Kiemgroente Versus Microgreens: Wat Is Het Verschil?
Met kiemgroenten en microgreens heeft eigenlijk iedereen de mogelijkheid om thuis eetbare planten te kweken. Maar wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de twee? In dit artikel bespreken we de belangrijkste feiten over deze zeer gewilde etenswaren.
Met kiemgroenten (of 'kiemen') en microgreens (of 'microgroenten') kan bijna iedereen thuis zijn eigen voedsel verbouwen, hoe weinig ruimte of tijd je ook hebt. En hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen deze twee microgewassen, zijn ze ook behoorlijk verschillend.
In dit artikel vergelijken we kiemgroente met microgreens en bespreken we hun overeenkomsten en verschillen.
Zijn microgroenten hetzelfde als kiemgroenten?
Nee, ze zijn niet hetzelfde. Kiemgroenten en microgreens kunnen van dezelfde soort zijn, en een microgreen zal ooit als kiemgroente zijn begonnen, maar in de praktijk zijn ze verschillend.
Microgreens zijn jonge plantjes, van ongeveer twee weken oud, die in aarde worden gekweekt en worden gebruikt voor culinaire en nutritieve doeleinden. Kiemgroenten daarentegen zijn slechts een paar dagen oud en worden niet in een medium gekweekt. Kiemgroente wordt ook gebruikt vanwege de voedzame eigenschappen en smaak, maar op een iets andere manier.
Kun je van kiemgroente microgroente maken?
Niet echt, nee. Microgreens maken wel een kiemstadium door, maar deze kiemen zitten in aarde en kunnen dus niet echt op dezelfde manier worden gebruikt als kiemgroente. En de reden dat kiemgroentes geen microgreens kunnen worden, is omdat ze meestal in een pot zonder medium worden gekweekt.
Als iemand de moeite zou nemen om ze in potgrond te zaaien, dan zouden ze technisch gezien kunnen worden opgekweekt tot microgroenten of zelfs volwassen planten. Maar in de praktijk zou dit erg veel moeite kosten. Het is dus veel handiger om gewoon microgreens-zaden in aarde te zaaien.
Microgreens versus kiemgroenten
Hoewel ze erg op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen tussen microgreens en kiemgroente, althans wat betreft groei en gebruik.
Thuiskweek
Een van de grootste verschillen tussen kiemgroenten en microgreens is hoe ze worden gekweekt.
Kiemen worden, zoals aangestipt, in potten zonder kweekmedium gekweekt. Met alleen maar wat vocht en licht barsten de zaden binnen enkele dagen open en komen de kiemen tevoorschijn. Vaak worden ze in één pot gekweekt en groeien ze slechts 3-5 dagen voordat ze worden geoogst. Bovendien hebben deze zaailingen geen tijd om echte bladeren te ontwikkelen, maar produceren ze alleen zaadlobben - de eerste blaadjes die rechtstreeks uit het zaad komen.
Microgreens daarentegen worden in de grond gekweekt, net als de meeste andere plantenzaden. Wel worden ze vaak veel dichter bij elkaar geplant dan zaden die volwassen planten moeten voortbrengen. Microgroenten worden daarbij ongeveer twee weken gekweekt en ontwikkelen wat meer 'echte' sets bladeren. En het zijn deze blaadjes waar het kwekers om te doen is.
Voedingswaarde
Zowel kiemgroenten als microgreens worden geprezen om hun voedingswaarde, al zit hier wel wat verschil in.
Voordat we verdergaan, is het goed om te weten dat je veel verschillende soorten planten als microgreens of kiemgroente kunt kweken, en iedere soort in elk stadium een bepaalde voedingswaarde heeft. Toch kunnen we in dit opzicht wel enkele algemene verschillen opnoemen.
Kiemgroenten (vooral broccoli, radijs en linzen) bevatten vaak veel antioxidanten, omdat ze een hoog gehalte polyfenolen en L-ascorbinezuur bevatten. Bovendien zijn ze een rijkere bron van aminozuren, pectine en suikers dan microgroenten.
Microgreens daarentegen bevatten meestal meer carotenoïden, chlorofylen en organische zuren, en geen suikers. Dit maakt ze geschikter voor antidiabetische en anticholinergische doeleinden dan kiemgroentes.
Toepassingen
De twee hebben redelijk vergelijkbare toepassingen en kunnen samen of afzonderlijk worden gebruikt.
Kiemgroenten zijn erg klein en worden voornamelijk gebruikt in salades om smaak en voedingswaarde toe te voegen. Maar ze worden bijvoorbeeld ook verwerkt in Aziatische gerechten, zoals pho, ramen of loempia's.
Microgreens worden ook vaak in salades gebruikt. Maar waar kiemgroenten worden toegevoegd voor smaak en scherpte, zijn microgroenten vaak groot genoeg om het grootste deel van een salade te vormen, of in ieder geval een aanzienlijk deel.
Soorten
Een ander verschil tussen kiemgroenten en microgreens is de plantensoort die mensen in beide gevallen gebruiken. Sommige planten zijn geschikter om als kiem te worden geoogst, terwijl andere geschikter zijn als microgreen. Daarbij is er soms wat overlap, zoals blijkt uit de onderstaande lijst.
Populaire kiemgroenten en microgroenten
Populaire kiemgroenten zijn onder andere:
Populaire microgreens zijn onder andere:
- Alfalfa (tuinkers)
- Bieten
- Snijbiet
- Klaver
- Boerenkool
- Koolrabi
- Erwten
- Radijs
Zijn microgroenten veiliger om te eten dan kiemgroente?
Het is belangrijk om wat voorzichtig te zijn met kiemgroenten, omdat er bacteriën op kunnen zitten die normaal gesproken niet op andere soorten eetbare planten voorkomen. Als er al gevaarlijke bacteriën op de zaden zitten, dan kan de vochtige en warme omgeving perfect voor ze zijn om zich verder te ontwikkelen. Dit terwijl bacteriën een plant niet bereiken als je zaad in aarde opkweekt.
De volgende groepen mensen moeten rauwe kiemgroente helemaal vermijden:
- Zwangere vrouwen
- Mensen met een verzwakt immuunsysteem
- Ouderen
- Jonge kinderen
Anderen kunnen de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:
- Gebruik kiemzaad van goede kwaliteit. Deze zullen niet verontreinigd zijn en betere opbrengsten opleveren.
- Reinig alles wat met je zaden in aanraking komt voor en tijdens het kweekproces; dit verkleint de kans op besmetting.
- Gebruik schoon water. Spoel je kiemen minstens twee keer per dag; dit helpt de opbouw van ongewenste bacteriën te voorkomen.
- Laat ze goed uitlekken.
- Bewaar kiemen op de juiste manier in de koelkast en gebruik ze binnen een week.
- Kook je kiemen bij twijfel.
- 4 min 24 July, 2023 Microgreens: Wat Zijn Het En Hoe Kweek Je Ze? Microgreens zijn de jonge zaailingen van planten, die je in een tijdsbestek van slechts drie weken kweekt en oogst. Bovendien zijn ze de moeite van het kweken zeker waard, want ze zijn verrukkelijk...
- 4 min 11 July, 2023 Top 10 Interessante Planten Om Te Kweken Thuis planten kweken, is lonend en leuk. Probeer een of meerdere van deze eigenaardige cultivars voor wat extra plezier, oogverblindende esthetiek en de heerlijkste smaken. Welke van deze...
- 5 min 4 July, 2023 Top 10 Zeldzame Superfoods Om Je Gezondheid Te Bevorderen Wil je je gezonde voedingspatroon naar een hoger niveau tillen? Superfoods zitten boordevol voedingsstoffen, vitamines en mineralen waarmee je je gezonde lifestyle kunt verbeteren. Lees verder voor...
- 3 min 30 June, 2023 Hoe Teel Je Kiemgroentes? Kiemgroente kan uit allerlei soorten linzen en bonen groeien en zit boordevol voedingsstoffen! Je eigen kiemgroentes kweken is bovendien ongelooflijk makkelijk en bijzonder bevredigend. Leer...