Blog
Wake And Bake: 5 Recepten Voor Met Wiet Verrijkt Ontbijt
6 min

Wake And Bake: 5 Recepten Voor Met Wiet Verrijkt Ontbijt

6 min

Zin in bakken? Check onze handleiding voor de beste ontbijtrecepten en lees belangrijke tips voor het bakken met wiet. Ontdek welke strains geschikt zijn en begin de de dag met een heerlijke high! De recepten zijn ideaal voor een lekker lui weekend of een rustgevende, smakelijke traktatie.

Dat we allemaal een hectisch leven hebben, is geen geheim. 's Ochtends na het opstaan heb je heel weinig tijd om je klaar te maken. Er kan nog net een ontbijtje met koffie en een proteïnereep in - en dat gaat de hele week zo door!

Als je dan eindelijk vrij bent, kun je eens lekker uitgebreid gaan koken. Bij Zamnesia verzamelen we al jaren recepten met cannabis. Daar voegen we nu vijf nieuwe recepten aan toe, voor een heerlijk luxe wake and bake.

Wiet voor ontbijt?

Het concept 'wake and bake' bestaat al jaren. Voor wie het nog niet kent: het wil zeggen dat je 's ochtends meteen na het opstaan cannabis gebruikt. Hoewel wiet meestal geassocieerd wordt met een ontspannen vrij avondje, beginnen steeds meer mensen er de dag mee.

Hoe zou je het vinden om met wiet te ontbijten en te profiteren van een heerlijke, voedzame maaltijd met veel opwekkende cannabinoïden?

Hoe je een dag het beste kan beginnen

Het gebruik van wiet door middel van edibles vergt 's morgens een beetje voorbereiding. Laten we daarom eens kijken, wat je bij wake and bake het beste kan doen.

Wat je vooral moet doen bij edibles

• Decarboxyleer de wiet: Decarboxyleren is het proces waarmee je wiet op een lage temperatuur verwarmt om de THC of CBD te activeren. Zonder decarboxyleren geven edibles niet het gewenste effect en krijg je weliswaar een lekker ontbijt, maar dan wel zonder cannabis high.

• Begin met kleine porties: Als je wiet in edibles verwerkt, kun je het beste beginnen met kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld 5-10 mg THC per keer). Als je pannenkoeken gaat eten, eet dan niet teveel achter elkaar.

• Maak een gelijkmatig beslag: Verdeel de wietboter of -olie gelijkmatig over je edibles, zodat ze evenveel cannabinoïden bevatten.

• Plan je ontbijt goed: Vergeet niet dat het effect van edibles tijd kost (30 minuten tot twee uur), dus plan je ontbijt zorgvuldig.

Wat je bij edibles eten vooral niet moet doen

• Eet niet teveel: Laat je niet verleiden tot meer eten als je niet meteen een effect merkt; geef de wiet de tijd om te werken.

• Laat de temperatuur niet te hoog oplopen: Bij een temperatuur van meer dan 175°C kunnen de cannabinoïden hun werking verliezen en worden de edibles minder sterk.

• Maak een zuivere schatting van de sterkte: Alle wiet is verschillend. De sterkte hangt vooral af van de soort wiet, terpenen en de manier van verwerking. Meet en bereken de sterkte per edible nauwkeurig.

• Vergeet niet te hydrateren: Wiet kan soms een droge mond veroorzaken (ook wel 'cotton mouth' genoemd). Drink daarom voldoende water of sap.

Vijf met wiet verrijkte ontbijtrecepten

Hoe ontbijt jij het liefst? Hier vind je zoet, hartig en alles er tussenin. Lees verder, ontdek vijf nieuwe edibles en probeer ze de volgende dag meteen uit!

De recepten hieronder maken gebruik van twee veelzijdige wiet edibles, namelijk wietboter (of een zuivelvrij alternatief met kokosolie) of wietolie. Met het volgen van een basisrecept maak je iets lekkers voor als je er zin in hebt.

Met wiet verrijkte wentelteefjes

Bovenaan ons lijstje staan met wiet verrijkte wentelteefjes. Deze lekker smeuïge sneetjes brood zijn ideaal om het weekend mee te beginnen.

Ingrediënten

• 2 eetlepels wietboter
• 1 ei
• scheutje melk
• vanille-extract (naar smaak)
• kaneel (naar smaak)
• brood (brioche of wit aanbevolen)
• met wiet verrijkte slagroom
• verse bessen
• ahornsiroop

Benodigdheden

• koekenpan
• garde
• kom
• spatel

Instructies

1. Doe enkele eetlepels wietboter in de koekenpan en laat het op een matig vuur smelten.
2. Meng in een kom het ei, een scheutje melk, het vanille-extract en kaneel tot een beslag.
3. Doop je sneetjes brood in het beslag en zorg dat ze gelijkmatig bedekt worden.
4. Doe de wentelteefjes in de koekenpan en bak ze aan beide kanten goudbruin.
5. Stapel de wentelteefjes op een bord.
6. Garneer ze met wietslagroom, verse bessen en een scheutje ahornsiroop.
7. Serveer direct en geniet ervan!

Pro tip: Voor het maken van met wiet verrijkte slagroom laat je de slagroom met gedecarboxyleerde toppen een uur op een laag pitje pruttelen. Zeef daarna de slagroom, laat het afkoelen en klop het zoals gewoonlijk.

Wake & bake donuts

Heb je er de tijd voor en wil je het hele weekend (eventueel met vrienden) van edibles genieten, bak dan eens deze heerlijke met wiet verrijkte donuts.

Ingrediënten

• 300 ml warme melk
• 2 theelepels gist
• 50 g suiker
• 115 g boter
• 2 eieren
• 1 theelepel zout
• 850 g gewone bloem
• plantaardige olie (om te bakken)
• 400 g poedersuiker (voor het glazuur)
• 1½ theelepel vanille-extract (voor het glazuur)
• 4 eetlepel warm water (voor het glazuur)
• 65 g wietboter (voor het glazuur)
• garnering naar keuze: hagelslag, notenstukjes

Benodigdheden

• mengkommen
• garde
• maatbekers en -lepels
• donut vorm (of een ronde vorm met een kleinere vorm in het midden)
• deegroller
• koekenpan of frituurpan
• thermometer
• schuimspaan of tang
• rooster

Instructies

1. Meng 300 ml warme melk met 2 theelepels gist in een kom en laat het staan tot de gist is gaan werken.
2. Meng 50 g suiker, 115 g boter, 2 eieren, 1 theelepel zout en 850 g gewone bloem voor het maken van deeg.
3. Kneed het deeg tot het glad is, dek het af en laat het ongeveer een uur op een warme plek rijzen.
4. Rol het gerezen deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit en snijd het met een donut vorm in de donut vormen.
5. Leg de gevormde donuts op een bakplaat, dek ze af, en laat ze opnieuw rijzen tot ze twee keer zo groot zijn geworden.
6. Verhit plantaardige olie in een koekenpan of frituurpan tot 190°C.
7. Bak de donuts ongeveer 60 seconden per kant of tot ze goudbruin zijn in de hete olie.
8. Verwijder de donuts met een schuimspaan of tang en leg ze op een rooster om af te koelen.
9. Meng voor het glazuur 400 g poedersuiker, 1½ theelepel vanille-extract, 4 theelepels warm water en 65 g wietboter tot het een glad geheel is.
10. Doop de afgekoelde donuts in de glazuur en laat ze afdruipen.
11. Garneer desgewenst met hagelslag of notenstukjes.
12. Dien de donuts op zodra het glazuur hard is en geniet ervan!

Pro tip: Dit recept is bestemd voor 12 donuts. Pas het naar believen aan.

Cannabis roerei

Laten we het ons makkelijk maken met een gewone, maar voedzame maaltijd: roerei met wiet.

Ingrediënten

• 1–2 eetlepels wietboter
• 2 grote eieren
• 2 eetlepels geraspte kaas (van je favoriete soort)

Benodigdheden

• middelgrote koekenpan met anti-aanbaklaag
• garde
• spatel
• kom

Instructies

1. Laat in een middelgrote koekenpan met anti-aanbaklaag 1-2 eetlepels wietboter op een matig vuur smelten.
2. Klop 2 eieren in een kom tot ze goed gemengd zijn.
3. Giet de geklopte eieren in de pan.
4. Bak de eieren ongeveer twee minuten, terwijl je met een spatel voorzichtig roert tot ze half gestold zijn.
5. Blijf roeren tot de eieren de gewenste dikte hebben.
6. Strooi 2 eetlepels van je favoriete geraspte kaas over de eieren en laat het smelten.
7. Doe het roerei op een bord, geniet ervan en begin de dag met een buzz!

Pro tip: Roerei smaakt heerlijk met een dampende mok met wiet verrijkte koffie. Doe het daarna wel rustig aan!

Wiet pannenkoeken

Wat is er op zondagmorgen nu lekkerder dan heerlijk luchtige pannenkoeken Amerikaanse stijl?

Ingrediënten

• 125 g gewone bloem
• 2 eetlepels suiker
• 2 theelepels bakpoeder
• snufje zout
• 240 ml melk
• 1 ei
• 1–2 eetlepels gesmolten wietboter of wietolie
• siroop, vers fruit, of knapperige bacon (als garnering)

Benodigdheden

• mengkommen
• garde
• pollepel
• koekenpan met anti-aanbaklaag
• spatel
• maatbekers en -lepels

Instructies

1. Meng in een mengkom 125 g gewone bloem, 2 eetlepels suiker, 2 theelepels bakpoeder en een snufje zout.
2. Meng in een andere kom 240 ml melk, 1 ei en 1-2 eetlepels gesmolten wietboter of wietolie.
3. Giet de vloeibare ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer net zolang tot ze gemengd zijn en er geen droge plekken overblijven (roer het beslag niet te lang).
4. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op een matig vuur en vet hem licht in.
5. Giet een pollepel met beslag in de pan en bak tot er luchtbelletjes aan het oppervlak ontstaan, draai daarna de pannenkoek om en bak beide kanten goudbruin.
6. Ga hier mee door tot het beslag op is en stapel de pannenkoeken op een bord.
7. Garneer de pannenkoeken met siroop, vers fruit of knapperige bacon en geniet van deze heerlijke zondagse traktatie!

Pro tip: Voeg voor een extra smaak bosbessen of chocoladestukjes aan het beslag toe.

Heerlijke space-omelet

Van roerei met wiet is het maar een kleine stap naar een hartige, luchtige omelet.

Ingrediënten

• 2 grote eieren
• 1 eetlepel wietboter
• een handvol favoriete garnering (bijvoorbeeld kaas, gehakte tomaten, verse spinazie)

Benodigdheden

• mengkom
• garde
• koekenpan met anti-aanbaklaag
• spatel

Instructies

1. Klop 2 grote eieren in een mengkom licht en luchtig.
2. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op een matig vuur en laat daarin 1 eetlepel wietboter smelten.
3. Giet de geklopte eieren in de pan en wacht tot ze sissen en beginnen te stollen.
4. Voeg een handvol favoriete garnering toe, bijvoorbeeld hagelslag of kaas, gehakte tomaten en verse spinazie.
5. Wacht tot de garnering zacht is geworden en de eieren de gewenste dikte hebben gekregen.
6. Zodra de omelet klaar is, vouw je hem dubbel met een spatel.
7. Leg de omelet op een bord en geniet van een decadent en heerlijk ontbijt!

Pro tip: Het maken van een omelet kan een hele opgave zijn. Begin daarom op een laag vuur en doe het kalm aan. Zo zorg je ervoor dat de omelet niet taai wordt.

Drie perfecte strains perfect voor ontbijt

De dag beginnen met een passende strain fleurt je ochtend helemaal op. In plaats van een maaltijd wordt je ontbijt een gebeurtenis. Heb je zin in iets zoets of iets hartigs, de volgende strains zijn alle drie geweldig: Fruit Punch, Cookies Gelato Automatic en Biscotti. Voor elke smaak is er een strain. Ze hebben allemaal een opwekkend effect en zorgen voor een heerlijk gevoel.

Fruit Punch (Zamnesia Seeds)

Fruit Punch van Zamnesia Seeds heeft een geweldig zoete, fruitige smaak om 's morgens van te genieten. Het is een sativa dominante hybride met een frisse, tropische smaak. De zoete en pittige noten passen goed bij pannenkoeken of wafels. Door het matige THC percentage (22%) zorgt de soort voor een opwekkende en dynamische high. Dat is ideaal voor een ochtend vol creativiteit en enthousiasme. Met een stapel pannenkoeken of een bord wentelteefjes verrijkt met Fruit Punch is het niet alleen genieten geblazen, maar begin je de dag fris en fruitig.

Cookies Gelato Automatic (Royal Queen Seeds)

Voor wie de dag het liefst met een zoete traktatie wil beginnen, is Cookies Gelato Automatic van Royal Queen Seeds de beste keuze. Het is een evenwichtige hybride met het allerbeste van indica en sativa, en daarom ideaal voor een lekker ontbijt product zoals donuts. De rijke, romige smaak van Cookies Gelato Automatic, met vleugjes vanille en zoete room, pas goed bij de zoete smaak van donuts. Bovendien is de rustgevende, langdurige high ideaal voor een ontspannen maar toch productieve ochtend. Je geniet van een vredig ontbijt, zonder sloom te worden.

Biscotti (Zamnesia Seeds)

Voor wie een voorkeur heeft voor een hartig ontbijt, is Biscotti van Zamnesia Seeds een super keuze. Het is een indica dominante hybride met een rijke, aardse smaak, die ideaal is voor zoutige gerechten. Met het hoge THC percentage van maximaal 25% biedt Biscotti een sterke, ontspannen high die heel goed past bij een rustig ochtendmaal. Of je nu een bord met gewoon roerei dan wel een uitgebreidere omelet eet, het terpenen profiel van Biscotti accentueert de umami tonen van beide gerechten.

Ontbijtgeluk: je culinaire wietavontuur kan beginnen

Deze vijf recepten vormen slechts enkele ideeën voor je receptenboek. Of je nu aan de slag gaat met het maken van donuts op basis van gist, of de voorkeur geeft aan iets snels en makkelijks zoals roerei; je zult er veel plezier aan beleven. We beschikken over oneindig veel strains die passen bij wat je wilt maken. Houd er wel rekening mee dat edibles een sterk effect hebben en niet zo geschikt zijn voor naar je werk!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Zoeken in categorieën
of
Zoeken