Hoe Kun Je Meloenen Kweken?
Er zijn maar weinig soorten fruit die zo lekker zoet smaken als meloenen, dus waarom kweek je ze zelf niet eens? Als je ze vaak in de supermarkt koopt, vind je het vast fijn om te horen dat ze ook in je eigen tuin prima kunnen groeien. Lees snel verder voor alles wat je weten moet en wat de beste soorten zijn.
Meloen heeft een zoete en verfrissende smaak, waardoor de vrucht ongelooflijk aantrekkelijk is. Hoe vaak heb jij niet een stuk meloen als ontbijt of tussendoortje gegeten? Maar heb je er ook weleens aan gedacht om het zelf te kweken? Misschien denk je dat dit een hele opgave is, maar laat ons je vertellen dat het allesbehalve ingewikkeld is. Zolang je voldoende ruimte hebt, kun je zelf heel eenvoudig je eigen meloenen kweken. Lees hieronder hoe!
Wanneer en hoe zaai je meloenzaadjes?
Er zijn verschillende opvattingen over het zaaien van meloenzaden. Later gaan we wat dieper in op de verschillende meloensoorten, maar als je ze in een koude bak of buiten onder een stolp wilt planten, kun je het beste voor cantaloupe kiezen. Heb je een tuinkas, dan kun je ook andere soorten kiezen, zoals suiker- of watermeloen. Zodra je hebt bepaald welk type meloen je wilt kweken, is het tijd om te zaaien.
De meeste telers starten hun meloenzaadjes binnen op, waar de omstandigheden constant zijn. Een verwarmde propagator kan hierbij handig zijn, maar is niet noodzakelijk. Allereerst vul je potjes met een diameter van 9cm met compost. Zaai twee zaden per potje en zet ze op een goed verlichte plek met een constante temperatuur van ongeveer 18°C. Zorg ervoor dat je de zaadjes halverwege/eind april zaait, zodat je de zaailingen later in de lente of aan het begin van de zomer buiten kunt zetten.
Hoe verzorg je meloenplanten?
Voor wat betreft de verzorging van je meloenplanten, staat je een redelijk gemakkelijk project te wachten. Hieronder bespreken we alles wat je moet weten over het onderhoud van je planten, zodat je er uiteindelijk letterlijk de vruchten van plukt!
Verpotten
Je moet voor het verpotten van je zaailingen rekening houden met verschillende factoren. Als je ons advies opgevolgd hebt, heb je twee zaden per potje geplant. Daarmee heb je twee kansen om de perfecte zaailing te verkrijgen. In principe zal de ene minder sterk groeien dan de andere. Verwijder het zwakke plantje en houd de compost vochtig totdat je de overgebleven zaailing buiten kunt zetten.
Later in de lente of aan het begin van de zomer is het dan eindelijk tijd om je planten buiten te zetten. Zet je zaailingen in potten met een diameter van 45cm, gevuld met compost. Als je grote textiele potten wilt gebruiken, kun je er soms ook twee zaailingen in kwijt.
Toppen
Zodra de planten in hun nieuwe potten staan, zullen ze hun energie gaan steken in de ontwikkeling van meer bladeren. Hebben ze eenmaal vijf bladeren, verwijder dan de top om de groei van zijscheuten te bevorderen. Bij het verschijnen van deze scheuten heb je de keuze om ze te laten groeien met behulp van bamboestokken of een rek, of om ze langs de grond te laten lopen, afhankelijk van je kweekopstelling. Als je verticaal kweekt, moet je ook weten dat de plant het gewicht van de meloen vaak niet kan dragen. Bedenk hier dus tevens een oplossing voor; bijvoorbeeld een netje.
Water en voeding
Meloenplanten zijn vrij onderhoudsarm. Zorg er altijd voor dat het kweekmedium vochtig is, maar niet doorweekt. Voorkom ook dat het water zich rond de basis van de stengel verzamelt. Dit kan namelijk problemen veroorzaken, zoals rot. Als vuistregel kun je de planten een laagje van ongeveer 2,5-5cm water per week geven. Daarnaast kun je elke twee tot drie weken een vloeibare meststof toedienen. Volg de instructies op de verpakking wel zorgvuldig, want overbemesting kan ook tot allerlei problemen leiden!
Hoe en wanneer kun je meloenen oogsten?
Hoe weet je wanneer je meloenen rijp zijn? Hieronder bespreken we een aantal betrouwbare manieren om het juiste oogstmoment te bepalen. Dit kan per soort wel iets variëren, dus lees ook de informatie op het pakje zaden dat je hebt.
Hoe kun je zien of een meloen rijp is?
Over het algemeen zullen meloenen aan het eind van de zomer rijpen. Het mooie aan het kweken van deze planten (net als andere soorten fruit) is dat je de gezondheid en voortgang gemakkelijk kunt volgen. Je meloenen bereiken niet alleen een bepaald formaat, maar je zult ook barsten gaan zien in de steel van de plant.
Maar je hoeft niet alleen naar het uiterlijk van de meloen te kijken om te bepalen of deze rijp is. Het aroma geeft namelijk ook een signaal af. Als je de meloengeur door de schil heen kunt ruiken, kun je oogsten. Pak hiervoor een schoon mes of een snoeischaar en haal de meloen eraf, waarbij je 2,5cm van de stengel aan de vrucht laat zitten. Overigens komen heel rijpe meloenen vaak vanzelf los.
Welke soorten meloenen kun je kweken?
Je weet nu ongeveer wat je kunt verwachten van het kweken van meloenen. Maar welke soort (of soorten) ga je in je tuin zetten? Ontdek hieronder drie verschillende soorten die heerlijk smaken en behoorlijk productief zijn!
Watermeloen
Wat kunnen we zeggen over de klassieke watermeloen? Deze ongelooflijk populaire soort is het perfecte zomerse tussendoortje. Bovendien is watermeloen heerlijk bij het ontbijt of in een lekkere fruitsalade. Wat dat betreft, zijn de mogelijkheden eindeloos. Start de zaden in maart of april op en binnen enkele maanden smul je van heerlijke watermeloen. Deze meloen vraagt wel iets meer aandacht dan andere soorten, maar de eindresultaten zijn het absoluut waard!
Cantaloupe 'Charentais'
De Charentais is de perfecte meloen voor zowel beginnende als gevorderde telers. Net als andere soorten in deze lijst, kun je de zaden van maart tot mei binnen opstarten. Vervolgens zet je de zaailingen buiten, zodat ze in de zon verder kunnen groeien. Zorg ervoor dat je ze goed water geeft, dan oogst je maandenlang heerlijk zoete meloenen.
Suikermeloen of honingmeloen
De suikermeloen, ook bekend als 'honingmeloen', is een aromatische, zoete, sappige vrucht die je gemakkelijk thuis kunt kweken. Zet de planten op een afstand van 30cm van elkaar en laat ze hun ding doen. Zodra de schil van kleur verandert, zit je op rozen... eh, meloenen. Kiem de zaden in april, zodat de planten de hele zomer lang kunnen floreren.
Kweek dit seizoen eens meloen!
Je hoeft geen ervaren teler te zijn om heerlijke meloenen te kweken. Bovendien smaken ze nog beter als je ze zelf kweekt! Als het water je al in de mond loopt na het lezen van dit artikel, bezoek dan onmiddellijk de shop van Zamnesia. Daar vind je de beste selectie zaden om je kweek goed te beginnen. Veel plezier!
- 3 min 19 October, 2023 Top 10 Planten Voor Vlinders Droom je ervan om meer vlinders in je tuin te zien? Maak die droom dan realiteit. In dit artikel behandelen we tien plantensoorten die je helpen om deze gevleugelde schoonheden aan te trekken. Deze...
- 5 min 3 August, 2023 Top 10 Soorten Fruit Om Zelf Te Kweken Waarom zou je fruit bij de groenteboer kopen, als je het ook zelf kunt kweken? Gelukkig zijn er veel soorten fruit die je vrijwel overal kunt kweken, zowel binnen als buiten. Het maakt dus niet uit...
- 5 min 5 September, 2022 Hoe Overwinter Je Peperplanten? Door je peperplanten te overwinteren, blijven ze nog een seizoen in leven. Hierdoor neemt de opbrengst en groeisnelheid in het volgende kweekseizoen toe. Overwintering is een boeiend proces met...
- 6 min 12 April, 2022 Hoe Verplant Je Peperplanten? Het telen van peperplanten is zeer lonend, en als je het goed doet, kun je overvloedige oogsten bestaande uit heerlijke pepers produceren. Verplanten is cruciaal bij het kweken van pepers, en wij...