Ontdek Guayusa: Schone Energie Uit Het Regenwoud
Zin in een cafeïnehoudend drankje, maar geen scherpe koffie en met twee keer zoveel anti-oxidanten als groene thee? Ontmoet guayusa, de nieuwe "superthee".
Beweren dat guayusa nieuw is, is eigenlijk misleidend. Het is een oude plant uit Ecuador die al tenminste 1500 jaar wordt gebruikt door lokale, inheemse stammen. Het is echter wel nieuw op de westerse markt en de nieuwste rage.
Wat is Guayusa precies?
Guayusa is het botanische broertje van Yerba Mate; ze behoren beiden tot de familie van de hulstboom en zijn inheems in het Amazonegebied. Yerba Mate is botanisch bekend als Ilex paraguariensis, terwijl Guayusa bekend is als Ilex guayusa. Ze zijn in smaak en effect gelijk, maar guayusa bevat veel minder tannine, die de bittere smaak van Yerba Mate veroorzaakt. Als een gevolg hiervan smaakt Guayusa zachter en de effecten zijn meer opwekkend dan die van Yerba Mate.
Guayusa wordt bijna exclusief gekweekt in Ecuador, waar het gedijt onder de beschermende schaduw van het bladerdak. Haar bladeren worden traditioneel gebruikt om een thee te brouwen die evenveel cafeïne bevat als koffie, maar met de toevoeging van polyfenolen (anti-oxidanten) en L-theanine (een aminozuur dat zorgt voor ontspanning en rust).
Het resulterende effect is vergelijkbaar met koffie: Je wordt er actief van, maar op een soepelere en kalmere manier, waardoor je die ochtendkriebels vaarwel kunt zeggen.
Hoe wordt het gekweekt?
98% Van de wereldvoorraad guayusa komt uit Ecuador, waar het volop wordt gekweekt. De gebruikte methode is bekend als bostuinieren, wat betekent dat het kan worden gekweekt in een oud regenwood. Guayusa gedijt goed in de schaduw van grotere bomen, wat inhoudt dat er geen land hoeft te worden vrijgemaakt voor de kweek, waardoor het regenwoud dus wordt beschermd. Guayusa wordt gekweekt zonder gebruik te maken van pesticiden of insecticiden, waardoor het een perfecte biologische en duurzame bron van energie is.
Het brouwen van guayusa thee
Om guayusa thee te zetten, heb je wat gedroogde bladeren nodig. Het mooie van guayusa thee is dat het bijna onmogelijk is de thee te lang te laten trekken of fouten te maken. In tegenstelling tot groene thee, zal het drinken ervan op een lege maag ook geen maagpijn veroorzaken. De bladeren kunnen zelfs een paar keer opnieuw worden getrokken voordat ze hun smaak en kracht verliezen, waardoor guayusa een enorm economisch ingrediënt is!
Er zijn geen bijwerkingen bekend van het gebruik van Guayusa. Het is net zo sterk als koffie, maar zonder scherpe randjes en het bevat een grote dosis nuttige anti-oxidanten; twee keer zoveel als groene thee! Als je een gezonde dosis cafeïne nodig hebt, moet je guayusa zeker proberen!
- 5 min 30 April, 2020 De 10 Beste Kruiden Om Thee Mee Te Maken Kruiden worden al sinds de oude Egyptenaren tot thee gebrouwen. Thee kan stimulerend of verdovend gebruikt worden, of zelfs als afrodisiacum. Het gebruiken van vaping kruiden voor het maken van...
- 5 min 25 July, 2019 De Beste Alternatieven Voor Koffie: Natuurlijke Manieren Om... Geloof het of niet, niet iedereen houdt van koffie. Mocht je zo iemand zijn; hier is een lijst met goede alternatieven voor het beroemde cafeïne-houdende drankje. Sommige zijn licht stimulerend....
- 5 min 29 April, 2018 Wat Is Rapé En Hoe Wordt Het Gebruikt? Rapé is een heilig kruid uit het Amazonegebied en wordt door inheemse stammen gebruikt voor rituele plechtigheden en om de genezende werking. Lees hier alles over rapé en hoe je het alleen of samen...
- 4 min 11 April, 2018 Top 7 Psychedelische Theeën Die Je Thuis Kunt Maken Tegenwoordig gaan psychonauten met iets meer klasse te werk. Het is hoog tijd voor een "high tea" met je vrienden, met deze 7 psychedelische theeën.