Wat Is Een Smart Pot En Hoe Maak Je Er Zelf Een?
Smart potten kunnen de algehele gezondheid en vitaliteit van wiet versterken. Begrijpen hoe ze werken, helpt je beslissen of je dergelijke potten dan wel reguliere bakken moet gebruiken. Zamnesia laat je zien hoe je je eigen smart pot maakt om wiet van wereldklasse te produceren.
Smart potten worden al sinds de jaren 80 in de tuinbouwsector gebruikt. Ze zijn een favoriet onder boomtelers in landen over de hele wereld. Recenter worden smart potten ook onder kwekers van cannabis steeds populairder. Met name buitenkwekers ontdekken de voordelen die ze bieden ten opzichte van plastic bakken. De algehele groeikracht van de plant is hierbij gedurende de hele levenscyclus constant. Ook verkleinen smart potten het risico op pathogenen. Begrijpen hoe ze werken, helpt je beslissingen te nemen wat de wortel-gezondheid van je planten betreft.
WAT IS ER ZO SLIM AAN EEN SMART POT?
Een smart pot is een kweekbak, gemaakt van zeer sterk en poreus industrieel textiel. Het materiaal ademt en laat lucht toe aan het kweekmedium via de randen van de pot. Dit grote verschil met plastic bakken is wat smart potten zo slim maakt. Naarmate de plant groeit en de wortels richting de rand van de pot groeien, komen ze terecht in een laagje luchtige aarde.
De wortels worden vervolgens door de lucht bijgestuurd voordat ze de wand van de pot bereiken. De apicale dominante wortelpunt dehydrateert, waardoor de wortel zich splitst. Dit zorgt weer voor de verspreiding van meer wortels, wat het algehele worteloppervlak vergroot. Zo wordt voorkomen dat de wortels zich tegen de binnenkant van de pot gaan wikkelen en samenklonteren, wat de kans op wortelrot verhoogt. Smart potten stimuleren een dichtere wortelgroei in de kluit, waar de water- en voedingsopname optimaal is.
SMART POTTEN: WEERSTA DE HITTE
Smart potten geven warmte af, terwijl traditionele plastic bakken warmte vasthouden. Opgeslagen hitte stimuleert het leven van organismen die wortelrot veroorzaken. Warmte fungeert ook als een broedplaats voor diverse plagen die zich verspreiden via de bodem. Het risico op wortelluis en ander moeilijk te bestrijden ongedierte is groter bij hitte en vocht. Zeker in een plastic pot.
Opgeslagen warmte verhindert ook de plantgroei. De temperatuur van aarde in de zomer in plastic potten kan wel boven de 35°C uitkomen. Wortels groeien daarbij simpelweg niet. Smart potten ademen echter en geven warmte af aan de grond waarop ze staan. De wortelkluit behoudt daarbij een stabielere temperatuur. Zo ervaren de planten minder snel hittestress.
HET DRAAIT ALLEMAAL OM DE WORTELS
Gezonde wortels betekenen gezonde planten. Diverse kwalen kunnen de kop opsteken als de wortels onvoldoende ruimte krijgen om zich te verspreiden. Planten die van smart potten verpot worden naar grotere bakken of naar gewone grond, schrikken minder en groeien krachtiger. Daarbij zijn er meer wortelpunten om in het nieuwe medium door te dringen. Dat wil zeggen dat er meer wortelmassa en meer stabiliteit ontstaat. Meer wortels betekenen ook grotere planten.
Wortels die zich in plastic potten als een spiraal hebben gevormd, hebben minder kans in het nieuwe medium door te dringen. Nieuwe hoofdvertakkingen die ruimte-efficiënte dendritische wortelpatronen vormen, hebben ook minder kans zich te ontwikkelen wegens verstikking. Dit belemmert de water- en voedingsopname door de beperkte oppervlakte, wat de uiteindelijke opbrengsten vermindert. Planten kunnen ook erg onstabiel zijn omdat ze geen “grip” krijgen in het nieuwe medium.
TER AARDE OF NIET TER AARDE?
Cannabis is een robuuste plant die groeit waar water en zon is. Klei of zanderige aarde levert echter niet de resultaten of vette oogsten op die je als hedendaagse wiet liefhebber wenst. Een bodem bewerken en goede aarde creëren kan een aantal jaren duren. Ook is het vrij lastig. Uitgebreide kennis over tuinieren is daarom vereist bij het aanpassen van een oorspronkelijke bodem om deze geschikt te maken voor cannabis.
Zelfs het uitgraven van een diep gat om de oorspronkelijke aarde te vervangen door aangepaste grond kan een uitdaging zijn. Dit vereist vaak een graafmachine of veelvuldig scheppen. Ben je van plan om sativa bomen te kweken dit seizoen? Dan betekent dat vele kubieke meters aan aarde die verplaatst moeten worden.
Smart potten geven de mogelijkheid het kweekmedium volledig aan te passen met veel minder moeite dan het bewerken van een stuk grond. Het voordeel is dat ze buiten kunnen staan, gevuld met een cannabisvriendelijk medium, zonder ook maar één zode te hoeven verbouwen. Het vullen van kleine potten of één grote is zo arbeidsintensief als je zelf wilt.
Huurders die graag wiet kweken, willen waarschijnlijk niet de tuin van hun verhuurder omploegen. Smart potten zijn dan erg handig en kunnen bij uitzet snel leeggehaald en verwijderd worden.
KOPEN OF JE EIGEN SMART POT MAKEN?
Smart potten uit de winkel zijn er in verschillende inhoudsmaten. Je hebt er bijvoorbeeld van slechts een paar liter met handige handvatten. Ook heb je megapotten van een aantal kubieke meter. Ze zijn echter niet verstevigd. Daarom vereisen ze soms palen of een frame. Je kunt er desondanks moeilijk de mist mee ingaan. Toch zijn ze misschien wat duur als je meerdere planten kweekt.
Je eigen smart pot maken kan de kosten halveren. De materialen zijn bovendien overal verkrijgbaar. Het is zelfs vrij eenvoudig een volledig functionele smart pot op maat te maken voor de ruimte die je hebt. Ze werken op exact dezelfde manier als de potten uit de winkel. Daarbij kost het niet veel tijd om ze te fabriceren.
HOE MAAK JE JE EIGEN SMART POT?
Wat Je Nodig Hebt:
- Lichtgewicht gaas, zoals kippengaas. Je hebt rollen in verschillende afmetingen.
- Zwaarder gaas met een tussenruimte van 75mm of iets vergelijkbaars (geiten- of schapengaas). Dit ondersteunt de wanden van de pot, dus enige stevigheid is vereist.
- Gronddoek. Dit is er in verschillende maten en is glad aan een kant en zacht aan de andere. Plaats de zachte zijde aan de binnenkant.
Zet je wiskundehoed op en bereken de benodigde afmetingen. Je kunt ook gewoon de handige lijst aan het eind van deze tekst gebruiken. De afmetingen zijn berekend voor aarde in een pot van 50cm diep.
Instructies:
-
Rol een geschikte lengte uit aan zwaar gaas die aansluit op het formaat van je pot. Maak de uiteinden aan elkaar vast en zet het op de grond om een mooi cirkelvormig hek te creëren.
-
Plaats het lichtere gaas op de grond in de cirkel om de bodem te vormen. Je kunt het in een cirkel knippen of de uitstekende punten gewoon omvouwen. Het moet de volledige bodem bedekken. Dit gaas blokkeert gravende wezentjes. Ook geeft het wortels de ruimte door te dringen in de grond eronder.
-
Rol het doek uit en drapeer het langs de binnenzijde van de wanden van het hekwerk van gaas zodat ze volledig bedekt zijn. Knip het ruim genoeg af. Zo kun je een vouw aan de onderkant maken en een rand voor aan de bovenzijde. De bodem van je smart pot waar zich het fijnere gaas bevindt, moet onbedekt blijven.
-
Maak het doek met draad aan de rand vast. IJzerdraad of stukjes die je van het gaas hebt afgeknipt, kunnen het goed op zijn plek houden.
-
Zorg bij het vullen dat je de randen eerst vult zodat je stabiliteit en stevigheid aan het ijzeren frame geeft. Ga rustig te werk en zorg dat de draad niet knikt. Verspreid de aarde zorgvuldig. Zodra de zijkanten stabiel zijn, kun je het als een gek opvullen.
-
Kweek wiet! Om een meer gedetailleerd beeld van deze instructies te zien, kun je deze 5-minuten durende video bekijken.
HARTSTIKKE VEEL TOPPEN MET EEN SMART POT
Smart potten zijn een ideale kweekoplossing voor de cannabiskweker. Ze bieden een aantal voordelen ten opzichte van plastic bakken of grond. Uit de winkel of zelfgemaakt versterken ze de algehele plantengezondheid. Daarbij betalen ze zich terug met een veelvoud aan toppen waarmee ze elke cannabisboer verblijden.
HANDIGE CIJFERLIJST BIJ HET MAKEN VAN JE EIGEN SMART POT
Diameter: 1m
- Oppervlakte: 0,8m²
- Omtrek: 3,15m
- Volume: 0,4m³
Diameter: 2m
- Oppervlakte: 3,14m²
- Omtrek: 6,3m
- Volume: 1,6m³
Diameter: 3m
- Oppervlakte: 7,1m²
- Omtrek: 9,45m
- Volume: 3,5m³
Diameter: 4m
- Oppervlakte: 12,6m²
- Omtrek: 22,57m
- Volume: 6,3m³
- 7 min 9 March, 2021 De Beste Outdoor Cannabiszaden Per Klimaat In Europa We hebben een handleiding samengesteld van de beste cannabis strains voor buiten, gebaseerd op de verschillende Europese klimaatzones. Ontdek hier welke soorten het meest geschikt zijn voor jouw...
- 5 min 20 May, 2019 Top 10 Autoflowering Cannabis Soorten Voor Buiten Autoflowering cannabis heeft veel te bieden en daarom hebben we, nu het kweekseizoen nadert, een lijst samengesteld met onze top 10.
- 7 min 28 February, 2019 Gezelschapsplanten Voor Het Voeden & Beschermen Van Je Cannabis Cannabiskwekers moeten nauwkeurig plannen. Zo ook met het strategisch planten van gezelschapsplanten naast de kweek. Zowel bij de binnen- als buitenkweek kunnen deze planten de opbrengst vergroten...
- 3 min 27 November, 2015 Buiten Cannabis Telen: De Grond Vs. Potten Grond of potten? Het is een vraag die veel beginnende buitenkwekers bezighoudt. Het draait allemaal om jouw behoeften, dus we benoemen de voor- en nadelen van beiden.