Hoe Maak Je Hete Chilisaus?
Ben je gek op de kick van hete chilisaus? Of je het nu voorzichtig op je eten druppelt of het eroverheen kwakt, dit artikel is helemaal voor jou. Blijf lezen om te leren hoe je je eigen heerlijke chilisaus kunt maken in slechts 6 eenvoudige stappen!
Of je het nu op een broodje ei doet of door je favoriete stoofschotel roert, chilisaus is een super veelzijdige en misschien wel de gemakkelijkste en lekkerste manier om je favoriete maaltijd een extra kick te geven. Hieronder delen we een super eenvoudig recept met je voor het maken van je eigen 'hot sauce', en dat met slechts een handvol ingrediënten. En nadat we je door het basisrecept hebben geleid, zullen we ook nog een paar eenvoudige tips geven waarmee je je eigen unieke, smaakvolle chilisauzen kunt maken die elke saus uit de supermarkt overtreffen!
Wat is hete chilisaus?
Hete chilisaus is een saus die over de hele wereld geliefd is. Of je het nu op brood doet, met een saladedressing mengt of in soep roert om het wat meer pit te geven, hete saus verdient echt een plek in je keuken. Hoewel er talloze chilisauzen zijn, hebben ze één hoofdingrediënt gemeen: hete pepers. De hitte van de saus is daarbij afhankelijk van zowel het type peper als de hoeveelheid ervan.
Wat is het verschil tussen hete chilisaus en sriracha?
Sriracha is een pittige chilisaus die bestaat uit een dikke, geurige pasta met daarin hete pepers (meestal jalapeños), knoflookteentjes, gedistilleerde azijn, zout en suiker. Het is vooral populair in Thailand en andere delen van Zuidoost-Azië, waar het bij de meest uiteenlopende gerechten wordt geserveerd. In Thailand wordt sriracha bijvoorbeeld vaak als dipsaus bij vis of eieren geserveerd. Ondertussen wordt sriracha in de Vietnamese keuken vaak gebruikt om pho, noedels of rijstgerechten op smaak te brengen.
Sriracha verschilt op twee vlakken van andere hete sauzen. Andere pittige sauzen zijn allereerst vaak een combinatie van chilipepers, zoete pepers, aromatische groenten, kruiden en diverse specerijen, terwijl sriracha met alleen de hierboven genoemde ingrediënten wordt gemaakt. Bovendien worden andere hete sauzen vaak gekookt of gefermenteerd, terwijl sriracha verse ingrediënten bevat die zijn vermalen, gemengd, gekruid en meteen daarna gebotteld. Het gebruik van conserveermiddelen zorgt ervoor dat deze saus niet snel zal bederven.
Welke pepers zijn het beste voor zelfgemaakte chilisaus?
Het is makkelijk de weg kwijt te raken in de wereld van de hete pepers. Bekijk de Zamnesia Peppershop maar eens en je zult talloze verschillende chili-variëteiten vinden, met allemaal unieke kleuren, smaken en hitteniveaus. Van alle pepers zijn dit echter enkele favorieten om als basis voor zelfgemaakte hete saus te gebruiken:
- Jalapeño
- Habanero
- Ghost pepper
- Carolina Reaper
- Cayennepeper
- Thaise peper
- Rocoto peper
- Scotch Bonnet
Growshop
Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.
Gefermenteerde chilisaus in zes eenvoudige stappen
De meeste chilisauzen die je in de schappen van de supermarkt vindt, zijn met behulp van fermentatie gemaakt. Het proces van het fermenteren van hete pepers met knoflook en zout zorgt er niet alleen voor dat de saus een diepere, complexere smaak krijgt, maar draagt ook bij aan de houdbaarheid.
Als het je ingewikkeld lijkt om je eigen hete saus te fermenteren, geen zorgen. Het fermenteren van chilisaus is namelijk supereenvoudig en kan al met een paar ingrediënten en eenvoudig kookgerei worden gedaan. Volg het onderstaande recept om thuis je eigen gefermenteerde hete saus te maken!
Ingrediënten
- 250g van je favoriete hete pepers
- 5-7 teentjes knoflook (of meer als je wilt)
- 1 grote ui
- 125ml azijn (appelciderazijn, witte wijnazijn of gewone azijn)
- Zeezout
- Suiker
- Water
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Schone glazen pot
- Kaasdoek
- Elastiekje
Stappen
-
Doe de pepers, knoflook en ui in de keukenmachine. Voeg langzaam zout toe naar smaak en doe er water bij totdat het mengsel een dikke salsa- of relish-achtige textuur krijgt.
-
Giet het mengsel in een schone glazen pot en bedek de bovenkant met kaasdoek. Houd met een elastiekje de doek op zijn plaats. Laat het 24-48 uur bij kamertemperatuur op het aanrecht staan.
-
Roer na 24 uur de azijn erdoor.
-
Dek de pot opnieuw af met kaasdoek en laat het mengsel een week bij kamertemperatuur fermenteren.
-
Pureer na een week het mengsel tot een gladde saus. Voeg meer water of azijn toe als je het wilt verdunnen, of zeef het om de pulp te verwijderen. Doe er naar smaak zout en suiker bij.
-
Giet de chilisaus in een plastic fles en zet het in de koelkast. Het kan enkele maanden worden bewaard. Houd er rekening mee dat de saus na verloop van tijd wat uit elkaar kan vallen, dus vergeet niet om goed te schudden voor gebruik.
Let op: het is belangrijk om bij het hanteren van hete pepers handschoenen te dragen. Wees erg voorzichtig en vermijd contact met gevoelige delen van het lichaam.
Hoe maak je snel hete chilisaus?
Het fermenteren van hete saus helpt om een intense smaak te bereiken waar veel fans van specerijen dol op zijn. Maar veel beginnende koks worden hierdoor afgeschrikt (vooral als ze nog nooit eerder iets gefermenteerd hebben), en anderen hebben gewoon niet het geduld om een week te wachten tot het proces is voltooid. Als jij er ook zo over denkt, overweeg dan om niet-gefermenteerde chilisaus te maken met de 'quick-cook'-methode. Bovendien verklapt dit recept ook hoe je je zelfgemaakte chilisaus een extra kick kunt geven!
Moet chilisaus in de koelkast worden bewaard?
Als je het goed hebt bereid, gaat je hete chilisaus minstens 2-3 maanden mee. Gedurende deze tijd raden we aan om het in de koelkast te bewaren, vooral als je de saus regelmatig gebruikt. De koude temperatuur helpt bij het reguleren van de snelheid waarmee de saus blijft gisten en voorkomt dat er slechte bacteriën in gaan groeien.
Tips voor het maken van zelfgemaakte hete saus
Om je te helpen je chilisaus naar een nog hoger niveau te tillen, zijn hier een paar extra tips en trucs gebaseerd op onze eigen ervaringen met het maken van chilisaus:
-
Pas de hoeveelheid zout, suiker en azijn in je saus naar smaak aan. Als je liever geen gewone witte suiker gebruikt, zijn natuurlijke alternatieven als honing, muscovado (ongeraffineerde suiker), stevia en dadels (die ook bijdragen aan de smaak door er diepe, bijna chocoladeachtige tonen aan toe te voegen) ook prima.
-
Wees niet te zuinig met zout en suiker. Veel mensen gebruiken hier steeds minder van om hun maaltijden zo gezond mogelijk te houden. En hoewel we volledig achter gezond koken staan, raden we je aan om in dit geval niet dezelfde principes te volgen. Zowel zout als suiker helpen namelijk om de smaak naar voren te halen en fungeren tegelijkertijd als natuurlijk conserveermiddel. Gebruik paprika's, fruit of de hierboven genoemde zoetstoffen om je saus perfect in balans te brengen.
-
Voeg oliën als sesamolie of olijfolie toe aan je hete saus om het nog beter te helpen conserveren en om extra smaak en textuur toe te voegen.
-
Wees niet bang voor kleine stukjes! Probeer juist om de textuur van de ingrediënten te behouden.
-
Vergeet niet om je rode pepers zorgvuldig uit te kiezen. Hoe heter de peper, hoe heter je saus. Handig om te weten: het verwijderen van het witte gedeelte en de witte pitjes helpt om de hitte te beperken.
-
Hoewel we het liefst verse pepers gebruiken, is er absoluut niets mis met het gebruik van gedroogde of gerookte pepers. Sterker nog, vaak geven deze hun eigen unieke smaak aan hete chilisauzen en kunnen ze maandenlang worden bewaard.
-
Experimenteer! Een van de leukste aspecten van koken is het uitvinden van je eigen manieren om gerechten en recepten te verbeteren. Het recept van hierboven dient slechts als uitgangspunt voor hoe je een eenvoudige chilisaus kunt maken. Probeer het eens wat interessanter te maken met aromatische groenten, specerijen, kruiden of zelfs fruit.
Dat was het dan! Nu je weet hoe je je eigen hete chilisaus kunt maken, ga snel naar de Zamnesia Peppershop om je favoriete hete pepers te bestellen en je gerechten wat meer pit te geven.
- 4 min 16 May, 2022 Hoe Bewaar Je Pepers? (Korte En Lange Termijn) Peperplanten kweken geeft ontzettend veel voldoening, met de oogst als kers op de taart. Een voorraadje heerlijk smakende pittige pepers tot je beschikking hebben is een luxe waar iedereen van...
- 5 min 13 May, 2022 Hoe Droog Je Pepers? Of je ze nu heel wilt gebruiken, als gemalen specerij of voor zelfgemaakte pittige chilivlokken, gedroogde pepers zijn een uitstekende aanvulling op je voorraadkast. En het mooiste is nog wel dat...
- 4 min 8 November, 2021 Hoe Maak Je Chipotle Pepers En Wat Kun Je Er Allemaal Mee... Chipotle is bijna synoniem aan de Mexicaanse en Tex-Mex keuken. Maar wat zijn chipotle pepers precies, en hoe maak je ze? Hieronder leggen we dit stap voor stap uit en lees je hoe je je eigen...
- 4 min 5 August, 2021 Hete Pepers En De Scovilleschaal De aantrekkingskracht van pittig eten valt niet te ontkennen. Of je nu van Mexicaanse lekkernijen, Pad Thai of Vindaloo houdt, één ding hebben ze gemeen; hete pepers.