zijn.
1. Psilocybe azurescens
De eerste op ons lijstje is Psilocybe azurescens. Dit is (voor zover we tot nu toe weten) de sterkste paddo ter wereld. Als je eraan kunt komen, zal je er steil van achteroverslaan. In het wild groeit Psilocybe azurescens op bepaalde plekken aan de westkust van de Verenigde Staten. De paddo komt daarbij vooral voor in de loofbossen rond de Columbia-rivier in het Noordwesten van de VS. Het is mogelijk om Psilocybe azurescens binnen te kweken als je verstand hebt van paddoteelt, maar het is onwaarschijnlijk dat je ergens een kweekset zult vinden. Buiten kun je Psilocybe azurescens echter wel vaak succesvol opkweken.
Na het droogproces bevat Psilocybe azurescens maximaal 1,8% psilocybine, 0,5% psilocine en 0,4% baeocystine. Hoewel dit misschien niet klinkt als een hoge concentratie, is het meer dan genoeg om je naar een andere dimensie te lanceren!
2. Panaeolus cyanescens (Copelandia cyanescens)
Panaeolus cyanescens is een van de sterkste soorten ter wereld en wordt als wel vijf keer sterker dan bepaalde soorten P. cubensis beschouwd. De bekende bijnaam van de soort is Copelandia Hawaiian en de paddo staat naast zijn sterkte bekend om zijn relatief gemakkelijke groei. Deze paddo's kunnen binnen worden gekweekt en je kunt in dat geval ook gekoloniseerde kweeksets bestellen. Ze komen over de hele wereld voor en houden van mest. Sterker nog, ze zijn er zo fan van dat zelfs het substraat in deze kweeksets meestal paardenmest betreft.
Het gecombineerde percentage psilocine en psilocybine in Panaeolus cyanescens kan oplopen tot wel 2,95%, waardoor deze paddo's supersterk zijn.
3. Psilocybe semilanceata
Voor velen is Psilocybe semilanceata de ultieme paddo. In de volksmond staat hij ook wel bekend als de 'liberty cap'. Deze paddo herken je aan het beroemde puntje en het direct herkenbare klokvormige hoedje. Psilocybe semilanceata is de meest wijdverspreide paddo in het wild en groeit in zeventien Noord-Europese landen, waar hij ook zijn oorsprong vindt. Maar de soort zou ook buiten deze regio gevonden zijn. Bovendien is het een van de sterkste paddo’s ter wereld.
In droge proefsamples van Psilocybe semilanceata zijn concentraties psilocybine van 0,2% tot wel 2,37% gemeten. Nooit eerder werden zulke hoge psilocybine-niveaus in paddo’s gevonden. De gemiddelde concentratie ligt echter rond de 1%, en daarom staat deze soort niet bovenaan onze lijst. Het baeocystine-percentage ligt rond de 0,36%.
4. Psilocybe cyanescens
Psilocybe cyanescens (ook wel 'wavy cap' genoemd) is ook een behoorlijk sterke psychedelische paddenstoelensoort. Ook deze soort is wijdverspreid, en niet in de laatste plaats vanwege het toegenomen gebruik van mulch om onkruid tegen te gaan. Cyanescens groeit dan ook het liefst in mulch in plaats van aarde. Hij komt daarbij in enorme aantallen voor. In het Verenigd Koninkrijk is ooit een kolonie van wel 100.000 (!) gevonden. Maar ze komen ook in de rest van Europa en de VS voor. Amerikaanse soorten zijn daarbij naar verluidt sterker dan hun Europese neefjes, maar dit kan ook te wijten zijn aan het feit dat in Europa de verkeerde soorten zijn getest.
In totaal kan het indoolgehalte (de drie verbindingen samen) van de droge paddo tot wel 1,96% oplopen. In natte toestand zijn de verhoudingen 0,39-0,66% psilocybine en 0,75-1,96% psilocine.
5. Psilocybe bohemica
Psilocybe bohemica komt voor in Tsjechië en andere delen van Midden-Europa, wat ooit als het koninkrijk Bohemen bekendstond. Het is een paddenstoel die veel overeenkomsten vertoont met Psilocybe serbica, die in de Balkanregio voorkomt. Maar let op: beide paddenstoelen lijken op en groeien onder dezelfde omstandigheden als Galerina, een giftige en gevaarlijke paddenstoel. Zorg dus dat je zeker weet dat je het goede in huis haalt.
In gedroogde Psilocybe bohemica varieert de concentratie psilocybine van 0,11% tot 1,34%, dus het kan erg sterk worden! Het hoogste percentage is te vinden in de hoedjes.
6. Psilocybe cubensis
Psilocybe cubensis is een van de meest voorkomende soorten paddo's, omdat deze soort simpelweg het gemakkelijkst te kweken is. De meeste kweeksets die online verkrijgbaar zijn, bevatten P. cubensis mycelium. Vanwege de gemakkelijke groei is er veel onderzoek gedaan naar cubensis en zijn er veel verschillende subsoorten gekweekt, waardoor het een veelzijdige soort is. Om deze reden is er ook sprake van een zeer breed bereik als het om het indoolgehalte gaat.
In het wild komt Psilocybe cubensis over de hele wereld in tropische klimaten voor. Gedroogd, zijn de concentraties van psilocine en psilocybine respectievelijk 0,14-0,42% en 0,37-1,3%. Je krijgt vaak al een goed idee van de sterkte wanneer je je kweekset in een shroomshop of online koopt, wat Psilocybe cubensis ideaal voor beginners maakt. Bovendien kunnen deze paddo's in vergelijking met wilde soorten eenvoudig en nauwkeurig worden gedoseerd. Je kunt zelfs de Zamnesia Dosage Calculator gebruiken om cubensis-doseringen te berekenen.
7. Conocybe cyanopus
Conocybe cyanopus is een minder bekende paddosoort. En dat is niet voor niks; deze paddenstoel is bijna identiek aan een paar dodelijke soorten die in dezelfde omgeving groeien. Daarom wordt het meestal niet aangeraden om deze soort uit te proberen. Aangezien er ook andere soorten beschikbaar zijn die een veel lager risico met zich meebrengen, raden we je aan om weg te blijven van deze paddo, tenzij je in het gezelschap van een deskundige bent, of zelf een expert bent.
Desalniettemin verdient Conocybe cyanopus nog steeds een plaats op deze lijst vanwege zijn kracht. Gedroogd, bevat deze paddo ergens tussen de 0,5% en 1% psilocybine.
8. Psilocybe samuiensis
Psilocybe samuiensis is een tropische soort die in Thailand groeit. Aanvankelijk dacht men dat deze paddosoort alleen groeide op het eiland Koh Samui, maar hij is sindsdien ook op andere locaties gevonden. Deze paddo is breed, stevig en heeft een roodbruine hoed.
De verhoudingen van psilocybine, psilocine en baeocystine in gedroogde monsters zijn: 0,023-0,9%, 0,05-0,81% en 0,01-0,05%.
9. Psilocybe tampanensis
Dit is de soort waar magic truffels vaak van worden afgeleid. Magic truffels zijn het ondergrondse deel van paddenstoelen. Paddo's en truffles zijn feitelijk dan ook hetzelfde organisme. In het wild is deze paddosoort zeldzaam, en de sclerotia (de eigenlijke naam voor 'magic truffel') dienen als een vorm van bescherming bij bosbranden of andere levensbedreigende gebeurtenissen.
Vanwege de wettelijke status van sclerotia in bepaalde delen van Europa, is deze soort een populaire keuze geworden onder mensen die legaal willen trippen, aangezien dit deel van het organisme niet illegaal is. De gedroogde paddenstoel kan tot wel 1% psilocine en psilocybine bevatten, terwijl er in de sclerotia maximaal 0,68% psilocybine zit.
10. Panaeolus cambodginiensis (Copelandia cambodginiensis)
Panaeolus cambodginiensis groeit in Azië en Hawaï. Hij werd echter voor het eerst ontdekt in Cambodja, waar het in buffelmest groeide. Deze paddo heeft een indrukwekkende witbruine kleur en een lange steel. Het is algemeen dat paddo's blauw worden als de psilocine oxideert, maar van Panaeolus cambodginiensis is bekend dat hij heel snel heel blauw wordt.
Panaeolus cambodginiensis bevat gemiddeld ongeveer 0,55% psilocybine en 0,6% psilocine.
Verschillen in sterkte tussen afzonderlijke paddo's
Zoals we eerder al aangaven, kunnen paddo's qua sterkte enorm verschillen. Die verschillen kunnen zowel tussen soorten als binnen dezelfde soort voorkomen.
Gekweekte versus wilde paddo's
Bij zowel gekweekte als wilde paddenstoelenkolonies komen variaties in sterkte voor. Daarbij hangt veel af van het substraat en de groeiomstandigheden, maar er zijn meer factoren die het exacte indoolgehalte bepalen. Denk dus niet dat wanneer je gekweekte paddenstoelen hebt, deze beter te voorspellen zijn dan hun wilde broertjes.
Sterkteverschillen binnen een bepaalde soort
Paddenstoelen behorend tot dezelfde soort kunnen ook enorm qua sterkte verschillen. Binnen de cubensis-soort kunnen sommige strains bijvoorbeeld wel vier keer sterker zijn dan andere! Dus ook als je gewoon 'cubensis' hebt, is het belangrijk voorzichtig te beginnen. Ga er niet van uit dat ze mild zullen zijn!
In het wild blijken sommige paddenstoelen wel tien keer sterker te zijn dan andere. Door dit soort verschillen wordt goed doseren bijna onmogelijk. Een manier om een balans te vinden, is door verschillende paddenstoelen te nemen, omdat sommige waarschijnlijk mild zullen zijn en andere sterk. Op deze manier is de kans groter dat je een gemiddelde sterkte binnenkrijgt.
Als algemene regel geldt dat kleinere paddenstoelen per gram sterker zijn en een hoger indoolgehalte hebben. Ondanks dat zal er over het algemeen meer in een grotere paddenstoel zitten.
Hoe doseer je paddo's met wisselende sterktes?
Begin voorzichtig. Als je nog onervaren bent, of te maken hebt met een nieuwe soort en niet weet hoe sterk deze is, wees dan verstandig en behoedzaam. Je kunt de volgende keer altijd wat meer nemen.
Met zelfgekweekte cubensis kun je onze doseringscalculator gebruiken om de juiste hoeveelheid in te schatten. Maar nogmaals: dit geeft je slechts een gemiddelde en geen exacte dosering.
Paddo’s: is sterker altijd beter?
Nee. Hoewel sterkere paddo's zeker sterkere trips kunnen bieden, kunnen deze ook met hogere doses mildere paddenstoelen worden bereikt. Vaak zijn milde paddo's zelfs geschikter, omdat deze je in staat stellen je trip te verfijnen, in plaats van direct naar intergalactische werelden te worden gelanceerd. Maar als dat is waar je naar op zoek bent, dan geldt wel: hoe sterker hoe beter!
- (n.d.). Further Investigations On Psychoactive Mushrooms Of The Genera Psilocybe, Gymnopilus And Conocybe - http://www.museocivico.rovereto.tn.it
- (n.d.). Synthesis And Biological Evaluation Of Tryptamines Found In Hallucinogenic Mushrooms: Norbaeocystin, Baeocystin, Norpsilocin, And Aeruginascin - https://pubs.acs.org
- 5 min 26 April, 2024 Hoe Je Weer Nuchter Wordt Na Een Paddotrip Een paddo trip kan een zeer aangename ervaring zijn. En als dat niet het geval is, is het meestal lang niet zo ernstig als vaak wordt voorgesteld. Maar soms wil je zo snel mogelijk weer met beide...
- 3 min 20 September, 2022 920: Internationale Magic Mushroom Dag 920 is de "420" van magic mushrooms: de dag om de betovering en kennis van psychedelische paddenstoelen te vieren. Lees alles over deze psychedelische feestdag.
- 7 min 3 September, 2021 Hoe Maak Je Een Laminar Flow Hood Voor Paddenstoelen? Heb je alles schoongemaakt met alcohol en bleekmiddel en tref je toch nog schimmel aan in je substraat, waar mycelium zou moeten groeien? Balen! Maar er zweven nu eenmaal dingen door de lucht. Een...
- 6 min 18 June, 2021 De Zes Soorten Hallucinaties Die Je Kunt Ervaren We weten allemaal wel dat psychedelica hallucinaties kunnen veroorzaken, maar wist je dat er ook andere oorzaken zijn? Psychische stoornissen, slaaptekort en bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook...
- 4 min 22 April, 2021 Hoe Maak Je Lemon Tek Voor Een Snellere Paddo/Truffle Trip? Soms wil je gewoon hard en snel trippen. Gelukkig bestaat daar een manier voor. Zoek je een verbluffende trip die binnen twintig minuten opkomt, dan ben je hier aan het juiste adres. Wees wel...
- 4 min 18 September, 2020 Magic Truffles VS Paddo's: En De Winnaar Is? Magic truffles en paddo's worden vaak als totaal verschillend bestempeld. Dat is echter niet zo. Toch zijn er verschillen die je zou moeten weten. We ontkrachten de fabels en komen tot de kern van...