Blog
Hoe Maak Je Thuis Cannabiswijn? - 2 Simpele Recepten
7 min

Hoe Maak Je Thuis Cannabiswijn? - 2 Simpele Recepten

7 min

Cannabiswijn is flink in opkomst op de legale cannabismarkt. En hoewel het misschien een moderne creatie lijkt, heeft wietwijn eigenlijk een eeuwenoude oorsprong. Lees verder om meer te leren over de geschiedenis van cannabiswijn en hoe je het thuis kunt maken.

Naarmate de cannabiswetten over de hele wereld blijven veranderen, komt er een steeds grotere verscheidenheid aan wiet producten op de markt. En aangezien zo veel mensen genieten van de mellow buzz van een glas wijn en cannabis, was het slechts een kwestie van tijd voordat er flessen met wiet geïnfuseerde vino in de schappen van legale markten zouden belanden.

En hoewel merken als CannaVines, Rebel Coast en Know Label de branche lijken te innoveren met rode, witte en rosé wijnen met wiet, is de kunst van het combineren van wijn en cannabis niet nieuw.

Wietwijn — een eeuwenoud elixer

Wietwijn — Een Eeuwenoud Elixer

Cannabis wordt beschouwd als een van de oudste gewassen van de mensheid, waarbij archeologisch bewijs suggereert dat de mens de plant meer dan 4000 jaar geleden begon te domesticeren (Lawler, 2019). Wijn is ook aantoonbaar een van de oudste alcoholische dranken van de mensheid en dateert van ten minste 5000 voor Christus. Maar wist je dat onze voorouders de twee ook wisten te combineren?

Hoewel cannabiswijn misschien een moderne uitvinding lijkt, is er archeologisch bewijs dat erop wijst dat de Scythen (een oud nomadenvolk dat oorspronkelijk uit het huidige Iran kwam) fervente liefhebbers van wietwijn waren (Jones, 2017). Begraafplaatsen en historische verslagen suggereren dat de Scythen wijn en cannabis graag gebruikten als onderdeel van hun spirituele en diplomatieke rituelen, maar ook voor holistische doeleinden. Van de Scythen werd bijvoorbeeld gezegd dat ze grote voorraden hennepzaad in hun tenten verbrandden, waardoor ze creëerden wat veel moderne stoners kennen als een hotbox. Bovendien hebben archeologen Scythische bekers gevonden die sterk leken op vuurpotten en vermoedelijk werden gebruikt om wijn te infuseren met kruiden zoals cannabis. En de Scythen waren niet het enige volk in de oudheid met een passie voor cannabis.

De volgelingen van Dionysos (de Griekse god van de vruchtbaarheid, wijn, theater, rituelen en extase) zouden ook fan zijn van met cannabis verrijkte wijn (Bennet, 2020). Volgens Carl Ruck, professor Klassieke Studies aan de Universiteit van Boston, werden wijnen uit de oudheid (waaronder die beschreven in het Oude Testament) over het algemeen versterkt en verrijkt met specerijen en kruiden. Wolfskers, opium en mandragora zijn slechts enkele voorbeelden van de ingrediënten die gebruikt werden om deze krachtige oude brouwsels te maken. Omdat veel oude culturen cannabis gebruikten, hebben Ruck en andere experts openlijk gesuggereerd dat het zeer waarschijnlijk is dat wiet in het verleden zijn weg vond naar meer dan één brouwsel.

Gerelateerd artikel

Medicinale Cannabis In De Oudheid

Hoe maak je zelf cannabiswijn?

Hoe Maak Je Zelf Cannabiswijn?

Helaas hebben we geen toegang tot oude Griekse of Scythische recepten om wietwijn te maken. Desalniettemin nemen we twee eenvoudige recepten met je door om een krachtig brouwsel te maken, waarmee je een idee krijgt wat een machtige Scythische strijder of een uitzinnige volgeling van Dionysus gedronken zou kunnen hebben.

Wietwijn komt in verschillende vormen voor. Aan de ene kant kun je je favoriete wietsoort gebruiken om in de winkel gekochte wijn te verrijken met de psychoactieve effecten van cannabis. Dit mengsel wordt ook wel versterkte wietwijn genoemd en kan worden gemaakt met verschillende kruiden en toevoegingen voor een rijkere, complexere smaak.

Je kunt ook zelf cannabiswijn maken door plantenmateriaal van wiet (zoals toppen of knipafval) te fermenteren en te brouwen met gist, fruit, suiker en een handvol andere ingrediënten. Het resultaat? Een krachtig brouwsel met een sterke buzz en dynamische smaak. Afhankelijk van de exacte mix van ingrediënten die je gebruikt, kan gefermenteerde cannabiswijn erg lekker zijn.

Hieronder zullen we je leren hoe je het gemakkelijk thuis kunt maken, maar eerst delen we een eenvoudig recept voor versterkte cannabiswijn met behulp van een in de winkel gekochte fles wijn.

Hoe maak je met cannabis versterkte wijn?

Hoe Maak Je Met Cannabis Versterkte Wijn?

Versterkte wijn wordt gemaakt door wijn te infuseren met kruiden, specerijen en andere ingrediënten (zelfs andere alcoholische dranken). Het recept hieronder is vergelijkbaar met het maken van glühwein, maar gebruikt cannabis voor een extra kick.

Gerelateerd artikel

5 Recepten Voor Cannabis Cocktails

Ingrediënten

  • 1 fles rode wijn
  • wiet toppen (3,5–7 g, afhankelijk van hoe sterk je de wijn wilt hebben)
  • 8-10 kruidnagels
  • 4 kardemompeulen
  • 2 kaneelstokjes
  • 3-4 steranijs
  • 4 peperkorrels
  • 1 sinaasappel, in schijfjes gesneden
  • 50 g ruwe suiker
  • 1-2 el honing
  • 50 ml rum, whisky of schnaps

Materiaal

Instructies

  1. Verwarm je oven voor op 110°C (230°F).
    Verwarm Je Oven Voor Op 110°c (230°f)
  2. Vermaal je cannabis toppen tot een gemiddelde consistentie, spreid uit op een beklede bakplaat en laat het 30-45 minuten in de oven decarboxyleren. Meng een of twee keer om ervoor te zorgen dat je wiet gelijkmatig roostert.
    Vermaal Je Cannabis Toppen Tot Een Gemiddelde Consistentie, Spreid Uit Op Een Beklede Bakplaat En Laat Het 30-45 Minuten In De Oven Decarboxyleren
  3. Stop de gedecarboxyleerde wiet in een thee-ei of in theezakjes. Als je geen van beide hebt, kun je een geïmproviseerd theezakje maken door een stuk uit een panty te knippen, een knoop te leggen aan het ene uiteinde, het te vullen met cannabis en vervolgens een knoop te leggen aan het andere uiteinde.
    Stop De Gedecarboxyleerde Wiet In Een Thee-Ei Of In Theezakjes
  4. Giet je wijn in een grote steelpan samen met al je kruiden, cannabis en sinaasappelschijfjes. Verwarm een paar minuten op een laag pitje en voeg dan je suiker en honing toe. Proef en pas de zoetheid naar wens aan.
    Giet Je Wijn In Een Grote Steelpan Samen Met Al Je Kruiden, Cannabis En Sinaasappelschijfjes
  5. Laat de wijn 1 uur op laag vuur sudderen en zorg ervoor dat het nooit kookt.
    Laat De Wijn 1 Uur Op Laag Vuur Sudderen En Zorg Ervoor Dat Het Nooit Kookt
  6. Je kunt de glühwein direct serveren door je whiskey, rum of schnaps ongeveer 5-10 minuten voor het serveren toe te voegen. Je kunt het ook af laten koelen en dan in een bakje zeven. Sluit de pot af en bewaar het in de koelkast tot je klaar bent om van je wijn te genieten.
    Je Kunt De Glühwein Direct Serveren Door Je Whiskey, Rum Of Schnaps Ongeveer 5-10 Minuten Voor Het Serveren Toe Te Voegen
  7. Om je glühwein opnieuw op te warmen, giet je het in een grote pan en verwarm je het tot het heet is.
    Om Je Glühwein Opnieuw Op Te Warmen, Giet Je Het In Een Grote Pan En Verwarm Je Het Tot Het Heet Is
  8. Serveer in een beker met een paar sinaasappelschijfjes en geniet!
    Serveer In Een Beker Met Een Paar Sinaasappelschijfjes En Geniet!

Gerelateerd artikel

15 Bijzondere Recepten En Voedingsmiddelen Met Wiet

Hoe maak je wijn van cannabis?

Hoe Maak Je Wijn Van Cannabis?

Bij deze methode worden cannabis en fruit gebrouwen tot een alcoholische, wijnachtige drank. Probeer dit recept om het proces onder de knie te krijgen en pas het daarna gerust aan om de smaak van je uiteindelijke wijn te verbeteren. Let op dat dit recept knipafval gebruikt in plaats van toppen, wat resulteert in een heerlijk drankje met een meer mellow effect. Je kunt toppen gebruiken voor een sterker eindproduct, maar wij denken niet dat het nodig is.

Ingrediënten

  • minstens 120 gram cannabis knipafval (hoe meer hoe beter)
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 1,4 kg witte suiker
  • 1 vers gistblokje of brouwgist (Saccharomyces cerevisiae)

Materiaal

  • grote pot
  • kan
  • 2 gesteriliseerde gistingsflessen van 5 liter
  • waterslot
  • hevelslang van 1 meter
  • thermometer
  • neteldoek
  • luchtdichte flessen
  • optioneel: hydrometer

Instructies

  1. Maal het knipafval fijn en doe alles in een van je gistingsflessen.
  2. Pers je fruit en giet het sap samen bij de cannabis in de gistingsfles.
  3. Giet 3,5 liter water in een grote pot en breng het aan de kook.
  4. Los de suiker op in het water.
  5. Giet het water in de gistingsfles met de wiet en het vruchtensap. Dek de bovenkant van de gistingsfles af en schud om alles te mengen.
  6. Meng je gist in een kan met lauw water (ongeveer 20°C) en roer tot het volledig vermengd is. Als je water te koud is (onder de 15°C), zal de gist niet activeren. Als je water te heet is (meer dan 25°C), kan je gist doodgaan. Gebruik een thermometer om de temperatuur van je water te testen en zorg ervoor dat het binnen een geschikt bereik is voor gist.
  7. Gebruik de thermometer om de temperatuur van het water in je eerste gistingsfles te meten. Zodra het binnen het juiste bereik is voor gist, giet je het gistmengsel erbij.
  8. Dek de gistingsfles af en schud hem nogmaals om alle ingrediënten te mengen.
  9. Voeg genoeg water toe om de gistingsfles tot ongeveer 5 centimeter van de hals te vullen.
  10. Zet de gistingsfles op een warme, donkere en droge plek (zoals een bijkeuken of voorraadkast). Licht en koele temperaturen zullen de fermentatie van je cannabiswijn tegenwerken.
  11. Plaats na 24 uur een waterslot op je gistingsfles om hem af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat er geen zuurstof in het vat kan komen, terwijl de overtollige kooldioxide die ontstaat door de fermentatie van de gist kan ontsnappen. Zorg ervoor dat je de instructies van het waterslot leest om er zeker van te zijn dat je hem goed hebt geïnstalleerd.
  12. Laat het mengsel 2-4 weken gisten op een warme, droge en donkere plek, controleer het elke 2-3 dagen, verwijder het waterslot en roer het mengsel met een gesteriliseerde lepel om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten ondergedompeld blijven in het water. Je kunt een hydrometer gebruiken om het alcoholgehalte van je wijn te bepalen.
  13. Je weet dat je gebrouwen cannabiswijn klaar is als het stopt met borrelen — een teken dat de gist alle beschikbare suiker heeft opgebruikt.
    Gerelateerd artikel

    Top 5 Cannabis Drankjes Die Je Zelf Kunt Maken
  14. Zorg ervoor dat je de gebrouwen wijn niet te veel schudt en verplaats je gistingsfles van de plek waar je hem hebt opgeborgen naar een schone werkruimte. Gebruik een hevelslang om de cannabiswijn uit je brouwketel door een neteldoek in de andere, schone gistingsfles over te hevelen. Het mengsel kan er troebel uitzien — dat is normaal.
  15. Sluit de bovenkant van de tweede gistingsfles (die nu de afgetapte, gedeeltelijk gefilterde cannabiswijn bevat) af met het waterslot.
  16. Bewaar de afgesloten gistingsfles 1 maand op een donkere plek. Zo kan de cannabiswijn rijpen en meer smaak ontwikkelen en kan het sediment in de wijn neerslaan. Was en droog je neteldoek; je hebt het weer nodig in stap #19.
  17. Maak je flessen steriel met heet water en zet je gistingsfles in een schone werkruimte, waarbij je erop let dat je de donkere laag sediment op de bodem niet verstoort. Als je merkt dat het bezinksel zich is gaan verspreiden in je wijn (waardoor hij troebel wordt), zet de wijn dan in je werkruimte en wacht tot het bezinksel weer is neergeslagen. Dit kan enkele uren duren.
  18. Verwijder het waterslot van je gistingsfles en steek je hevelslang in de wijn. Houd het uiteinde van de hevelslang minstens 2 cm boven de sedimentlaag op de bodem van de gistingsfles.
  19. Giet je cannabiswijn voorzichtig door het neteldoek in je flessen.
  20. Sluit de flessen luchtdicht af. Je kunt dit doen met flessendoppen of kurken. Als je kurken gebruikt, kun je de bovenkant van de kurk het beste verzegelen met was.
  21. Je cannabiswijn is nu klaar om te drinken. Overweeg echter om het minstens 2-6 maanden te laten rijpen voor een rijkere, complexere smaak.
  22. Het kan zijn dat er zich wat sediment vormt op de bodem van je flessen met wietwijn. Dit is niet schadelijk, maar voel je vrij om je wijn te zeven voordat je hem serveert om wat van dit sediment te verwijderen.

Hoe infuseer je wijn met CBD?

Wil je je vino infuseren met cannabis, maar ben je geen fan van het idee om alcohol te mengen met de high van THC? Overweeg dan om cannabiswijn met CBD te maken! In beide hierboven beschreven recepten kun je de THC-rijke cannabis vervangen door een CBD soort.

Als alternatief voor het maken van glühwein kun je wijn ook verrijken met CBD supplementen. Zorg er wel voor dat je een wateroplosbaar supplement gebruikt, zoals wateroplosbaar cannabispoeder.

Hoe bewaar je cannabiswijn?

Hoe Bewaar Je Cannabiswijn?

Hoe je je cannabiswijn bewaart, hangt af van hoe je hem maakt. Glühwein is, als het luchtdicht wordt bewaard, enkele weken houdbaar in de koelkast. Om de glühwein die je hierboven hebt leren maken te bewaren, raden we aan om het in gesteriliseerde wijnflessen te gieten en de flessen af te sluiten met een kurk. Zorg ervoor dat je de flessen zoveel mogelijk vult zonder dat de wijn de kurk raakt - dit vermindert de hoeveelheid zuurstof in de fles en zorgt ervoor dat je glühwein langer houdbaar blijft. Overweeg ook om de kurken van je flessen te bedekken met was.

Je kunt gebrouwen cannabiswijn ook in flessen bewaren. Wanneer goed gebotteld, is het zowel binnen als buiten de koelkast enkele maanden houdbaar. Daarbij is het belangrijk om dit in gesteriliseerde flessen te doen en de flessen luchtdicht af te sluiten. Hoewel er veel manieren zijn om dit te doen, kun je eens kijken in de sectie Bierbrouwen van de Zamnesia Headshop voor betaalbare glazen flessen, kroonkurken en een sluitmachine.

Headshop

In onze Headshop vind je de voordeligste populaire rookaccessoires, zoals wietpijpjes, grinders en nog veel meer.

View category

Bij het bewaren van gebrouwen wijn of glühwein is het belangrijk steriele producten te gebruiken om te voorkomen dat je wijn vervuild raakt (waardoor de kans toeneemt dat hij ranzig wordt). Bovendien is het van groot belang dat je cannabiswijn bewaart in flessen met een goede luchtdichte sluiting en zo min mogelijk lucht boven de wijn in je flessen houdt om de oxidatie na verloop van tijd te minimaliseren. Hoewel zowel glühwein als gebrouwen cannabiswijn in de koelkast bewaard kan worden, kun je gebrouwen wijn beter bewaren in een droge, koele en donkere kelder waar de aroma's en smaak kunnen blijven rijpen.

Goede wiet, goede wijn en goed gezelschap

Net als de meeste alcoholische dranken wordt cannabiswijn het best gedronken in het gezelschap van goede vrienden, familie en dierbaren. Bovendien is het belangrijk om er met mate van te genieten. Vergeet niet dat dit eeuwenoude elixer een krachtige combinatie is van de buzz van wijn en de high/stone van cannabis. Schenk jezelf dus een lekker glas met wiet verrijkte glögg in, leun achterover en nip langzaam weg terwijl je de buzz over je heen laat komen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken