NPK: Wat Is De Beste Verhouding Voor Cannabiskweek?
Ben je een beginnende wietkweker of worstel je met tekorten aan macrovoedingsstoffen? Presteren je wietplanten slecht door overbemesting? Planten vereisen voedingstoffen op de juiste momenten, ongeacht je gekozen substraat. Ontdek hier handige informatie over NPK voedingsstoffen en geniet van overvloedige oogsten.
Het voeden van wietplanten lijkt een simpele taak. Toch behoren onjuiste voedingsmethoden tot de meest voorkomende problemen waarmee beginnende kwekers te maken krijgen. Bovendien komt overbemesting veel vaker voor dan ondervoeding, al zou je dat misschien niet verwachten.
Maar kennis is macht. Als je een goed beeld hebt van de juiste verhouding NPK voedingsstoffen voor de verschillende stadia van de levenscyclus van een wietplant, kun je de gezondheid en opbrengst van je planten optimaliseren.
Handleiding over NPK voedingsstoffen voor wiet
Voedingsstoffen zijn een onmisbaar onderdeel van wiet kweken. Het drietal macrovoedingsstoffen, stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), vormen de brandstof die wietplanten (en de meeste andere planten) gebruiken om te groeien.
Gedurende de levenscyclus van je wietplanten kun je deze voedingsstoffen niet in dezelfde verhouding toedienen. Afhankelijk van de processen waar je plant op dat moment energie aan besteedt, zullen de benodigde concentraties verschillen.
Wil je meer informatie wat elke voedingsstof doet voor je wietplant? Lees dan het onderwerp 'Details per voedingsstof' in onze kweekgids.
Verhouding NPK voedingsstoffen per groeistadium
Bij bemesting komt meer kijken dan het toedienen van voedingsstoffen aan je substraat en afwachten. Verschillende stadia in de levenscyclus van een wietplant vereisen een andere NPK ratio. Alleen op deze manier kun je optimale resultaten behalen.
Zaailingfase
Deze fase biedt veel uitdagingen, maar voedingsstoffen maken daar geen onderdeel van uit. Een goede potgrond bevat alles wat een zaailing nodig heeft om goed te gedijen. Als je nu meststoffen toedient, werkt dit averechts.
Wees in dit stadium niet overijverig; laat je zaailingen met rust!
Vegetatieve fase
Zodra de plant de vegetatieve fase betreedt, zal ze beginnen te snakken naar wat voedingsstoffen. Tijdens de groei heeft je wietplant een NPK ratio van 3:1:1 nodig. Dat betekent niet automatisch dat je ook een meststof met deze verhouding moet gebruiken.
In principe zit de meeste potgrond boordevol stikstof. Dit is voldoende voor minimaal 4 weken vegetatieve groei. Je moet de voedingsoplossing dus opnieuw samenstellen op basis van de huidige hoeveelheden NPK in het substraat.
Een klein tekort aan voedingsstoffen is beter dan een overschot; wees dus voorzichtig. Als je goede aarde gebruikt, zal een meststof met een verhouding van 1:1:1 waarschijnlijk voldoen. Simpel gesteld, betekent deze verhouding dat elke macrovoedingsstof in een gelijke hoeveelheid aanwezig is.
Bloeifase
Wanneer wietplanten overgaan van de vegetatieve fase naar de bloei, verandert ook de behoefte aan macrovoedingsstoffen. In deze fase moet je overschakelen op basisvoeding voor de bloei en de verhouding NPK meststoffen aanpassen.
Een NPK ratio van 1:3:2 is erg effectief voor vroege bloei, gevolgd door 0:3:3 voor de late bloeifase. In de laatste week spoel je met uitsluitend water en/of je gebruikt een lichte spoeloplossing om de uiteindelijke smaak te verbeteren. Vervolgens is het tijd om te oogsten.
Fosfor (P) en kalium (K) bepalen respectievelijk de hoeveelheid en het formaat van je toppen. Het is dus belangrijk om de hoeveelheid stikstof af te bouwen en de P en K te verhogen. Te veel stikstof aan het einde van de bloei bederft de sinsemilla. De toppen smaken ruw en roken gewoon niet zo lekker weg als een grondig gespoelde oogst. Laat de stikstof de laatste 20 tot 30 dagen helemaal achterwege.
Biologische versus synthetische NPK messtoffen
Op een gegeven moment moet je een keuze maken of je biologische of synthetische voedingsstoffen wilt gebruiken voor je kweek. Dit heeft niet alleen consequenties voor het milieu, maar ook voor je wietplanten zelf.
Welke kies jij?
Voordelen van biologische voedingstoffen
Biologische voedingsstoffen hebben een aantal voordelen vergeleken met synthetische voeding:
- Geen giftige afwatering
- Ondersteunen een gezond ecosysteem in de bodem
- Worden langzamer opgenomen door je planten
- Lagere kans op verbranding/uitsluiting van voedingsstoffen
- Waarschijnlijk goedkoper of zelfs gratis als je het zelf maakt
- Veelzijdige absorptie: granulaire meststoffen (zoals compost, mest, etc.) worden langzaam door de plant opgenomen. Aan de andere kant zijn vloeibare voedingsstoffen gemakkelijk verkrijgbaar en de plant neemt ze snel op, vooral als je ze in een bladspray toedient.
Biologische meststoffen maken je kweek aanzienlijk duurzamer. Als je kiest voor deze oplossing verminder je ook de kans op voedingsblokkade bij je wietplanten.
Voordelen van synthetische voedingsstoffen
Synthetische voedingsstoffen bestaan niet voor niets. Ook hier zijn wat voordelen te noemen, vergeleken met biologische oplossingen:
- Snelle absorptie
- Exacte verhoudingen met voedingsstoffen
- Makkelijk verkrijgbaar/goedkoop
Omdat ze in een laboratorium zijn ontworpen, bevatten synthetische voedingsstoffen afgemeten hoeveelheden NPK. Hierdoor heb je als kweker meer controle over het voedingsregime. Desondanks zul je nooit in de perfecte verhoudingen kunnen voeden, tenzij je de specifieke nuances kent van elke soort die je kweekt. Om deze reden bestaat er nog wat discussie onder kwekers over kunstmest.
De snelle absorptie maakt synthetische voedingsstoffen beter geschikt om tekorten aan te pakken. Het nadeel is dat de kans op uitsluiting van voedingsstoffen toeneemt.
Hoe gebruik je NPK voedingsstoffen om wiet te kweken?
Zoals vermeld, hoef je geen voeding toe te dienen aan zaailingen als je in aarde kweekt. Meestal is het voldoende om nuttige micro-organismen en enzymen toe te voegen. Deze ondersteunen de ontwikkeling van wortels en verbeteren de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de aarde.
Sommige soorten, vooral indica-achtige planten, reageren beter op hogere doseringen voedingsstoffen. Sativa-dominante soorten zijn vaak minder hongerig. Hybriden vallen logischerwijs ergens in het midden.
Experimenteren in een kweekruimte met een bepaalde wietsoort is echt de enige manier om erachter te komen.
Zware voeding (het toedienen van volledige doses voedingsstoffen in combinatie met regelmatige doses bloeiboosters) kan wonderen doen voor je opbrengsten. Dit werkt alleen als je een soort kweekt die een intens voedingsregime aankan. Over het algemeen is het beter om een voedingsschema te gebruiken waarbij je de voedingsstoffen in precies de juiste hoeveelheid doseert.
Iedereen die ooit heeft geprobeerd om een wietplant met boosters en drankjes vol te stoppen, kan je vertellen dat je geld en tijd verspilt. Hoe sterk je wiet is en hoeveel je uiteindelijk oogst, wordt vooral door de genen bepaald. Zelfs als je alles goed doet, bepalen de genen waar de grens ligt. Bouw je voedingsregime langzaam en stabiel op en kijk hoe je planten erop reageren. Helaas vergt dit geduld en tijd; je kunt het niet afraffelen.
Welke voedingsstoffen hebben autoflowering wietplanten nodig?
De kwaliteit van autoflowering wietplanten verbetert voortdurend. Daarom kiezen steeds meer kwekers voor deze snelle, gemakkelijke exemplaren. Maar hoe voed je autoflowering planten en hoe passen NPK voedingsstoffen in het plaatje?
Vanwege de nuances van individuele soorten en de lage voedingsbehoefte van ruderalis-rijke planten, bestaat er niet echt consensus over hoeveel voedingsstoffen autoflowering wietplanten nodig hebben. De algemene mening is dat ze minder hongerig zijn dan hun fotoperiodieke tegenhangers.
Begin met de helft (of zelfs een kwart) van de aanbevolen hoeveelheid voor een standaard fotoperiode plant. Als je na enkele voedingsbeurten merkt dat je planten ondervoed zijn, kun je de dosering verhogen. Ruderalis-planten hebben zich aangepast om te overleven in barre omstandigheden, waardoor ze met weinig tevreden zijn.
Wat betreft de exacte verhoudingen voor autoflowering soorten, kun je dezelfde voedingsstoffen kiezen als voor fotoperiode planten. Verminder simpelweg de totale hoeveelheid.
Aarde versus hydroponics
Het kweken van wiet in een hydrocultuur vereist een iets andere benadering van voeding.
Het belangrijkste om in gedachten te houden, is dat een hydrocultuur opstelling inert is. Zonder de toevoeging van meststoffen kan het water de planten niet voeden, in tegenstelling tot goede aarde. Bovendien houdt aarde de voedingsstoffen vast. Dit gebeurt niet met water (ervan uitgaande dat het water ververst wordt).
Daarom moet je bij een hydrokweek vaker voedingsstoffen toevoegen. Maar aangezien er geen buffer van aarde is, moet je uiterst voorzichtig zijn om overbemesting te voorkomen. Bovendien begint het voeden tijdens de zaailingfase al; je gebruikt dan 25% van de aanbevolen dosis.
Aarde versus kokosvezels
Kweken in kokosvezels komt overeen met hydrocultuur. In tegenstelling tot aarde is kokos niet van nature rijk aan voedingsstoffen. Daarom kan het voorkomen dat je vanaf het zaailingstadium moet beginnen met voeden. Je moet hiervoor wel je specifieke mix controleren. Pure kokos is inert, maar er bestaan veel mixen die dat niet zijn en juist veel voedingsstoffen bevatten. In dit geval kan het toevoegen van wat extra’s fataal zijn voor je jonge planten.
Het belang van pH en microvoedingsstoffen
Macrovoedingsstoffen voldoen aan de basis NPK vereisten. Naast deze stoffen, heeft de wietplant ook veel andere voedingsstoffen nodig. Daarom moet je ook microvoedingsstoffen in je voedingsregime verwerken. Bovendien moeten de pH van het groeimedium en de voedingsoplossing perfect op elkaar afgesteld zijn zodat de wortels ze kunnen opnemen.
Op termijn zou silica best wel eens geclassificeerd kunnen worden als macronutriënt voor wiet. Het verdikt namelijk de celwanden, wat een essentieel proces is. Sterker nog, silica is recentelijk door professionele Noord-Amerikaanse kwekers in verband gebracht met een verhoogde productie van trichomen.
Elke fabrikant van plantenvoeding voegt een groot aantal supplementen toe om alle microvoedingsstoffen te dekken. Dit zijn de producten met een verhouding NPK van 0,1 of 0,2 of hoger. Potgrond van goede kwaliteit bevat meestal veel sporenelementen die wietplanten nodig hebben. Zo niet, dan kun je elke week wat melassethee toedienen.
Kwekers die kiezen voor hydrocultuur of kokosvezels zullen deze producten vooral nodig hebben. Ook een grote fles Ca/Mg is in deze situatie onmisbaar.
Voor kokos en hydro moet je een pH van 5,5–6,0 aanhouden. Bij aarde ligt dit rond 6,0–6,5. Stel de waarde bij elke voedingsbeurt opnieuw af. Investeer in een pH-meter of pH-perfecte voedingsstoffen om de correcte waarde te garanderen. Niks staat je nu nog in de weg om fantastische opbrengsten te behalen!
Problemen met de NPK ratio herkennen
Als je regelmatig kweekt, is de kans groot dat je op een gegeven moment te maken krijgt met voedingsgerelateerde problemen. Het is belangrijk dat je weet hoe je ze vroeg herkent. Zo kun je eventuele problemen snel verhelpen en alsnog een goede oogst behalen.
Beginners, let op: Het kan verleidelijk zijn om planten een flinke dosering voedingstoffen te geven, ervan uitgaande dat ze beter zullen groeien. Maar teveel van het goede is vaak de belangrijkste oorzaak van een heleboel ellende. Dit geldt overigens ook voor een teveel aan water. Planten gaan beter om met een matige hoeveelheid dan een overvloed.
Voedingstekort
Als wietplanten niet genoeg voeding krijgen, kan er een gebrek ontstaan. Een andere oorzaak is voedingsblokkade (hierover later meer).
Tekenen van een gebrek aan voedingsstoffen zijn:
- Droog gebladerte
- Gele of bruine bladeren
- Verkleurde stengels
Over het algemeen is een gebrek aan voedingsstoffen eenvoudig op te lossen: geef ze voeding! Pas wel op dat je niet overdrijft. Verhoog geleidelijk de dosering en dan zullen je wietplanten gemakkelijk herstellen. Een plotselinge, enorme dosis kan een tegenstrijdig effect hebben.
Overbemesting
Overbemesting komt vooral voor als je synthetische meststoffen gebruikt. Planten kunnen kunstmest gemakkelijk absorberen.
Tekenen van overbemesting zijn:
- Verbrand ogende bladeren met gele of bruine verkleuring
- Opwaarts gebogen punten
- Verbrande randen
Om dit probleem te verhelpen, moet je meer doen dan slechts het toedienen van voedingsstoffen staken. Spoel je grond met inert water totdat je alle voedingsstoffen hebt weggespoeld. Vervolgens moet je de pH-waarde opnieuw in evenwicht brengen en met een nieuw voedingsschema beginnen; dit keer met minder kunstmest!
Uitsluiting van voedingsstoffen
Een voedingsblokkade ontstaat als de wortels van de plant geen voedingsstoffen meer uit de bodem kunnen opnemen. Dit gebeurt wanneer er te veel voedingsstoffen in de aarde zitten, of als de pH-balans niet klopt.
Uitsluiting van voedingsstoffen manifesteert zich in dezelfde symptomen als een gebrek. Dit maakt de diagnose lastig, omdat de oorzaken heel verschillend zijn. Als je aanneemt dat je wietplanten een tekort hebben en je geeft meer voeding, terwijl het eigenlijk uitsluiting is, doe je meer kwaad dan goed.
De behandeling is daarom gelijk: spoel eerst de aarde en breng de pH opnieuw in evenwicht. Nu kun je je voedingsregime hervatten. Je behandelt zo zowel een gebrek als een blokkade.
Conclusie: niet overdrijven
Wat betreft het voeden van je wietplanten, is minder absoluut meer. Het is nu vast duidelijk dat je problemen met ondervoeding gemakkelijk kunt verhelpen. Ondervoeding vormt nauwelijks een bedreiging voor de gezondheid van je planten, tenzij ze voor een lange tijd staan te verhongeren. Overvoeding brengt daarentegen een aantal problemen met zich mee die moeilijker op te lossen zijn. Dit kan uiteindelijk grotere schade bij je planten aanrichten.
Begin laag en traag en leer je planten kennen. Op deze manier kun je steeds beter peilen wat ze nodig hebben. Zo ondersteun je gezonde wietplanten en tegelijkertijd word je een heel bekwame kweker. Hoe meer je weet over het kweken van wiet, hoe leuker het wordt!