Hoe Maak Je Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen Voor Peperplanten?
Let even niet op, en je peperplanten worden het slachtoffer van ongedierte en andere problemen. In dat geval kun je zelf diverse natuurlijke bestrijdingsmiddelen maken. Deze ontdoen je tuin en je peperplanten van alle plagen en infecties die schade aanrichten.
Het is belangrijk om gedurende de hele kweek je peperplanten consistent te onderhouden en te verzorgen. Maar zelfs bij regelmatig onderhoud kunnen ze nog steeds het slachtoffer worden van talloze problemen, variërend van schimmels en ziekten tot plagen. Houd je peperplanten dus goed in de gaten, zodat je eventuele veranderingen in hun uiterlijk of verdachte activiteiten kunt opmerken. Maar wat moet je doen als je planten besmet of geïnfecteerd raken?
Je kunt natuurlijk naar het plaatselijke tuincentrum gaan en wat pesticiden kopen. Maar het is helaas eerder regel dan uitzondering dat deze uit behoorlijk agressieve stoffen bestaan. Dit kan soms zelfs het tegengestelde effect veroorzaken, en doet mogelijk meer kwaad dan goed. Lees daarom snel verder en ontdek hoe je je eigen natuurlijke pesticiden kunt maken om je peperplanten te beschermen!
Zijn natuurlijke pesticiden beter dan synthetische?
Hier lopen de meningen nogal over uiteen. Het is dus een polariserend onderwerp, maar we zullen een poging doen om tot een zo goed mogelijk antwoord te komen.
Doorgaans zijn synthetische chemische pesticiden samengesteld uit veel chloor, zwavel, stikstof en tal van andere chemicaliën. Hoewel kleine hoeveelheden niet per se schadelijk zijn voor je planten, kan overmatig gebruik dat wel zijn. Bladeren kunnen dan verwelken en een ongezonde, verbrande kleur krijgen. Daarnaast kunnen ook je uiteindelijke pepertjes eronder lijden. Residuen van bestrijdingsmiddelen op pepers kunnen zelfs de smaak beïnvloeden. Bovendien hebben synthetische pesticiden een verwoestend effect op het milieu, zeker op grotere schaal.
In plaats van agressieve chemicaliën kun je met behulp van natuurlijke ingrediënten echter ook je eigen pesticiden maken. Deze natuurlijke varianten bieden niet alleen hetzelfde niveau van zorg en preventie, maar doen dit tevens op zo’n manier dat je pepers niet worden aangetast.
Uiteindelijk komt de keuze tussen synthetische en natuurlijke pesticiden op jouw persoonlijke voorkeur en het soort kweekproject neer. Er bestaan talloze manieren om chilipepers te kweken, dus doe waar jij je het beste bij voelt.
Pluspunten van natuurlijke bestrijdingsmiddelen
We hebben al enkele voordelen besproken van het gebruik van natuurlijke pesticiden, maar laten we hier nog even wat dieper op ingaan.
✅Gezonder voor je planten
Geen agressieve chemicaliën gebruiken, voorkomt onnodige beschadiging aan je planten. Natuurlijke insectenwerende middelen bevatten ingrediënten die juist met je peperplanten samenwerken.
✅Werken net zo goed als synthetische pesticiden
Het lijkt misschien logisch om te denken dat hoe agressiever de chemicaliën, hoe succesvoller het bestrijdingsmiddel is. Maar niets is minder waar. Ook met volledig natuurlijke ingrediënten kun je prima pesticiden maken die diverse problemen kunnen voorkomen.
✅Een holistische tuinervaring
In plaats van ze in het tuincentrum te kopen, versterkt het maken van je eigen pesticiden je expertise als teler. Je komt meer te weten over de behoeftes van je planten en zult risicovolle signalen sneller herkennen.
Recepten voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor chiliplanten
Als je thuis een natuurlijke insecticide of pesticide wilt maken, vind je hieronder precies wat je nodig hebt. Hoewel elk recept andere ingrediënten vereist, heb je de meeste vast al in je keukenkastje staan. En ontbrekende ingrediënten zijn relatief makkelijk te verkrijgen!
Neem-oliespray
Neemolie is bekend (of berucht) om het afschrikken en elimineren van meer dan tweehonderd soorten insecten. Het is daarmee een ideaal en veelzijdig natuurlijk afweermiddel, en makkelijk te maken. Hoewel je het als een kant-en-klaar bestrijdingsmiddel kunt kopen, kun je het ook eenvoudig zelf maken:
Ingrediënten
- 2 theelepels hoogwaardige, koudgeperste neemolie
- 80ml afwasmiddel (biologisch afbreekbaar)
- 900ml heet water
Materiaal
Stappen
Dankzij de kleine hoeveelheid ingrediënten hoef je alleen maar het hete water in een spuitfles te gieten en het afwasmiddel toe te voegen. Voeg nu de neemolie toe, draai de spuitfles dicht en schud het brouwsel grondig. Klaar is kees. Zo simpel is het.
Knoflookspray
Krachtige en aromatische ingrediënten, zoals knoflook en ui, werken ook perfect om allerlei soorten ongedierte uit de tuin te weren en te doden. Het kan zelfs grotere dieren, zoals ratten en muizen, uit de buurt van je planten houden. Knoflookspray is daarmee een uitstekende natuurlijke oplossing om je peperplanten in topconditie te houden.
Ingrediënten
- ½ bol knoflook
- ½ ui
- 1 Spaanse peper
- 2 theelepels afwasmiddel (biologisch afbreekbaar)
- 2 eetlepels olijfolie
- Hot sauce (optioneel)
Materiaal
- Spuitfles
- Glazen, afsluitbare pot
- Keukenmachine of blender
Stappen
Dit is een relatief eenvoudig recept. Je hebt echter wel een keukenmachine of blender nodig. Stop de geschilde knoflook, ui, peper en hot sauce in de blender. Blend vervolgens alle ingrediënten tot een fijne pasta.
Stop deze pasta daarna in de glazen pot gevuld met heet water. Laat het een paar dagen (minimaal 24 uur) op kamertemperatuur staan. Zeef vervolgens het brouwsel door een fijne zeef in een spuitfles tot deze ongeveer halfvol is. Voeg ten slotte de olijfolie en zeep toe, schud alles door elkaar, en voilà: je knoflookspray is klaar voor gebruik!
Etherische oliespray
Het gebruik van deze olie hangt echt af van waar je het precies voor wilt gebruiken. Met 'etherische olie' bedoelen we eigenlijk alles van pepermunt tot rozemarijn en zelfs lavendel. Je kunt voor verschillende plagen zelfs verschillende combinaties proberen.
Ingrediënten
- 2 theelepels afwasmiddel (biologisch afbreekbaar)
- 80 druppels van je favoriete etherische oliën
- 220ml water
Materiaal
- Spuitfles
Stappen
Doe eenvoudigweg alle ingrediënten in een spuitfles en schud voor gebruik. Een kind kan de was doen!
Doe wel goed je huiswerk en check welke etherische oliën je voor welke situatie moet kiezen. Elke olie heeft namelijk weer andere eigenschappen en is geschikt voor weer andere soorten insecten of ongedierte. Bestrijd de juiste plagen dus met de juiste olie, of het nu spintmijten of schimmelinfecties zijn.
Hoe gebruik je natuurlijke pesticiden bij peperplanten?
Nu je je natuurlijke pesticide hebt gemaakt, hoe moet je het dan precies toepassen? Met een handige spuitfles gaat dit vrij simpel. Maar een andere belangrijke factor is timing.
Welk natuurlijk bestrijdingsmiddel je ook hebt gemaakt, zorg ervoor dat de bladeren van je planten droog zijn. Buiten moet je de oplossing 's avonds toedienen, omdat veel insectenplagen 's nachts naar voedsel op zoek gaan.
Stel dat je met een spintprobleem te maken krijgt. Je kunt dit bestrijden door wat neemolie royaal over de bladeren te sproeien. Maar vermijd contact met de pepers zelf. Zorg dat je ook de onderkant van de bladeren besproeit, omdat insecten hier vaak samenkomen en eitjes leggen. Bij hevige regenval moet je je pesticide elke paar dagen opnieuw aanbrengen.
Op een natuurlijke manier van plantenplagen afkomen
Natuurlijk zijn er ook andere natuurlijke manieren om ongedierte uit te roeien of te voorkomen. Denk aan vruchtwisseling of het gebruik van potgrond van topkwaliteit en/of diatomeeënaarde. Het planten van combinatieplanten, zoals kruiden, kan een plaag ook afleiden of volledig afweren. Daarnaast kun je zelfs andere, nuttige insecten gebruiken om het ongedierte dat schade toebrengt uit te roeien. Deze natuurlijke roofdiertjes zijn dol op problematische insecten!
Vergeet ook de betrouwbare kleefstrips niet. Deze kunnen tevens plagen helpen voorkomen en geven je een idee van wat er op de loer ligt. Zie je per toeval een paar beestjes op je plant, dan kun je deze ook altijd met de hand verwijderen. Gebruik echter geen kleefstrips buitenshuis. Ze doden dan ook nuttige insecten die je voor de bestuiving juist wilt aantrekken.
Combineer bovenstaande methoden en creëer zo je eigen, efficiënte anti-plaagsysteem.
Houd de controle over je peperplanten
Je hete peperplanten voldoende zorg en aandacht geven, is niet alleen essentieel voor de gezondheid en levensvatbaarheid van hun pepers, maar ook in de strijd tegen plagen, ziekteverwekkers en ziekten. Zorg dus dat je je planten in de gaten houdt, dan moet het helemaal goedkomen.
Door plagen te voorkomen, vermijd je het gebruik van agressieve pesticiden, of deze nu natuurlijk of synthetisch zijn. Dit is uiteindelijk het beste voor het milieu en je planten. Heb je echter toch last van een plaag, dan weet je nu alles wat je moet weten om deze effectief te bestrijden. Niets kan een topoogst dan nog in de weg staan!
- 8 min 18 March, 2022 Hoe Kweek Je Buiten Hete Pepers? Er gaat niets boven je eigen voorraad pikante pepers. En hoewel het misschien ontmoedigend lijkt om ze buiten te kweken, laten wij je zien dat het echt niet zo moeilijk is! Het enige wat je hoeft...
- 5 min 7 March, 2022 Hoe Bemest Je Peperplanten? Het is nog best een kunst om je planten van de benodigde voeding te voorzien. Hier ontdek je het belang van meststoffen en hoe je ze benut om het potentieel van je peperplanten te maximaliseren. Je...
- 6 min 4 March, 2022 Hoe Kweek Je Binnen Hete Pepers? Het kweken van chilipepers lijkt misschien ingewikkeld, maar laat ons je vertellen dat dit niet het geval is. Ook als je buiten geen ruimte hebt, kun je ze alsnog kweken, namelijk binnen. In dit...
- 7 min 28 January, 2022 De Meestvoorkomende Plagen En Ziekten Bij Chilipepers Het kweken van peperplanten draait niet alleen om voeding en water. Je moet namelijk ook weten hoe je ze behandelt als ze ziek zijn! Deze gids biedt uitkomst bij het herkennen en behandelen van de...