Het Microdoseren Van THC: Wat Is Het En Hoe Werkt Het?
Ben je nog onervaren op het gebied van wiet of heb je een lage tolerantie voor cannabinoïden als THC? Dan is microdosing misschien precies wat je zoekt. Dit biedt je de kans om cannabis te gebruiken, maar zonder overweldigd te raken door het intense effect van de plant.
Microdosing met THC wordt steeds populairder. Het stelt je in staat om het effect van wiet op een gecontroleerde manier te ervaren, zowel recreatief als medicinaal. Lijkt dit je wel wat? Lees dan verder om te ontdekken hoe je het aanpakt!
Wat is microdosing?
Zoals je misschien al kunt afleiden uit de naam, draait microdosing om het gebruik van kleine (sub-perceptuele) doses van een psychoactieve stof. Meestal is dat LSD of psilocybine, maar je kunt ook microdoseren met THC. Hoewel microdosing de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen, bestaat het fenomeen al sinds de jaren 60. Een van de pioniers is de Amerikaanse auteur dr. Jim Fadiman, afgestudeerd psycholoog aan Harvard en de oprichter van de Sofia University in Palo Alto, Californië (voorheen bekend als het Institute of Transpersonal Psychology).
Fadiman, een student van onderzoeker Ram Dass, kreeg interesse in psychedelica nadat hij in 1961 voor het eerst psilocybine had geprobeerd. Tegenwoordig is hij bekend als de grondlegger van microdosing. Daarbij ontwikkelde hij zijn eigen aanpak, het 'Fadiman Protocol', wat neerkomt op één dag wel, twee dagen niet microdoseren.
Fadiman definieert microdoseren als iets compleet anders dan het reguliere gebruik van psychedelica of wiet. Een microdosering van een psychoactieve stof als THC, LSD of psilocybine wekt namelijk geen 'high' op (zoals visuals of veranderingen in je waarneming). In plaats daarvan zijn de effecten veel subtieler. Je kunt het een beetje vergelijken met het drinken van koffie of het slikken van dexamfetamine, hoewel het ook weer niet hetzelfde is.
"Mensen verklaren dat hun systeem beter werkt wanneer ze microdosen. Een microdosering is daarbij zo klein dat iemand het als 'sub-hallucinogeen' heeft omschreven, oftewel zonder verstorend of belemmerend te werken," aldus Fadiman in de Raise The Line Podcast (Gaglani, 2022).
Bij het microdoseren van THC zijn de effecten vaak vergelijkbaar. Velen zeggen dat ze een algeheel gevoel van welbevinden ervaren en sommigen zelfs verlichting van bepaalde gezondheidsproblemen, zonder de beruchte stone die meestal gepaard gaat met cannabisgebruik.
Hoe microdoseer je THC?
Er bestaan verschillende manieren om te microdoseren, maar vooral het Fadiman Protocol is populair. In de basis draait het Fadiman Protocol erom dat je een dag een microdosering inneemt, en dan een 2-daagse pauze inlast. Na 1–2 maanden regelmatig microdoseren, wordt aangeraden om 1–4 weken te stoppen. Zo voorkom je dat je een tolerantie opbouwt.
Je weet nu met wat voor regelmaat je een microdosering kunt innemen. Maar wat is nou precies een microdosis THC? Over het algemeen is dit 20–50% van de normale dosis wiet (of een ander psychoactief middel). Meestal geldt 10mg THC als een standaard dosering. Dit betekent dus dat een microdosering ergens tussen de 2 en 5mg ligt.
Houd er echter rekening mee dat dit tamelijk brede richtlijnen zijn. Heb je nog nooit wiet gebruikt of ben je gevoelig voor THC? Begin dan gerust met een microdosering van 1–2mg, zodat je kunt wennen. Later kun je de dosis altijd nog verhogen tot je de perfecte hoeveelheid hebt gevonden. De ideale dosis hangt af van je:
- leeftijd
- lichaamsbouw
- stofwisseling
- tolerantie voor THC
- het type product dat je gebruikt
Wat zijn de beste cannabisproducten om te microdoseren?
Als je THC wilt microdoseren, is het belangrijk dat je weet hoe sterk je wiet is. Natuurlijk is het een stuk makkelijker om deze informatie te achterhalen met geteste producten, zoals in landen waar cannabis is gelegaliseerd. In dat geval raden we producten aan die je makkelijk kunt doseren, zoals:
- een tinctuur die je makkelijk in ml kunt doseren;
- edibles die je makkelijk in mg kunt doseren;
- tabletten of capsules die vaak een vaste dosis bevatten.
Heb je geen toegang tot dit soort producten? Dan kun je waarschijnlijk het beste proberen om cannabistoppen of -concentraten met een vaporizer te microdoseren. Maar helaas is dit een stuk minder accuraat en moet je met heel weinig beginnen om te zien wat werkt. Bovendien is het niet makkelijk om dit dagelijks te doen zonder high te worden, wat het niet echt een geschikte methode maakt.
Weet je het THC percentage van je wiet? Dan kun je uitrekenen hoeveel mg THC er in één gram zit. Zo zit er in een gram wiet met 20% THC in totaal 200mg THC. Dit betekent dat een dosis van 10mg van deze wiet 2mg THC bevat; een goede microdosering om mee te beginnen!
Wiet microdoseren zonder het THC percentage te weten
Mensen dit niet in de VS, Canada of Uruguay wonen, kunnen vaak maar moeilijk aan wiet komen die op THC getest is. In dat geval is het bijna onmogelijk om goed te microdoseren. Je kunt hooguit proberen een joint te draaien met 0,1 tot 0,2g gemalen wiet, en daar maar één trek van te nemen.
Je kunt ook overwegen om een hijs van een one hitter of kleine bong te nemen. Natuurlijk weet je dan nog steeds niet hoeveel THC je gebruikt, maar dit is misschien wel de beste manier als je in een land woont waar wiet nog steeds verboden en ongereguleerd is.
Waarom zou je THC microdoseren?
Helaas is er nog een hoop onbekend over het effect van microdosing op de hersenen en het lichaam. Bovendien heeft de wetenschappelijke literatuur die er is over microdosing vooral betrekking op het gebruik van psychedelica. In elk geval claimen gebruikers dat THC microdoseren een gunstig effect kan hebben, vooral als het om de stemming, concentratie/motivatie en stressniveaus gaat. En dat alles zonder een bedwelmende stone te veroorzaken!
De voordelen van THC microdoseren
Dit zijn de positieve effecten die mensen zeggen te ervaren na het microdoseren van THC:
- minder spanning en angst
- betere stemming
- verbeterde focus en motivatie
- een verhoogde sociabiliteit
- scherper creatief denkvermogen
Zitten er risico's aan microdosing van THC?
THC staat bekend als een veilige, niet-giftige stof, zeker in kleine hoeveelheden. Microdosing met THC wordt daarbij vaak aangeraden aan mensen die nieuwsgierig zijn naar wiet, maar er nog geen ervaring mee hebben (of er een lage tolerantie voor hebben). Er is echter meer onderzoek nodig om inzicht in de volledige effecten en risico's te krijgen.
Microdosing: een gecontroleerde manier van wiet gebruiken
Wiet is een van de meestgebruikte drugs ter wereld, en naarmate er meer onderzoek plaatsvindt naar de chemische samenstelling van cannabis en het effect ervan op ons lichaam, ontdekken we ook weer nieuwe manieren om de plant te gebruiken, zowel voor recreatieve als therapeutische doeleinden. Microdosing wordt daarbij een steeds populairdere manier om wiet te consumeren. Het stelt je in staat te profiteren van een subtiel effect van cannabinoïden, maar zonder de bedwelmende stone die je normaal gesproken gewend bent van de plant.
- Gaglani, & S. (2022). What a Long Strange Trip: The Fall and Rise of Psychedelics in Medicine - https://www.osmosis.org
- 4 min 11 January, 2024 Microdosering Schema's Voor Magic Truffles Microdosing bestaat al een tijdje en steeds meer gebruikers zijn er lovend over. Dit geldt ook voor microdosing van magic truffles. Hier verkennen we vier populaire microdosering schema's en geven...
- 5 min 18 December, 2023 Microdosing Ontrafeld Met Wise Rootz Nu er steeds meer interesse is voor microdosing, zoeken merken als Wise Rootz naar nieuwe manieren om van psilocybine te profiteren. Lees verder en ontdek meer over Wise Rootz en hun speciale...
- 3 min 3 April, 2023 Alles Wat Je Moet Weten Over Microdosing Met LSA LSA, een natuurlijk voorkomende psychedelische stof die sommige planten produceren, is van oudsher populair vanwege de intense impact, die vaak wordt vergeleken met die van LSD. Naast het gebruik...
- 7 min 3 February, 2023 Hoe Vaak Moet Je Microdoseren? Het gebruik van kleine hoeveelheden psychedelica kan mogelijk je focus, creativiteit en stemming verbeteren, terwijl je gewoon je normale, dagelijkse dingen kunt blijven doen. Welkom in de wereld...