Hoe Kweek Je Cordyceps Paddenstoelen?
Cordyceps paddenstoelen zijn al lang populair in Oost-Azië, waar ze zowel culinaire als holistische doeleinden dienen. Ondanks hun vreemde uiterlijk en reputatie, zijn deze eetbare paddenstoelen een van de gemakkelijkste om thuis te kweken. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor beginnende mycologen. Ontdek hier een eenvoudige methode!
Cordyceps is een geslacht van eetbare paddenstoelen die naar verluidt ook een aantal verstrekkende gezondheidsvoordelen hebben. Het feit dat ze voedzaam en lekker zijn en mensen niet in zombies veranderen, is reden genoeg om deze paddenstoel te proberen. Maar waarom zou je ze kopen als je ze zelf kunt kweken?
Hieronder bekijken we hoe je cordyceps paddenstoelen thuis kunt kweken. Het goede nieuws is dat het gemakkelijk is, en je rijkelijk beloond zult worden. Lees snel verder en ontdek wat je moet doen.
Kun je cordyceps paddenstoelen thuis kweken?
Je kunt cordyceps paddenstoelen zeker thuis kweken, en vrij makkelijk zelfs! Veel soorten paddenstoelen vereisen een zorgvuldig gecontroleerde omgeving om te groeien. Cordyceps zijn echter relatief eenvoudig te kweken in een minimaal gecontroleerde omgeving, waardoor ze perfect zijn voor de hobbykweker.
Hieronder bekijken we een zeer eenvoudige techniek waarbij je ze in potten of bakken kweekt, en het is supersimpel.
Is het kweken van cordyceps paddenstoelen ingewikkeld?
Zoals gezegd, zijn cordyceps veel gemakkelijker te kweken dan veel vergelijkbare eetbare of therapeutische paddenstoelen. Natuurlijk hebben ze een bepaald kweekmedium nodig, maar dit substraat is vrij eenvoudig te maken. Ook is de teeltomgeving vrij gemakkelijk te creëren en te handhaven.
De eenvoudigste methode is om je eigen voedingsbouillon te brouwen (heerlijk!) in plaats van insectenlarven (nog lekkerder), wat een van hun natuurlijke substraten is. En laat dit nu precies de methode zijn die we je gaan laten zien!
Cordyceps paddenstoelen kweken: stapsgewijze handleiding
Volg de stappen hieronder om ervoor te zorgen dat je alles hebt om het proces correct uit te voeren.
Benodigdheden
- watten (ook wel fiberfill genoemd)
- 12 x 500 ml potten
- grote lepel
- kom
- snelkookpan
- latex handschoenen
- isopropylalcohol
- keukenrol
- cordyceps vloeibare cultuur
Ingrediënten voor voedingsbouillon
- 4,5 l kokoswater
- 10 g tapiocazetmeel
- 5 g magnesiumsulfaat
- 10 g multivitamines (gemalen)
- 19 g voedingsgist of sojapepton
- 11 g kelppoeder
- 3,5 g gips
Instructies
Hieronder vind je een gedetailleerd stappenplan om thuis cordyceps te kweken, van het bereiden van de voedingsbouillon tot aan de oogst.
Bouillon bereiden
1. Eerst moet je de voedingsbouillon bereiden. Dit is een dikkere bouillon gemaakt van bruine rijst, die de insectenlarven zal vervangen waar cordyceps normaal gesproken op groeit.
2. Meng de droge ingrediënten: voedingsgist of sojapepton, tapiocazetmeel, magnesiumsulfaat, kelppoeder, gemalen multivitamines en gips.
3. Voeg nu het kokoswater toe en meng dit goed. Dit mengsel kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.
Potten bereiden en steriliseren
Vervolgens moet je de voedingsbouillon en het substraat aan de potten toevoegen en ze vervolgens steriliseren.
4. Boor een gat in elk deksel.
5. Doe een kleine hoeveelheid watten of fiberfill in elk gat om een filter te maken.
6. Vul elke pot met 46 ml voedingsbouillon en 28 g bruine rijst.
7. Doe alle potten (met deksels) in een snelkookpan en verhit ze 45-90 minuten op 10 PSI.
8. Laat ze een nacht afkoelen en haal ze dan uit de pan om ze te enten.
Enten
Zodra je potten en kweekmedium gesteriliseerd zijn, kun je ze enten met cordyceps vloeibare cultuur (of sporen).
9. Steriliseer de naald van de spuit in een open vlam tot deze roodgloeiend is. Laat hem afkoelen.
10. Duw de spuit door het wattenfilter en injecteer 1-2 ml vloeibare cultuur in elke pot.
11. Steriliseer opnieuw voordat je verder gaat naar de volgende.
Incuberen en oogsten
Zodra de potten geënt zijn, is het tijd om ze te laten incuberen en koloniseren, waarna je je cordyceps uiteindelijk kunt oogsten.
12. Laat je potten in een stabiele omgeving staan met een temperatuur van ongeveer 20ºC. Wacht geduldig tot het mycelium het substraat koloniseert. Als je een vloeibare cultuur hebt gebruikt, kan dit binnen een week gebeuren. Met sporen kan het wel 21-28 dagen duren, zolang de temperatuur correct is. Zodra cordyceps zich beginnen te ontwikkelen, duurt het twee tot drie maanden voordat ze rijp zijn.
13. Zodra ze volledig zijn ontwikkeld en stevig aanvoelen, zijn ze klaar om te oogsten. Gebruik een schone en scherpe schaar of een scalpel om dicht bij de basis van de stengel te snijden.
14. Je kunt ze direct gebruiken, maar ook een korte tijd in de koelkast bewaren. Wil je de houdbaarheid verlengen, kun je ze drogen.
Het kweken van cordyceps paddenstoelen: problemen oplossen
Bij het kweken van paddenstoelen loop je vaak tegen problemen aan. Hieronder bespreken we een paar van de meest voorkomende en leggen we vervolgens uit hoe je ze het beste kunt aanpakken.
Besmetting
Besmetting is het meest voorkomende probleem dat je kunt tegenkomen bij het kweken van paddenstoelen. Het zijn tenslotte schimmels, dus ze zullen met andere schimmels en bacteriën om ruimte concurreren. Besmetting vindt meestal plaats in de eerdere stadia van het proces, wanneer je nog bezig bent met de potten en het gereedschap. Er is geen remedie tegen besmetting, dus je moet het vermijden! Wees voorzichtig, steriliseer alles, en loop de kantjes er niet vanaf. Hoe hard je ook je best doet, soms gaat het alsnog mis. Als dat gebeurt, zul je het moeten accepteren en alles wat is aangetast moeten weggooien.
Langzame of gestagneerde groei van mycelium
De groei van mycelium kan vertragen en soms kan het zelfs helemaal stoppen. Als er geen besmetting aanwezig is, heeft dit probleem in bijna alle gevallen met de temperatuur te maken. Het kan zijn dat de temperatuur te hoog is, maar waarschijnlijk eerder te laag. Zorg er dus voor dat de temperatuur tussen de 15 en 23 ºC ligt, waarbij 20 ºC een goede middenweg is.
Geen vruchtlichamen
Als het substraat volledig gekoloniseerd is, zou de vruchtvorming moeten beginnen, maar soms gebeurt dat niet. Hiervoor zijn twee veelvoorkomende verklaringen. De eerste is dat er geen licht is. Hoewel mycelium geen licht nodig heeft, hebben paddenstoelen dat wel. Twaalf uur indirect licht per dag is ideaal om vruchtvorming op gang te brengen. Als het nog steeds niet werkt, kan een stijging van de luchtvochtigheid soms het mycelium het signaal geven dat het tijd is om vruchtlichamen te ontwikkelen, dus probeer dat eens.
Problemen met het substraat
Als het medium te droog of te nat is, zul je dit probleem moeten verhelpen. Als het tijdens de incubatie en kolonisatie uitdroogt, kun je het besproeien om het weer op een goed niveau te brengen. Als het echter te nat is, kan dit moeilijker op te lossen zijn en lopen je paddenstoelen een groter risico op besmetting. Daarom is het beter om het medium niet te laten weken.
Cordyceps paddenstoelen oogsten en gebruiken
Cordyceps paddenstoelen zijn meestal klaar om te oogsten wanneer de vruchtlichamen een feloranje kleur hebben en ongeveer 5-7 cm lang zijn. Het hele proces van enten tot oogst duurt ongeveer 60-90 dagen.
Hoe oogst je cordyceps paddenstoelen?
- Timing: Oogst cordyceps paddenstoelen wanneer ze volledig rijp zijn, maar voordat ze beginnen te verwelken of uitdrogen.
- Techniek: Draai en trek de vruchtlichamen voorzichtig van het substraat, of gebruik een steriel mes om ze bij de basis af te snijden. Wees voorzichtig om het omliggende mycelium niet te beschadigen, omdat dit nog meer paddenstoelen kan produceren. Bovendien moet je je handen en het snijgereedschap steriliseren om besmetting van het mycelium te voorkomen.
- Drogen: Als je ze niet vers wilt gebruiken, kun je cordyceps drogen door ze in een voedseldroger of in een goed geventileerde ruimte te leggen.
4 manieren om cordyceps paddenstoelen te gebruiken
Je kunt cordyceps paddenstoelen op verschillende manieren gebruiken. Hier bespreken we vier algemene manieren waarop je je zelfgekweekte cordyceps goed kunt benutten!
- Thee en infusies: laat gedroogde cordyceps trekken in heet water en geniet van thee met een heerlijke energieboost.
- Capsules: maal gedroogde cordyceps tot poeder en doe het in capsules voor een dagelijkse aanvulling.
- Smoothies en sappen: voeg gemalen cordyceps toe aan smoothies voor een voedzame boost.
- Koken: gebruik verse of gedroogde cordyceps in soepen, bouillons of roerbakgerechten voor een unieke smaak en extra voordelen.
Ervaar de kracht van cordyceps paddenstoelen
Cordyceps paddenstoelen hebben veel te bieden. Ze zijn niet alleen gezond en smaakvol, maar behoren tot de gemakkelijkste paddenstoelen om thuis te kweken. Zo geniet je van een eenvoudige en lonende ervaring. Daarnaast leer je veel vaardigheden die je de volgende keer goed kunt gebruiken bij wat meer uitdagende schimmels!
Hoewel er veel teelttechnieken zijn, is degene die we hier hebben beschreven misschien wel de gemakkelijkste. Zo kunnen kwekers van verschillende niveaus een poging wagen. Veel succes!
- 6 min 5 December, 2024 Welke Paddenstoelen Kun Je Het Beste Eten? Paddenstoelen behoren tot de meest fascinerende organismen op aarde. In dit artikel lichten we 11 van de gezondste paddenstoelen uit die je in je dieet kunt opnemen. Je kunt ze puur natuur in...
- 5 min 15 November, 2024 Hoe Maak Je Een Monotub Om Grote Hoeveelheden Paddo's... Er zijn talloze manieren om paddo's te kweken. Voor de allergrootste oogsten moet je echter eens een monotub proberen. En dit is helemaal niet moeilijk! Ontdek hier hoe je er eentje maakt.
- 6 min 27 January, 2023 Alles wat je moet weten over Cordyceps: Oorsprong,... Cordyceps is een fascinerende schimmel die voornamelijk voorkomt in de bergachtige gebieden van Azië, zoals Tibet en Nepal. Deze schimmel groeit op insecten en andere geleedpotigen, en de meest...