Hoe Kweek Je Buiten Hete Pepers?
Er gaat niets boven je eigen voorraad pikante pepers. En hoewel het misschien ontmoedigend lijkt om ze buiten te kweken, laten wij je zien dat het echt niet zo moeilijk is! Het enige wat je hoeft te doen, is onze handige gids volgen, en voor je het weet, heb je een oogst heerlijke hete pepers. Waar wacht je nog op?
Het lijdt geen twijfel dat het kweken van je eigen hete pepers een enorm lonende ervaring is. Van het ontkiemen tot de oogst zijn er echter talrijke stappen om een succesvolle en vruchtbare plant te krijgen. Het kweken klinkt daardoor misschien als een hele opgave, maar dat hoeft het niet te zijn. Wij begeleiden je namelijk bij elke stap. Dus hoe ervaren je ook bent in het telen, wij hebben de tips om je te helpen keer op keer een succesvolle buitenteelt te realiseren.
Waarom hete pepers buiten kweken?
Maar waarom zou je in de eerste plaats de moeite nemen om pepers buiten te kweken als je dat ook onder gecontroleerde omstandigheden binnen kunt doen? Nou, het is geen geheim dat planten het vooral goed doen in de zon, dus als je buitenshuis ruimte hebt om een plant (of meerdere) te huisvesten, doe dit dan zeker.
Buiten staan planten bloot aan veel licht en warmte, wat je niets kost. In vergelijking daarmee hebben pepers die binnenshuis worden gekweekt, kunstlicht en soms een warmtemat nodig, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent.
Bovendien kan, afhankelijk van waar je woont, de grond in je tuin al goed genoeg zijn voor het kweken van chilipepers, waarmee je geld op potten en compost kunt besparen. Test de aarde dus eerst en als deze ideaal is, kun je los!
Daarnaast kun je dankzij de vaak onbeperkte verticale ruimte buiten grotere chilipeperplanten kweken: je hebt geen hoogtebeperkingen. Dus als ruimte een probleem voor je is, is buiten kweken misschien wel de beste oplossing. Je droom van een oerwoud van peperplanten kan hiermee werkelijkheid worden!
Wat heb je nodig om hete pepers buiten te kweken?
Bij het kweken van pepers in de open lucht is de beschikbare ruimte bepalend voor wat je nodig hebt. Als we het hebben over telen in de volle grond, denken mensen vaak aan een grote tuin. Maar in werkelijkheid moeten veel telers het doen met een klein terras, een perkje of een krap balkon.
Als je je planten in potten wilt kweken, heb je idealiter ten minste twee verschillende maten nodig: een kleinere pot om je planten eerst binnenshuis in te zetten (daarover later meer) en een grotere om je zaailingen in te planten als ze klaar zijn om buiten te gaan bloeien.
Wanneer je direct in potten plant, is het de moeite waard om leemgrond te kopen; dit houdt vocht vast en zorgt ook voor voldoende drainage. Peperplanten reageren daarnaast het best op een pH-waarde van 6,2 tot 7,0, dus houd daar ook rekening mee bij het aanschaffen van grond.
Water en voedingsstoffen zijn tijdens de hele groeicyclus ook nodig. Er zijn verschillende biologische en in de winkel verkrijgbare plantenvoedingsmiddelen die de prestaties van je peperplanten kunnen verbeteren en de smaak, kracht, kwaliteit en kwantiteit ervan bevorderen.
Voor onderhoud tijdens het groeiproces kun je accessoires als een snoeischaar aanschaffen om dichte bladeren te verwijderen en je planten meer zonlicht en warmte te geven.
Hoewel er dus zeker een paar items nodig zijn voor een succesvol kweekproject, is het materiaal vaak ook weer herbruikbaar. Daarnaast heb je misschien al wat in huis liggen.
Het kiezen van de perfecte peper
We zouden nalatig zijn als we het meest essentiële deel van het kweken van hete peperplanten niet zouden noemen: je zaadkeuze! Er is zoveel keuze, dat er een aantal factoren moet worden afgewogen om de perfecte peper te kiezen. Denk eerst en vooral aan je ervaring als teler; als je nieuw bent met kweken of weinig kennis hebt van het telen van pepers, kun je misschien beter op zoek gaan naar een eenvoudige plant met een korte groeicyclus. De jalapeño peper bijvoorbeeld, is robuust en veerkrachtig en heeft maar 75 dagen nodig om te rijpen.
Anderzijds, als je wel veel kweekervaring hebt, kun je bijna elke peper kiezen, zolang je maar genoeg geduld en tijd hebt.
Ook de grootte van peperplanten is het vermelden waard. Als je geen ruimtebeperkingen hebt, is dit misschien niet relevant, maar als je een kleinere buitenomgeving hebt, weet dan dat sommige peperplanten gemakkelijk zo'n 1-2 meter hoog kunnen worden. Houd hier dus ook rekening mee!
Tot slot, denk aan je voorkeuren als het om hitte gaat. Als je je pepers liever wat milder hebt, kies dan voor een zaadje dat voor jou smakelijkere chilipepers oplevert. Het heeft geen zin om superhete pepers te kweken als je er uiteindelijk niet van kunt genieten. Dus speel vooral in het begin op veilig: je kunt de volgende keer altijd nog voor hetere pepers kiezen.
Wanneer moet je met het kweken van hete peperplanten beginnen?
Timing is alles als het om het kweken van hete pepers gaat. Het vergt een beetje planning, maar de sleutel tot succes is optimaal gebruikmaken van de warmte en het licht van het kweekseizoen.
Met dit in het achterhoofd moeten de planten klaar zijn om tijdens de zomer buiten te kunnen bloeien. Dat betekent echter niet dat je de voorgaande weken niet kunt benutten: je kunt binnen alvast starten met het kweken en de planten vervolgens naar buiten verplaatsen om echt van de wisseling van de seizoenen te profiteren.
Ideale omstandigheden voor het buiten kweken van peperplanten
Maar wat is nu de ideale omgeving voor peperplanten? De planten hebben ongeveer 6-8 uur zonlicht per dag nodig om te bloeien, dus plant ze ergens waar ze veel onbelemmerd licht krijgen. Het klopt dat pepers het best gedijen in een mediterraan klimaat (of een vergelijkbaar klimaat), maar dat wil niet zeggen dat je hier in Nederland geen kwaliteitsoogst kunt behalen. Zorg gewoon dat je de planten in de koudere maanden alvast wat opkweekt en ze vervolgens buiten zet om van het licht en de warmte van de zomer te profiteren. Het zal je verbazen hoe goed ze zullen presteren!
Peperplanten doen het daarnaast het best in leemachtige grond, dus houd daar ook rekening mee bij het voorbereiden van het bed of de pot. Test verder de pH-waarde van de grond om er zeker van te zijn dat deze geschikt is. Al met een beetje voorbereiding kom je een heel eind. Neem gewoon de tijd, dan kan het niet misgaan.
Hoe kweek je buiten hete pepers?
Nu je je kweek hebt gepland en alle benodigdheden hebt gekocht, is het tijd om aan de slag te gaan. Hieronder behandelen we alles wat je moet weten om gezonde en vruchtbare peperplanten te krijgen. Met daarbij voldoende oplettendheid, zorg en geduld, zul je beloond worden met een flinke oogst. Klaar? Let's go!
Binnenshuis starten met het opkweken van hete peperplanten
Je zaden moeten eerst worden ontkiemd. Dit kun je op meerdere manieren doen, maar het is waarschijnlijk het gemakkelijkst om binnenshuis te ontkiemen. Zo kun je je zaden tijdens deze cruciale fase goed in het oog houden en hun omgeving beheersen. Het stelt je ook in staat om ze alvast in de donkere, koudere maanden op gang te helpen, zodat ze later helemaal klaar zijn om van de warmere maanden te profiteren.
Als het op ontkiemen aankomt, heb je een paar opties. Eén methode is de zaden in een vochtig papieren zakdoekje leggen en ze laten kiemen op een warme plaats, zoals bovenop de koelkast of op een warmtematje. De combinatie van het vochtige papieren doekje en de warmte zorgt voor de ideale omgeving voor de zaadjes om te ontkiemen.
Velen kiezen echter voor speciale ontkiemkits, zoals Smart Start, omdat dit vaak betrouwbaarder is. Deze kits hebben met aarde gevulde potjes die de optimale omgeving voor het ontkiemen van zaden bieden. Je hebt nog steeds een warmtebron nodig, zoals een warmtemat, maar verder biedt een ontkieming-set vrijwel alles wat je nodig hebt om je kweek goed en simpel te beginnen.
Een andere mogelijkheid is het zaaien van de zaden rechtstreeks in de grond in kleine potjes. Als het eenmaal zaailingen zijn geworden en wat in hoogte en omvang zijn gegroeid, kun je ze in grotere potten zetten.
Als je in een warmer land woont, kun je je zaden ook altijd in de volle grond laten ontkiemen. Hoe dan ook, dezelfde regels gelden: houd de omringende aarde vochtig, maar niet te nat, en zorg dat ze genoeg zon krijgen voor de warmte die ze nodig hebben.
Je peperplanten afharden
Peperplanten zullen zich binnenshuis snel op hun gemak voelen. Wanneer het tijd is om ze naar buiten te verplaatsen, kunnen ze echter beginnen te verwelken. Hoewel dit niet ongewoon is, kun je deze overgang wel op diverse manieren soepeler laten verlopen. Een van die manieren is het 'afharden' van je planten.
Dit komt erop neer dat de pepers gedurende ongeveer twee weken een paar uur per dag naar buiten worden gebracht. In deze periode kun je de blootstellingsduur langzaam opvoeren tot je planten volledig geacclimatiseerd zijn. Zet ze, indien mogelijk, eerst in een beschutte ruimte, zoals een kas. Laat ze hier de eerste paar dagen een paar uur staan en haal ze dan weer naar binnen. Verleng de tijd de volgende dagen steeds met twee uur, en je zult zien dat je peperplanten snel beginnen te wennen.
Hoewel dit best eenvoudig is, doen veel onervaren kwekers dit niet, waardoor ze zwakke planten krijgen die er langer over doen om tot bloei te komen. Dus sla deze stap niet over! Wacht echter wel met afharden totdat de laatste vorst geweest is. Je kunt meestal online wel informatie vinden over de verwachte laatste vorstdatum. Hoewel je hier nooit 100% op af kunt gaan, kun je zo wel een ramp voorkomen!
Verplaatsen naar een tuinbed of grote pot
De zomermaanden naderen snel; je hebt de tijd genomen om je planten af te harden, en nu is het tijd om ze echt te laten bloeien. Dit betekent dat je ze in grotere potten of een tuinbed moet zetten. Als je peperplanten een goede kluit hebben en zo'n 20-30cm hoog zijn, zijn ze er klaar voor.
Aangezien de planten tot nu toe in kleine potten hebben gestaan, moet je voorzichtig zijn bij het verwijderen van de wortelmassa. Maak eerst de grond rond de randen van de pot los, en laat de plant en de kluit vervolgens voorzichtig in je hand glijden door de pot ondersteboven te houden.
Na het verwijderen kun je de plant in een grotere, met aarde gevulde pot zetten. Hetzelfde geldt voor het kweken in een tuinbed; maak een gat in de grond dat groot genoeg is voor je peperplant, zet haar erin, en ze zal in een mum van tijd floreren. Als je meerdere planten tegelijk kweekt, zorg dan voor een tussenruimte van ongeveer 60-90cm, zodat ze de ruimte hebben om zich uit te strekken.
Water, mulch, en trainen
Zoals eerder aangestipt, moet je ook onderhoud plegen bij het kweken van peperplanten. Als het op water geven aankomt, moet je als teler extra waakzaam zijn. Je kunt het beste bewateren wanneer de grond rondom de plant droog aanvoelt. In gematigde omstandigheden kan dit om de 2-3 dagen zijn, maar in een warmer klimaat kan dit ook dagelijks zijn. Van dat laatste is echter alleen sprake in verzengende hitte. Zorg in ieder geval dat je niet teveel water geeft, anders kan het op een ramp uitdraaien!
Je kunt ook altijd mulch gebruiken om de behoefte aan water te verminderen, aangezien dit helpt om vocht in de grond vast te houden. Door mulch rond de basis van de plant aan te brengen, wordt voorkomen dat ze uitdroogt. Wat het soort mulch betreft, er zijn tal van biologisch afbreekbare en niet-biologisch afbreekbare opties online en in de winkel verkrijgbaar.
Net als cannabisplanten kunnen peperplanten worden getraind om optimaal te presteren, waardoor de kwaliteit en kwantiteit van de oogst toenemen. Peperplanten kunnen bijvoorbeeld behoorlijk compact worden, waardoor het gunstig kan zijn om touwtjes aan de takken te knopen om ze te dwingen in een bepaalde richting te groeien. Hierdoor kan de hele plant meer licht opnemen en wordt de vertakking bevorderd. Dit is echter maar een van de vele trainingstechnieken die je kunt toepassen om het beste uit je peperplanten te halen, dus doe gerust onderzoek naar meer technieken.
Tijd om te oogsten
Hoewel de oogsttijd per cultivar verschilt, duurt het na de vruchtzetting meestal 60-80 dagen voordat de pepers klaar zijn om te worden geplukt. Afhankelijk van de peper zijn er tal van tekenen waarop je moet letten, zoals het bereiken van een bepaalde grootte, het veranderen van de kleur (bijvoorbeeld van groen naar rood), en zelfs 'kurkvorming' (littekenvorming op de schil). In het algemeen, kijk vooral uit naar stevige vruchten.
Als je de pepers van de plant wilt halen, is het verleidelijk om hardhandig te werk te gaan en ze van de tak af te trekken. Dit kan de plant echter beschadigen, dus doe het rustig aan. Om de schade te beperken, neem je een peper tussen je vingers en trek je er zachtjes aan tegen de groeirichting in. Normaal gesproken komen rijpe pepers gemakkelijk los, met weinig weerstand.
Tips voor het buiten kweken van hete pepers
We hebben nu de belangrijkste dingen betreffende het buiten kweken van hete pepers behandeld, maar hieronder geven we nog enkele nuttige tips om je resultaten verder te verbeteren.
Knijp de eerste bloem af
Het lijkt misschien contraproductief, maar door die allereerste bloem af te knijpen, kan je plant haar energie richten op haar groei, en dus een grotere opbrengst produceren.
Label je planten
Zorg ervoor dat je je planten labelt, vooral als je meerdere cultivars tegelijk kweekt. Zo kun je namelijk herkennen welke soort welke is, en ze beter de goede verzorging bieden. Vermeld voor het gemak details als de naam van de soort en de datum waarop je deze geplant hebt.
Bied ondersteuning
Sommige peperplanten kunnen behoorlijk hoog worden, dus het is zeker de moeite waard om te investeren in wat stokken, zodat je planten recht kunnen blijven groeien. Het laatste wat je wilt, is een plant die omvalt door een gebrek aan steun!
Bescherm je planten
Of je planten nu in potten of in een tuinperk groeien, ze moeten worden beschermd tegen allerlei mogelijke problemen - vooral ongedierte en huisdieren! Huisdieren en andere dieren kunnen met een afweermiddel op afstand worden gehouden, en ongedierte kan worden voorkomen door je planten gewoon in de gaten te houden en voor ideale omstandigheden te zorgen. Je kunt ook altijd neemolie gebruiken om ongedierte af te schrikken, indien nodig.
Dat was het dan: een complete gids over het kweken van hete pepers in de buitenlucht. Of je nu voor het eerst chilipepers gaat kweken of al jaren ervaring hebt, dezelfde regels zijn van toepassing: wees geduldig, let goed op en geniet!
- 6 min 4 March, 2022 Hoe Kweek Je Binnen Hete Pepers? Het kweken van chilipepers lijkt misschien ingewikkeld, maar laat ons je vertellen dat dit niet het geval is. Ook als je buiten geen ruimte hebt, kun je ze alsnog kweken, namelijk binnen. In dit...
- 4 min 18 February, 2022 Tips Om Nog Hetere Pepers Te Kweken De hitte van je chilipepers heeft te maken met toeval, toch? Nou, verschillende factoren beïnvloeden de pittigheid van je pepers, en je kunt ook zelf een aantal dingen doen om er het beste uit te...
- 4 min 25 January, 2022 De Beste Gezelschapsplanten Voor Je Chilipeper Planten Kweek je graag hete pepers, maar wil je meer uit je buitenkweek halen? Dan zijn gezelschapsplanten een uitstekende manier om je tuin te diversifiëren en de kwaliteit van je peperoogst te...
- 5 min 24 January, 2022 Wanneer En Hoe Oogst Je Hete Pepers? Je hebt hete pepers gekweekt en ze alles gegeven wat ze nodig hebben om te gedijen tijdens hun groeicyclus. Maar het meest kritieke moment nadert snel! Wanneer en hoe oogst je ze? We beantwoorden...