Kun Je Pepers Invriezen?
In deze post bespreken we hoe je verse chilipepers moet invriezen om ze langer te bewaren. Heb jij ook een enorme oogst? Je vriezer biedt uitkomst, en houdt je pepers maandenlang vers!
Het kweken van pepers is vrij gemakkelijk en heel erg leuk. Als je je planten enkele maandenlang liefdevol hebt verzorgd, kun je ze uiteindelijk oogsten. En als alles goed is gegaan, heb je een behoorlijke voorraad. Maar wat ga je met al die pepers doen?
Tenzij je een of andere hete peperverslaving hebt, wil je waarschijnlijk een manier vinden om je buit te bewaren. In dit artikel bespreken we hoe je hete pepers invriest, zodat je ze maandenlang kunt gebruiken!
Kun je pepers invriezen?
Het is absoluut mogelijk om verse pepers in te vriezen. Het is zelfs een van de beste manieren om de versheid ervan te behouden. Je kunt ze daarbij in stukjes snijden, alleen de zaadlijsten verwijderen of ze in hun geheel invriezen.
Er zijn echter ook andere manieren om de houdbaarheid van je pepers te verlengen. Denk aan:
- je pepers roken
- je pepers drogen
- hete pepersaus maken
- je pepers inmaken
Al deze opties resulteren in een unieke ervaring. Maar toch is het hiermee niet mogelijk de versheid van die net geoogste pepers te behouden. Als je een 'authentieke' ervaring wilt en je chilipepers echt vers wilt houden, dan kun je ze het beste invriezen!
Wat gebeurt er als je pepers invriest?
Het is niet gek om je af te vragen of de vriezer gevolgen heeft voor de kwaliteit en pittigheid van je pepers. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken. Als je verse pepers op de juiste manier invriest, kun je ze lange tijd pittig en vers houden.
Hoelang kun je pepers in de vriezer bewaren?
Als je ze goed bewaart, blijven pepers in de vriezer minimaal zes maanden van dezelfde kwaliteit. Het kan zelfs zijn dat ze nog veel langer goed blijven. Na zes maanden zul je geen plotselinge kwaliteitsvermindering opmerken, maar de pepers zullen wel geleidelijk minder heet worden en je zult wellicht wat vriesbrand waarnemen.
Na lange tijd neemt de kwaliteit van je pepers misschien wat af, maar dat betekent niet dat ze niet langer eetbaar zijn, tenzij je letterlijk bederf ziet of ruikt.
Hoe vries je pepers in?
Het invriezen van hete pepers klinkt misschien eenvoudig. Toch moet je voor de beste resultaten wel met een aantal factoren rekening houden. Bovendien maakt dit ook je leven makkelijker op het moment dat je ze ontdooit!
Allereerst loont het de moeite om je zakjes van een etiket te voorzien. Dat geldt vooral als je meer dan één type chilipeper invriest. Je denkt misschien dat je ze wel herkent, of dat je kunt onthouden dat je je jalapeños aan de linkerkant hebt liggen en je habanero-pepertjes aan de rechterkant. Maar zodra je ze in diepgevroren toestand uit de diepvries haalt, is het lastig om het verschil vast te stellen!
Overweeg ook om porties te maken, in plaats van alle pepers in één grote zak te stoppen. Dit is vooral belangrijk als je ze in stukjes snijdt voordat je ze invriest. Als je een kilo gesneden chili's moet ontdooien om slechts een handjevol aan je maaltijd toe te voegen, is dat erg frustrerend.
Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook zeker als je pepers invriest.
Hele pepers invriezen
Stap 1: selecteer je pepers
Alleen als je een gezonde partij pepers selecteert, kun je de versheid garanderen tot het moment dat je ze gebruikt. Controleer dus of ze volledig vrij zijn van rot of andere bacteriën.
Stap 2: schoonmaken
Was je pepers goed (draag handschoenen). Droog ze vervolgens helemaal af.
Stap 3: schillen en zaadlijsten verwijderen (optioneel)
Sommige mensen kiezen ervoor om hun pepers open te snijden en van de zaadlijsten te ontdoen. Dit is echter niet nodig. Bovendien laat de schil van ontdooide chilipepers heel gemakkelijk los.
Of je de zaden en het witte membraan verwijdert, hangt af van hoe sterk je je eindproduct wilt hebben. De meeste capsaïcine, de verbinding die pepers heet maakt, bevindt zich in deze delen. Dus als je zoveel mogelijk pit wilt, laat dan de binnenkant intact.
Als je ze wel uitschraapt, draag dan handschoenen en een veiligheidsbril. Snijd de pepers over de lengte in tweeën en schraap ze met een lepel uit.
Stap 4: inpakken
Verdeel je pepers in geschikte porties. Stop ze vervolgens in zakjes en plak er etiketten op. Verwijder zoveel mogelijk lucht voordat je ze in de vriezer stopt.
Gesneden pepers invriezen
Het invriezen van gesneden pepers werkt op ongeveer dezelfde manier. Als je ze in stukjes snijdt, is het nog belangrijker om met het labelen en het formaat van het zakje rekening te houden. Gesneden pepers veranderen namelijk zo in één grote klomp.
Je kunt ook hier simpelweg bovenstaande stappen volgen. Als je bij stap 3 bent, kun je je pepers in de door jou gewenste stukken snijden. Of je ervoor kiest om de zaadlijsten eruit te schrapen, hangt natuurlijk ook hier van je voorkeur af.
Als het gaat om het invriezen van gesneden chilipepers, probeer ze dan niet te strak in te pakken. Wanneer je ze namelijk samenperst voordat je ze invriest, zit je uiteindelijk met één pittige, solide massa!
Hete pepers ontdooien en gebruiken
Als het moment aanbreekt waarop je je ingevroren pepers wilt gebruiken, zul je blij zijn dat je er porties van gemaakt hebt.
Haal een zakje uit de vriezer en wacht tot de pepers voldoende ontdooid zijn om te gebruiken. Wat je er vervolgens mee doet, is aan jou. Je kunt ze bijvoorbeeld in stukjes snijden als je dat nog niet hebt gedaan, of een handjevol gesneden pepertjes direct toevoegen aan wat je op dat moment kookt. Als je ze rauw wilt eten, laat ze dan volledig ontdooien.
Kun je pepers opnieuw invriezen?
Je kunt je hete pepers opnieuw invriezen, zolang ze niet volledig zijn ontdooid. Als je niet alle chilipepers wilt gebruiken, wacht dan totdat je kunt afbreken wat je nodig hebt. Stop het zakje vervolgens snel weer terug in de vriezer.
Voedingsrichtlijnen geven aan dat je vruchten opnieuw kunt invriezen als er nog ijskristallen op zitten. Als je je pepers echter deels ontdooit en opnieuw invriest, zullen ze wel sneller achteruitgaan. Je merkt dan dat de pittigheid en kwaliteit afnemen.
Voorkom verspilling van je pepers
Als je al die moeite hebt gedaan om je pepers liefdevol op te kweken, is het heel belangrijk dat je ook een manier vindt om je oogst te bewaren. Want waarom heb je anders zo hard gewerkt?
Zoals vermeld, zijn er verschillende manieren om je chilipepers te bewaren, waar invriezen er eentje van is. Ontdek zelf de verschillende opties en probeer een aantal methoden uit die voor jou interessant zijn. Elke methode heeft haar voor- en nadelen en verandering van spijs doet tenslotte eten!
- 4 min 18 February, 2022 Tips Om Nog Hetere Pepers Te Kweken De hitte van je chilipepers heeft te maken met toeval, toch? Nou, verschillende factoren beïnvloeden de pittigheid van je pepers, en je kunt ook zelf een aantal dingen doen om er het beste uit te...
- 5 min 27 January, 2022 De Verrassende Voordelen Van De Combinatie Wiet En Hete Pepers Wiet brengt je lichaam en geest tot rust. Maar pepers prikkelen juist het centrale zenuwstelsel en de zintuigen. Ondanks deze verschillen werken deze twee plantsoorten heel goed samen. Ze bevatten...
- 9 min 5 October, 2021 Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2024) Hoe wordt een chilipeper de heetste ter wereld? Wij bekijken de 15 sterkste chilipepers van dit moment. Welke wil jij proeven, kweken of juist vermijden? We gaan in op het verschil tussen de...
- 4 min 5 August, 2021 Hete Pepers En De Scovilleschaal De aantrekkingskracht van pittig eten valt niet te ontkennen. Of je nu van Mexicaanse lekkernijen, Pad Thai of Vindaloo houdt, één ding hebben ze gemeen; hete pepers.