Hoe Maak Je Een Monotub Om Grote Hoeveelheden Paddo's Te Telen?
Er zijn talloze manieren om paddo's te kweken. Voor de allergrootste oogsten moet je echter eens een monotub proberen. En dit is helemaal niet moeilijk! Ontdek hier hoe je er eentje maakt.
Veel paddokwekers blijven liever onder de radar en maken gebruik van geïmproviseerde opstellingen en experimentele methoden om succesvolle flushes te produceren.
Maar al doende leert men! Mettertijd zijn deze methoden steeds verder verfijnd om nog betere oogsten te verkrijgen. En daarbij kun je eigenlijk niet om de monotub tek methode heen. Deze methode is voordelig en levert flinke oogsten op, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Ontdek hieronder hoe je op deze manier veel paddo's kunt kweken!
Wat is de monotub tek methode?
De monotub tek methode omvat het kweken van psychoactieve paddenstoelen in een omgebouwde bak. Hiermee kun je een ideaal microklimaat creëren waar paddo's maar al te graag in groeien.
Een monotub houdt de luchtvochtigheid hoog, terwijl luchtgaten voor voldoende luchtuitwisseling zorgen. De bodem is bedekt met een substraat dat alle voedingsstoffen bevat die shrooms nodig hebben. Het mycelium koloniseert uiteindelijk het substraat, waardoor een gigantisch netwerk ontstaat. Hierin vormt zich al snel een woud van vruchtlichamen.
Hoe werkt een monotub?
Een monotub werkt een beetje als een kweekzak en vruchtkamer in één. Je begint met het enten van de inhoud van de monotub met de reeds gekoloniseerde inhoud van een kweekzak of PF tek cakes. Deze breek je op om het over het nieuwe substraat te verspreiden, waar het mycelium alles zal koloniseren.
Daarna is de omgeving geschikt om direct met de vruchtvorming te beginnen. En mogelijk staat je een overvloedige oogst te wachten! Vanwege de grootte van de bak kun je werkelijk een enorme hoeveelheid paddo's verkrijgen. Mocht een grote oogst je doel zijn, dan is er eigenlijk geen betere optie dan een monotub.
Waarom de monotub tek methode gebruiken om paddo's te kweken?
Het antwoord op deze vraag is simpel: vanwege de oogst! De monotub tek methode overtreft elke andere thuismethode wat productie betreft. Misschien is het niet de meest discrete of ruimtebesparende optie, maar dat ben je vergeten wanneer je gaat oogsten. Bovendien hoef je je slechts op één ding te richten. Dat is wel anders wanneer je met aparte mycelium cakes en kweekkamers in de weer moet. Dit maakt de monotub tek methode gemakkelijk en ook nog eens betaalbaar.
Een monotub is niet alleen eenvoudig te maken, maar ook het onderhouden van je kweek is simpel. Staat gemak voor jou echt op de eerste plaats? Dan kun je bovendien een volledig gekoloniseerde kweekset kopen en hiermee het substraat koloniseren. Zo sla je die lastige eerste fase over.
De voordelen van kweken in een monotub op een rijtje:
- grote oogsten
- makkelijk kweekproces
- je kunt de eerste fase van het enten overslaan
Een shotgun fruiting chamber (SGFC) versus een monotub
Op het eerste gezicht lijkt een shotgun fruiting chamber erg op een monotub. Het zijn tenslotte allebei bakken waar gaten in zitten en (hopelijk) veel paddo's in groeien. Toch zijn er een aantal verschillen.
Terwijl een monotub een gekoloniseerd substraat bevat waaruit de paddenstoelen groeien, is een SGFC gevuld met inerte media waarop volledig gekoloniseerde cakes worden geplaatst. Met behulp van de luchtvochtigheid in de 'kamer' begint de vruchtvorming in de cakes. Je kunt op die manier een deel van het proces overslaan, maar de oogst zal dan lager zijn.
Hoe groot moet een monotub zijn?
Je kunt elke gewenste bak gebruiken om paddo's in te kweken. Er zijn echter twee factoren waar je rekening mee moet houden. Zo leiden grotere bakken tot hogere opbrengsten, maar de kolonisatie duurt langer. Kleinere exemplaren vertalen zich daarentegen in kleinere oogsten, maar kunnen wel veel sneller flushes produceren. Je zult dus echt moeten bedenken wat je belangrijker vindt: een grotere oogst of een snellere kweek.
Voor deze gids werken we met een bak van 60 liter, maar je kunt dit (en alle andere hoeveelheden) naar eigen inzicht aanpassen!
Hoe je een monotub bouwt: stapsgewijze handleiding
Hieronder vind je een eenvoudige, maar gedetailleerde handleiding om thuis je eigen monotub te bouwen.
Benodigdheden
- stanleymes
- aansteker
- watervaste stift
- meetlint
- grote lepel/roerstok
- bak met een inhoud van 55–60 liter
- micropore tape
- polyester fiberfill
- isopropylalcohol
Werkwijze
Er zijn verschillende manieren op een monotub te maken. Mocht je dus iets vinden wat beter bij je past, voel je dan vrij om af te wijken. Toch vinden wij onderstaande instructies het beste voor beginners; ze zijn eenvoudig te volgen en leveren goede resultaten op.
1. Luchtgaten markeren
We beginnen met meten. Markeer 12 cm vanaf de bodem van de bak. Het substraat is over het algemeen 7 tot 11 centimeter diep. De gaten komen dus net boven het substraat.
Zodra je de juiste hoogte hebt, is het tijd om twee gaten te markeren. Om dit te doen, moet je de lengte van de bak in drieën delen. Een monotub van 42 cm lang kun je bijvoorbeeld opdelen in drie delen van 14 cm. De gaten komen op de scheidingslijnen. Het is ook belangrijk om een gat onder de handgrepen van de bak te markeren. Je hoeft hier geen exacte maatvoering te volgen; boor of snijd simpelweg een gat onder de handgrepen of dicht bij de bovenkant.
2. Luchtgaten boren
Nu je de juiste plekken voor de gaten hebt gemarkeerd, moet je ze uitsnijden. Dit kan met een 40 mm gatenzaag, een boor of simpelweg door ze met een verwarmd stanleymes uit te snijden. Je moet wel voorzichtig zijn, want plastic kan barsten en breken. Gelukkig is hier wel een oplossing voor, want je kunt eventuele scheuren herstellen met tape of lijm.
3. Je monotub bekleden
Het is slim om je bak te bekleden. De bedoeling hiervan is voorkomen dat er paddenstoelen op de zijkant gaan groeien. Daar is niet per se iets mis mee, maar om de oogst te vergemakkelijken, is het prettiger als ze netjes in het midden groeien. Een gewone, alledaagse zwarte vuilniszak werkt perfect voor het bekleden.
4. De luchtstroom filteren met polyester fiberfill
Voordat je verdergaat, is het belangrijk om de gaten op te vullen met fiberfill of micropore tape. Wanneer je er namelijk voor kiest om de gaten open te laten, kunnen verontreinigingen je monotub besmetten. Deze kunnen vervolgens de strijd aangaan met het mycelium en je substraat koloniseren; en ze zullen waarschijnlijk winnen. Om dit te voorkomen, moet je de gaten afdekken met iets wat luchtuitwisseling mogelijk maakt, maar voorkomt dat sporen of bacteriën binnendringen.
Sommige kwekers kiezen er ook voor om de gaten volledig af te sluiten totdat het substraat voor 80-100% gekoloniseerd is. Terwijl de kolonisatie plaatsvindt, is er namelijk niet veel frisse lucht nodig. Mocht je hiervoor kiezen, dan is het nog steeds slim om de gaten te vullen met een semi-poreus product zodra je ze opent. Besmetting kan namelijk ook in een later stadium optreden.
5. Je monotub steriliseren
Nadat je de gaten hebt gevuld, moet je de monotub steriliseren. Hiervoor kun je schoonmaakalcohol gebruiken, zoals isopropylalcohol. Wees gul met het gebruik ervan en zorg dat je geen hoekje overslaat. De alcohol verdampt vanzelf, dus geen zorgen over eventuele vochtophoping.
Mogelijke upgrades voor je monotub
Je monotub is nu klaar voor het kweken van paddo's. Gefeliciteerd! Zin in meer? Hieronder bespreken we enkele upgrades om je oogst te verbeteren!
Warmtemat of kachel
Een warmtemat is een eenvoudige, maar effectieve oplossing om een optimale temperatuur te behouden. Plaats de mat direct onder de monotub wanneer het te koud is.
Er zijn ook kwekers die het gebruik van warmtematten vermijden. Zij zijn van mening dat de warmte te veel in de bodem blijft hangen. Het alternatief is dan om je monotub in een kleine, afgesloten ruimte te zetten en er een kachel bij te plaatsen. Zo kun je de omgevingstemperatuur op ongeveer 23-28ºC houden.
Systeem voor luchtuitwisseling
Heb je geen tijd of zin om je monotub dagelijks te openen om de lucht te verversen? Weet dan dat je dit ook kunt automatiseren.
Het installeren van een luchtverversingssysteem garandeert dat je paddo's alle benodigde zuurstof krijgen. Maak een extra gat in de zijkant van de bak en zet hier een kleine computerventilator in. Sluit hem aan op een timer en voilà, de lucht wordt automatisch ververst!
Het beheersen van de luchtvochtigheid
Om succesvol paddenstoelen te kweken, is het ontzettend belangrijk om de luchtvochtigheid optimaal te houden. Wanneer je een luchtbevochtiger hebt, kun je een buis door een van de met fiberfill gevulde gaten duwen (maak het gat groter indien nodig). Sluit de bevochtiger aan en plaats de sensor in de monotub. Stel de bovengrens in op een luchtvochtigheid van 90% en de ondergrens op 75%. Nu hoef je niets meer te doen. Het is wel slim om een thermo hygrometer bij de hand te hebben, zodat je de luchtvochtigheid en temperatuur snel kunt aflezen.
Ledstrip
Je paddo's zullen bij omgevingslicht prima groeien, maar je kunt hun prestaties bevorderen door een LED-strip te gebruiken. Je kunt deze met dubbelzijdige tape of de meegeleverde plakstrip aan de binnenkant van het deksel bevestigen. Boor vervolgens een extra gat in je monotub voor de draad. Tijdens het koloniseren heb je echter geen licht nodig!
Paddoshop
Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.
Laat die paddo's maar komen!
Het kweken van paddo's is van begin tot eind magisch, en met deze handleiding in je achterzak kun je een geweldige oogst behalen. Natuurlijk is het even spannend om zelf een monotub te bouwen en te gebruiken, maar je zult ontdekken dat het zijn vruchten afwerpt. Zodra je ziet hoe het mycelium zich een weg door het substraat baant, spring je een gat in de lucht. Vervolgens kun je toekijken hoe het netwerk het groeimedium verlaat en een 3D paddomatrix vormt; verbluffend! Het is duidelijk, met een monotub kun je de best mogelijke oogst in een kleine ruimte behalen. Succes en veel plezier met kweken!
- 4 min 26 April, 2022 Hoe Oogst Je Paddo's? De laatste loodjes: tijd om je welverdiende paddo's te oogsten! Dit is vrij eenvoudig, maar het is wel cruciaal om het goed te doen, als je de vruchten van al je harde werk wilt plukken. Ontdek in...
- 6 min 19 October, 2021 Hoe Droog Je Paddo's? Je kunt paddo's vers eten, maar tenzij je van plan bent de meest heldhaftige, ego-verwoestende trip van je leven te ervaren, wil je waarschijnlijk ook wat voor later bewaren. Lees in dit artikel...
- 2 min 26 July, 2020 Wat Betekenen Blauwe Vlekken Op Paddo's? Veel paddo's krijgen na verloop van tijd blauwe vlekken / plekken. Er zijn mensen die beweren dat blauwe paddenstoelen minder krachtig zijn. De plekken zijn echter ook een aanwijzing dat de paddo's...
- 5 min 30 June, 2020 Alles Wat Je Weten Moet Over Substraten Voor Paddo's Als je veel paddo's kweekt of het zonder grow kit wilt doen, dan moet je zelf een substraat maken. In deze handleiding ontdek je alle belangrijke informatie over substraten. Welk substraat ga jij...
- 2 min 23 April, 2020 Hoeveel Licht Hebben Paddo's Nodig Om Te Groeien? Mycelium heeft een bepaalde mate van licht nodig om vruchtlichamen te ontwikkelen. Er zijn daarbij kwekers die kiezen voor led- of CFL-verlichting met een schema van 12 uur. Anderen vertrouwen...
- 2 min 2 April, 2020 Hoe Oogst Je Meerdere Flushes Met Een Paddo-Kweekset? Als je voor de eerste keer paddo's wilt kweken, dan zie je traditionele kweekmethodes misschien niet zitten. Met een kweekset hoef je echter geen groene vingers te hebben om eersteklas...