Wat Zijn Luchtontvochtigers En Hoe Gebruik Je Ze Bij Het Kweken Van Wiet?
Het behouden van een goede luchtvochtigheid in je kweekruimte kan een hele opgave zijn. Zeker als je in een tropisch klimaat leeft. Als je bij je kweek continu vocht uit de lucht moet halen, raden we je aan om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Hiermee haal je direct vocht uit de lucht en voorkom je problemen als toprot en schimmel.
Zelfs voor ervaren wietkwekers kan het lastig zijn om de luchtvochtigheid in de kweekruimte in balans te houden. Je hebt immers een heel stel planten in een compacte ruimte staan. Zelfs wanneer er een raam openstaat en er een ventilator aanstaat om de lucht te circuleren, kan het alsnog te vochtig worden. Hierdoor kun je te maken krijgen met problemen als meeldauw en toprot, waardoor je kweek je meer kopzorgen dan plezier oplevert.
Gezien de risico's wil je vast niets liever dan het water gewoon uit de lucht halen. Dit kun je echter niet zelf doen, maar een luchtontvochtiger kan deze klus wel met één druk op de knop klaren. Wij laten je zien hoe zo'n apparaat werkt en hoe je een ontvochtiger kunt gebruiken bij het behouden van de juiste luchtvochtigheid.
Wat zijn luchtontvochtigers? Hoe werken ze?
Je komt ze niet heel vaak tegen, dus neem het jezelf niet kwalijk wanneer je niet bekend bent met deze apparaten. Een luchtontvochtiger is een rechtopstaand elektronisch apparaat met speciale ventilatieopeningen en ventilatoren. Het apparaat zuigt hiermee water uit de lucht en vangt het op in een uitneembare emmer. In zekere zin is een luchtontvochtiger het tegenovergestelde van een luchtbevochtiger.
Hoewel luchtontvochtigers variëren in grootte, mag je ervan uitgaan dat het meest geschikte apparaat voor jou ongeveer een meter hoog is. Je kunt ze echter ook in kleine formaten vinden, dus ze hoeven niet veel ruimte in beslag te nemen. Je hebt bovendien geen bedieningselementen nodig en ook hoef je geen andere handelingen uit te voeren om het apparaat te laten werken. Het enige wat je moet doen, is hem aanzetten en de instellingen aanpassen. Zodra je dat hebt gedaan, hoef je alleen nog maar het water weg te gooien zodra de emmer vol is. Zo simpel is het!
Voordelen van een luchtontvochtiger
Hoe eenvoudig ze ook zijn, luchtontvochtigers bieden fantastische voordelen bij het kweken van wietplanten.
- Goed voor de algemene gezondheid van de kweekruimte
Om te beginnen, verbetert een luchtontvochtiger over het algemeen de omgevingsomstandigheden in de kweekruimte. Hierdoor komen problemen als meeldauw en toprot veel minder vaak voor.
- Natuurlijke bescherming tegen schimmel en meeldauw
Deze verbeteringen zorgen er ook voor dat je geen chemicaliën hoeft te gebruiken om je planten te beschermen. Dit is niet alleen goed voor de kwaliteit van je wietplanten, maar bespaart je ook veel tijd en geld.
- Je bespaart tijd op ventilatie
Luchtvochtigheid is vaak de belangrijkste reden dat je de kweekruimte moet ventileren. Met een luchtontvochtiger hoef je hieraan niet meer zoveel tijd te besteden. Deze tijd kun je vervolgens weer besteden aan andere dingen die je moet doen.
- Stabiele omstandigheden
Ventilatie kan grote schommelingen veroorzaken in warmte en kou. Door minder te ventileren, blijft de temperatuur in je kweekruimte stabieler. Deze afname van temperatuurschommelingen zorgt ervoor dat je misschien wel 50% op je energiekosten kunt besparen.
Luchtontvochtigers voor thuis versus luchtontvochtigers voor wiet
Wellicht dat je nu direct op zoek gaat naar een willekeurige luchtontvochtiger. Je moet echter wel rekening houden met een aantal belangrijke verschillen tussen luchtontvochtigers voor thuis en luchtontvochtigers die speciaal ontworpen zijn voor wietkweek.
Afmetingen
Het valt je misschien op dat luchtontvochtigers voor thuis meestal vrij klein zijn. Hoewel dit wellicht prima lijkt voor compacte kweekruimtes, werkt zo'n luchtontvochtiger in deze ruimtes vaak minder goed. Een ontvochtiger voor wiet is namelijk speciaal ontworpen voor het bedienen van een ruimte vol met planten. Bovendien kunnen deze apparaten een evenredige hoeveelheid water opnemen. Hierdoor zijn luchtontvochtigers voor wiet vaak groter en zwaarder dan die voor thuisgebruik.
Bereik
Belangrijker dan de grootte is de ruimte waar de luchtontvochtiger het vocht uit kan onttrekken. Aangezien luchtontvochtigers voor thuis bedoeld zijn voor kleinere ruimtes, hebben ze niet zo'n groot bereik. Het bereik is veel kleiner in vergelijking met ontvochtigers voor wiet. Deze laatste zijn namelijk speciaal ontworpen om vocht te onttrekken uit een hele standaard kweekruimte.
Speciale functies voor het kweken van wiet
Tot slot is het de moeite waard om te noemen dat luchtontvochtigers voor wietkweek extra functies hebben die tijdens de kweek van pas kunnen komen. Heb je bijvoorbeeld last van veel lawaai in de kweekruimte? Dan kun je een luchtontvochtiger aanschaffen met een compressor die het geluid dempt. Heb je het vaak druk? Dan ben je misschien geïnteresseerd in een luchtontvochtiger met een automatische uitschakelfunctie. Zo kun je zelf bepalen wanneer je het apparaat leegt.
Hoe installeer je een luchtontvochtiger in de kweekruimte?
Nu je weet welke soorten luchtontvochtigers er zijn, wil je misschien ook weten hoe en waar je ze het beste in je kweekruimte kunt plaatsen. Met deze informatie kun je bovendien een luchtontvochtiger kiezen die het beste aan jouw behoeften voldoet.
1. Bereik berekenen
Om te beginnen, spreid je een meetlint en bereken je de oppervlakte van je kweekruimte. Met deze kennis kun je je richten op specifieke luchtontvochtigers die geschikt zijn voor de afmetingen van jouw ruimte.
2. Meest optimale plek
Het is een kunst om de luchtontvochtiger op de juiste manier te plaatsen. Het apparaat werkt namelijk niet op alle plekken even goed. Idealiter zorg je voor behoorlijk wat ruimte rondom de ontvochtiger. Als je het apparaat namelijk te dicht op je planten hebt staan, kunnen ze uitdrogen. Wanneer je daarentegen de luchtontvochtiger te ver van je wietplanten plaatst, functioneert hij waarschijnlijk niet goed.
3. Vorm van de ruimte en luchtstroom
De laatste factor om bij je keuze mee te nemen, is de vorm van je ruimte en de manier waarop de lucht erdoorheen stroomt. In bepaalde delen is de luchtstroom bijvoorbeeld minder dan op andere plekken. Hier moet je dan waarschijnlijk ook meer vocht onttrekken.
Luchtontvochtigers in de droogruimte
Een luchtontvochtiger is niet alleen handig tijdens de kweek zelf. Aangezien wiettoppen bij het droogproces de kans lopen beschimmeld te raken, is het verstandig om de ontvochtiger ook tijdens het drogen te gebruiken. Waarschijnlijk ben je hierdoor na een week al klaar, in plaats van de gebruikelijke twee weken. Nadat je je toppen hebt gedroogd, kun je de luchtontvochtiger weer gebruiken voor je volgende kweek!
- 7 min 2 January, 2021 Waarom Je Een Luchtbevochtiger Moet Gebruiken Als Je Wiet... Als je wiet in een tent of een speciale kweekruimte kweekt, heb je invloed op factoren die cruciaal zijn voor gezonde planten en een grote opbrengst. Een van deze belangrijke factoren is...
- 4 min 13 June, 2019 De Beste pH- En EC-Waarden Als jij vindt dat pH en EC te ingewikkeld zijn voor de gemiddelde hobbykwekers van wiet, dan heb je het mis. Het hoeft namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn en het kan je kweekoperatie serieus...
- 3 min 13 June, 2019 Temperatuur In de Cannabis Kweekruimte Als je met succes wiet wilt kweken, dan moet je goed op diverse omgevingsfactoren letten. Onder andere de temperatuur in je kweekruimte is belangrijk. Je cannabis doet het goed als ze in elke fase...
- 3 min 13 June, 2019 Luchtvochtigheid In De Cannabis Kweekruimte Tot de belangrijkste factoren die je cannabis oogst beïnvloeden, behoort ook de luchtvochtigheid. De meest geschikte vochtigheidsgraad hangt een beetje af van de fase waarin je wietplanten...