Blog
Wat Is Een Inert Groeimedium Bij Wiet Kweken?
4 min

Wat Is Een Inert Groeimedium Bij Wiet Kweken?

4 min

Veel mensen kiezen voor hun wietplanten aarde als groeimedium. Dit ligt het meest voor de hand. Een inert groeimedium wordt echter steeds populairder en kan je planten ook gezond en productief houden. We laten je zien hoe, wanneer en waarom een inert medium werkt en leggen de verschillende opties uit.

Wanneer je voor je wietplanten een groeimedium gaat uitkiezen, denk je waarschijnlijk meteen aan aarde. De mensheid heeft het hier tenslotte al millennialang mee gedaan en het werkt uiteindelijk prima. Er is echter een andere manier die steeds populairder wordt: een inert groeimedium. Dit is superieur aan de klassieke methode in een aantal belangrijke opzichten.

In dit artikel zullen we je vertellen wat een inert groeimedium is, wanneer en waarom je het zou gebruiken en uit welke types je kunt kiezen.

Wat bedoelen we met een inert groeimedium?

Wat bedoelen we met een inert groeimedium?

Maar wat is nu precies een inert groeimedium? Om dat goed uit te kunnen leggen, moeten we eerst begrijpen wat een standaard kweekmedium is. Dit heeft een aantal belangrijke eigenschappen; een plek waarin de plant vastheid vindt, voldoende drainage, vochtretentie, beluchting en een bron van voedingsstoffen. Voorbeelden zijn aarde en compost.

Een inert kweekmedium voorziet de plant echter niet van voedingsstoffen. Maar waarom zou je een groeimedium willen dat geen nutriënten levert? In aarde zonder voedingsstoffen zal uiteraard niet veel groeien, maar als je je planten in een inert medium hebt staan en je geeft ze water en voeding middels een voedingsoplossing, bereik je hetzelfde resultaat.

Wanneer gebruik je een inert groeimedium en waarom?

Wanneer gebruik je een inert groeimedium en waarom?

Zoals we al zeiden, hebben planten die in een inert groeimedium staan geen gebrek aan voedingsstoffen. Maar wanneer en waarom zou je deze methode kiezen, in plaats van potten met aarde? Nou, als je bijvoorbeeld wiet in een hydroponisch systeem wilt kweken, is dit het medium dat je gaat gebruiken.

Nu vraag je je misschien af wat de voordelen zijn van een hydroponisch systeem in vergelijking met kweken in aarde? Doordat je geen voedingsstoffen in het medium hebt zitten, heb je om te beginnen volledige controle over wat en vooral hoeveel je je planten voedt. Iedere strain is anders en heeft specifieke zorg nodig, dus als je precies kunt voldoen aan de eisen ervan, heb je de meeste kans op goede resultaten.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Hydrocultuur

Ten tweede is er het probleem van ziekteverwekkers die soms in aarde zitten. Doordat er helemaal geen grond in het spel is, vermijd je dat je planten ziek worden of beschadigen door bijvoorbeeld ongedierte. Daarnaast heb je geen last van onkruid meer. Als je dus merkt dat je planten gevoelig zijn voor dit soort problemen, dan is een hydroponisch systeem met een inert medium zeker het overwegen waard.

Welk inert groeimedium wordt het meeste gebruikt?

Maar welk inert kweekmedium werkt nu het beste voor cannabis? Deze vraag heeft een aantal mogelijke antwoorden. Een groeimedium moet je planten vastheid bieden, ze voorzien van voldoende drainage, vochtretentie en beluchting. Laten we hier eens wat dieper induiken.

Rockwool

Rockwool

Een van de populairste keuzes voor een inert groeimedium is Rockwool, ook wel bekend als steenwol. Dit isolatiemateriaal lijkt een beetje op gesponnen staal en wordt verkregen door steen te smelten.

Het is in vele vormen verkrijgbaar en biedt een evenwichtige vochtretentie en tegelijkertijd een optimale beluchting. Daarnaast is het licht, steriel en meerdere keren te gebruiken. Het heeft van nature een hoge pH-waarde dus het is wel belangrijk hiermee rekening te houden. Voor gebruik dien je het ook goed te laten weken, omdat het anders schurende microdeeltjes los kan laten.

Kokosvezel

Kokosvezel

Hoewel het soms aan aarde wordt toegevoegd, is kokosvezel op zichzelf ook een heel geschikt medium om in te kweken. Vroeger werd het gezien als een afvalproduct, maar het is inmiddels erg populair, omdat het wortels goed verankert en tegelijkertijd voldoende beluchting biedt.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Kokosvezel

Kokosvezel functioneert vergelijkbaar als veenmos, of je het nu toevoegt aan aarde of gebruikt als een op zichzelf staand groeimedium. Het grote verschil is dat veenmos een lage pH-waarde heeft, die je in evenwicht moet brengen. Kokosvezel is echter neutraal.

Hydrokorrels/LECA

Hydrokorrels/LECA

LECA, wat staat voor Lightweight Expanded Clay Aggregate, is een groeimedium dat bestaat uit kleine kleikorrels die zich uitzetten zodra ze met vocht in contact komen.

De gaten en kieren van dit systeem geven de wortels voldoende ruimte om te groeien en te ademen. De korrels geven ook geleidelijk vocht af en bewateren zo je planten zonder dat deze verdrinken. Je kunt ze daarnaast makkelijk verplaatsen om zo nodig je wietplanten te inspecteren, maar je moet wel voorzichtig zijn en voorkomen dat je de wortels verstoort of beschadigt.

Mapito

Mapito

Zoals we eerder al zeiden, is Rockwool verkrijgbaar in vele vormen. Mapito, ofwel steenwol-vlokken, is een hele bijzondere variant. Het biedt dezelfde voor- en nadelen, dus er valt verder weinig over te zeggen.

Vergeet niet om ze een dag en een nacht te laten weken voordat je je planten in dit medium zet en vul je potten royaal, want het kan krimpen bij het bewateren.

Perliet (korrels)

Perliet (korrels)

Perlietkorrels zijn kleine steentjes van vulkanisch glas die bij blootstelling aan hoge temperaturen veranderen in lichtgewicht korrels. Het lijkt wel een beetje op popcorn. De korrels bieden dezelfde voordelen als andere groeimedia in deze lijst, zoals uitstekende waterdrainage en het voorkomen van compressie.

Net zoals bij Rockwool, moet je ze laten weken voor gebruik. Ook moet je goed blijven opletten voor “fluoride burn”, waardoor je plant bruine bladpunten krijgt.

Vermiculiet

Vermiculiet

Net zoals perliet, bestaat vermiculiet uit lichtgewicht korrels die zijn blootgesteld aan extreme hitte. Het verschil is echter dat ze van magnesium-aluminium-ijzer silicaat gemaakt zijn.

Dit materiaal is pH-neutraal, vergaat niet en is volledig steriel. Het belucht de wortels minder goed dan perliet, maar houdt wel beter en langer vocht vast, wat voor veel planten goed is.

Kweekstenen

Kweekstenen

De naam zegt het eigenlijk al: kweekstenen zijn stenen speciaal ontworpen voor gebruik als groeimedium. Ze zijn gemaakt van glas, vergelijkbaar met perliet, met als verschil dat dit afvalglas is en niet vulkanisch. Dit wordt fijngemalen tot poeder en gemixt met calciumcarbonaat, waarna het verhit wordt totdat er stenen ontstaan.

Ze werken vrijwel hetzelfde als perliet, alhoewel sommige kwekers stellen dat kweekstenen meer lucht vasthouden dan vulkanisch glas. Daarnaast bieden deze stenen superieure vochtretentie.

Gravel

Gravel

Ten slotte gebruiken sommige kwekers ook stukjes gravel ter grootte van een erwt als groeimedium. Hiermee is het mogelijk om je voedingsoplossing verschillende keren te gebruiken. Plaats hiervoor een bak onder je planten om het overschot aan voeding, wat niet geabsorbeerd is door de wortels, op te vangen. Je kunt dit vervolgens nog een week lang hergebruiken en je wietplanten ermee voeden. Gravel houdt daarnaast nooit te veel water vast en is goedkoper dan bijna elk ander groeimedium.

Het grootste nadeel is dat het erg zwaar is en je het grondig af moet spoelen voor gebruik. Daarom wordt het in commerciële kweekopstellingen niet gebruikt.

Welk inert groeimedium voor welk hydrosysteem?

Nu we alle verschillende groeimedia besproken hebben, is het tijd om te bekijken welk medium het beste is voor welke hydroponische kweeksystemen.

Druppelirrigatiesystemen

Druppelirrigatiesystemen

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt met een druppelirrigatiesysteem planten water en voeding gegeven middels geleidelijke druppels bij de wortels. Hierdoor heb je veel meer controle over de groei dan normaal. Als je dit systeem kiest, zijn uitzettende kleikorrels, kokosvezel of Rockwool de beste keus.

Gerelateerd artikel

Voordelen Van Het Gebruik Van Een Irrigatiesysteem

NFT-systeem (Nutrient Film Techniek)

Bij NFT, ook wel Nutrient Film Techniek, voorzie je je planten vanonder van een constante en dunne laag voedingsoplossing. Voor deze methode zijn kokosvezel, perliet of een ander medium met een goede drainage daarom het beste.

Eb-en-vloed-systeem (vloed en drainage)

Eb-en-vloed-systeem (vloed en drainage)

In tegenstelling tot constante voeding, zetten eb-en-vloedsystemen de wortels af en toe onder water met een voedingsoplossing. Zo kunnen de wortels een beetje opdrogen tussen de vloedcyclussen door. Dit systeem vergt een balans tussen drainage, structurele steun en matige vochtigheid. Perliet, kweekstenen en gravel zijn hier ideaal voor.

Deep Water Culture

Een Deep Water Culture, afgekort DWC, houdt in dat de wortels van je wietplant in een bak met een voedingsoplossing hangen waaraan constant zuurstof wordt toegevoegd. Voor dit systeem adviseren we kleikorrels of Rockwool.

Gerelateerd artikel

Ontdek Alles Over DWC En Geavanceerde Hydrocultuur

Een aeroponic systeem

Een aeroponic systeem

Hoewel hydroponische systemen over het algemeen een constante watertoevoer hebben, hangen de wortels bij aeroponics in de lucht. Je houdt je planten hierbij gezond door de voedingsoplossing met regelmaat op de wortels te vernevelen. Hiervoor heb je geen specifiek medium nodig.

Wick-systemen

Ten slotte is er het wick-systeem. Bij deze methode krijgen je planten voeding en water via een absorberende lont (wick). Het principe hierachter is een gecontroleerde, maar constante levering van zowel voeding als water. Daarom is het aan te raden om een medium te kiezen dat goed vocht vasthoudt, zoals vermiculiet, perliet of kokosvezel.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken