Blog
Hoe Maak Je Een CO₂-Generator Voor Je Wietkweekruimte?
5 min

Hoe Maak Je Een CO₂-Generator Voor Je Wietkweekruimte?

5 min

De meeste kwekers zijn altijd op zoek naar nieuwe, coole manieren om meer toppen te genereren. Als je voor extra CO₂ in je kweekruimte zorgt, kun je er goedkoop en effectief maar liefst 20% meer toppen mee krijgen. Dat is echter alleen haalbaar als je ook andere factoren meeweegt. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over CO₂-generatoren.

Het is algemeen bekend dat planten overdag koolstofdioxide (CO₂) inademen en zuurstof uitademen. Wietplanten zijn daarop geen uitzondering en wat extra CO₂ kan er dan ook voor zorgen dat je planten meer toppen produceren.

Wat is een CO₂-generator?

Wat is een CO₂-generator?

Een CO₂-generator is een apparaat dat koolstofdioxide produceert. In een industriële kweekruimte zijn deze apparaten vaak duur en geavanceerd en produceren ze vele liters CO₂. Maar er zijn ook simpelere (en goedkopere) opties voor discrete en hobbymatige kweekruimtes.

Gerelateerd artikel

De Effecten Van CO₂ Op Cannabisplanten

Waarom is koolstofdioxide (CO₂) belangrijk voor wietplanten?

Waarom is koolstofdioxide (CO₂) belangrijk voor wietplanten?

Koolstofdioxide is voor wiet wat zuurstof voor ons is. Bij de fotosynthese, ademen planten CO₂ in. 's Nachts schakelen ze over op zuurstof. En net zoals wij beter presteren in een omgeving met genoeg zuurstof, presteren wietplanten beter met genoeg CO₂.

Door ze in feite meer brandstof te geven, help je ze om sneller en krachtiger te groeien. En daardoor kun je sneller en meer oogsten.

Hoe maak je zelf een CO₂-generator voor wietplanten?

Hoe maak je zelf een CO₂-generator voor wietplanten?

Maar nu wil je waarschijnlijk weten hoe je daar zelf voor kunt zorgen. Gelukkig zijn er vele goedkope manieren om genoeg CO₂ (ppm) voor je planten te produceren!

CO₂-generator met gist

De eerste manier is het benutten van de CO₂ die van nature door het ademen van gist ontstaat. Net als jij, ademt ook gist zuurstof in en CO₂ uit. Als je dus gist kweekt naast je planten, krijgen ze een geweldige boost.

Benodigdheden

  • Gistingsfles met een inhoud van 5l (een fles die is ontworpen voor fermentatie, met een opening waardoor gas kan ontsnappen).
  • Warm water
  • 1tl gedroogde actieve gist of een paar gram bakkersgist
  • 200g suiker
  • 2 gepureerde tomaten of een vergelijkbare bron van voedingsstoffen

Stappen

  1. Vul de gistingsfles net niet helemaal tot de rand met water met een temperatuur van ongeveer 21°C; dit is de optimale temperatuur voor de groei van gist. Als het warmer wordt dan 40°C gaat de gist dood.
  2. Voeg de suiker en tomatenpuree toe en laat het in het water oplossen.
  3. Voeg de gist toe.
  4. Houd het water op temperatuur. Gelukkig is de temperatuur in je kweekruimte voor dit proces vaak prima.
  5. Na een paar uur zie je dat er bubbels ontstaan. Dat is de CO₂.
  6. Zet de gistingsfles tussen je planten.
  7. Giet om de zoveel weken wat vloeistof af en doe er wat vers water en suiker bij. Als je dat niet doet, ontstaat er te veel alcohol in de vloeistof en gaat de gist dood.

CO₂-generator met azijn en baking soda

Een andere optie is het gebruik van azijn en baking soda. Misschien heb je vroeger op school weleens een vulkaan gemaakt. De snelle productie van CO₂ zorgde daarbij voor de vulkaanuitbarsting. Had de leraar destijds maar geweten dat hij je voorbereidde op het kweken van wiet!

Helaas is deze methode niet zo goed als die met gist. Toch leggen we het even uit. Als je azijn bij baking soda doet, krijg je een enorme afgifte van CO₂ en dat is het. Daar heb je in eerste instantie niet zoveel aan. Om het goed te benutten, moet je een apparaat maken waarmee azijn op een plaat met baking soda druppelt, waardoor de CO₂ geleidelijk vrijkomt. Je begrijpt dat dit behoorlijk wat moeite kost, zeker gezien wat het oplevert.

CO₂-generator met paddenstoelen

We behandelen ook dit creatieve idee, omdat er op fora veel naar wordt gevraagd. En het is zeker een leuk idee om je wietkweek te voeden met paddenstoelen. Bovendien benut je hiermee CO₂ die sowieso ontstaat!

Maar het lijkt er wel op dat je behoorlijk veel paddenstoelen nodig hebt om genoeg CO₂ te genereren. Ook hebben paddenstoelen en wiet een andere behoefte qua vochtigheid. Je moet ze dus afzonderlijk kweken en via een pomp met elkaar verbinden.

Het is misschien niet het beste idee voor een kleinschalige kweek, maar bij grootschalige productie van paddenstoelen en wiet (of andere planten) kan de afvoer van de CO₂ van de paddenstoelen wel een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief zijn om je teelt een boost te geven.

CO₂-generator met droog ijs

Over het algemeen wordt aangenomen dat droog ijs prima werkt, maar het is niet zo kostenefficiënt. Zo moet de benodigde hoeveelheid CO₂ behoorlijk constant zijn, waardoor de kosten vaak aanzienlijk oplopen in vergelijking met andere methodes. Bovendien is het onder controle houden van het CO₂-gehalte hierbij lastig, wat het onbetrouwbaar maakt.

Hoeveel CO₂ heb je voor de kweek van cannabis nodig?

Hoeveel CO₂ heb je voor de kweek van cannabis nodig?

Meer CO₂ is niet per definitie beter. Het eerste wat meetelt, is je verlichtingsinstallatie. Als je lampen met een laag vermogen gebruikt (CFL), dan krijgen je planten waarschijnlijk al genoeg CO₂. Extra koolstofdioxide is alleen nodig als je extra verlichting hebt. Omdat planten CO₂ gebruiken bij de fotosynthese kunnen ze het extra licht van lampen met veel vermogen alleen goed benutten als ze extra koolstofdioxide krijgen.

Het CO₂-gehalte in de atmosfeer ligt rond de 400ppm. De meeste planten kunnen maximaal 1500ppm CO₂ benutten — dat is dus heel wat meer. Dit is ook het maximaal gewenste CO₂- niveau. Produceer je meer CO₂, dan hebben je planten er niets aan en heb je alleen maar extra kosten.

Nogmaals, deze bovengrens is evenredig aan de helderheid van je lampen, dus pas ze daarop aan. Als je echter een zelfgemaakte generator gebruikt, behaal je deze bovengrenzen waarschijnlijk niet.

Nog iets belangrijks: CO₂ zorgt ervoor dat je planten groter worden. Daarom moet je ze ook extra voedingsstoffen geven en hun groei extra in de gaten houden en beheersen. Als je ze niet genoeg voeding geeft, krijg je ondervoede planten en dat heeft natuurlijk invloed op de opbrengst. Meer CO₂ heeft alleen nut als je je wietplanten goed verzorgt.

Vegetatieve fase

CO₂ is het nuttigst in de vegetatieve fase, omdat de wietplant in dat stadium het meest groeit. Zolang de koolstofdioxide bij daglicht wordt geproduceerd, zit je goed.

Bloei

In deze fase is het nut van CO₂ wat onduidelijk. Aangenomen wordt dat je de CO₂-generator nog prima kunt gebruiken in de eerste twee weken van de bloei. Maar daarna heeft het niet meer zoveel nut. Toch zijn er ook mensen die beweren dat dit wel nuttig kan zijn en in ieder geval niet schadelijk is voor je planten. Het belangrijkste om in dat geval rekening mee te houden, zijn de extra kosten van de CO₂.

CO₂-generator versus tank

CO₂-generator versus tank

Als je in een grote ruimte kweekt, veel geld hebt en een CO₂-tank kunt installeren, dan is dat sowieso een goede optie. Maar zo niet, dan kun je beter voor een zelfgemaakte generator kiezen. Dit is goedkoper (veel goedkoper) en veel veiliger. De hoeveelheid CO₂ die een tank produceert, kan namelijk gevaarlijk zijn als je hem niet goed installeert.

Bovendien kunnen tanks duur zijn, dus tenzij je een groot aantal planten hebt, kan het kweken hierdoor erg prijzig worden.

CO₂-generator voor kweektenten: beste tips

CO₂-generator voor kweektenten: beste tips

Hieronder vind je wat extra tips om een CO₂-generator effectief te gebruiken, zodat je optimaal van je wietkweek profiteert.

Afsluiten of niet?

Als je weinig planten kweekt, heb je waarschijnlijk niet zoveel aan een luchtdichte afsluiting. Bij een kweek met meer dan 1500ppm CO₂ is het belangrijk een afgesloten ruimte te hebben (anders wordt het door de lekkage nogal prijzig), maar dat geldt niet voor de hobbyist. Het is ook lastiger om een afgesloten ruimte koel te houden en tegelijkertijd te zorgen dat de luchtvochtigheid laag genoeg blijft. Daarom is afsluiten bij een kleine kweek waarschijnlijk meer een last dan een voordeel.

CO₂-regen

CO₂ zakt naar de grond, maar wordt opgenomen door de bladeren van je planten. Plaats het systeem dat CO₂ produceert daarom, indien mogelijk, boven je wietplanten, zodat het langs hun blaadjes gaat. Dit maakt de CO₂-opname veel efficiënter.

Gerelateerd artikel

Tips Om Het Jezelf Makkelijker Te Maken In De Cannabiskweekruimte

Breng niet te veel tijd door in je kweekruimte

Dit is niet iets om je veel zorgen over te maken als je een zelfgemaakte generator gebruikt. Maar weet wel dat met een hoger CO₂-gehalte het zuurstofgehalte daalt. Wees je daarvan bewust, en als je merkt dat je licht in je hoofd, duizelig of moe wordt, ga dan even naar buiten en adem frisse lucht in voordat je weer teruggaat naar je planten.

Als je het op de goede manier toepast, kan CO₂ voor wel 20% meer toppen zorgen. Maar als al het andere niet op orde is, heeft het geen zin. Zet dus geen generator in je kweekruimte met de veronderstelling dat je daarmee op magische wijze je opbrengst vergroot. Ga goed na of je planten baat kunnen hebben bij extra koolstofdioxide. Zo ja, geweldig. Kies dan de meest geschikte methode en aanschouw hoe de toppen zich ontwikkelen!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken