Blog
De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten
5 min

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

5 min

Het ophangen van een groeilamp in je kweekruimte of -tent is slechts een deel van het verhaal. Om optimaal te profiteren van je wietplanten, moet je de lampen op de optimale afstand hangen. Alleen dan behouden je planten een goede gezondheid en leveren ze de beste oogst op. Lees verder voor onze adviezen en tips!

Als je wiet kweekt, is het essentieel dat je planten de optimale hoeveelheid licht krijgen. Wanneer dit niet het geval is, dan zal de opbrengst tegenvallen en kunnen je wietplanten ziek worden.

Daarom moet je de groeilampen op de optimale afstand van je wietplanten ophangen. Maar dat is niet altijd zo makkelijk. De beste afstand is namelijk afhankelijk van diverse factoren, zoals het soort verlichting en de leeftijd van je wietplanten. In dit artikel lees je hoe je de benodigde ruimte tussen je planten en groeilampen bepaalt.

Hoe Herken je Lichtstress?

Hoe Herken Je Lichtstress? - Wietplanten

Als de lampen een paar centimeter te dicht bij je planten hangen, kan dat al lichtstress veroorzaken. De hitte en intensiteit van je verlichting kunnen lijden tot ernstige schade als je hier niets aan doet. Deze stressfactoren, hittestress en lichtstress, kunnen de volgende symptomen veroorzaken:

  • Blaadjes drogen aan de uiteinden uit, krullen om en de randjes gaan omhoog staan
  • Gele bladeren of bladpunten die steeds geler worden
  • Bladeren worden knapperig en breken af
  • Bladeren verliezen hun groene kleur en zien er bleek uit
  • Toppen zien er ‘verbrand’ uit

Als je een van deze symptomen opmerkt, met name bij de bladeren dicht op de lichtbron, dan moet je de verlichting bijstellen.

Waarom Is de Afstand tussen Groeilampen en Planten Belangrijk?

Waarom Is De Afstand Tussen Groeilampen En Planten Belangrijk? Wietplanten

“De intensiteit door licht is omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand”. Wat dat betekent? Dit houdt in dat een kleine verandering in de afstand tussen je lampen en planten, een groot verschil kan maken qua lichtintensiteit.

Als je wiet kweekt, dan weet je al dat je planten veel licht nodig hebben. Simpel gezegd, zorgt meer licht voor productievere planten en een grotere opbrengst. Maar als je lampen te dicht op de wietplanten hangen, kan dat problemen veroorzaken.

Het gaat erom dat je de perfecte afstand vindt, waarbij je een optimale oogst krijgt, maar de gezondheid van je planten er niet onder lijdt. Je wilt je wietplanten niet steeds stress geven of verbranden. Dit allemaal is extra lastig doordat er geen algemene regels gelden voor de beste (en veiligste) afstand tussen groeilampen en planten. Dit is te wijten aan het feit dat niet alle lampen hetzelfde zijn.

Gerelateerd artikel

Kweeklampen Voor Wiet: LED Versus HPS

Bij sommige soorten groeilampen, bijvoorbeeld CFL’s, hoef je niet bang te zijn voor een onveilige afstand. Je kunt je lampen hierbij zo dicht mogelijk op je planten hangen. Andere kweeklampen, zoals HID-groeilampen, geven wel veel hitte af. Hierbij is het dus heel belangrijk dat er voldoende afstand is tussen het bladerdak en de groeilamp. En dan zijn er nog led-groeilampen, die veel licht afgeven, maar niet erg heet worden.

De optimale afstand hangt ook nog samen met hoe krachtig je lampen zijn en in welke fase van de groei de plant zich bevindt. Hoe dan ook, welke soort groeilamp je ook gebruikt, deze moet op de juiste afstand van je wiet hangen.

Aanbevolen Afstand per Type Groeilamp

We gaan hieronder kijken naar de gebruikelijkste groeilampen die verkrijgbaar zijn. We bespreken daarbij de aanbevolen afstand tot je planten. Maar bedenk wel dat we alleen richtlijnen kunnen geven. Het is daarom raadzaam om zelf bij de fabrikant informatie in te winnen over jouw specifieke lampen en het model. Dat is de beste manier om de perfecte afstand te achterhalen. Ga dus niet uit van veronderstellingen.

HID-verlichting

HID-verlichting - Wietplanten

Onder HID-groeilampen (high-intensity discharge) valt MH-verlichting (metal halide) voor de vegetatieve fase en HPS-verlichting (high-pressure sodium) voor de bloei. Deze verlichting is nog steeds de gouden standaard voor het kweken van wiet. Daarbij zijn HID-armaturen van 400W en 600W het gebruikelijkst. Ze zijn niet duur en geven veel licht af, waardoor je een fantastische opbrengst kunt krijgen. Nadeel: HID-groeilampen verspreiden veel hitte, waardoor je een grote kweekruimte nodig hebt en ze op een veilige afstand van je planten moet hangen.

Icon%20Cannabis%20Leaf  Zaailingen

  • HID van 400W (MH): Minimaal 48cm
  • HID van 600W (MH): Minimaal 64cm

Icon%20Cannabis%20Leaf  Groei/bloei

  • HID van 400W: 35–48cm voor de groei (MH); 30–35cm voor de bloei (HPS)
  • HID van 600W: 41–64cm voor de groei (MH); 35–41cm voor de bloei (HPS)

Led-verlichting

Led-verlichting - Wietplanten

Led-groeilampen zijn steeds vaker de standaard in kweekruimtes. Ze hebben als voordeel dat ze weinig stroom verbruiken in vergelijking met HID/LEC-verlichting. Bovendien geven ze veel minder warmte af. Een moderne led-groeilamp kan een grote hoeveelheid licht afgeven, dus je moet deze op een veilige afstand van je planten hangen om verbleking te voorkomen. Het is belangrijk te weten dat er grote verschillen zijn tussen led-groeilampen onderling. Dat verschil zit 'm in de kracht en de hoeveelheid licht die ze afgeven en dan hebben we de kwaliteit nog niet eens genoemd. Als je leds wilt gebruiken voor je kweek, lees dan eerst de aanbevelingen van de fabrikant. Bij onderstaande richtlijnen hebben we onderscheid gemaakt tussen goedkopere ‘paarse’ led-lampen en hoogwaardigere COB led-groeilampen.

Icon%20Cannabis%20Leaf  Zaailingen

  • Ledlampen van 3W of 5W (paars licht): Minimaal 70cm
  • Hoogwaardige led (COB, etc.): Minimaal 100cm

Icon%20Cannabis%20Leaf  Groei/bloei

  • Ledlampen van 3W of 5W (paars licht): 45cm+ voor de groei; hang ze 5–8cm dichterbij voor de bloei
  • Hoogwaardige led (COB, etc.): 60cm+ voor de groei; hang ze 5–8cm dichterbij voor de bloei

LEC-verlichting

LEC-verlichting - Wietplanten

LEC-groeilampen (light-emitting ceramic), ook wel CMH (ceramic metal halide) of CDM (ceramic discharge metal halide) genoemd, zijn een nieuwer type HID-lampen. Deze maken gebruik van een keramische buis — in plaats van kwarts — en geven een natuurlijk lichtspectrum af. Een LEC-groeilamp gaat twee keer zolang mee als een HID-lamp. LEC-lampen geven een behoorlijke hoeveelheid licht af, dus je moet ze op een veilige afstand ophangen. LEC-/CMH-kweeklampen zijn er bijna alleen maar in 315W en 630W en daarbij is 315W het populairst.

Icon%20Cannabis%20Leaf  Zaailingen

  • LEC van 315W (CMH): 120–150cm
  • LEC van 630W (CMH): 150+cm

Icon%20Cannabis%20Leaf  Groei/bloei

  • LEC van 315W (CMH): 51+cm voor de groei; 45cm+ voor de bloei
  • LEC van 630W (CMH): 66+cm voor de groei; 60cm+ voor de bloei

CFL-/T5-verlichting

CFL-/T5-verlichting - Wietplanten

CFL’s (compact fluorescent lights) zijn gebruikelijk en alom verkrijgbaar. Voordat er leds waren, waren dit de energiezuinigste lampen. Ze zijn goedkoop en passen in standaard fittings. CFL-lampen geven niet veel licht af, waardoor ze minder geschikt zijn voor de bloei. Maar het zijn wel geweldige lampen voor zaailingen en voor de groeifase. Ze verbruiken bovendien weinig energie en worden nauwelijks warm. T5 is ook een fluorescerende groeilamp, zoals CFL, maar bestaat uit fluorescerende buizen in een armatuur, in plaats van een standaard peertje.

Je kunt je planten niet echt ‘verbranden’ met een CFL-groeilamp, dus hang ze zo dicht mogelijk op je planten.

Icon%20Cannabis%20Leaf  Zaailingen

  • CFL/T5: circa 5cm

Icon%20Cannabis%20Leaf  Groei/bloei

  • CFL/T5: Zo dicht mogelijk bij de planten, 1–2cm

Moet Je de Ophanghoogte van Je Groeilampen Steeds Aanpassen?

Moet Je De Ophanghoogte Van Je Groeilampen Steeds Aanpassen? Wietplanten

Ja! Ongeacht het type groeilamp dat je gebruikt in je kweekruimte, is het verstandig een lamp-hanger of -ketting te gebruiken. Zo kun je de afstand veranderen op basis van de groeifase, de hoogte van je planten en hoe ze reageren op de verlichting in het algemeen.

Als de planten krachtig groeien, is het goed mogelijk dat je de verlichting om de zoveel dagen moet aanpassen. Dit is belangrijk als je in elke fase een gezonde groei wilt ondersteunen.

Tips voor het Berekenen van de Beste Afstand voor Groeilampen

Naast het raadplegen van de fabrikant van je groeilampen voor de optimale afstand, kun je deze ook op andere manieren bepalen. We geven wat tips:

Gebruik een Luxmeter of PAR-meter

Gebruik Een Luxmeter Of PAR-Meter - Wietplanten

Lux (of lumen) is een maateenheid voor lichtintensiteit. Maar lux is niet de beste manier voor het meten van de belichting voor planten. Dat komt doordat het de lichtintensiteit behelst zoals mensen die waarnemen. Het zegt dus niets over hoeveel licht planten gebruiken.

Voor een exacte meting van de hoeveelheid licht die planten gebruiken, heb je een PAR-meter (photosynthetically active radiation) nodig. Die meters zijn behoorlijk duur, maar bieden wel de nauwkeurigste lezing.

Maar een luxmeter, die je voor weinig geld kunt aanschaffen, geeft je wel een grof idee van de lichtintensiteit in je kweekruimte. Houd er echter rekening mee dat zo'n meter niet geschikt is als je leds gebruikt die paars licht afgeven. Hieronder vind je de aanbevolen lux-waarde voor elke kweekfase.

  • Groei: 15.000 lux (min.) tot 40.000 lux (max.)
  • Bloei: 35.000 lux (min.) tot 60.000 lux (max.)

Let Steeds op Tekenen van Lichtstress

Let Steeds Op Tekenen Van Lichtstress - Wietplanten

Zonder twijfel is observeren over het algemeen een goede manier om de afstand tussen je wiet en je verlichting te bepalen. Verbleekte, gekrulde, gele, droge of verkruimelde bladeren - zeker als ze zich vlakbij het licht bevinden - wijzen vaak op licht- en/of hittestress. Als je een van deze tekenen ontdekt, hang je lampen dan verder weg en kijk of het beter wordt.

Doe de “Handtest”

Doe De “handtest” - Wietplanten

Een andere manier om makkelijk te controleren of je planten te veel licht krijgen, is de beproefde handtest. Dit is een simpele test: Houd je hand onder het licht ter hoogte van het bladerdak. Als de temperatuur prettig is voor je hand gedurende ongeveer dertig seconden, dan is het ook veilig voor je planten. Natuurlijk moet je de dames nog steeds in de gaten houden, omdat deze methode niet altijd accuraat is. Deze test kan echter wel ernstige stress of verbranding voorkomen.

Controleer Je Apparatuur

Controleer Je Apparatuur - Wietplanten

Naarmate ze ouder worden, worden groeilampen minder intens. HID-lampen hebben bijvoorbeeld een levensduur van ongeveer een jaar en LEC-verlichting gaat circa twee keer zolang mee.

Omdat de prestaties afnemen, is het belangrijk dat je de lampen in goede conditie houdt. Zeker als je de intensiteit berekent op basis van de cijfers van de fabrikant. Vergeet niet dat deze aanbevelingen gelden voor nieuwe lampen als ze optimaal functioneren. Vervang je HID-lampen (MH en HPS) dus regelmatig — minimaal eenmaal per jaar. Alleen dan kun je optimaal profiteren van de intensiteit van je verlichting.

De Optimale Afstand tussen Je Groeilamp en Je Wietplanten: Wees Alert!

Vooral als je nog niet zoveel ervaring hebt met het kweken van wiet, kunnen de hoeveelheid verkrijgbare groeilampen en technische termen intimiderend zijn. Er zijn echter genoeg fora waar gepassioneerde kwekers van harte bereid zijn om je advies te geven. Dat is de beste manier om hulp te krijgen bij alles wat met kweken te maken heeft, van het instellen van de ideale afstand tussen je lampen en planten tot welke kweekvraag je ook maar hebt.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • (n.d.). Factors limiting photosynthesis - Photosynthesis – WJEC - GCSE Biology (Single Science) Revision - WJEC - BBC Bitesize - https://www.bbc.co.uk
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken