Is Cannabis Veganistisch?
Veel organische meststoffen zijn gemaakt van dierlijke bijproducten. Deze zijn niet echt vegan-vriendelijk. Ontdek meer over veganistisch verbouwen en hoe gemakkelijk het is om over te stappen.
De effectiviteit van cannabis als medicijn is al lang een pro-cannabis argument. Organische cannabis kan, als het op de juiste manier wordt gebruikt, ondersteunen bij een aantal van de meest vreselijke aandoeningen. In veel gevallen kan cannabis een geweldige behandelingsoptie bieden.
Hoe zit het echter met het effect op onze planeet? Het is een feit dat de jarenlange onheilspellende petrochemische-, monoculturele- en landbouwpraktijken verwoestend zijn voor onze aarde. Het kweken van cannabis speelt hierbij ook een rol. De energiebehoeften om binnen te kunnen kweken, laten namelijk een enorme ecologische voetafdruk achter.
Maar dan ligt de oplossing voor de hand! Dan gaan we toch gewoon organisch buiten kweken? Helaas zit dit ingewikkelder in elkaar.
CANNABIS IS EEN PLANT; HOE KAN DIT NIET VEGANISTISCH ZIJN?
Snijd een paar cherry tomaatjes en een stukje feta kaas. Voeg wat rucola, sla en biologisch gekweekte cannabis waaierbladeren toe. Sprenkel er wat olijfolie overheen, voeg een snufje zeezout en chia zaadjes toe en mix het geheel door elkaar. Je hebt zojuist de beste San Francisco Bay Area Vegan Salad Supreme gemaakt!
Wederom sorry, maar niet per se. Dit is absoluut vegetarisch, maar niet veganistisch.
Laten we dit eens uitzoeken. Een veganistisch dieet bestaat uit voeding die niet afkomstig is van dierlijke producten. Veganisme is dan ook een filosofie van voeding en het leven in het algemeen. Het verschilt van een vegetarisch dieet omdat vegetariërs geen vlees eten, maar wel eieren en zuivelproducten. Om verwarring te voorkomen, worden vegetariërs soms ook wel ovo-lacto-vegetariërs genoemd. Een veganist daarentegen, gebruikt principieel niets wat direct of indirect afkomstig is van dieren. In dit opzicht kan het zo zijn dat cannabisplanten niet veganistisch zijn.
NIET-VEGANISTISCHE MESTSTOFFEN
Rucola en sla hebben niet veel meer nodig dan milde, organische meststoffen om weelderig te groeien en een smakelijk eindproduct op te leveren. Tomaten en cannabis zijn echter veeleisende en hoog presterende soorten. Om uitstekende resultaten te produceren, hebben ze extra voedingsstoffen nodig.
Elke doorgewinterde, biologische kweker heeft een kast vol met natuurlijke additieven. Typische producten zijn bijvoorbeeld beendermeel, verenmeel, bloedmeel en vishydrolysaat. Deze zijn vaak verkrijgbaar onder een variatie op dezelfde naam of zelfs met een vriendelijke, commerciële naam, zoals "fish mix" of "sea tea". Ze delen echter allemaal een gemeenschappelijke noemer. Ze zijn organisch in de zin dat ze niet afgeleid zijn van petrochemische stoffen, maar ze zijn een direct resultaat van intensieve veeteelt.
Beendermeel is een afvalproduct uit slachthuizen, dat wordt gedroogd en vermalen tot een fijn poeder. Bloedmeel is niets anders dan gedroogd bloed, voornamelijk van koeien. In de weg van het slachthuis naar de verpakkingsfabriek kunnen er echter ook andere types bloed in terechtkomen.
Vishydrolysaat is een gelijkwaardig product, maar dan uit de zee. Niet-commerciële vis die per ongeluk in de netten terechtkomt, wordt vermalen en tot een vloeibare oplossing verwerkt. Deze wordt vervolgens verpakt in flesjes. Als je dit allemaal weet, voelt organisch boeren ineens helemaal niet meer zo "organisch".
HET KWEKEN VAN VEGANISTISCHE CANNABIS
De waarheid is echter dat beender-, bloed- en vismeel fantastische en beproefde additieven zijn. Ze zijn ook geen recentelijk industrieel fenomeen. Het tegenovergestelde is eerder waar, want dit soort praktijken vinden we al in de vroegste geschiedenis. Het is al eeuwen bekend dat het zaaien van maïs boven vissenkoppen uitstekende resultaten oplevert in een bodem die verre van ideaal is. Het stamt uit de tijd dat vissen nog een duurzame activiteit was.
Ook tegenwoordig zijn deze oude praktijken nog steeds waardevol. Ze gaan het overmatig gebruik van zware chemicaliën tegen en leveren een veiliger, meer milieuvriendelijk massaproductiesysteem. Het informeert boeren ook over alternatieven voor gevaarlijke, chemische meststoffen. Uiteindelijk kunnen meststoffen beter werken, maar ze zijn in de kern gewoon fout.
De term "veganic" vangt de begrippen "veganisme" en "organisch kweken" in één woord. De prestaties van het gewas kunnen gemakkelijk worden verbeterd door niet-dierlijke meststoffen toe te voegen. Het is gewoon een kwestie van het kennen van de verschillen.
WERELDWIJDE IMPACT
Fossiele brandstoffen en dierlijke productie zijn de twee grootste boosdoeners als het gaat om het broeikaseffect en ontbossing. Ze zijn verantwoordelijk voor 60% van de uitstoot van menselijke broeikasgassen! Dit is een verwoestende hoeveelheid. Het komt er dus op neer dat het kweken van veganic cannabis ook helpt onze planeet te beschermen en niet alleen ons lichaam. Plantaardige edibles, gemaakt van veganistische cannabis, zijn gegarandeerd vrij van dierlijke stoffen. Het is veel duurzamer en fysiologisch zinvoller dan traditionele methoden.
VOOR- EN NADELEN VAN VEGANISTISCH KWEKEN
Er kleven geen uitgesproken nadelen aan het veganistisch kweken. Het is puur toeval dat dierenmeel veel aandacht ontving toen het op de markt kwam. Deels vanwege het gebruiksgemak, maar ook via mond-op-mond reclame. In de jaren '40 was koeienbloed gemakkelijk verkrijgbaar. Het was daarentegen ontzettend lastig om aan kelp te komen als je niet dichtbij de kust woonde.
Tegenwoordig is er wel wat veranderd. Op dezelfde manier waarop je ooit je kast vulde met dierenmeel en organisch leerde kweken, kun je nu ook veganistisch aan de gang. Maar eigenlijk verandert er niet veel. Het enige grote verschil is dat het een plant-tot-plant transformatie betreft. Wanneer het correct wordt gedaan, zorg je met veganistisch kweken voor 100% biobeschikbaarheid voor de plant. In theorie betekent dit dat er niets wordt verspild. Met dierenmeel kost het wat tijd voordat het wordt afgebroken en het microbieel leven in de bodem moet daar ook moeite voor doen. Daarnaast blijven er resten achter die niet weggaan door te flushen, wat de smaak beïnvloedt en het bodemprofiel verandert. Veganistische voeding doet dit allemaal niet en is in feite stressvrij voor de bodem.
Er is geen sprake van verlies als het gaat om de productie van toppen, de kracht of het CBD-gehalte. Het resultaat is hetzelfde. Sommigen beweren dat er zelfs grotere opbrengsten kunnen worden behaald omdat er minder hard hoeft te worden gewerkt om veganistische voedingsstoffen op te nemen. Dit is echter nog niet bewezen. Wel is het zeker dat veganistisch kweken geen negatieve impact heeft op je tuin.
Hier zijn wat voorbeelden van succesvolle veganistische soorten:
Veganic Strawberry Cough - 1e plaats, High Times Seattle, 2013
Veganic Rosin extract van een Strawberry Banana Flower - 1e plaats, High Times Non-Solvent Medical Hash Award, 2016
Veganic Dragon Balm - 2de plaats, Medical Topicals, 2016
Veganic L.A. Confidential - 2de plaats, Best Indica, 2016
Veganic Ghost Train Haze - 2de plaats, Best Sativa, 2016
En de lijst gaat maar door.
Het enige nadeel van veganistisch kweken, geldt ook voor kweken met dierenmeel. Zo leent het zich niet zo goed voor zuivere hydroponic opstellingen. Kokos kan wel, maar drain-to-waste wordt daarbij aangeraden. Helaas zijn DWC/RDWC systemen lastig te managen. Ook bij grote hoeveelheden water en reservoirs loop je het risico op anaërobe bacteriën.
Een ander argument tegen veganistisch kweken, is de verkrijgbaarheid van commerciële producten. Het is een redelijk nieuw iets, dus je moet misschien even zoeken. Naast het brouwen van je eigen compost thee, is er slechts een handvol gespecialiseerde producten op de markt, omdat de bekendheid nog ontbreekt. Het kost misschien wat extra moeite en doorzettingsvermogen om deze producten te vinden. Maar het is niet zo lastig als het vinden van zeewier in de bergen in de jaren '40. Mettertijd wordt het alleen maar gemakkelijker om veganistisch te kweken.
- 3 min 30 April, 2024 Waarom Krijg Je De Munchies Van Wiet? Wiet en de munchies gaan hand in hand, maar wat is precies de reden dat ons geliefde kruid deze vreetkick opwekt? Nou, wetenschappers hebben wat dieper nagedacht en daaruit zijn wat interessante...
- 6 min 5 March, 2020 Hoe Kweek Je Zelf Biologische Cannabis? Als je wilt genieten van de hoogste kwaliteit cannabis, dan moet het wel biologisch zijn. Maar het biologisch kweken van cannabis kan een uitdaging zijn. Wij onderzochten biologische...
- 3 min 22 April, 2017 Hoe Vermijd Of Stop Je De Munchies Wanneer Je High Bent? Iedereen weet dat je van cannabis de munchies kunt krijgen, toch? Hoho, niet zo snel. Er is bewijs dat bepaalde strains dit effect niet veroorzaken. Mocht je echter ervaren dat de drang niet...
- 1 min 30 January, 2015 Cannabis Soorten Waar Je Niet De Munchies Van Krijgt? De snel opkomende cannabis industrie, die altijd op zoek is naar nieuwe manieren om te innoveren, probeert een cannabis te ontwikkelen waar je niet de munchies van krijgt.