De Meestvoorkomende Plagen En Ziekten Bij Chilipepers
Het kweken van peperplanten draait niet alleen om voeding en water. Je moet namelijk ook weten hoe je ze behandelt als ze ziek zijn! Deze gids biedt uitkomst bij het herkennen en behandelen van de meestvoorkomende aandoeningen waar peperplanten mee te maken kunnen krijgen. Een must read voor alle kwekers van pepers!
Het kweken van planten is goed voor lichaam, geest en ziel, of dat nu wietplanten, zonnebloemen of chilipepers zijn. Het telen van peperplanten is daarbij heel gemakkelijk en lonend. Je kunt er namelijk je culinaire leven mee oppeppen en ondertussen veel over horticultuur leren.
Als je planten kweekt, is het ook belangrijk te weten hoe je bacteriële en virale infecties, schimmels en insectenplagen voorkomt, herkent en behandelt. In deze gids bespreken we een aantal van de meestvoorkomende plagen en infecties bij peperplanten en wat je ertegen kunt doen.
Veel voorkomende bacteriën en virussen bij peperplanten
Mensen zijn niet de enige wezens op deze planeet die infecties kunnen ontwikkelen en daaronder kunnen lijden. Peperplanten kunnen net zo goed ziek worden. En dat is niet alleen slecht voor de plant zelf, maar ook voor jou als kweker. Een zieke peperplant is namelijk een ongelukkige plant en zal niet de oogst produceren waar je op hoopt.
Het leren herkennen van veelvoorkomende aandoeningen en het behandelen van geïnfecteerde planten is dus een belangrijke vaardigheid als je chilipepers kweekt.
Dit zijn de meest gangbare aandoeningen:
Bacterievlekkenziekte
Xanthomonas campestris pv. vesicatoria veroorzaakt vlekken op de bladeren en vruchten van chiliplanten (en tomatenplanten). Deze infectie is agressief en kan daarmee behoorlijk problematisch zijn. Meestal draagt de plant de infectie vanaf zaad al met zich mee; het wordt door de ouderplant doorgegeven. Daarom is het belangrijk dat je nooit peperzaden kweekt die van een plant met de bacterievlekkenziekte afkomstig zijn.
Het goede nieuws is dat zaden van goede kwaliteit waarschijnlijk vrij zijn van deze infectie. Toch is het verstandig om de luchtvochtigheid en de hoeveelheid water altijd beperkt te houden. Net als andere plagen houdt deze bacterie namelijk erg van vocht.
Tekenen
- Verzonken putjes in de bladeren, met een zwart centrum en een gele rand die zich een halve centimeter uitstrekt.
- Opstaande en schurftachtige plekken aan de onderkant van de bladeren.
- Verhoogde plekjes op de pepers.
- Als de bacterie zich kan blijven ontwikkelen, zullen de bladeren vergelen, verwelken en van de plant vallen.
- De pepers zullen uiteindelijk gaan rotten.
Oplossing
- Gebruik zaden/klonen van goede kwaliteit.
- Gebruik verse aarde of aarde waarvan je weet dat het geen verontreinigingen bevat.
- Als je de infectie herkent, verwijder dan de aangetaste delen van de plant.
- Houd peperplanten goed bemest (maar niet te veel), omdat dit ze helpt om gezond te blijven en de afweer te verbeteren.
- Als je een op koper gebaseerde fungicide als bladspray gebruikt, kun je de bacteriële bladvlekkenziekte ook helpen bestrijden.
Bacteriële zachtrot
Bacteriële zachtrot is een infectie die wordt veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën: Erwinia, Pectobacterium en Pseudomonas. Het tast de hele plant aan, maar vooral de vruchten lijden eronder, waardoor deze gaan rotten en verwelken. Deze bacteriën leven in de aarde en zijn dol op vochtige, warme omstandigheden. Een plant krijgt soms wondjes door bijvoorbeeld ongedierte of een beschadiging, waardoor de bacterie haar kan infecteren.
Deze infectie moet je echter niet verwarren met neusrot, wat door een gebrek aan calcium wordt veroorzaakt. De twee aandoeningen lijken op elkaar, want de vruchten lijken in beide gevallen weg te rotten. Toch zijn er wel degelijk verschillen, ook wat betreft de ernst.
Tekenen
- Donker wordende bladnerven en necrose op de bladeren.
- Vochtige, verzonken beschadigingen op de bladeren, stengel en vruchten.
- Uiteindelijk wordt de hele vrucht klef, rot deze weg en valt deze van de plant.
Oplossing
- Houd de omgeving koel en zo droog mogelijk.
- Voorkom beschadiging van je planten.
- Verwijder delen van de plant waarvan je vermoedt dat ze besmet zijn.
- Zorg ervoor dat planten elkaar niet raken.
- Werk zo hygiënisch mogelijk.
- Overweeg om geïnfecteerde planten te ruimen.
Verticillium verwelkingsziekte
Deze bacterie komt het meeste voor in gebieden waar vroeger tabak werd verbouwd. Het is daarbij behoorlijk problematisch en kan tot het massaal afsterven van planten leiden.
Deze infectie is lastig te herkennen en blokkeert de vaten van de plant, waardoor het transporteren van water niet langer mogelijk is. De plant verwelkt uiteindelijk, stort in en sterft. Als je de verwelkingsziekte hebt vastgesteld, moet je de plant zo snel mogelijk verwijderen om infectie van andere planten te voorkomen.
Als je vermoedt dat je plant aan deze aandoening lijdt, geef dan water en kijk wat er gebeurt. Het kan ook zomaar zijn dat je peperplant is uitgedroogd. Als de plant hier niet op reageert, weet je dat je met een probleem te maken hebt.
Tekenen
- Vergeling en verwelking, wat vaak aan één kant begint voordat het zich naar de andere kant verspreidt.
- Interne vaten zien er soms bruin en verrot uit.
Oplossing
- Verwijder aangetaste planten.
- Bestrijd ongedierte, omdat deze de infectie op andere planten kunnen overdragen.
- Voeg gunstige bacteriën aan de aarde toe.
Tabaksetsvirus (TEV) / tabaksmozaïekvirus (TMV)
Deze virussen zijn onomkeerbaar en hebben een fatale afloop. Sommige peperplanten hebben echter een natuurlijke weerstand tegen bepaalde tabaksvirussen. Als je deze planten kweekt, kun je dus problemen vermijden. Toch bestaan er ook variaties die een risico voor alle planten vormen.
Het tabaksmozaïekvirus wordt meestal via 'mechanische' overdracht verspreid. Hiermee bedoelen we het hanteren van een geïnfecteerde plant en vervolgens het aanraken van een niet-geïnfecteerde plant. Wees dus voorzichtig als je denkt dat een van je planten besmet is. Het tabaksetsvirus kan ook mechanisch worden verspreid, maar ook door sapzuigende insecten, zoals bladluizen.
Je moet geïnfecteerde planten altijd verwijderen. Als de plant al pepers draagt, kun je ze echter nog altijd veilig eten, wat een redelijke troost is!
Tekenen
- Groen en geel gevlekte bladeren.
- Hobbelig oppervlak op de pepers.
- Vertraagde groei.
- Verminderde productie.
Oplossing
- Was je handen als je denkt dat je een zieke plant hebt aangeraakt.
- Houd je planten uit de buurt van onkruid dat deze virussen kan verspreiden of ongedierte herbergt.
- Bestrijd plagen.
Veelvoorkomende schimmelziekten bij chilipepers
Niet alleen bacteriën en virussen zijn schadelijk voor je chilipepertjes. Bepaalde schimmels zijn namelijk soms ook van mening dat je peperplanten een comfortabel plekje bieden. Maar de peperplant zelf denkt daar heel anders over!
Witte pluis
Dit is een algemene term om diverse schimmelinfecties bij jonge planten te beschrijven, vaak met fatale afloop. Het probleem ontstaat meestal in een vochtige, koele en slecht geventileerde omgeving.
Tekenen
- Zaailingen ontwikkelen zich niet.
- Bruine vlekken op de bladeren van zaailingen.
- Bruine verkleuringen onderaan de stengel.
- Slijmerige en zachte bladeren.
- Zaailingen die instorten en sterven.
Oplossing
- Geef niet te veel water, want dit stimuleert de ontwikkeling van schimmels juist.
- Gebruik warmtematten en kweeklampen om de temperatuur te verhogen en tegelijkertijd je planten te versterken en schimmels te verzwakken.
- Houd je handen en gereedschap schoon om te voorkomen dat je zaailingen met schimmelsporen besmet.
Anthracnose
Deze infectie wordt door Colletotrichum piperatum en C. capsici veroorzaakt. In tegenstelling tot sommige andere infecties, is anthracnose niet altijd ernstig. Met een beetje zorg kun je het vaak wel bestrijden. Bovendien zal het je planten niet ernstig beschadigen, tenzij het echt uit de hand loopt.
Deze aandoening treft zowel paprikaplanten als chilipepers. Het verspreidt zich daarbij heel gemakkelijk in een warme, vochtige, slecht geventileerde omgeving. Je kunt het dan ook voorkomen door voor gezonde omstandigheden en voldoende luchtcirculatie te zorgen.
Tekenen
- Ingedeukte, bruine vlekken op de vruchten.
- Verschijning van roze of gele sporenmassa's.
Oplossing
- Verwijder zieke pepers; soms is dit al voldoende.
- Gebruik zaden van gezonde planten.
- Als het ernstig wordt, kun je een natuurlijke fungicide gebruiken.
Echte meeldauw
Echte meeldauw is een schimmelinfectie die overal in de plantenwereld voorkomt. Soms leidt dit tot grote problemen, maar het is eigenlijk vrij simpel te behandelen.
Echte meeldauw wordt door de schimmel Leveillula taurica veroorzaakt. Het tast voornamelijk oudere bladeren aan. Dit gebeurt soms op het moment dat de vruchtvorming plaatsvindt, maar het kan ook op een ander moment verschijnen. De schimmel is dol op warme, natte omstandigheden.
Tekenen
- Gevlekte, witte, poederachtige groei op de bladeren.
- De bladeren vallen uiteindelijk van de plant.
- Blootliggende vruchten kunnen last van zonnebrand krijgen.
Oplossing
- Ventilatie is van groot belang om dit probleem te voorkomen.
- Verwijdering van geïnfecteerde bladeren is soms al voldoende.
- In sommige gevallen kun je de schimmel met een fungicide of bladspray met zwavel en kaliumbicarbonaat doden.
Phytophthora
Phytophthora is een geslacht van organismen die tot de waterschimmels behoren, en die vele plantenziekten kunnen veroorzaken. De meeste daarvan lijken echter op elkaar en verspreiden zich op dezelfde manier.
Deze pathogenen in de bodem kunnen je planten mogelijk fataal worden. Ze komen daarbij weliswaar uit de aarde, maar bereiken de plant via de onderste bladeren en niet via de wortels. Door regen of water geven, kunnen de sporen opspatten en met de onderste blaadjes in contact komen. Dit leidt vervolgens vaak tot een infectie.
Tekenen
- Grote, bruine bladvlekken en uiteindelijk verwelking.
- Bruine of zwarte groei aan de basis van de stengel.
- Wortelrot.
- Vruchtrot.
- Afsterven van de plant.
Oplossing
- Plant in potten of verhoogde bedden om de drainage te verbeteren; deze ziekteverwekker komt het meest in natuurlijke aarde voor.
- Maak een hoopje aarde rondom je peperplanten om stilstaand water te voorkomen.
- Het toevoegen van mulch rond de basis van de plant helpt ook om het opspatten van water te voorkomen.
- Niet te veel water geven.
- Aarde van goede kwaliteit gebruiken.
Veelvoorkomende plagen bij chilipepers
Zo, we hebben nu de verschillende soorten infecties besproken. Laten we dan nu eens kijken naar een aantal veelvoorkomende beestjes die zich graag een plekje op je peperplanten toe-eigenen.
Spint
Deze beestjes wonen op en voeden zich graag met je hete peperplanten. Ze leggen eitjes op je planten, en wanneer die uitkomen, zullen de spintmijten de voedingsstoffen uit je peperplanten zuigen. Zonder behandeling, zullen je planten sterven.
Tekenen
- Ophopingen van eitjes langs de nerven van de bladeren.
- Zichtbare beestjes (hoewel ze misschien te klein zijn om te zien).
- Beschadigde of opkrullende bladeren.
- Donkere vlekken op de bladeren.
- Met spinnenweb bedekte delen.
Oplossing
- Houd voldoende ruimte tussen de planten om te voorkomen dat het ongedierte zich verspreidt.
- Spray met neemolie om de spintmijten te doden.
- Uiteindelijk moet je de eitjes ook behandelen. Om deze reden is het soms handig om gunstige insecten uit te zetten.
Phytoseiulus persimilis is bijvoorbeeld een roofmijt die spint en de eitjes ervan eet. Als de plaag eenmaal verdwenen is, zal P. persimilis verhongeren. Wanneer je buiten kweekt, kun je ook andere roofinsecten aantrekken, zoals lieveheersbeestjes, om ongedierte op afstand te houden.
Paprikasnuitkever
Paprikasnuitkevers maken geen onderscheid als het om je peperplanten gaat. Er wordt zelfs gedacht dat ze alle bekende soorten chilipepertjes en paprika's besmetten en vernietigen. Ze zijn daarmee een drama voor iedere peperkweker.
De volwassen kever eet de bloemen en de vruchten van peperplanten. Ze boren zich daarbij diep in de kelken om hun eitjes te leggen. Als de eitjes uitkomen, zullen de beestjes de zaden gaan opeten, waardoor de vruchten afsterven. Omdat ze snel groeien en zich razendsnel voortplanten, kan de situatie vlug uit de hand lopen.
Tekenen
- Rottende vruchten.
- Rottende bladknoppen.
- Zichtbare beestjes.
Oplossing
- Houd je planten gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen.
- Houd je planten uit de buurt van andere planten van de nachtschadefamilie. Pepersnuitkevers bevinden zich graag op deze planten.
- Van bepaalde sluipwespen is bekend dat ze zich met pepersnuitkevers voeden. Toch is het inzetten van deze insecten waarschijnlijk niet voldoende om een volledige plaag te bestrijden.
- Het is mogelijk (als je je pepers wilt redden) om een insecticide te gebruiken. Sommige mensen beweren dat je dit beter niet kunt doen, maar als je hier toch voor kiest, gebruik dan een pesticide die zo min mogelijk schade aanricht. Er zijn bijvoorbeeld producten die niet schadelijk zijn voor de bijen die zich met de nectar van je peperplanten voeden.
Pepermaden
Deze witgele kleine wormen boren zich een weg in de vruchten van je plant. De pepers verkleuren hierdoor vroegtijdig rood, waarna ze gaan rotten. Vergeleken met andere plagen en ziektes is deze plaag redelijk goedaardig. Je kunt de beestjes daarbij gemakkelijk bestrijden als je goed oplet en tijdig actie onderneemt.
Pepermaden zijn in feite larvale vliegen die hun eitjes op peperplanten leggen. De vlieg is problematisch omdat deze de eitjes legt, maar het is de made die zich diep in de vrucht boort om deze op te eten.
Tekenen
- Rottende en voortijdig rood kleurende vruchten.
- Boorgaten in fruit.
- Zichtbare maden.
Oplossing
- Verwijder besmette pepers.
- Zorg voor voldoende ruimte tussen je planten.
- Kleverige vallen kunnen de volwassen vliegen aantrekken, waardoor ze geen eitjes meer op je planten kunnen leggen.
Ongedierte en ziekten bij peperplanten: is je angst terecht?
Veel peperplanten ontwikkelen zich probleemloos van zaad tot oogst. En vaak lossen ze problemen zelf op. De planten zijn immers al miljoenen jaren druk met de ontwikkeling van verdedigingsmechanismen; dat is ook precies de reden waarom chilipepers zo pittig zijn!
Toch kan het gebeuren dat plagen en ziekten voet aan de grond krijgen, vooral in een vochtige omgeving, en als er weinig ruimte tussen de planten is. Al met een beetje kennis, liefde en zorg kun je deze echter ook prima bestrijden zonder je geliefde planten te beschadigen. Als je voor een goede omgeving zorgt en je peperplanten regelmatig controleert, kun je een rampzalige uitkomst eenvoudig voorkomen en je planten geweldig zien floreren!
- 5 min 24 January, 2022 Wanneer En Hoe Oogst Je Hete Pepers? Je hebt hete pepers gekweekt en ze alles gegeven wat ze nodig hebben om te gedijen tijdens hun groeicyclus. Maar het meest kritieke moment nadert snel! Wanneer en hoe oogst je ze? We beantwoorden...
- 9 min 5 October, 2021 Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2025) Hoe wordt een chilipeper de heetste ter wereld? Wij bekijken de 15 sterkste chilipepers van dit moment. Welke wil jij proeven, kweken of juist vermijden? We gaan in op het verschil tussen de...
- 6 min 12 August, 2021 Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen Zelf pepers kweken, kan zeer lonend zijn. Het voelt goed om je eigen zorgvuldig gekweekte chilipepers te oogsten en in je keuken te gebruiken. Maar hoe pak je dat aan van zaad tot oogst? Volg onze...
- 4 min 11 June, 2021 Helpt Zwarte Peper Bij Het Reguleren Van De Effecten Van Wiet? Zowel zwarte peper als wiet bevatten het terpeen bèta-caryofylleen. Deze molecule activeert de CB2-receptor van het endocannabinoïdesysteem en heeft ontspannende effecten. Ben je te high, dan kan...