Blog
Kweek Mega-Wiettoppen Met Silica
5 min

Hoe Kweek Je Mega-Wiettoppen Met Silica?

5 min

Mogelijk ben je niet bekend met silica als plantenvoeding, maar je hebt vast wel van silicium gehoord. Deze verbinding gebruikt men niet alleen in computers. Het is ook een gunstig additief voor het kweken van wiet. Het komt van nature voor in planten en versterkt celwanden, stimuleert groei en verbetert de gezonde opname van voedingsstoffen.

Silica is een relatief nieuwe toevoeging aan voedingsregimes voor wietplanten. Silicium is een van de meest voorkomende verbindingen in de aardkorst. Toch is er weinig bekend over de rol ervan bij de groei van planten, althans in vergelijking met andere voedingsstoffen.

Silica wordt niet beschouwd als essentiële voedingsstof. Toch is er een groeiende overtuiging dat het toevoegen van silica aan voedingsoplossingen voor wietplanten (of het apart toevoegen) de groei, opbrengst en algehele kracht kan verbeteren. Tegelijkertijd biedt het extra bescherming tegen ongedierte en schimmels. In tegenstelling tot andere voedingsstoffen, is er niet veel duidelijkheid over silica. Daarom hebben we een gids samengesteld over hoe je kaliumsilicaat veilig en effectief gebruikt in je kweekruimte.

Wat is silica?

Mega-Wiettoppen: Wat is silica

Silica (siliciumdioxide) is een natuurlijk oxide van silicium. Het komt het meest voor in kwarts en zand. Silica wordt echter ook aangetroffen in levende organismen. Hier wordt het gebruikt om celwanden te versterken (en dus de algehele structuur van het organisme) en om de afweer tegen ongedierte te stimuleren. Dit proces staat bekend als verkiezeling.

Cannabis en silica: wat zijn de voordelen?

Silica kan je wietplanten een aanzienlijk aantal voordelen bieden. Het stofje behoort niet tot de 17 essentiële voedingsstoffen zonder welke de groei van wiet ernstig wordt belemmerd. De toevoeging van silica kan echter de kwaliteit en opbrengst van je gewas verbeteren.

Het proces van verkiezeling in je wietplant heeft veel voordelen. De belangrijkste is het versterken van celwanden, wat zorgt voor een robuustere plant. Maar het helpt ook bij de opname van voedingsstoffen en water. Dit gebeurt via de versterking van de doorgangen waardoor deze stromen. Maar dat is niet alles; silica in het kweekmedium voor wiet biedt ook verschillende voordelen.

Laten we dieper ingaan op al deze voordelen.

Betere groei

Cannabis en silica: Betere groei

Door de aanmaak van celwanden te versnellen, zullen je wietplanten sneller en krachtiger groeien. Het resultaat hiervan? Meer groei vertaalt zich uiteindelijk in meer toppen. Omdat je plant groter en sterker is, kan ze meer toppen produceren. Vaak zijn ook deze groter en gezonder.

Betere opname van voedingsstoffen

Omdat de celwanden sterker zijn, zullen de planten water en voedingsstoffen efficiënter kunnen opnemen dan normaal. Dit leidt tot gezondere, robuustere groei. We borduren hierbij ook voort op het vorige punt. Omdat je plant groter en sneller groeit, is een efficiëntere opname van voedingsstoffen nodig om dit mogelijk te maken en de algehele gezondheid van je plant te behouden.

Robuust en veerkrachtig

Cannabis en silica: Robuust en veerkrachtig

De sterkere celwanden maken het voor ziekten en plagen moeilijker om grip te krijgen op je plant. Zowel op macroniveau (het oppervlak van de plant is taaier) als op microniveau (de celwanden zijn moeilijker doordringbaar). Silica helpt ook bij de immuunreactie tegen schimmels. Als een schimmelinfectie de plant bedreigt, transporteert deze silicium naar de aangetaste plek. Zo wordt de plant beschermd.

Voorkomt de opname van giftige metalen

Silicium in het substraat concurreert met metalen. Een overvloed aan zware metalen kan giftig zijn voor je plant. Door silica aan het kweekmedium toe te voegen, verklein je de kans op ongezonde opname van deze verbindingen.

Reguleert de opname van voedingsstoffen

Cannabis en silica: Reguleert opname voedingsstoffen

De opname van macro- en micronutriënten wordt beïnvloed door silicium, met name stikstof en fosfor. De opname van stikstof wordt verhoogd, wat gunstig is voor je plant. De opname van fosfor wordt juist belemmerd door silicium. Omdat fosfor snel giftige niveaus kan bereiken, is het erg voordelig een element van controle aan je kweek toe te voegen.

Gerelateerd artikel

Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten Uitgelegd

Betere toppen

Door al het bovenstaande verbetert de algehele kwaliteit van je wiet. En daar gaat het uiteindelijk om. Je gezondere, krachtigere plant groeit sterker en produceert meer toppen, die rijker zijn aan THC. Bovendien zijn de trichomen veerkrachtiger, tot lang na de oogst. Dit betekent dat ze minder snel afbreken en beter smaken.

Silica gebruiken met wietplanten: essentiële tips en trucs

Silica wietplanten: tips en trucs

Om silica aan je aarde toe te voegen, voeg je het aan water toe in de vorm van kaliumsilicaat (K₂SiO₃). Dit is de zoutvorm, die in water oplosbaar is. Onthoud wel dat kaliumsilicaat alkalisch is en de pH van je substraat verhoogt. Controleer de waarde voor en na het voeden en pas de waarde aan indien nodig.

Door silica in wateroplosbare vorm toe te voegen, kunnen de wortels van je plant het gebruiken. Dat wat niet door de plant wordt opgenomen, blijft in de grond zitten. Dit kan op een later moment worden benut en biedt meervoudige bescherming zolang het aanwezig is.

Nog iets om in gedachten te houden: silica verschilt van andere voedingsstoffen en moet daarom apart worden bewaard. De meeste voedingsstoffen kun je in een enkele oplossing bewaren. Silica vereist een pH van meer dan 7 om oplosbaar te blijven. Voeg het daarom pas aan je voedingsoplossing toe vlak voordat je het gebruikt.

Gerelateerd artikel

Hoe Pas Je De pH-waarde Aan Bij Het Kweken Van Cannabis?

Wanneer moet je beginnen en stoppen met het gebruik van silica?

Mega-Wiettoppen: beginnen en stoppen met gebruik silica

Begin tijdens de vegetatieve fase met het toedienen van silica aan je planten en stop wanneer ze de bloeiperiode bereiken. Op dit punt is het grootste deel van de groei voltooid. De extra silica voor de aanmaak van celwanden is niet langer nodig. Als je doorgaat, kan dit schadelijk zijn voor je eindproduct.

Het belangrijkste voordeel van silica is een verbeterde celgroei. Dit maakt duidelijk waarom deze stof hard nodig is tijdens de vegetatieve fase. Planten benutten silica het best bij het ontwikkelen en versterken van de stengels en takken.

Een laatste waarschuwing: als je silica gebruikt tijdens de bloei, maakt dit veel van het goede werk tijdens de vegetatieve fase weer ongedaan. Naarmate de plant groeit, is meer robuustheid en duurzaamheid wenselijk. Deze eigenschap wordt echter ook overgedragen op je toppen. Het gevolg? Taaie toppen met een verminderde algehele kwaliteit. Hoewel het je kweek niet helemaal verwoest, ontkracht je juist het nut van silica. Let daarom op en stop op het juiste moment met toedienen!

Silica gebruiken met aarde

Mega-Wiettoppen: Silica gebruiken aarde

Het is niet lastig om silica te gebruiken. Afhankelijk van het merk kaliumsilicaat dat je koopt, kunnen de hoeveelheden enigszins variëren. Als vuistregel is 100ppm goed. Als poeder is dit ongeveer 125 gram; in vloeibare vorm gebruik je ongeveer 2-3 milliliter per 10 liter water. Maar nogmaals, volg voor exacte metingen de meegeleverde instructies.

Dien de silica net zo vaak toe als je andere voedingsoplossingen (of minder), aangezien je de balans niet wilt verstoren. Zoals voor de meeste voedingsstoffen geldt, is minder altijd beter. Deze regel is nog meer van toepassing op silica. Omdat een plant zonder silica goed kan groeien, heeft ondervoeding geen nadelige effecten.

Silica gebruiken met hydrocultuur

Mega-Wiettoppen: Silica gebruiken hydrocultuur

Silica en hydrocultuur is een lastige. Hydroponisch gekweekte planten zijn soms zwakker dan in aarde gekweekte planten. Dit is direct te wijten aan een gebrek aan silica. De reden dat het gebruik lastig is, zit hem in het feit dat silica niet kan worden opgeslagen in zure oplossingen. De oplossingen die voor hydrocultuur worden gebruikt, zijn vaak ongeschikt voor silica.

Er is echter een manier om dit te omzeilen. Meng je silica apart in een oplossing en corrigeer de pH. Voeg het nu toe aan de voedingsoplossing. Dit kan echter vele liters water vergen. Het loont de moeite het geleidelijk toe te voegen, in plaats van het er meteen in te dumpen. Door dit te doen, verklein je het risico op remming van de opname van andere voedingsstoffen.

Hoewel silica gunstig is voor hydrocultuurplanten, kan het ook schade aanrichten. Als het de pH van de standaard voedingsoplossing te veel verhoogt, wordt de oplossing troebel. De wortels kunnen dan de voedingsstoffen niet goed opnemen, wat de groei remt. Als je silica gaat gebruiken, gebruik het dan voorzichtig en met terughoudendheid.

Kaliumsilicaat kan ook als spray worden toegediend, wat veel van de belangrijkste problemen wegneemt. Het is echter twijfelachtig of deze manier van toedienen wel doeltreffend is. Het lijkt erop dat het zeker enige bescherming biedt tegen ongedierte en schimmelinfecties. Toch is niet duidelijk of de stof correct kan worden opgenomen en op cellulair niveau wordt benut.

Gerelateerd artikel

Hoe En Wanneer Je Bladspray Moet Toepassen Op Je Wiet

Aangenomen wordt dat ongeveer 100ppm een goed niveau kaliumsilicaat is voor hydrocultuur. Nogmaals, wees altijd voorzichtig. Silica is niet essentieel, maar het kan je hydrocultuur verpesten. Voeg het hoogstens even regelmatig toe als je andere voedingsstoffen.

Kunnen wietplanten een overdosis silica krijgen?

wietplanten overdosis silica

Silica is een geweldige aanvulling op je voedingstoffen voor wietplanten. Als je in aarde kweekt, zijn de risico's minimaal. Je kunt problemen gemakkelijk vermijden of verhelpen. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je de pH niet verstoort, waardoor de aarde te alkalisch wordt. Je kunt dit verhelpen door de oplossing aan te zuren voordat je deze toevoegt. Zolang je de instructies volgt en niet overdrijft met je gebruik, ervaar je geen problemen met silica.

Stop echter met het gebruik van silica zodra je plant begint te bloeien! Dit is de belangrijkste regel en een die vaak wordt vergeten, waardoor alle gunstige eigenschappen van silica verloren gaan. Je toppen ervaren geen voordelen als je silica toedient tijdens de bloei.

Met hydrocultuur kun je zeker overdrijven met silica. Wees daarom voorzichtig. Toch biedt silica in deze opstelling de meeste voordelen. Zorg dus voor een zorgvuldige balans.

Kortom, als je silica correct en met mate gebruikt, stimuleert de stof robuuste planten die betere oogsten produceren met sterkere toppen. Dit is uiteindelijk wat de meeste mensen willen bij het kweken van wiet (waarom zou je het anders doen?). Dit maakt silica een fantastische aanvulling op het dieet van elke wietplant.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken