Wat Zijn Nootropics En Hoe Werken Ze?
In een wereld waarin elke seconde lijkt te tellen, zijn mensen vaak bang om cruciale informatie te missen of niet maximaal te presteren. Dat geldt met name op het werk en op school. Maar hier komen nootropics om de hoek kijken. We behandelen wat deze supplementen precies voor je kunnen doen en hoe ze de afgelopen jaren hun sporen hebben verdiend.
Bij bepaalde groepen zijn nootropics enorm populaire supplementen. Je kent ze misschien ook als 'smart drugs' of 'cognitieve verbeteraars'. Ze kunnen mogelijk de cognitieve prestaties, het geheugen en de motivatie bevorderen. Het is dus niet verwonderlijk dat ze zo gewild zijn. Verken samen met ons de wetenschap achter nootropische middelen en ontdek hoe ze werken.
Wat zijn nootropics?
Laten we beginnen bij de vraag: wat zijn nootropics? Simpel gesteld, is een nootropic een stof, of een combinatie van meerdere stoffen, die gebruikt wordt om de hersenfunctie, energie, alertheid, etc. te stimuleren. Het is de bedoeling meer geestelijke 'scherpte' te krijgen. Het kan al zo simpel zijn als cafeïne, wat een kleine boost geeft. Maar in de meeste gevallen bevatten nootropics een reeks min of meer gangbare ingrediënten om een smart drug met veelzijdige eigenschappen te creëren.
De term 'nootropic' is in 1972 bedacht door Dr. Corneliu E. Giurgea door de Griekse woorden voor 'geest' (nous) en 'verbuigen' (trepein) te combineren om stoffen te beschrijven die de geest beïnvloeden. Hoewel het letterlijk vertaalt als 'mindbending', worden nootropische middelen niet gebruikt om high te worden. In dat opzicht lijkt het gebruik ervan meer op microdosing van psychedelica dan op trippen.
De populariteit van nootropics is te danken aan ondernemers en creatievelingen in Silicon Valley en andere technologische hotspots waar mensen hun hersenen zo lang mogelijk op volledige capaciteit willen gebruiken.
Andere redenen voor hun populariteit vinden we in het (hoewel sterk overdreven) plot van de film Limitless, evenals talloze klinische onderzoeken en persoonlijke verslagen over de voordelen. Dit heeft geleid tot een bloeiende markt voor nootropics. Veel bedrijven maken nu hun eigen mengsels door veel verschillende stoffen te combineren. Zo willen ze aan de behoeften, wensen en vereisen van een groot publiek voldoen.
Synthetische versus natuurlijke nootropics
Nootropische middelen kunnen we onderverdelen in twee hoofdcategorieën: synthetisch en natuurlijk.
Synthetische nootropics bestaan uit verbindingen die in een laboratorium gemaakt worden. Deze stoffen bootsen de werking van natuurlijke bestanddelen van planten en kruiden na, maar ook stoffen die het lichaam zelf aanmaakt.
Synthetische nootropics worden meestal uitgebreid getest voordat ze aan het grote publiek worden verkocht. Enkele bekende synthetische nootropics zijn racetams, ampakines en armodafinil. Deze middelen beschikken allemaal over het potentieel om het geheugen, de waakzaamheid, stemming of andere elementen van cognitieve prestaties te verbeteren.
Daarentegen zijn natuurlijke nootropics stoffen die in de natuur voorkomen. Ze zijn bijvoorbeeld afkomstig uit planten, kruiden en natuurlijke oliën. Deze bestanddelen zijn te koop in hun natuurlijke vorm om individueel te gebruiken. Ze worden ook verwerkt in een poeder of vloeistof zodat je ze makkelijker kunt innemen. Enkele noemenswaardige, natuurlijke nootropics zijn koffie, omega-3 en ginkgo biloba.
Ginkgo biloba
Waarom zou je nootropics gebruiken?
Er zijn veel redenen om in het dagelijks leven nootropische middelen te gebruiken. Veel mensen zoeken geschikte manieren om de geestelijke functie, focus, motivatie en zelfs fysieke energie te bevorderen, terwijl ze ook de impact van oxidatieve stress en cognitieve achteruitgang hopen te verminderen. De keuze valt dan vaak op nootropics om zichzelf waar nodig een boost te geven.
Er zijn genoeg redenen voor een gezond persoon om nootropics te gebruiken, of het nu gaat om een universiteitsstudent die hard leert voor een examen of iemand die zijn volle potentieel op de werkvloer wilt bereiken.
Onderzoeken zijn nog pril. Toch zijn er aanwijzingen dat sommige mensen feitelijk 'voorgeschreven nootropics' (oftewel voorgeschreven medicijnen met nootrope eigenschappen) gebruiken tegen symptomen van een bepaalde aandoening. Deze middelen worden niet verkocht als nootropics. Bovendien is meer onderzoek vereist om concrete bewijzen of verklaringen te vinden. Maar onder andere mensen met ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit), narcolepsie en een vroeg stadium van Alzheimer zijn benieuwd naar wat de wetenschap zegt over het potentieel van nootropics.
Wat zijn de beste ingrediënten voor nootropics?
Nootropics bevatten een combinatie van synthetische en/of natuurlijke ingrediënten en worden geproduceerd met een specifiek gebruik in het achterhoofd. Het is een nauwkeurig afgesteld proces waarbij elk ingrediënt is bedoeld om een uitgesproken voordeel te leveren. Maar als ze allemaal goed voor je zijn, waarom zou je er dan niet zoveel mogelijk in stoppen?
Dat is een logische vraag. Maar overdaad schaadt. Het succes van een nootropische formule wordt onder andere bepaald door de wisselwerking tussen de verschillende ingrediënten. Er zijn weliswaar mensen die 'nootropic stacks' gebruiken, waarbij een combinatie van verschillende nootropics wordt ingenomen. Hiervoor is echter kennis nodig over al hun verschillende effecten.
Over het algemeen bevatten nootropics meerdere vergelijkbare ingrediënten. Deze zijn gericht op het verbeteren van een specifieke functie, zoals het geheugen. Houd daar rekening mee wanneer je een nootropic voor een specifiek doel zoekt.
Enkele van de populairste ingrediënten voor nootropics zijn magnesium, Lion's Mane paddenstoelextract en vitamine B, om er een paar te noemen.
Hoe werken nootropics?
Je weet nu wat nootropics zijn en wat ze kunnen bevatten, maar hoe werken ze eigenlijk? Dit is een lastige vraag, die we niet in een of twee zinnen kunnen samenvatten. Allereerst moet je weten hoe de hersenen functioneren om te begrijpen wat de mogelijke invloed van nootropics hierop is. Dat is uiteraard niet simpel, want de hersenen zijn een complex orgaan. Dat gezegd hebbende, gaan we toch een poging wagen.
De hersenen zijn afhankelijk van veel verschillende factoren om goed te functioneren. Het brein is een bijzonder veeleisend lichaamsdeel en verbruikt grofweg 20% van de dagelijkse energiebehoefte. De hersenen produceren verschillende chemische stoffen die betrokken zijn bij concentratie, ontspanning, geheugen en het algeheel cognitief functioneren. Zoals vermeld, kun je de verbindingen in nootropics als 'brandstof' voor de hersenen zien. In theorie zou de juiste combinatie de extra energie kunnen leveren die de hersenen nodig hebben om op het hoogste niveau te functioneren, zodat ze beter presteren en meer verwerken. Nootropics kunnen talloze verschillende effecten op de hersenen hebben. Laten we een aantal van de belangrijkste ervan onder de loep nemen.
Leren en geheugen
Bepaalde nootropics zijn bedoeld om de mentale functies en het korte- en langetermijngeheugen van de gebruiker te verbeteren. Dit komt deels doordat ze de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderen. Op die manier kunnen ze mogelijk het leervermogen van de gebruiker verbeteren. Zoals eerder aangestipt, zijn nootropische middelen om deze redenen bijzonder geliefd onder studenten.
Motivatie en stemming
Motivatie is een andere reden om nootropics te gebruiken. Een gebrek aan motivatie is vaak het gevolg van een lage hoeveelheid dopamine. Dopaminerge nootropics met L-theanine kunnen mogelijk de motivatie en stemming van gebruikers verhogen.
Focus
Naast het leervermogen en het geheugen kan ook je focus sterk door nootropics worden beïnvloed. Toch bestaat er geen universele aanpak omdat bepaalde ingrediënten hiervoor meer geschikt zijn dan andere. Zo is Rhodiola rosea in staat om de focus en concentratie te versterken.
Wanneer kun je nootropics gebruiken?
Het is belangrijk om te bepalen waarom je nootropische middelen wilt gebruiken, of je nu voor het eerst komt kijken in de wereld van nootropics of er dieper in wilt duiken. Zoals eerder aangegeven, zijn 'voorgeschreven nootropics' in feite medicijnen met nootrope kwaliteiten. Een arts kan ze voorschrijven voor talloze lichamelijke en geestelijke klachten. Momenteel worden nootropics niet voorgeschreven aan gezonde mensen en is de term nootropic zelf medisch gezien nog niet geaccepteerd.
Dit betekent niet dat er geen mogelijke voordelen kleven aan vrij verkrijgbare nootropische supplementen voor alledaags gebruik. Het is zeker niet ongebruikelijk om tijdens een werkdag hersenmist of een gebrek aan motivatie te ervaren. Daar kunnen nootropics mogelijk een positieve bijdrage leveren.
Uiteraard kan een simpele kunstgreep, zoals het drinken van een kopje koffie in de morgen of middag, een kleine boost geven, aangezien cafeïne een nootropic is. Hoewel dit invloed kan hebben op je energiegehalte, kan het ook gebeuren dat het gewenste effect achterwege blijft. In plaats daarvan kun je overwegen om andere supplementen te gebruiken, of ze te combineren.
Houden nootropics je wakker?
Doordat nootropics de hersenen op diverse manieren stimuleren, kunnen ze je energieniveau op zware momenten hoog houden. Hoewel deze boost overdag gunstig kan zijn, is het mogelijk ook van invloed op het slaappatroon van de gebruiker. Om dit tegen te gaan, is het verstandig om je supplement in de morgen in te nemen. Zo zijn de effecten uitgewerkt tegen de tijd dat je werk erop zit en je wilt ontspannen.
Zijn nootropics veilig?
Al met al lijken nootropics veilig om te gebruiken. Bijwerkingen zijn ook mogelijk, omdat elke stof een ander profiel met voor- en nadelen heeft. Hoewel de bijwerkingen vaak mild zijn, moet je goed oppassen als je allergisch of intolerant bent voor bepaalde stoffen.
Zoals met alle supplementen is het belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Op die manier kun je een eventueel negatief effect al grotendeels beperken. Aangezien de industrie voor nootropische middelen relatief nieuw is, wordt er nog volop onderzoek gedaan naar elk aspect van deze stoffen. Voor aanvullend advies over de veiligheid is het verstandig je huisarts te raadplegen voordat je nootropics gaat gebruiken.
Naarmate er meer onderzoek wordt gedaan, verwachten we fascinerende ontwikkelingen in de wereld van smart drugs te zien. Zoals wel vaker geldt, is het belangrijk dat je zoekt naar de beste nootropics voor jouw individuele behoeften. Sommige mensen willen nootropische middelen inzetten als een meer permanente oplossing. Toch kun je niet alle stoffen eindeloos gebruiken. Zorg dus dat je genoeg onderzoek doet voordat je de sprong waagt.
- 6 min 29 June, 2021 Wat Is Het Effect Van Cafeïne Op Studeren? Wil je graag weten hoe je cafeïne kunt gebruiken om beter te kunnen leren, dan ben je hier op de juiste plek. Maar net zoals bij andere middelen kun je alleen met een bepaalde hoeveelheid een...
- 5 min 25 July, 2019 De Beste Alternatieven Voor Koffie: Natuurlijke Manieren Om... Geloof het of niet, niet iedereen houdt van koffie. Mocht je zo iemand zijn; hier is een lijst met goede alternatieven voor het beroemde cafeïne-houdende drankje. Sommige zijn licht stimulerend....