Psyllium: De Superfood Die Je Niet Mag Missen
Er is een reden waarom psyllium onder veel gezondheidsbewuste consumenten aan populariteit wint. Het is afkomstig van de Plantago ovata-plant, bevordert een regelmatige stoelgang, verlicht constipatie en ondersteunt mogelijk de darmgezondheid. Dit maakt het een geweldige aanvulling op je reeds gezonde dieet en lifestyle.
Heb je al gehoord van de hype over psyllium? Naast het feit dat het een effectief natuurlijk laxeermiddel is, heeft psyllium ook een aantal mogelijke voordelen voor je darmgezondheid, metabolisme en meer. Lees hier alles over psyllium, en waarom je het als supplement moet gebruiken!
Wat is psyllium?
Psylliumvezels zijn de kleine, droge omhulsels van de zaadjes van de Plantago ovata. Deze plant groeit voornamelijk in het gebied rond de Middellandse Zee en heeft vele verschillende namen, waaronder Indische psyllium, blonde weegbree en ispaghol. Psyllium is inmiddels algemeen bekend in Azië en Noord-Amerika. Daar wordt het vaak gebruikt als een natuurlijke bron van vezels en als verdikkingsmiddel voor voedsel. Ook als supplement wint het aan populariteit, vanwege de verschillende intrigerende effecten op de gezondheid.
Mogelijke voordelen van psyllium
Mensen gebruiken psyllium meestal als laxeermiddel en als hulpmiddel bij de spijsvertering. Mogelijk kan het acute gevallen van obstipatie aanpakken, maar de meeste gezondheidsbewuste consumenten eten het vanwege de andere mogelijke voordelen. We weten nog lang niet alles over psyllium en er is meer onderzoek nodig om de effecten ervan op de gezondheid beter te begrijpen. Tot dusver lijken psylliumvezels echter de volgende voordelen te bieden:
✅Bevordert de darmgezondheid: psyllium is een prebioticum. Dit betekent dat het kan helpen om de groei van gezonde probiotica in je darmen te stimuleren. Probiotica zijn essentieel om darmbacteriën in evenwicht te brengen. Daarnaast zijn ze ook van vitaal belang voor de preventie en/of behandeling van aandoeningen van het maag-darmkanaal (Martellet et al., 2022). Een gezonde balans van probiotica kan ook helpen om onder meer de spijsvertering en de immuunfunctie te verbeteren.
✅Verbetert de stoelgang: psyllium bevordert de groei van probiotica in de darmen, wat mogelijk de regelmaat en intensiteit van diarree tegengaat. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat probiotica kan helpen om door antibiotica veroorzaakte diarree te verminderen. Van antibiotica is bekend dat het de balans van darmbacteriën negatief beïnvloedt (Guo et al., 2019). Daarnaast blijkt uit onderzoek dat psyllium kan werken als een bulkvormend laxeermiddel, waarbij water in de ontlasting wordt opgenomen om de stoelgang gemakkelijker en regelmatiger te maken (Jalanka et al., 2019).
✅Reguleert cholesterol: een ongezond cholesterolgehalte is een bekende oorzaak van hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen. Onderzoek toont aan dat het regelmatig innemen van oplosbare vezelsupplementen, zoals psyllium, het cholesterolgehalte kan verlagen. Dit blijkt ook uit een studie, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition. De wetenschappers testten het gebruik van een dagelijks vezelsupplement met psyllium op mensen met overgewicht en obesitas. En wat bleek? Na zes weken was het cholesterolgehalte verlaagd (Pal et al., 2011). Een gereguleerd cholesterol is belangrijk om de hartgezondheid te bevorderen en ziektes te voorkomen.
✅Bevordert een gezonde glycemische balans bij mensen met diabetes: patiënten met diabetes moeten een bepaald dieet volgen die een gezonde balans van de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte bevordert. Er is beperkt onderzoek dat aantoont dat het gebruik van supplementen met psyllium mensen met diabetes kan helpen een gezonde glycemische index te behouden (Fratti Munariy et al., 1998).
Opmerking: Zoals voor meer supplementen geldt, is er meer onderzoek nodig om de mogelijke voordelen van psylliumvezels beter in te schatten.
Healthshop
Onze nieuwe Healthshop biedt een ruim assortiment aan supplementen en natuurlijke producten die je helpen om het gezonde leven te leiden dat je altijd hebt gewild.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van psyllium?
Onthoud dat psyllium een effectief laxeermiddel is. Het gebruik ervan kan dus leiden tot meer toiletbezoekjes. Je kunt ook bijwerkingen ervaren, wat overigens met veel supplementen het geval is. De kans op bijwerkingen is hoger als je het voor het eerst gebruikt. Een correcte dosering is ook belangrijk om eventuele bijwerkingen te helpen voorkomen. We noemen er een aantal:
- Buikpijn en buikkramp
- Frequentere stoelgang
- Dunne ontlasting en diarree
- Misselijkheid en braken
Hoewel het zelden voorkomt, kan psyllium bij sommige mensen ook allergische reacties veroorzaken. Enkele tekenen van een allergische reactie op psyllium zijn:
- Ademhalingsmoeilijkheden
- Braken
- Zwelling van de keel en mond
- Jeuk en huiduitslag
Als je vermoedt dat jij of iemand die je kent een allergische reactie op psyllium ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
Hoe implementeer je psyllium in je dieet?
Zoals vermeld, kun je psyllium gebruiken om acute symptomen van obstipatie te verlichten. Toch gebruiken veel mensen het als supplement, vanwege de mogelijke voordelen. Je kunt psylliumvezels in meerdere vormen kopen, waaronder:
- In water oplosbaar poeder
- Capsules
- Vloeibaar concentraat
- Vrij verkrijgbare laxeermiddelen
Hoe zit het met de dosis?
De standaard aanbevolen dosis is ongeveer 3-5 gram pure psyllium per dag, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de unieke samenstelling van het supplement dat je gebruikt. Je huisarts of voedingsdeskundige kan hogere doses psyllium adviseren in het geval van acute spijsverteringsproblemen, aangezien de meeste mensen hogere doses over het algemeen goed verdragen.
Denk je eraan om psyllium te gebruiken als aanvulling op je gezonde dieet en actieve lifestyle? Overleg dan altijd met je huisarts of een voedingsdeskundige om de juiste dosis te bepalen.
Psyllium FAQ
- 👍 Is psyllium veilig?
- Psyllium wordt over het algemeen goed verdragen. In zeldzame gevallen kan het bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Een allergie voor psyllium vereist acute medische zorg.
- 🚀 Wat gebeurt er als je te veel psyllium neemt?
- Te veel psyllium innemen, veroorzaakt meestal bijwerkingen zoals diarree, buikpijn en/of buikkramp, misselijkheid en braken.
- 🗓️ Kan je dagelijks psyllium nemen?
- Ja, je kunt psyllium als dagelijks supplement gebruiken. Houd je wel aan de juiste dosering, zoals aangegeven op de verpakking van jouw product.
- 🦸 Wat maakt psyllium tot een superfood?
- De term 'superfood' is een modewoord. Deze term verwijst vaak naar planten met een hoge voedingswaarde of supplement met veronderstelde gezondheidsvoordelen. Psyllium heeft mogelijk veel positieve effecten op je lichaam, waardoor het onder de noemer 'superfood' valt.
Geniet vandaag nog van de voordelen van psyllium
Psyllium is de nieuwste trend in de wereld van supplementen, en niet zonder reden. Je hebt inmiddels gelezen dat het mogelijk talloze gunstige effecten op je lichaam heeft. Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om de balans van gezonde bacteriën in je darmen te bevorderen, probeer dan eens ons biologisch psyllium poeder.
- Frati Munari AC, Benítez Pinto W, Raúl Ariza Andraca C, & Casarrubias M. (1998 Summer). Lowering glycemic index of food by acarbose and Plantago psyllium mucilage - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Jalanka, Jonna, Major, Giles, Murray, Kathryn, Singh, Gulzar, Nowak, Adam, Kurtz, Caroline, Silos-Santiago, Inmaculada, Johnston, Jeffrey M., de Vos, Willem M., Spiller, & Robin. (2019/1). The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls - https://www.mdpi.com
- Martellet. (2022/11/01). Probiotic applications associated with Psyllium fiber as prebiotics geared to a healthy intestinal microbiota: A review - https://www.sciencedirect.com
- Qin Guo. (April 30 2019). Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic‐associated diarrhea - https://www.cochranelibrary.com
- Sebely Pal, Alireza Khossousi, Colin Binns, Satvinder Dhaliwal, & Vanessa Ellis. (2011, January). The effect of a fibre supplement compared to a healthy diet on body composition, lipids, glucose, insulin and other metabolic syndrome risk factors in overweight and obese individuals - https://www.cambridge.org
- 2 min 5 May, 2023 Hoe Bereid Je Kurkuma Thee? Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende kwaliteiten. De bereiding van kurkuma thee is daarbij een makkelijke, lekkere manier om van deze gouden specerij te profiteren.
- 4 min 14 April, 2023 Triphala: Dit Moet Je Weten Van alle oude medicijnen en natuurlijke hulpmiddelen, hebben slechts enkele de tand des tijds doorstaan. Het kruidenmengsel Triphala is doordrenkt met een rijke geschiedenis, maar heeft het nog een...
- 1 min 27 March, 2023 Moringa: Alles Wat Je Moet Weten Moringa wordt al duizenden jaren gebruikt, maar blijft het ook overeind tussen alle hedendaagse welzijnsproducten? Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, van capsules tot poederextracten en...
- 5 min 3 March, 2023 Wat Is Matcha En Hoe Bereid Je Het? Matcha is al eeuwenlang een hit, en niet zonder reden. Het heeft tal van potentiële voordelen en een uniek smaakprofiel. Bovendien kun je het makkelijk zelf maken! Wij gaan in op de geschiedenis...