Hoe Maak Je Je Eigen Shisha-Tabak?
Het maken van je eigen shisha-tabak biedt talloze voordelen. En gelukkig is het helemaal niet moeilijk. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt en je creativiteit lekker de vrije loop laten. Volg onze handleiding en geniet van de meest verrukkelijke trekken.
Een shisha roken kan een ontspannende bezigheid zijn, zowel met vrienden als alleen. En wanneer je je eigen shisha-tabak maakt, kun je de ingrediënten en smaken toevoegen die je zelf het lekkerst vindt. Geloof ons, het maken van je eigen shisha-tabak kan de hele ervaring naar een hoger niveau tillen. Bovendien hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn!
Hieronder vind je een simpel recept dat je als basis voor complexere mixen kunt gebruiken.
Wat is shisha-tabak?
Shisha-tabak is het materiaal dat je in de bowl van je shisha stopt. Er zijn verschillende namen voor, maar allemaal komen ze op hetzelfde neer:
- Shisha (shisha mix)
- Tabak
- Hookah-tabak (hookah blend)
- Waterpijptabak
- Shisha smaakjes
Vaak is tabak de basis. Lichte en donkere tabak worden het meest gebruikt. De bladeren worden daarbij bewerkt met water, melasse/honing en (plantaardige) glycerine, waardoor het wat nat wordt. Voor andere tabaksproducten, zoals sigaretten of sigaren, wordt daarentegen droge tabak gebruikt. Het vochtgehalte is belangrijk voor beide manieren van roken: bij sigaretten en sigaren verbrandt het materiaal (de reden dat het droog moet zijn), terwijl het bij een shisha verhit wordt middels convectie en dus niet direct wordt aangestoken.
De tabak wordt ook op smaak gebracht, meestal met een mengsel van extracten. Daarmee krijgt het de sterke geuren en smaken waar het roken van een shisha bekend om staat. Deze extracten kunnen natuurlijk of chemisch van aard zijn, afhankelijk van de productie en wensen.
Er bestaan honderden varianten van shisha tabak, naast talloze tabaksvrije opties. Zo kun je bijvoorbeeld ook theebladeren, fruit of suikerrietvezels gebruiken.
Is er een verschil tussen hookah tabak en shisha tabak?
Nee. De begrippen 'hookah' en 'shisha' verwijzen allebei naar hetzelfde apparaat waarmee je 'hookah-tabak', oftewel 'shisha-tabak', rookt. Shisha is tegelijk ook een naam voor het materiaal dat met een hookah/shisha gerookt wordt. Dit kan natuurlijk voor wat verwarring zorgen.
Wat zijn de voordelen van je eigen shisha-tabak maken?
Je eigen shisha-tabak maken heeft enkele voordelen:
-
Je bepaalt zelf welke ingrediënten je gebruikt.
-
Je kunt naar wens smaken combineren.
-
Je hebt de kwaliteit zelf in de hand, dus als natuurliefhebber kun je bijvoorbeeld geheel natuurlijk materiaal kiezen.
-
Je bepaalt zelf wat je in je lichaam stopt.
-
Je kunt je vrienden iets nieuws laten ervaren.
-
Je kunt een speciaal cadeau voor iemand maken.
Welke tabak is het beste voor shisha?
Zoals je ziet, is je eigen shisha-tabak maken een goed idee. Maar welke tabak vormt de ideale basis?
We liegen niet als we zeggen dat de keuze helemaal aan jou is. Je kunt elk type losbladige tabak gebruiken. Omdat je het later gaat behandelen, is het vochtgehalte hier nog niet van belang. Als je een rokerige smaak wilt en een wat zwaardere optie zoekt, kun je bijvoorbeeld sterke pijptabak gebruiken. Om het klaar te maken voor gebruik in het onderstaande recept, haal je de tabak uit de verpakking en laat je het aan de lucht drogen (bijvoorbeeld 's nachts).
Shisha-tabak zonder nicotine
Als je tabak wilt vermijden, kun je als alternatief gedroogde kruiden of extracten gebruiken.
Hoe maak je je eigen shisha-tabak?
Dan komt nu het leuke deel. Volg het recept en laat je creativiteit de vrije loop!
Ingrediënten
- Losse tabaksbladeren
- Melasse of honing (1g per 3g tabak, maar wijk hier gerust van af)
- Plantaardige glycerine of glycerine voor shisha (ongeveer 30g per 300g tabak)
- Fruit naar keuze (we gebruiken hier appel)
- Extra smaakstoffen (optioneel)
Materiaal
- Mes
- Snijplank
- Een aantal kommen
- Zeef (optioneel)
- Tupperware bakje
- Blender
- Steelpan
- Roerspaan
- Vork (optioneel)
- Aluminiumfolie
- Bakplaat
- Oven
Werkwijze
Voordat we starten, moet je beslissen of je honing of melasse wilt gebruiken. Laatstgenoemde heeft een diepere en rijkere smaak die wat overheersend kan zijn. Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar wat je ook kiest, ga voor zuivere producten!
Als je alle benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om aan de slag te gaan!
Deel 1: de tabak of nicotinevrije rookmix klaarmaken
-
Zoals we al zeiden, moet je tabak goed gedroogd zijn voordat je het gaat klaarmaken.
-
Breek de tabaksbladeren in stukjes in een kom en verwijder grove stelen die je op grotere stukken/bladeren tegenkomt. Verspreid de verpulverde tabak over een snijplank en snijd het met een mes fijn. Dit laatste is vooral belangrijk als je hele tabaksbladeren gebruikt. Hak alles fijn in gelijke stukken; bepaal daarbij zelf hoe grof je het wilt hebben. Uiteindelijk bepaalt dit de stevigheid van je shisha-tabak.
-
Vervolgens laat je het weken. Doe de tabak weer in een kom en vul deze met genoeg water om het materiaal volledig onder te dompelen. Laat het minstens 30 minuten staan.
Deze stap is belangrijk om de tabak soepel en zacht te maken en wat nicotine te verwijderen. De tabakssmaak wordt minder sterk als je het laat weken en dat is gewenst, omdat de andere smaken zo beter tot hun recht komen.
In plaats van de tabak te weken, kun je het ook koken. Een andere mogelijkheid is om het grondig af te spoelen met water (hierbij komt een zeef goed van pas).
-
Meng daarna in een kom de tabak (vrij van water) met de honing/melasse. Gebruik de hierboven genoemde verhouding van 1:3 of experimenteer hier een beetje mee.
Meng alles met natte handen door elkaar.
Deel 2: smaak toevoegen
Er zijn talloze manieren om je shisha-tabak op smaak te brengen. Wij gebruiken appels, maar je kunt ook voor andere soorten fruit of smaakstoffen kiezen.
-
Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis en de steel, want je wilt geen zaden of harde stukjes in het mengsel!
-
Gebruik een blender om de appels te pureren. Zorg dat de mix een gelijkmatige consistentie krijgt; het moet wat op appelcompote lijken.
-
Doe de compote in een steelpan en verwarm het even om wat water te verwijderen (je shisha brandt beter als het geen overtollig vocht bevat). Houd het goed in de gaten en roer regelmatig om te voorkomen dat je appelcompote verbrandt.
-
Laat het afkoelen en voeg glycerine toe. Plantaardige glycerine werkt ook prima. De glycerine doet een aantal dingen:
- Het absorbeert vocht uit de andere ingrediënten.
- Het laat het mengsel goed binden met de tabak.
- Het geeft je shisha een bepaalde gelijkmatigheid en voorkomt zo dat het snel en onregelmatig brandt.
- Het voegt een zoete smaak toe die doet denken aan suiker.
- Het helpt je shisha-tabak langer goed te blijven.
Toch is het niet per se nodig om het te gebruiken. Als je het niet in huis hebt of liever geen glycerine gebruikt, kun je dit gewoon overslaan.
-
Nu komt het leukste werk: alles door elkaar mengen! Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng het met je handen of een vork goed door elkaar. Voeg een beetje honing/melasse/glycerine toe als het mengsel te droog is.
-
Gebruik je handen om een grote bal van je shisha-tabak te vormen en wikkel deze in een groot stuk aluminiumfolie. Leg de bal op een bakplaat en laat hem ongeveer een uur op de laagst mogelijke temperatuur (of 45 minuten op 80°C) bakken. Laat je shisha-tabak daarna in de folie afkoelen.
-
Tot slot kun je naar wens extra smaakstoffen toevoegen, bijvoorbeeld een vanille-extract of nog wat glycerine. Je kunt er ook wat meer honing of melasse bij doen als het mengsel nog wat aan de droge kant is.
Hoe bewaar je shisha-tabak?
Voordat je het voor het eerst gaat gebruiken, moet je de shisha-tabak een nacht in de koelkast leggen. Nadat het afgekoeld is en je de laatste smaakstof hebt toegevoegd, stop je het in een luchtdicht bakje in de koelkast. Dit verbetert uiteindelijk de kwaliteit van je rook. Lijkt het de volgende dag toch nog te droog? Voeg dan gewoon weer wat honing of melasse toe.
Als je het niet allemaal in één keer gebruikt, kun je de shisha tabak in de koelkast blijven bewaren. Waarschijnlijk merk je wel dat de smaak elke dag wat verandert; maar dat is vaak in positieve zin!
Of en wanneer je shisha over de datum raakt, hangt vooral af van de ingrediënten die je hebt gebruikt. Dit zijn enkele tekenen dat je shisha-tabak niet meer goed is:
- De shisha is droog geworden. Als het iets te weinig vocht bevat, kun je wat van het bovenstaande toevoegen. Maar als het helemaal niet meer vochtig is, is het niet vers meer.
- Een ongewone geur
- Vreemde kleuren
- Een pluizige structuur
Als je een van deze dingen opmerkt, kun je de shisha maar beter niet meer roken. Het smaakt hoe dan ook niet lekker en kan in het ergste geval je gezondheid in gevaar brengen!
Door het in een luchtdicht bakje in de koelkast te bewaren, gaat het in ieder geval een stuk langer mee.
Creëer je eigen shisha mix
Je eigen shisha tabak maken geeft ongelooflijk veel voldoening. Hopelijk helpen onze tips en instructies je de shisha van je dromen te bereiden. Wees zo creatief als je maar wilt, of je nu voor een simpele of een wat complexere variant gaat. En tot slot: veel rookplezier gewenst!
- 2 min 20 June, 2023 Wiet Roken In Een Shisha: Wat Je Moet Weten Met een shisha, ook bekend als shisha-pijp of hookah, geniet je van een leuke culturele ervaring. Maar de shisha-pijpen die je in cafés vindt, worden voornamelijk gebruikt om een gearomatiseerd...
- 3 min 18 April, 2023 Hoe Maak Je Je Shisha Schoon? Door je shisha zo nu en dan grondig te reinigen, gaat deze langer mee en haal je de beste smaken naar boven. Krijg je waterpijp in een mum van tijd weer op en top schoon met deze handleiding....
- 3 min 11 April, 2023 Hoe Bereid Je Een Shisha Pijp Voor? Ben je op zoek naar een goede shisha-handleiding? Lees dan vooral verder. Met deze acht eenvoudige stappen krijg je het roken gegarandeerd onder de knie, of je nu een shisha-groentje bent of een...
- 4 min 23 May, 2022 Top 10 Bongaccessoires Zo nu en dan zitten we allemaal weleens in een sleur. Ook bij het gebruik van een bong. Soms heb je gewoon geen zin om alles weer hetzelfde te doen. Breng daar vandaag nog verandering in, door onze...