
Is het gebruik van kratom zichtbaar op een drugstest?
Omdat steeds meer mensen kratom gebruiken, krijgen we ook meer vragen over of het nu wel of niet zichtbaar is in drugstesten. Over het algemeen is dat niet het geval, maar het is niet onmogelijk! Hieronder lees je er alles over.
Kratom is afkomstig van de bladeren van de Mitragyna speciosa boom en veel mensen gebruiken het vanwege de stimulerende en rustgevende eigenschappen. Maar kratom is niet overal legaal en er zijn zorgen over een mogelijke afhankelijkheid. Dit roept ook vragen op of de stof zichtbaar is bij een drugstest.
Gebruik je kratom en moet je regelmatig een drugstest ondergaan? Dan is het niet gek dat je je afvraagt hoelang het in je systeem blijft en of het opduikt in de test. Deze vragen proberen we in dit artikel te beantwoorden. Lees snel verder en ontdek hoelang kratom in je lichaam blijft, of drugstesten de stof kunnen opsporen en welke factoren van invloed zijn op de detectie ervan.
Hoelang blijft kratom in je lichaam?
Hoelang kratom in het lichaam vindbaar is, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan je metabolisme, dosering en gebruiksfrequentie. Het is echter belangrijker om te weten dat kratom in verschillende delen van het lichaam detecteerbaar is gedurende uiteenlopende perioden. Als je dit begrijpt, kun je beter bepalen of een bepaalde test het gebruik van kratom wel of niet kan aantonen.
We gaan hier zo uitgebreider op in, maar eerst een kort overzicht van hoe kratom in het algemeen door je lichaam wordt verwerkt. De belangrijkste werkzame stoffen van kratom zijn mitragynine en 7-hydroxymitragynine. Je lever is verantwoordelijk voor het verwerken van deze stoffen, waarna ze voornamelijk via de urine worden uitgescheiden. De halveringstijd van mitragynine is naar schatting zo'n 24 uur. Dit betekent dat het ongeveer een hele dag duurt voordat het lichaam de helft van de stof heeft uitgescheiden. 24 uur later is de resterende mitragynine in het lichaam weer gehalveerd, enzovoort.
Sporen van kratom zijn nog enige tijd na gebruik vindbaar in verschillende biologische monsters. Er is echter ook goed nieuws, want er zijn niet veel testen in staat om deze restjes kratom op te sporen.
Haar
Testen op haarzakjes kunnen drugsgebruik over een langere periode opsporen, soms tot wel 90 dagen na gebruik. In feite blijven sporen van drugs hier het langst hangen. Maar als het om kratom gaat, zijn er maar heel weinig testen die de aanwezigheid van kratom-metabolieten kunnen aantonen. Dit houdt in dat het risico op detectie via deze methode minimaal is. Zelfs als kratom in een haartest is opgenomen, is het alleen te vinden als je het over een langere periode veelvuldig hebt gebruikt. Over het algemeen worden haartesten ingezet om chronisch drugsgebruik op te sporen en niet zozeer eenmalig of incidenteel gebruik. De meeste gebruikers van kratom hoeven zich hierover dus geen zorgen te maken.
Bloed
Kratom is slechts korte tijd aantoonbaar in het bloed: enkele uren tot een dag. Bloedtesten zijn niet gebruikelijk voor drugstesten, voornamelijk omdat ze stoffen maar korte tijd detecteren. Meestal gebruikt men dit soort testen uitsluitend in medische of juridische settings waar recent gebruik moet worden beoordeeld. Je lever zal mitragynine snel metaboliseren en uit je bloedbaan verwijderen. Daarmee is het onwaarschijnlijk dat kratom in een bloedtest vindbaar is, tenzij je toevallig direct na consumptie een test moet ondergaan.
Speeksel
Net als bij bloed zijn metabolieten van kratom slechts korte tijd detecteerbaar in speeksel, meestal enkele uren tot een dag. Los van de drugstesten die de politie afnemen in het verkeer, zijn speekseltesten niet echt gangbaar. Gewoonlijk zijn ze bedoeld om recent gebruik op te sporen. In de meeste procedures voor drugstesten vindt geen speekselanalyse plaats, tenzij er specifiek om gevraagd is. Kortom, het is niet waarschijnlijk dat deze methode wordt gebruikt om kratom op te sporen.
Urine
Urinetesten vormen het grootste risico bij het opsporen van drugs, of het nu om kratom of om een andere stof gaat. De metabolieten van drugs zijn meestal tot een week na gebruik in de urine aantoonbaar. Dit maakt urinetesten tot een van de meest gebruikte methoden voor drugsscreening. In tegenstelling tot bloed- of speekseltesten, die een kortere detectieperiode hebben, kan urineanalyse bewijs leveren van drugsgebruik in het verleden. Daarom heeft urineonderzoek de voorkeur voor drugstesten op het werk en bij politieonderzoeken.
Goed nieuws is er ook, want een standaard urinetest toont meestal geen kratom aan. Er bestaan inmiddels wel gespecialiseerde testen die de metabolieten van kratom kunnen identificeren. Deze zijn echter niet standaard, al kunnen er specifieke omstandigheden zijn om zo'n test te benutten. Denk bijvoorbeeld aan rechtszaken of andere situaties waarin men op het gebruik van kratom controleert. In een routinematige urinetest is het onwaarschijnlijk dat kratom vindbaar is. Maar mocht je een uitgebreide drugstest moeten ondergaan, is het goed om te weten dat er specifieke testen bestaan.
Is het gebruik van kratom zichtbaar op een drugstest?
De meeste standaard drugstesten, zoals die van werkgevers of politiediensten, testen meestal niet op kratom. Er zijn echter uitzonderingen waarbij het gebruik van kratom wel op te sporen is.
Standaard drugstesten
De SAMHSA-5 of SAMHSA-10 paneltesten behoren tot de meest gebruikte drugstesten. Deze sporen echter geen kratom op. Ze detecteren voornamelijk stoffen als cocaïne, cannabis, amfetaminen, opiaten en PCP. Tenzij er uitdrukkelijk om wordt gevraagd, is de kans klein dat het gebruik van kratom bij een standaard drugstest aan het licht komt.
Gespecialiseerde drugstesten
Er zijn laboratoria die kratom-specifieke testen aanbieden die mitragynine en de metabolieten ervan kunnen opsporen. Dergelijke testen zijn bijvoorbeeld geschikt voor bepaalde instellingen, medisch professionals of juridische instanties waar het gebruik van kratom een probleem is. De resultaten van deze testen zijn wisselend; vooralsnog blijft urineanalyse de meest betrouwbare methode.
Testen op opiaten
Hoewel de effecten van kratom vergelijkbaar zijn met die van opiaten, bevat het geen traditionele opiaten zoals morfine of heroïne. Om die reden geeft kratom meestal geen vals positief resultaat voor opiaten bij standaard drugstesten. Bij hoge doseringen kan mitragynine echter een interactie hebben met de opiaatreceptoren. Dit kan in bepaalde geavanceerde testen een twijfelachtige uitslag opleveren.
Factoren die de detectie van kratom beïnvloeden
Verschillende factoren zijn van invloed op hoelang kratom traceerbaar is in het lichaam en of het op een drugstest te zien is:
- Dosering en frequentie: bij hogere doseringen en langdurig gebruik blijft kratom langer in het systeem.
- Metabolisme: mensen met een snellere stofwisseling zullen kratom sneller uitscheiden.
- Leeftijd en lichaamsbouw: ouderen en mensen met een hoger vetpercentage kunnen kratom langer in hun lichaam vasthouden als gevolg van een tragere stofwisseling.
- Vochtinname en dieet: als je gehydrateerd blijft en een gezond dieet volgt, kun je het eliminatieproces versnellen.
- Leverfunctie: aangezien kratom in de lever wordt omgezet, kan de verwerking ervan langer duren bij mensen met leverproblemen.
De rol van kratom in drugstesten
In routinematige drugstesten zoekt men niet vaak naar kratom, maar het kan in gespecialiseerde testen wel te vinden zijn. De aanwezigheid van kratom in je lichaam hangt van verschillende factoren af, waaronder het type test, de dosering en je individuele metabolisme. Moet je een test ondergaan en maak je je zorgen over je gebruik van kratom? Vraag dan bij de testinstantie na op welke stoffen wordt getest.
Mocht je interesse hebben in kratom producten of drugstesten, vind je vast wat je zoekt in de Zamnesia shop.
-
4 min 25 maart 2025 Kratom: alles wat je weten moet Kratom is een redelijk onbekende plant uit Zuidoost-Azië die inmiddels flink aan populariteit wint. Hieronder gaan we uitgebreid in op de geschiedenis, effecten en andere eigenschappen van kratom....
-
5 min 3 maart 2025 Kratom dosering handleiding: alles wat je moet weten Kratom doseren kan lastig zijn. Je moet rekening houden met tolerantie, lichaamsgewicht, de specifieke soort en, tamelijk ongebruikelijk, wat voor soort effecten je zoekt. Dit is wat je moet weten.
-
4 min 4 februari 2025 Alles over de effecten van kratom Kratom kan bij lage doses een stimulerend effect hebben en bij hogere doseringen juist een rustgevend effect. Maar hoe komt dit, en welke nuances zitten er in deze ervaring? Ontdek hier alles over...
-
4 min 3 februari 2025 Een overzicht van de verschillende kratom-producten Ontdek het potentieel van Mitragyna speciosa met onze kratom-producten. Lees hier hoe je poeders, extracten, capsules en andere vormen van kratom in je dagelijkse leven kunt integreren. Of je nu...