Blog
Hoe Kweek Je Krachtige Wiet Met Aeroponics?
8 min

Hoe Kweek Je Krachtige Wiet Met Aeroponics?

8 min

Aeroponics is een geavanceerde kweekmethode die wordt gebruikt om allerlei soorten gewassen te telen. Er is dan ook geen reden om het niet bij het kweken van wiet te gebruiken. Met de juiste apparatuur, kennis en veel toewijding kun je zelf thuis geweldige cannabis met aeroponics telen!

Aeroponics is een speciale teeltmethode waarbij geen kweekmedium wordt gebruikt. Bij aeroponics staan je planten niet in aarde of water, maar hangen ze in de lucht. Zo kunnen ze maximaal lucht, water en voedingsstoffen opnemen. Als je weet hoe je een aeroponic-systeem op moet zetten en kunt beheren wat er allemaal bij komt kijken, kunnen de resultaten ongelooflijk zijn!

In dit artikel geven we je een gedetailleerd overzicht van hoe je uitzonderlijke wiet met aeroponics kunt kweken.

Wat is aeroponics?

Wat is aeroponics?

Aeroponics, zoals de naam al doet vermoeden, verwijst naar het kweken van wiet in de lucht, in plaats van in aarde of een ander kweekmedium. Technisch gezien valt het onder hydroponics. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van water, in de vorm van mist, om voedingsstoffen aan de plantenwortels te leveren. Aeroponics verschilt echter van gewone hydrocultuur omdat de planten niet in water of een inert kweekmedium staan. De wortels worden in plaats daarvan volledig aan de lucht blootgesteld.

Gerelateerd artikel

Wat Is Een Inert Groeimedium Bij Wiet Kweken?

Wat zijn de voordelen van aeroponics?

Er zitten veel belangrijke voordelen aan het kweken met aeroponics:

  • Je planten nemen meer voedingsstoffen op dan in aarde of traditionele hydro-opstellingen.

  • Snelle groei: planten in een aeroponic-systeem groeien veel sneller dan planten die in aarde of hydrocultuur worden gekweekt.

  • Minder verspilling: de planten nemen voedingsstoffen en water veel efficiënter op.

  • Geweldig voor kleine ruimtes: een aeroponic-systeem kan op maat worden gemaakt om een kweek in een kleine ruimte te optimaliseren; bijvoorbeeld bij verticaal kweken.

  • Gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.

  • Grotere oogsten!

Wat zijn de nadelen van een aeroponic-systeem?

Naast de vele voordelen, zitten er ook nadelen aan aeroponics. De grootste nadelen van het kweken van wiet met aeroponics zijn:

  • Het vergt veel tijd en energie: kweken met een aeroponic-systeem is best complex en kan voor beginnende kwekers nogal overweldigend zijn.

  • De kosten zijn hoog. Dit betekent dat aeroponics misschien niet zo geschikt is voor kwekers met een klein budget.

  • Je hebt bepaalde kennis nodig van voedingsstoffen en voeden. Te weinig of te veel voeding kan al snel tot problemen leiden.

  • Zeer gevoelig: als een onderdeel van een aeroponic-systeem kapot gaat of niet goed werkt, zullen je planten snel doodgaan. Dit kan aan de sproeiers, pomp of timer liggen.

  • Aeroponics-systemen moeten regelmatig worden schoongemaakt en gesteriliseerd. Dit is nodig om de ophoping van bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers rond de wortelzone te voorkomen.

 

Hoe werkt een aeroponic-systeem bij het kweken van wiet?

aeroponic-systeem bij kweken van wiet

In een aeroponic-systeem zitten wietplanten meestal in kleine platforms die boven een waterreservoir hangen. Omdat de planten geen houvast hebben in aarde of een ander kweekmedium, moet je ze op een of andere manier ondersteuning bieden. De wortels hangen daarbij boven het reservoir, dat water met zowel macro- als micronutriënten bevat.

De meeste kwekers gebruiken een timer en pomp om om de zoveel tijd water uit het reservoir naar de sproeiers te pompen die vervolgens de wortels van de planten benevelen. Omdat de wortels niet zijn bedekt, krijgen ze veel meer zuurstof dan in een typische aarde- of hydro-opstelling. Ze krijgen echter nog steeds voldoende water met voedingsstoffen om te kunnen groeien.

Door deze opstelling kunnen planten in een aeroponic-systeem meer voedingsstoffen opnemen en dus sneller groeien vergeleken met planten die in aarde of hydrocultuur worden gekweekt. Dit geldt zowel voor de wortels als voor de steel, takken en bladeren.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Hydrocultuur

Verschillende soorten aeroponics-systemen

Verschillende soorten aeroponics-systemen

Aeroponics-systemen worden meestal onderverdeeld in drie verschillende categorieën. De verschillende kenmerken en opstellingen maken aeroponics geschikt voor verschillende kwekers en doeleinden.

Low-pressure aeroponics

Low-pressure aeroponics (LPA-systemen), zoals de naam al doet vermoeden, maken gebruik van lagedrukpompen en sproeiers om water uit het reservoir rond de wortelzone van je planten te sproeien. Dit is verreweg de meest gebruikte aeroponics-variant door hobbytelers en kleinschalige kwekers. Dit komt vooral omdat deze systemen gemakkelijk te installeren en te onderhouden zijn.

Alles wat je nodig hebt om thuis een LPA-systeem op te zetten, is verkrijgbaar bij de goede kweekwinkel, tuincentra of de bouwmarkt.

High-pressure aeroponics

High-pressure aeroponics (HPA-systemen) zijn veel complexer. Deze systemen maken gebruik van, je raadt het al, hogedrukpompen en verstuivers om de wortelzone te besproeien. De waterdruppels bij dit systeem zijn 50 micron of minder. Deze ultrafijne druppeltjes helpen het zuurstofgehalte in de wortelzone nog meer te verhogen. Dit vertaalt zich uiteindelijk in een nog snellere groei dan wat je met een LPA-systeem zult zien.

Ultrasonic fogger

Deze aeroponische systemen, die gewoonlijk 'fogponics' worden genoemd, gaan nog een stapje verder dan HPA en LPA. Deze vernevelen het water uit het reservoir namelijk in nog kleinere druppeltjes. Het resultaat is een snellere, gezondere groei, zowel in de wortelzone, als bij de plant 'bovengronds'.

Bij aeroponics geldt: hoe kleiner de druppeltjes die worden gebruikt om de wortelzone te benevelen, hoe beter. Niet alleen zijn kleinere druppels gemakkelijker op te nemen voor planten, maar ze verhogen ook het zuurstofgehalte in de wortelzone. Hierdoor wordt de groei nog verder gestimuleerd.

Hoe kweek je wiet met een aeroponic-systeem?

kweek wiet met aeroponic-systeem

Dus, je hebt besloten om thuis wiet met aeroponics te kweken? Goed zo! Houd er echter rekening mee dat dit een geavanceerde teeltmethode is die je gemakkelijk kan overweldigen als je nog niet zoveel ervaring hebt. Zorg dus dat je onze gedetailleerde kweekgids hieronder gebruikt om de goede stappen te zetten. Zo kun je met een gerust hart overstappen op deze geweldige manier van wiet kweken!

Let op: er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het opzetten van een aeroponic-systeem. We zullen daarom niet heel diep ingaan op de details en je zult zelf nog wat onderzoek moeten doen. Deze gids geeft je echter wel de basis om thuis een succesvol aeroponic-systeem op te zetten, te gebruiken en te onderhouden.

Benodigdheden

  • Geschikte kweektent of kamer
  • Afsluitbare container om als reservoir te gebruiken
  • Netpotten om je planten in te zetten
  • Tie wraps of binddraad om je planten op hun plaats te houden
  • Een pomp om water vanuit je reservoir naar de wortelzone te pompen
  • Sproeikoppen en plastic buizen om water van het reservoir naar de wortelzone te leiden
  • Kweeklampen
  • Ventilatie
  • Kleine koelventilator om de wortelzone te beluchten
  • Timer om je pomp en sproeier te automatiseren

Wiet kweken met aeroponics: een stapsgewijze handleiding

Wiet kweken met aeroponics: een stapsgewijze handleiding

1. Kies het juiste aeroponic-systeem

Tenzij je veel geld hebt om in complexe apparaten te investeren, kun je het beste een low-pressure aeroponic-systeem gebruiken. Zoals we eerder al vermeldden, kun je alle apparatuur die je nodig hebt om een LPA-systeem op te zetten bij je plaatselijke kweekwinkel of het tuincentrum vinden. Bovendien zal je zo niet failliet gaan!

Als je een klein budget hebt, overweeg dan om zelf een installatie te bouwen. De meeste aeroponics-systemen voor beginners die je online kunt kopen, zijn ook makkelijk zelf te maken. Zo kun je een heleboel geld besparen.

2. Kies je kweekruimte

Kies je kweekruimte

Je kunt een aeroponic-systeem eigenlijk gewoon opzetten waar je normaal gesproken een aarde- of hydrokweek zou opzetten. Een van de gemakkelijkste oplossingen is om een kweektent te kopen en dezelfde kweeklampen en hetzelfde ventilatiesysteem te gebruiken als voor een normale kweek. Van daaruit kun je verdergaan met het opzetten van je reservoir, pomp en het plaatsen van de leidingen over de vloer.

3. Zorg voor het reservoir

De grootte van je reservoir hangt af van het aantal planten dat je wilt kweken, de beschikbare ruimte en je budget. Een reservoir van 100 liter is gebruikelijk, maar je kunt ook voor meer of minder gaan.

Wat je voor het reservoir gebruikt, is aan jou. Veel mensen gebruiken plastic opbergbakken of emmers. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat het een donkere kleur heeft en volledig afsluitbaar is. Als er namelijk licht van je kweeklampen in het reservoir komt, loop je een groter risico op de groei van bacteriën, schimmels of andere ziekteverwekkers in het water, wat je planten kan aantasten.

Voor nog betere resultaten kun je een kleine koelventilator in het reservoir monteren. Een kleine computerventilator boven de reservoirlimiet laten blazen werkt bijvoorbeeld perfect. Laat de ventilator dag en nacht draaien om het zuurstofgehalte in de wortelzone te maximaliseren en de groei en productie van je planten te verbeteren!

4. Positioneer je plantenpotten

Positioneer je plantenpotten

Bij een aeroponic-systeem hangen je planten boven het waterreservoir. Als je plastic emmers of opbergbakken met een deksel gebruikt, kun je dit vrij eenvoudig inrichten door gaten in de deksels te maken, waar je vervolgens de kleine netpotten in plaatst. Gebruik isolatietape om plekken af te dichten waar mogelijk licht in het reservoir zou kunnen komen.

Ook hier geldt: hoe je de ruimte boven je reservoir inricht, is helemaal aan jou. Vergeet echter niet om voldoende ruimte tussen je planten te laten. Als je dit namelijk niet doet, zullen ze gaan concurreren om licht en ruimte, net als bij een kweek in aarde of hydrocultuur. Daarnaast kan er door te weinig ruimte een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën ontstaan.

Let op: aangezien er zoveel verschillende manieren zijn om te kweken met aeroponics, is het vrijwel onmogelijk om aanbevelingen te doen over hoeveel ruimte je precies tussen je planten moet laten. Sommige kwekers gebruiken aeroponics bijvoorbeeld samen met een SOG of ScrOG om meerdere kleine planten tegelijk te telen. Anderen kiezen er juist voor om slechts één plant te kweken en topping, LST, fimming en mainlining toe te passen om hun oogst te maximaliseren.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Een ScrOG

Als je dit leest en ervaring met aeroponics hebt, deel dan gerust je tips en trucs met ons. Zo kunnen we onze lezers weer verder helpen het meeste uit deze geweldige techniek te halen!

5. Leid het water van het reservoir naar de wortelzone

Leid het water van het reservoir naar de wortelzone

Als je je reservoir eenmaal hebt opgezet, moet je bepalen hoe je het water of de voedingsoplossing naar de wortels gaat pompen. De meeste mensen houden dit zo eenvoudig mogelijk, door een kleine lagedrukpomp ondergedompeld in het waterreservoir te doen. Anderen kiezen ervoor om de pomp buiten het reservoir te plaatsen. Het voordeel daarvan is dat je er gemakkelijker bij kunt voor reiniging, onderhoud, enz.

Ook hier geldt: wat voor soort pomp je gebruikt, hangt van je budget en de grootte van je aeroponic-systeem af. Het is aan te bevelen om een pomp te gebruiken met een liter-per-uur-capaciteit (LPU) die ongeveer twee tot drie keer zo groot is als de hoeveelheid water in het reservoir. Dit zorgt ervoor dat je pomp het water snel en efficiënt rond kan pompen.

Denk eraan dat je pomp het water van het reservoir bij de sproeikoppen of verstuivers en zo bij de wortels moet krijgen. Hoe je dit precies moet bereiken, hangt van de grootte van je opstelling, de ruimte tussen de planten en de ruimte in het algemeen af.

Voor het beste resultaat raden we aan om zowel de afstand tussen het reservoir en de pomp, als tussen de pomp en de sproeikoppen, zo kort en eenvoudig mogelijk te houden. Dit optimaliseert namelijk de druk in je sproeikoppen, minimaliseert de kans op lekkage en houdt de hele installatie overzichtelijk.

De meeste mensen die met aeroponics kweken, gebruiken PVC-buizen, maar we hebben ook weleens gezien dat kwekers voor dezelfde slangen kiezen als bij druppelirrigatiesystemen. Wat je kiest, het hangt af van wat er in jouw regio verkrijgbaar is, je persoonlijke voorkeuren en natuurlijk je budget.

6. Vernevel water in de wortelzone

Vernevel water in de wortelzone

De sproeikoppen of verstuivers die de wortels van je planten benevelen, zijn het laatste punt in je aeroponic-systeem. Dit is waar het water en de voedingsstoffen uit je reservoir worden omgezet in kleine druppeltjes die door de wortels worden opgenomen.

Voor eenvoudige opstellingen voor thuis is het gebruik van eenvoudige sproeierkoppen meer dan voldoende. De exacte grootte van de koppen, is afhankelijk van het aantal sproeiers dat je gebruikt, hoeveel planten je kweekt en de omvang van de wortels. Voor het midden van de wortelzone raden we koppen aan die een bereik van 360° hebben. Om te voorkomen dat je onnodig de zijkanten van de tank besproeit, kun je aan de rand van de wortelzone het beste koppen met een bereik van 180° gebruiken.

7. Automatiseer je kweek

Het mooie van aeroponics is dat je je kweek met een timer volledig kunt automatiseren. Voor de beste resultaten raden we aan om je planten elke drie of vier minuten ongeveer drie tot vijf seconden te besproeien. Je zult dit echter waarschijnlijk moeten aanpassen op basis van de genen waarmee je werkt en de voedingsstoffen die je gebruikt.

De meeste kwekers gebruiken een hydroponische voedingsoplossing. Deze kan synthetisch, biologisch of een combinatie van beide zijn. Het vinden van de juiste balans wat betreft het voeden kan lastig zijn, en een kleine fout kan al snel tot een tekort aan voedingsstoffen of juist een teveel leiden. We raden je dan ook aan om te beginnen met een kwart van de hoeveelheid die wordt aanbevolen door de fabrikant, waarna je de hoeveelheid geleidelijk verhoogt. Een pH- en EC-meter zijn ook handig om problemen te voorkomen.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

Tips voor het kweken van wiet met aeroponics

Tips voor het kweken van wiet met aeroponics

Let tijdens de groei van je planten goed op hoe ze het zowel boven als onder de 'grond' doen. Gebruik de onderstaande tips om de beste resultaten te bereiken bij het kweken van wiet met aeroponics.

Kies de juiste soorten

Niet alle soorten zijn even geschikt voor aeroponics. Over het algemeen zijn fotoperiode strains beter voor deze kweekmethode. Deze kunnen voedingsschommelingen namelijk beter verdragen dan autoflowers.

Robuuste, veerkrachtige hybriden presteren vaak het beste in een aeroponics-opstelling. Deze zijn namelijk zo ontwikkeld dat ze sterke wortelsystemen ontwikkelen om voedingsstoffen goed op te nemen, wat de oogst weer ten gunste komt. Sterke, van Haze afgeleide hybriden, zoals Blue Dream, zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor aeroponics.

(119)
Blue Dream (Zamnesia Seeds) feminized
Ouders Blueberry x Haze
Genetica 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd 9-10 weken
THC 19%
CBD 0-1%
Bloei soort Fotoperiode

Blue Dream (Zamnesia Seeds) feminized

Ouders Blueberry x Haze
Genetica 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd 9-10 weken
THC 19%
CBD 0-1%
Bloei soort Fotoperiode

Gebruik koele lampen

Bij hydro- en aeroponics mag het water in het reservoir niet te warm worden. Boven de 24°C bestaat er een verhoogd risico op de vorming van algen en andere schadelijke micro-organismen. Dit kan je installatie en je planten beschadigen.

Je kunt bij een aeroponische kweek het beste CFL- of ledlampen gebruiken. Sterke HID-lampen geven namelijk veel warmte af en het laatste wat je wilt, is dat je reservoir opwarmt, aangezien bacteriën, schimmels en algen van warm water houden. Gebruik voor de beste resultaten full spectrum ledlampen.

Meet en houd alles in de gaten

Hoewel aeroponics-systemen ongelooflijke resultaten kunnen opleveren, zijn ze ook zeer complex en vereisen ze veel aandacht. Helaas is er geen ruimte voor fouten, in tegenstelling tot kweken in aarde.

Nogmaals, zorg ervoor dat je een pH- en EC-meter koopt, want deze kunnen je vertellen wanneer je voedingsoplossing niet in orde is. Houd ook de temperatuur rond het bladerdek, de wortels en in het water goed in de gaten. Voor de beste resultaten houd je de temperatuur van je kweektent of kamer rond de 21°C en de temperatuur van het reservoir rond de 18°C.

Als je die temperaturen eenmaal hebt bereikt, zorg er dan voor dat je een aantal thermometers installeert. Controleer deze regelmatig om eventuele kleine veranderingen snel op te merken en indien nodig dingen aan te passen.

Aeroponics versus hydroponics: wat is beter?

Aeroponics versus hydroponics: wat is beter?

Zoals we hebben gezien, biedt aeroponics een spannende, maar uitdagende manier om wiet te kweken. Als je klaar bent om over te stappen naar deze teeltmethode, zorg dan dat je deze gids bij de hand hebt en deel je ervaringen met ons!

Op de vraag of aeroponics of hydroponics beter is, is er niet echt een antwoord. Beide zijn dus niet beter of slechter. In veel opzichten zijn ze vergelijkbaar, omdat bij geen van beide aarde als kweekmedium wordt gebruikt. Daarnaast vereisen ze allebei veel zorg en aandacht om soepel te werken. Als je eens iets anders wilt dan een traditionele kweek in aarde, zijn zowel hydroponics als aeroponics goede opties. Voor welke methode je uiteindelijk kiest, hangt van je kennis, je budget en je persoonlijke voorkeuren af. Als je alles goed doet, kunnen zowel hydroponics als aeroponics spectaculaire oogsten opleveren.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken