Blog
Alles Over Cannabis In Kokos Kweken
3 min

Kun Je Kokosvezel Hergebruiken?

3 min

Kokosvezel hergebruiken heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel krijg je meer te weten over kokosvezel en de beste werkwijzen wanneer je kokosvezel wilt recyclen voor toekomstige teelt.

Met name voor degene met groene vingers, spreekt het idee van kokosvezel hergebruiken tot de verbeelding. Hoewel er voordelen zitten aan het recyclen van je lading kokos, zitten er ook zeker nadelige factoren aan, die je mogelijk doen besluiten om het in zijn geheel over te slaan.

Voordat je überhaupt ergens mee begint, moet je volledig begrijpen wat kokosvezel is en hoe het in je voordeel kan worden gebruikt. Deze blog zou je, op zijn minst, een gedegen begrip moeten geven over wat kokos is en hoe je het opnieuw kunt benutten.

WAT IS KOKOSVEZEL?

WAT IS KOKOSVEZEL?

Als je niet bekend bent met kokosvezel denk je wellicht dat het alledaagse aarde is. Maar of het nu een fijne of grove vorm betreft, kokosvezel is feitelijk samengesteld uit de vezelrijke schil van kokosnoten. Drie tuinbouw producten kunnen verkregen worden van de schil: kokosvezel, kokospoeder en kokos snippers.

Vanwege de hoge hoeveelheden natrium-ionen en kalium die van nature aanwezig zijn in kokosvezel, moet het eerst het proces van bufferen ondergaan om het meer geschikt voor gebruik te maken. Bij dit bufferingsproces wordt de kokosvezel gedurende 24 uur gedompeld in een oplossing met hoge concentraties calcium. Dit proces zorgt over het algemeen voor het afvoeren van overtollig natrium en brengt de kaliumwaarden in balans.

Hierna wordt de kokosvezel gewassen met water om verder het afgevoerde natrium te verwijderen, alleen het calcium achterlatend. Het hoofddoel van het bufferingsproces is om de aanwezigheid van giftige waarden aan natrium te vermijden en de uitsluiting van calcium en magnesium te voorkomen.

Het proces van bufferen werd echter niet toegepast in de begindagen van kokosgebruik in hydroponische teelt. Dit resulteerde in catastrofale uitkomsten die soms leidden tot de dood van een volledig gewas.

ZAKEN OM REKENING MEE TE HOUDEN VOORDAT JE HERGEBRUIKT

Voordat je overweegt kokosvezel te hergebruiken, moeten eerst drie belangrijke factoren in acht worden genomen: de structuur, retentie van voedingsstoffen en het pathogeen verleden.

kokosvezel structuurSTRUCTUUR

Wat betreft de structuur is het noodzakelijk om te kijken waardoor de fysieke eigenschappen van gestoomde, steriele kokosvezel over het algemeen een stuk sneller achteruitgaan dan in de ruwe vorm. Vooral de miniatuur sponsachtige structuur van gereinigde en chemisch-gebufferde kokosvezel neigt kleiner en misvormd te raken. Dit, richting het einde van zijn levenscyclus, wat betekent dat er minder ruimte voor lucht is en een hogere capaciteit is om water vast te houden.

Dat houdt in dat je voorzichtig moet zijn als het aankomt op bewateringsgebruiken, in het bijzonder na gebruik van kokos voor kort cyclische gewassen. Voor de derde en vierde cyclus is mogelijk 10-20% verse kokos of perliet nodig voor een succesvolle teelt.

kokosvezel retentie van voedingsstoffenRETENTIE VAN VOEDINGSSTOFFEN

Wat betreft het vasthouden van voedingsstoffen kan gebufferde kokosvezel chemisch stabiel zijn gedurende zijn levensloop. Dit geldt zelfs meer voor kokosvezel die gebufferd is om zijn unieke eigenschappen voor uitwisseling van kationen te ondersteunen.

Dit is waarom het bewateren van kokosvezel door middel van een oplossing met een lage kationenomwisselingscapaciteit (CEC) de EC verlaagt zonder de buffer aan te tasten. Dat is in tegenstelling tot wanneer regulier water wordt gebruikt, wat een chemische onbalans kan veroorzaken. Maar als je een oplossing met een lage EC-waarde hanteert, reageert kokos normaal gesproken sneller. En vereist het minder spoelingen vergeleken met turf-mengsels.

kokosvezel pathogeen verledenPATHOGEEN VERLEDEN

Het pathogeen verleden is een belangrijk aspect om te bekijken bij het hergebruik van kokosvezel om de algehele conditie van het gewas en de waarschijnlijke reactie ervan te bepalen. Zelfs sporen van pathogenen kunnen kokosvezel ongeschikt voor succesvolle teelt van cannabis maken. Een voorbeeld hiervan is de iepenziekte. Hierbij wordt in wezen het watertoevoersysteem van de plant geblokkeerd, waardoor deze verwelkt en uiteindelijk sterft.

Gerelateerd artikel

Kokoswater Als Biologische Meststof Voor Cannabis

KOKOS VOORBEREIDEN OP HERGEBRUIK

KOKOS VOORBEREIDEN OP HERGEBRUIK

Er blijft discussie bestaan over hoelang/hoevaak kokos hergebruikt kan worden. Sommigen menen dat het tot een jaar goed blijft, wat in het geval van kort cyclische planten drie tot vier oogsten zou kunnen betekenen. Anderen geloven dat kokosvezel vaker hergebruikt kan worden dan dat. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en de stappen die er genomen worden om het medium voor te bereiden.

Om te zorgen dat er geen andere problemen de kop opsteken, is het van groot belang om aandacht te schenken aan de kokos die hergebruikt wordt. De eerste stap is de dode cellulose eruit halen die gevonden kan worden in de achtergebleven wortels van vorige planten. Om dit te doen, dient de kokosvezel opengebroken te worden en door een zeef van 0,635cm te worden gehaald. Hiermee kunnen grotere wortels verwijderd en vernietigd worden.

Enzymproducten, zoals Hygrozyme of Multi Zen, kunnen ook worden toegevoegd in de latere stadia van de groei om resterend rottend materiaal op te ruimen. Het is noodzakelijk om geen dode wortels achter te laten in het medium, aangezien dit tot een zuurstofarme of anaerobe omgeving kan leiden.

Nadat het wortelmateriaal verwijderd is, moet de kokosvezel gewassen worden met een voedingsoplossing met een lage EC-waarde. Deze handeling dient ertoe om de voedingswaarden terug te brengen die tijdens het gehele proces eruit zijn gezogen.

KOKOSVEZEL HERGEBRUIKEN: HET KAN

KOKOSVEZEL HERGEBRUIKEN: HET KAN

Om de hoofdvraag te beantwoorden: ja, kokosvezel kan hergebruikt worden en dat levert positieve resultaten op. Ten eerste is gebleken dat kokos hergebruiken de gezonde microben naar voren haalt die aanwezig zijn in het medium, met name mycorrhiza en trichoderma. Deze componenten leiden tot een betere mogelijkheid voor groeiverbetering over langere perioden.

Kwekers zijn erachter gekomen dat kokosvezel op zijn best is wanneer deze voor een tweede of derde keer hergebruikt wordt, omdat er dan al een stabiele balans van ionen in de uitwisseling van kationen is ontwikkeld. Dit leidt vervolgens weer tot betere wortelontwikkeling bij toekomstige gewassen.

Algemeen genomen, is het hergebruik van kokos in sterke mate afhankelijk van het beleid van de kweker. Hoe dan ook, het kan toegepast worden om de grondmix voor buitenplanten te verbeteren.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken