Hoe Verplant Je Peperplanten?
Het telen van peperplanten is zeer lonend, en als je het goed doet, kun je overvloedige oogsten bestaande uit heerlijke pepers produceren. Verplanten is cruciaal bij het kweken van pepers, en wij vertellen je er alles over.
Bij het telen van peperplanten is het niet gebruikelijk om de zaden in uiteindelijke potten te zaaien. In plaats daarvan kiemen we peperzaden in een zaaitray en vergroten we de potmaat naarmate de planten groeien.
Dit noemen we ook wel 'verplanten' of 'verpotten'. Hoewel het simpel is, is de kunst van het verplanten van zaailingen essentieel bij veel planten. Hieronder laten we je zien hoe je peperzaailingen in grotere potten en meer volwassen peperplanten in uiteindelijke buitenpotten kunt zetten.
Wat is verplanten?
Verplanten is het proces waarbij je een plant in een grotere pot plaatst om te zorgen voor meer groei. Zo moet je peperzaailingen altijd van hun kiempotten naar grotere potten verpotten. Verplanten doen we vaak tweemaal: één keer binnen en één keer buiten.
Wanneer je niet op het juiste moment verplant, kunnen de wortels in de aarde verstrengeld raken. In dit geval worden de wortels te groot voor hun omgeving, wat hun groei belemmert en vaak moeilijk terug te draaien is. Daarom kun je dit beter proberen te voorkomen!
Hoewel verpotten niet bijzonder moeilijk is, moet je dit wel met de juiste zorg en timing uitvoeren om problemen, zoals een shock, te voorkomen. Ben je daarnaast van plan om je peperplanten naar buiten te verplaatsen? Dan moet je ze bovendien afharden, zodat ze kunnen acclimatiseren.
Wanneer moet je peperzaailingen verplanten?
Weten wat het beste moment is om te verplanten, helpt je het risico op een shock te voorkomen en verzekert een gezonde overgang. Gelukkig zijn er enkele signalen waaraan je kunt zien of het tijd is om jonge peperplanten te verplanten.
Binnen
Kweek je je peperplanten binnen? Dan moet je naar de planten zelf kijken om te zien of het tijd is om ze te verplanten.
De reden dat je zaailingen moet verplanten, is dat de wortels zo meer ruimte krijgen, zodat ze verder kunnen groeien. Dit zorgt ervoor dat het bovengrondse deel van de plant ook optimaal tot bloei komt. Maar hoe weet je nu wanneer je een peperzaailing moet verplanten?
Het makkelijkste is om de bladeren te tellen. Zodra een zaailing vier of meer sets echte bladeren heeft, is het tijd om deze in een grotere pot te zetten. Over het algemeen is een plant dan ongeveer 10cm hoog en 3–4 weken daarvoor gekiemd. Aangezien gezonde planten allemaal een vergelijkbare groei vertonen, zijn deze signalen een goede manier om te bepalen wanneer je peperzaailingen moet verplanten.
Sommige soorten wijken hier echter van af. Een andere manier om vast te stellen of het tijd is om te verpotten, is door te bekijken of er wortels aan de onderkant van de pot uitsteken. Als dat zo is, ontgroeit de plant bijna haar huidige pot en wil ze graag een groter exemplaar!
Let op: in dit stadium begin je ook met voeding geven.
Buiten
Weten wanneer je planten naar buiten moet verplanten, is een beetje anders. Vaak moeten peperplanten eerst wat sterker worden voordat je ze buitenshuis neer kunt zetten, aangezien ze van nature in hete regio's groeien.
Na ongeveer 2–3 maanden groei kun je overwegen je peperplanten naar buiten te verplaatsen. Maar toch is dat nog niet zo makkelijk, want je bent afhankelijk van het weer. Vrieskou kan peperplanten afremmen in hun groei of zelfs doden. Daarom moet je er zeker van zijn dat de vorst voorbij is. Meestal is dat zo rond eind mei. Voor de zekerheid is het verstandig om drie weken te wachten na de laatste vorst, zodat je niet meer door een koudegolf wordt verrast.
Als ze groot genoeg zijn en het weer goed is, zijn je peperplanten klaar om naar buiten te worden verplaatst.
Hoe verplant je peperplanten naar grotere potten?
Peperzaailingen verplanten is niet bijzonder moeilijk, maar je moet wel voorzichtig zijn. Vooral zeer jonge planten zijn bijzonder kwetsbaar. Schade of een shock kan blijvende problemen veroorzaken of zelfs fataal zijn. Ga dus zorgvuldig te werk!
Benodigdheden
- Potgrond
- Grotere potten: deze kunnen een maat groter of je uiteindelijke potten zijn, afhankelijk van hoe je kweekt
- Handschoenen (optioneel)
- Labels
- Snoeischaar
Stappen
Zo verplant je peperzaailingen:
Stap 1: label de potten (optioneel)
Kweek je meerdere soorten peperplanten? Dan is het slim om de nieuwe potten te labelen, zodat je ze niet door elkaar haalt.
Stap 2: bereid de ruimte voor
Zoals bij alles is een goed begin het halve werk. Maak ruimte vrij en, als je binnen kweekt, is het verstandig om iets neer te leggen waarop je kunt werken en eventueel afvalwater en aarde kunt opvangen. Als je je peperzaailingen uit hun oude potten haalt, is het belangrijk dat je ze direct in hun nieuwe thuis plaatst om de schok te verminderen.
Stap 3: bevochtig de aarde voor
Gebruik een klein beetje water om de aarde te bevochtigen. Het moet niet nat en modderig worden. Een beetje vochtig en plakkerig is perfect!
Stap 4: vul de potten met een bodempje aarde
Doe vervolgens 2–3cm aarde onderin je nieuwe potten. Dit hoeft niet compact te zijn, aangezien de wortels van de plant zich erin verspreiden.
Stap 5: verwijder de zaailingen
Om dit te doen, knijp je eerst voorzichtig in de kiempot om de aarde los te maken.
Houd de pot vervolgens op zijn kop, terwijl je de plant tussen je middelvinger en wijsvinger of wijsvinger en ringvinger houd en de aarde met je handpalm bedekt. Vervolgens moet het geheel er gewoon uit glijden. Wees hierbij wel voorzichtig, want je wilt de steel niet beschadigen!
Stap 6: maak de wortels los
Dit is alleen nodig als de wortelkluit erg compact of verstrengeld is. In dat geval kun je de kluit voorzichtig tussen je handen rollen om het een beetje los te maken. Op die manier kunnen de wortels zich makkelijk uitbreiden in hun nieuwe onderkomen.
Stap 7: verplanten
Plaats de zaailing met wortelkluit en al in de nieuwe pot en vul deze op met aarde. Druk de grond niet te veel aan, maar laat het gewoon op een natuurlijke manier rond de plant vallen. Vul aan tot ongeveer 1cm onder de rand van de pot.
Laat de bladeren van de zaailingen de aarde niet raken. Dit kan namelijk tot bacteriële of schimmelinfecties leiden. Verwijder, indien nodig, een beetje aarde om de bladeren vrij te houden.
Stap 8: aanduwen en bijvullen
Als je de potten hebt gevuld met aarde, kun je de grond voorzichtig aanduwen. Maar wees ook hier voorzichtig. Het is niet de bedoeling dat je een compact blok aarde krijgt: de grond moet voor een goede drainage en bodemaeratie zorgen. Vul de aarde vervolgens aan met een losse bovenlaag, maar let op dat de grond de bladeren niet raakt!
Stap 9: water geven
Geef een beetje water om de aarde op haar plaats te laten vallen en je plant te hydrateren.
Stap 10: snoei overtollige zaailingen weg
Soms verschijnen er meerdere zaailingen in één kiempot. Naarmate ze groeien, beginnen de wortels van de twee planten om de beperkte ruimte te concurreren. Dit is ongunstig voor beide. Offer de kleinste en zwakste zaailing op met je snoeischaar, zodat de grotere zaailing optimaal kan groeien!
Hoe verplant je peperplanten naar je tuin?
Peperplanten verplanten naar je tuin is een iets ander proces, maar net zo simpel. Voordat je hieraan begint, is het belangrijk om te kijken wat voor weer het wordt en je planten eerst af te harden.
Planten afharden voor het verpotten
Afharden is het proces waarbij je planten laat acclimatiseren. Dit doe je wanneer je planten van een aangename kunstmatige omgeving verplaatst naar een buitenlocatie waar het kouder en winderiger is.
Om peperplanten af te harden, zet je ze gedurende één of twee weken geleidelijk aan elke dag iets langer in hun nieuwe omgeving. Wanneer ze er gezond uitzien nadat ze een hele dag en nacht buiten hebben gestaan, zijn ze klaar voor hun nieuwe leven buiten!
Benodigdheden
- Potgrond
- Grote pot
- Voeding
- Compost (optioneel)
Stappen
In feite is dit hetzelfde als het verpotten van zaailingen naar grotere potten. Toch zijn er enkele verschillen. Dit is wat moet je doen om 2–3 maanden oude peperplanten naar buiten te verplanten:
Stap 1: je planten afharden
Volg onze speciale gids over het afharden van peperplanten om er zeker van te zijn dat je dit goed doet.
Stap 2: bereid de nieuwe potten voor
Vul de nieuwe potten met aarde. Net zoals bij de eerste methode maak je de aarde vochtig, maar niet doorweekt. Laat bovenaan, tot de rand, ongeveer 5cm vrij.
Stap 3: bemest de aarde
Aangezien je planten nu groot zijn en klaar om te beginnen met bloeien, is het belangrijk dat ze genoeg voeding krijgen. Volg de stappen op de verpakking van je voedingsproduct om de aarde te verrijken.
Stap 4: voeg compost toe (optioneel)
Maak een gat voor de nieuwe plant, en voeg een beetje compost toe om haar buiten een voedingsrijke start te geven. Hoewel dit niet noodzakelijk is, kan het planten wel helpen bij het produceren van gezonde en overvloedige vruchten.
Stap 5: plaats je peperplant in haar nieuwe onderkomen
Haal je planten met wortels en al (inclusief aarde) voorzichtig uit hun oude pot. Als je ze ondersteboven houdt, komen ze er makkelijk uit.
Plaats ze in het gat dat je in de nieuwe potten hebt gemaakt. Elk gat moet even groot zijn als die in de oude pot. Na het verplanten vul je eventuele gaten aan met potgrond en maak je alles egaal.
Stap 6: water geven en in de zon zetten
Nu moet je water geven, zodat de aarde en wortels kunnen 'aarden' en de planten voldoende gehydrateerd zijn, terwijl ze aan hun nieuwe omgeving wennen. Zet je peperplanten vervolgens een dag in de schaduw om ze te laten herstellen, voordat je ze ergens neerzet waar ze minstens acht uur direct zonlicht per dag krijgen.
Daarna ben je klaar. Verzorg je planten vervolgens goed en bereid je voor op een overvloedige oogst verse pepers.
Kun je bloeiende peperplanten verplanten?
Wanneer het niet echt essentieel is, kun je dit beter laten.
Door het verplanten ondervinden planten altijd wat stress. Ze moeten energie inzetten om dit te compenseren. Buiten de bloei om is dit meestal niet zo'n probleem, maar zodra planten hun energie aanwenden om vruchten te ontwikkelen, kunnen ze schade oplopen als je ze gaat verplanten. Hoewel het niet fataal is, moet je wel rekening houden met een vertraagde en belemmerde groei.
Pepers verplanten: noodzakelijk en simpel
Zoals je ziet, is het verpotten van peperplanten niet bijzonder moeilijk of duur. Al met een beetje liefde en geduld verloopt het snel en makkelijk.
Het belangrijkste om op te letten is de timing. Bij het verplanten draait het er tenslotte om dat je een plant op het juiste moment een nieuw onderkomen geeft. Let dus op de signalen van je peperplant en het weer, dan zit je eigenlijk altijd goed. En als het eenmaal gelukt is, kun je er zeker van zijn dat je plant mooi, gezond en weelderig zal groeien!
- 5 min 24 March, 2022 Hoe En Wanneer Kun Je Het Beste Peperzaden Ontkiemen? Het is geen geheim dat het kweken van chilipepers erg lonend is. Je verbetert niet alleen je vaardigheden als kweker, maar geniet ook nog van een geweldige opbrengst. Maar waar begin je? Of,...
- 8 min 18 March, 2022 Hoe Kweek Je Buiten Hete Pepers? Er gaat niets boven je eigen voorraad pikante pepers. En hoewel het misschien ontmoedigend lijkt om ze buiten te kweken, laten wij je zien dat het echt niet zo moeilijk is! Het enige wat je hoeft...
- 5 min 7 March, 2022 Hoe Bemest Je Peperplanten? Het is nog best een kunst om je planten van de benodigde voeding te voorzien. Hier ontdek je het belang van meststoffen en hoe je ze benut om het potentieel van je peperplanten te maximaliseren. Je...
- 6 min 4 March, 2022 Hoe Kweek Je Binnen Hete Pepers? Het kweken van chilipepers lijkt misschien ingewikkeld, maar laat ons je vertellen dat dit niet het geval is. Ook als je buiten geen ruimte hebt, kun je ze alsnog kweken, namelijk binnen. In dit...
- 4 min 18 February, 2022 Tips Om Nog Hetere Pepers Te Kweken De hitte van je chilipepers heeft te maken met toeval, toch? Nou, verschillende factoren beïnvloeden de pittigheid van je pepers, en je kunt ook zelf een aantal dingen doen om er het beste uit te...
- 5 min 24 January, 2022 Wanneer En Hoe Oogst Je Hete Pepers? Je hebt hete pepers gekweekt en ze alles gegeven wat ze nodig hebben om te gedijen tijdens hun groeicyclus. Maar het meest kritieke moment nadert snel! Wanneer en hoe oogst je ze? We beantwoorden...