Kweektip: Het Verzorgen Van Je Cannabis Zaailingen
Als je succesvol wil kweken, is het belangrijk je zaailingen goed te verzorgen. Hier vind je een aantal kweektips waardoor je verzekert dat er niets fout gaat.
Als je succesvol wil kweken, is het belangrijk je zaailingen goed te verzorgen. Hier vind je een aantal kweektips waardoor je verzekert dat er niets fout gaat.
Het zaailing stadium van je cannabis is met gemak de meest kwetsbare fase van je plant. Om deze reden is het belangrijker dan ooit om te weten hoe je ze goed verzorgt. Als je het goed doet, zorg je ervoor dat je groene schatjes de best mogelijke start krijgen, waarbij je een solide fundering creëert, waar ze de rest van hun levenscyclus van profiteren.
HET GAAT OM HET MILIEU
Een zaailing heeft een consistente en stabiele omgeving nodig om goed te gedijen. Hieronder vallen een consistente temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstroom. De meest efficiënte en gemakkelijke manier is het gebruik van een zaad propagator. Deze goedkope uitrusting is in feite een mini kas en zorgt ervoor dat je zaailingen in hun eigen, ingesloten omgeving blijven.
Er zijn een aantal manieren om aan een propagator te komen. Allereerst kan je er zelf een maken. Dit kan zo simpel zijn als het plaatsen van een heldere, plastic zak over je pot, met een paar luchtgaatjaes voor ventilatie. Je kan ook een propagator kopen. Afhankelijk van de kenmerken, kost zoiets ongeveer €10-40 en het zal je helpen het milieu van je zaailing te beheren. Extra kenmerken zijn bijvoorbeeld thermometers, ingebouwde verwarming, verlichting en een gecontroleerde luchtstroom. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel je uit wil geven en in welke mate je de zaailing wil beheren.
Propagator Pro 2
Als voorbeeld kan je eens kijken bij de propagator in onze winkel, maar waarschijnlijk heeft je lokale tuincentrum ook zoiets in voorraad.
Allereerst wil je een consistente temperatuur rond de wortels hebben, variërend van 19-24 graden. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle zaden zich even snel ontwikkelen. Je bereikt dit eenvoudig met een hittemat voor zaailingen. Soms wordt deze bij je propagator geleverd, maar je kan hem ook apart kopen.
Zodra je zaailingen volledig te zien zijn in je bodem, kan je beginnen ze "harder" te maken. Dit betekent dat je ze geleidelijk laat wennen aan de omgeving buiten de propagator, zonder dat ze in shock raken. Dit wordt gedaan door elke dag de hoeveelheid luchtgaatjes in de zak te vermeerderen of geleidelijk de ventilatie openingen in de propagator te openen, om de luchtstroom te verhogen.
HET LICHT BEHEREN
Het volgende belangrijke onderwerp is verlichting. Hoewel HPS lampen geweldig zijn wanneer je cannabis teelt in volle gang is, kunnen ze vaak wat teveel zijn voor je zaailingen. Een geweldige manier om je zaailingen op te starten is CFL verlichting. CFL geeft niet teveel hitte af (in tegenstelling tot HPS) verlichting, wat betekent dat je ze zeer dicht boven je zaailingen kan hangen zonder schade te veroorzaken, maar ze bieden daarnaast een geweldige lichtdekking. De mogelijkheid om lampen dichtbij te plaatsen, zorgt dat je planten niet strekken, omdat ze niet proberen te snel te groot te worden om het licht te bereiken.
Als het gaat om kleuren, doen zaailingen het beter onder een blauw spectrum, dus probeer een lamp te vinden die hier de nadruk op legt. Koele witte, en zachte witte lampen lijken goed te zijn, maar controleer de specificaties van de lamp voor je iets koopt.
Tot slot het verlichtingsschema. Je kan je zaailingen op een 18/6 schema zetten zonder zorgen. Dit zorgt voor de meest gezonde groei.
JE CANNABIS ZAAILINGEN VOEDEN
Het laatste essentiële onderdeel in de verzorging van je zaailingen is voeding. Je moet je zaailingen geen aanvullende voedingsstoffen geven. In dit stadium, moeten ze alles wat ze nodig hebben kunnen vinden in de bodem en, omdat ze zo delicaat zijn in dit stadium van hun leven, het geven van extra's zal een verbranding veroorzaken en mogelijk je planten laten sterven, dus doe het niet!
Het enige waar je wel aan moet denken is je cannabis voorzien van water. In dit stadium kan je gewoon water gebruiken. Ideaal heeft dit een pH waarde van 6,3-6,5 en als je kraanwater gebruikt, moet je ervoor zorgen dat dit tenminste 48 uur staat voordat je het aan je planten geeft. Hierdoor kunnen de chloor en andere chemicaliën in het kraanwater eerst verdampen.
Geef je zaailingen water wanneer de bodem droog aanvoelt. Je wil niet dat het voortdurend nat is, omdat de wortels meer efficiënt groeien door uitputting. Dit betekent dat, zodra zij al het water hebben opgezogen in het ene gedeelte, de wortels zich kunnen uitstrekken naar andere gedeelten die water bevatten. Als wortels een constante toevoer van water hebben, verhoogt dit niet alleen de kans op wortelrot, maar verlaagt ook hun motivatie om te groeien.
Opmerking: Als je kweekt in een meer gevorderd medium, zoals rock wool, zullen je zaailingen geen toegang hebben tot de natuurlijke voedingsstoffen in de bodem. Je moet dus voedingsstoffen toevoegen met je water, meestal op een vierde van de gewoonlijke sterkte.
Dat is alles! Het is eenvoudig om je zaailingen te verzorgen als je weet hoe. Wat ze nodig hebben is stabiliteit en consistentie en zolang je ze dat biedt, zal je geen problemen ervaren tot ze klaar zijn te worden verpot (meestal 10 dagen na het ontkiemen).
- 4 min 10 June, 2024 Hoe Ontkiem Je Wietzaadjes? Het ontkiemen van wietzaadjes hoeft helemaal niet stressvol te zijn. Lees deze handleiding over de verschillende manieren om zaden te ontkiemen en ontdek welke het beste bij jou past. Bovendien...
- 3 min 22 February, 2024 Hoe Kiem Je Wietzaadjes Met Een Smart Start Kit? Het kiemen van wietzaadjes kan best ingewikkeld lijken, maar dat hoeft het niet te zijn! Met de Smart Start kit en een Propagator Pro zorg je voor een succesvolle kieming en een gezonde, flinke...
- 3 min 26 December, 2022 Alles Over Cannabis Zaailingen Als je wietzaadjes zijn ontkiemd, heb je wiet-zaailingen in handen. Het zaailing-stadium is het vroegste stadium van de plantengroei en omvat de eerste wortel-, stengel- en bladontwikkeling. Veel...
- 7 min 11 November, 2021 Hoe Beïnvloedt Het Lichtspectrum Wiet? Wiet houdt van veel zon. Maar het kweken van goede wiet is meer dan alleen planten onder sterk licht zetten en hopen op het beste. In dit artikel leren we je alles over het lichtspectrum van...
- 5 min 18 October, 2021 Top 10 Boeken Over Wiet Kweken — Beginner Tot Gevorderd Als het op het telen van cannabis aankomt, is er altijd wel iets nieuws te leren. Met deze goede teeltboeken leer je van ’s werelds top teeltexperts hoe je gezonde planten teelt en THC-rijke...
- 5 min 14 September, 2021 Hoe Gebruik Je UV-licht Om Het THC-Gehalte Te Verhogen? Wiet kweken is leuk en kwekers zijn altijd op zoek naar trucjes om hun wietplanten beter te laten presteren. UVB-licht gebruiken is zo'n trucje. Als je dit op de juiste manier toepast, kun je je...
- 6 min 16 March, 2021 Wat Is Het Verschil Tussen Reguliere En Feminized Wietzaadjes? Lange tijd waren wietzaadjes, naast het onderscheid tussen de verschillende soorten, genetisch gezien hetzelfde. Relatief recentelijk zijn feminized wietzaden echter vooral populair geworden onder...
- 4 min 18 February, 2020 Wat Is De Beste Manier Om Wietzaden Te Bewaren? Mits goed opgeborgen, kunnen cannabiszaden tot wel 5 jaar na de oogst nog steeds ontkiemen. Kwekers dienen hun zaden daarbij zorgvuldig te beschermen tegen licht, zuurstof en schommelingen in de...
- 8 min 13 June, 2019 Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek Cannabisplanten hebben veel eisen, maar niets is zo belangrijk als verlichting. Goede kweeklampen zijn noodzakelijk voor de fotosynthese van je planten. Zo ontvangen ze genoeg energie om te...
- 3 min 6 September, 2018 Onze 10 Meest Populaire Zaadbanken Het kiezen van een zaadbank voor je cannabis zaden kan lastig zijn, dus hier zijn onze 10 meest populaire om je op weg te helpen.
- 4 min 2 November, 2016 De Ultieme Temperaturen Voor Het Kweken Van Cannabis De optimale temperaturen zijn essentieel voor het produceren van een product van topkwaliteit. Laten we in de details duiken van de ideale temperaturen voor cannabisplanten en hoe je precies te...