Blog
Hoe Herken Je Mannelijke En Hermafrodiete Wietplanten
5 min

Hoe Herken Je Mannelijke En Hermafrodiete Wietplanten

5 min

Er komt veel kijken bij het kweken van wiet. Het tijdig en nauwkeurig vaststellen van het geslacht van je planten is een van de beste manieren om een goede oogst te garanderen. Lees hier alles over mannetjes, echte hermafrodieten en planten met gemengd geslacht, en ontdek waar je op moet letten, wanneer je je wiet moet controleren, en nog meer!

Wiet is tweehuizig, wat betekent dat het zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn. In de natuur bestuiven de mannetjes de vrouwtjes, die vervolgens zaden produceren waaruit nieuwe planten voortkomen.

Het is echter de vrouwelijke wietplant die cannabinoïde-rijke toppen produceert. Maar wanneer vrouwtjes worden bestoven, besteden ze hun energie aan het aanmaken van zaden in plaats van toppen. Daarom geven de meeste kwekers de voorkeur aan sinsemilla (zaadloze) wiet.

Tegenwoordig gebruiken veel kwekers feminized zaden, omdat deze ongeveer in 99% van de gevallen vrouwelijke planten produceren. Bij reguliere wietzaden ligt die kans zo rond de 50%. Welk type zaad je ook gebruikt, er bestaat altijd een kans dat er mannetjes verschijnen. En afhankelijk van genetische en omgevingsfactoren kunnen planten ook hermafrodiet worden: zowel mannelijk als vrouwelijk.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Feminized Wietzaadjes?

Waarom het cruciaal is om tijdig (gedurende de pre-bloei) het geslacht van je planten te checken

Waarom Het Cruciaal Is Om Tijdig Het Geslacht Van Je Planten Te Checken

Om te voorkomen dat mannelijke of hermafrodiete planten je vrouwtjes bestuiven, moet je ze vroeg identificeren, nog voordat ze stuifmeel beginnen af te geven. Als je vrouwelijke wietplanten namelijk bestoven worden, zullen ze aanzienlijk minder toppen produceren!

Behalve door middel van uitgebreid genetisch onderzoek, kun je niet eerder dan in de pre-bloeifase het geslacht van een wietplant identificeren. Maar hoe ga je dan te werk? Nou, door eerder de bloeifase op te wekken en vervolgens weer terug te keren naar de vegetatieve fase.

Bloei bij één knoop opwekken

Doe hiervoor twaalf uur per dag een ondoorzichtige, maar ademende zak over een lagere tak, wanneer de plant zich nog in de vegetatieve fase bevindt. De rest van de plant blijft blootgesteld aan een lichtschema van 18/6.

De bedekte tak begint dan alvast te bloeien, waardoor je het geslacht van de plant kunt herkennen. Zodra je weet welk geslacht je wietplant heeft, haal je de zak er weer af. Het voorheen bedekte deel van de plant keert dan terug naar de vegetatieve fase.

Bloei in de hele wietplant opwekken

Als alternatief kun je al eerder beginnen met het lichtschema van 12/12 en wachten tot de hele plant begint te bloeien. Zodra je het geslacht hebt vastgesteld, pas je het lichtschema van 18/6 weer toe en zal de wietplant doorgaan met groeien.

Deze tweede methode duurt ongeveer twee weken en verlengt je totale kweektijd dus met nog eens veertien dagen. Vanwege deze vertraging wordt vaak de eerste methode aanbevolen.

Als je autoflowering wietzaden kweekt, is het niet mogelijk om de bloei eerder op te wekken. Daarom is het belangrijk om hierbij het geslacht te identificeren zodra de planten de pre-bloeifase ingaan.

Gerelateerd artikel

De Bloei Van Wietplanten

Wat zijn mannelijke wietplanten?

Mannelijke wietplanten produceren niet veel cannabinoïden en zijn daarom minder populair, zowel onder recreatieve als holistische gebruikers.

De mannelijke wietplant produceert eigenlijk alleen stuifmeelzakjes om vrouwtjes te bestuiven.

Wat zijn hermafrodiete wietplanten?

Wat zijn hermafrodiete wietplanten?

Hermafrodiete wietplanten zijn exemplaren die zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen produceren om zichzelf te bestuiven.

Er bestaan twee soorten hermafrodieten onder wietplanten: echte hermafrodieten en planten met gemengd geslacht. Echte hermafrodieten ontwikkelen afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen, terwijl wietplanten met gemengd geslacht meeldraden in vrouwelijke toppen aanmaken. Laatstgenoemde zijn veel moeilijker te identificeren, omdat de toppen zich eerst moeten hebben ontwikkeld voordat je het kunt herkennen.

Wat veroorzaakt hermafrodiete wietplanten?

Hermafrodiete wietplanten zijn zeldzaam. Ze komen eigenlijk alleen voor in een voor cannabisplanten vijandige, extreme omgeving. De planten worden dan hermafrodiet om te overleven, en om zich toch nog voort te planten. De enige andere oorzaak van hermafrodieten is wanneer er stuifmeel van een hermafrodiet gebruikt is om een vrouwtje te bestuiven.

Enkele oorzaken van hermafroditisme zijn:

  • Te veel of te weinig licht: als planten tijdens de bloei worden blootgesteld aan lichtlekkage, of als ze te weinig licht krijgen, is de kans groter dat ze hermafrodiet worden.

  • Te weinig of te veel meststof/voedingsstoffen: als je planten merken dat er te weinig voedingsstoffen zijn, of als je ze juist te veel voeding geeft wat tot een voedingsblokkade leidt, kan de stress ertoe leiden dat ze hermafrodiet worden.

  • Extreme hitte

  • Schade: als planten zwak zijn of worden aangevallen door ongedierte, kunnen ze het gevoel krijgen dat ze worden bedreigd. Hierdoor kunnen ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen gaan produceren.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken En Behandel Je Een Nutriëntenblokkade Bij Wiet?

Waar moet je op letten bij mannelijke of hermafrodiete wietplanten?

Waar moet je op letten bij mannelijke of hermafrodiete wietplanten?

Het identificeren van mannelijke en hermafrodiete planten kan lastig zijn en vereist regelmatige en zorgvuldige controle. Let goed op onderstaande factoren:

Mannetjes

Mannelijke wietplanten krijgen stuifmeelzakjes. Deze verschijnen eerst als bolletjes bij de knopen van de plant (later meer over knopen). Deze pollenzakjes ontwikkelen zich snel en openen zich binnen enkele dagen. En wanneer ze eenmaal opengaan, kunnen ze in de wijde omtrek vrouwelijke wietplanten bestuiven. Daarom is het belangrijk om ze vroeg te herkennen, en meteen actie te ondernemen!

Mannetjes produceren niet alleen stuifmeelzakjes, ze zijn meestal ook langer en minder bossig dan vrouwelijke of hermafrodiete planten. Dit alleen is echter niet voldoende om het geslacht te bepalen.

Mannelijke Wietplanten

Echte hermafrodieten

Zoals eerder vermeld, ontwikkelen echte hermafrodieten aparte mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Om deze te traceren, moet je allereerst op zoek naar tekenen van mannelijke stuifmeelzakjes bij de knopen. Gelukkig verschijnen deze organen meestal eerder dan de vrouwelijke, waardoor het wat eenvoudiger wordt om snel te handelen. Ga echter nergens van uit, en blijf goed checken totdat je zeker weet wat je in huis hebt.

Echte hermafrodieten Cannabis

Planten met gemengd geslacht

Planten met gemengd geslacht kunnen moeilijk te identificeren zijn. Je hebt daarbij weinig tijd om te handelen. Bij deze planten ontwikkelen zich immers mannelijke meeldraden in de vrouwelijke toppen. Met andere woorden: je zit al ver in de bloeifase tegen de tijd dat je ze kunt herkennen!

In plaats van duidelijke mannelijke organen te ontwikkelen, groeien er kleine banaanvormige helmknoppen uit de toppen. Deze 'banaantjes' zijn meestal geel, of in ieder geval een stuk geler dan de rest van de top, en strekken zich naar buiten uit.

Planten met gemengd geslacht

Vrouwtjes

Hoe je weet of je planten vrouwelijk zijn? Vrouwelijke wietplanten krijgen puntige, witte haartjes in hun kelken, die ook wel bekendstaan als 'stampers'. Ook hierbij vindt de ontwikkeling bij de knopen plaats. Na verloop van tijd ontstaan hier flinke, compacte toppen.

Wanneer moet je op tekenen van mannelijke of hermafrodiete wietplanten letten?

Wanneer moet je op tekenen van mannelijke of hermafrodiete wietplanten letten?

Timing is cruciaal bij het identificeren van mannelijke en hermafrodiete planten. Gelukkig verschijnen de tekenen die wijzen op een mannetje of echte hermafrodiet vaak eerder dan de vrouwelijke voortplantingsorganen. Hierdoor kun je ze meestal tijdig verwijderen, voordat ze al je planten bestuiven!

Mannetjes

Mannelijke stuifmeelzakjes komen drie tot vier weken na de ontkieming al tevoorschijn. Ze ontwikkelen zich echter behoorlijk snel en beginnen binnen een mum van tijd stuifmeel af te geven. Soms wel binnen zeven tot tien dagen na het verschijnen.

Echte hermafrodieten

Net als bij mannetjes, laten echte hermafrodieten hun pollenzakjes al vrij snel zien, dus ook hier heb je even de tijd om ze uit de weg te ruimen voordat er serieuze problemen optreden.

Planten met gemengd geslacht

Het tijdsbestek kan hierbij nogal variëren. Aangezien de mannelijke organen uit de vrouwelijke toppen groeien, zijn deze planten pas in een veel later groeistadium te herkennen. Sterker nog, aangezien hermafroditisme een reactie is op een stressvolle omgeving, kan het op ieder moment in de levenscyclus van een plant gebeuren. Een wietplant kan bijvoorbeeld als vrouwtje beginnen te bloeien en tegen het einde van haar leven toch nog hermafrodiet worden.

Daarom is het belangrijk om gedurende de volledige levenscyclus van je plant de vrouwelijke toppen op banaantjes te blijven controleren.

Vrouwtjes

Vrouwelijke toppen beginnen zich ongeveer vier tot zes weken na de ontkieming te ontwikkelen en rijpen langzamer dan mannelijke stuifmeelzakjes.

Waar moet je zoeken naar tekenen van mannelijke of hermafrodiete wietplanten?

Waar moet je zoeken naar tekenen van mannelijke of hermafrodiete wietplanten?

Ten slotte moet je weten waar op de wietplant je precies moet zoeken om de voortplantingsorganen te vinden.

Mannetjes, vrouwtjes en echte hermafrodieten

Bij mannetjes, vrouwtjes en echte hermafrodieten beginnen de voortplantingsorganen zich bij de knopen te ontwikkelen. De knopen zijn de punten waar de takken en de stengel van de plant samenkomen. Naarmate de groei vordert, zullen er ook op andere stelen knopen ontstaan.

Daarnaast groeien er ook puntige, groene blaadjes bij de knopen van de plant, ook wel bekend als 'steunblaadjes'. Let op: dit zijn geen geslachtsorganen, en ze helpen je ook niet het geslacht van een plant te identificeren!

Planten met gemengd geslacht

Bij planten met gemengd geslacht ontwikkelen de banaantjes zich vanuit de vrouwelijke toppen. Vaak is het lastig om ze te vinden, omdat wiettoppen erg compact kunnen zijn. Inspecteer je planten dus regelmatig tijdens de bloeifase.

Geen sporen van mannelijke of hermafrodiete planten? Bloeien maar!

Geen sporen van mannelijke of hermafrodiete planten? Bloeien maar!

Ontdek je dat je alleen vrouwelijke wietplanten hebt staan? Dan is het de hoogste tijd om ze volop te laten bloeien en lekker te verwennen. Dikke, vette, cannabinoïde-rijke toppen zijn nu binnen handbereik!

Wat moet je met mannelijke wietplanten doen?

Heb je mannelijke of hermafrodiete planten gevonden? Dit kun je ermee doen:

  • Kweek ze! De mannelijke wietplant heeft als doel om vrouwelijke planten te bestuiven en zo zaden voort te brengen. Als je je eigen wiet wilt breeden, selecteer dan de best uitziende mannetjes en laat deze je vrouwtjes bestuiven. Gebruik vervolgens de resulterende zaadjes om nieuwe planten te kweken.

  • Maak edibles of extracten: hoewel het cannabinoïdegehalte veel lager is dan bij vrouwtjes, kun je mannelijk plantmateriaal prima voor edibles of extracten gebruiken. Dit werkt het beste als je flink wat planten hebt, omdat je best veel plantmateriaal nodig hebt om merkbare effecten te genereren.

  • Juice! Er zitten nog steeds veel gezonde stoffen in de bladeren en stengels van mannelijke planten, dus als je ze toch weg wilt gooien, waarom maak je er dan geen juice van?

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken