Hoe Kun Je Peperplanten Afharden?
Als je weet hoe je zaailingen kunt afharden, kunnen ze de overgang van binnen naar buiten gemakkelijker behappen. Dit is dan ook belangrijk om te doen als je peperplanten buitenshuis wilt zetten. In dit artikel leer je hoe je dit correct doet.
Je weet vast wel hoe het voelt als je vanuit je warme huis de kou buiten in stapt. Nou, planten voelen dat ook! Als je hete peperzaden kiemt en laat ontwikkelen in een veilige, gecontroleerde omgeving, komt er een moment waarop je ze naar buiten moet verplaatsen. Daar kunnen ze dan winstgevende, volwassen planten worden.
Het is echter gevaarlijk om ze van het ene op het andere moment in de buitenlucht te zetten. Voor kleine zaailingen kan dit zelfs fataal aflopen. Daarom moet je je planten afharden. Zo worden ze robuust en kunnen ze hun nieuwe omgeving en de weersomstandigheden beter behappen.
Wat is afharden?
Afharden, ook wel bekend als 'acclimatiseren', is een methode die wordt gebruikt om planten van de ene omgeving naar de andere te verhuizen. Het doel is daarbij de fatale shock van het verplanten te voorkomen. Als peperplanten zich al een tijdje in de zaailingfase bevinden, willen veel kwekers ze van de perfect beheerste binnen omgeving naar buiten verplaatsen.
Als je dit echter zomaar doet, kunnen de planten zo'n hevige shock ervaren dat ze sterven. En als ze het toch overleven, leidt het vaak tot een groeistilstand en/of zwakte. Om schade te voorkomen, moet je als kweker dan ook de tijd nemen om ze geleidelijk aan de nieuwe omgeving te laten wennen, en ze steeds wat minder lang in de oude omgeving laten staan. Dit 'afharden' helpt de planten om zich goed aan te passen.
Heb je weleens verse kruiden in de supermarkt gekocht? Dan is het je misschien wel opgevallen dat ze snel verwelken en afsterven als je ze eenmaal in huis hebt. Dat komt omdat ze niet goed met de plotselinge verandering van omgeving kunnen omgaan. Maar als je ze kunt acclimatiseren, heb je al snel een gezonde kruidentuin!
Waarom is afharden belangrijk?
Afharden is belangrijk, omdat:
- het planten helpt zich aan te passen aan een nieuwe omgeving;
- je de shock van het verplanten voorkomt;
- het de uiteindelijke kwaliteit van de oogst verbetert;
- planten zo kunnen overwinteren;
- het sterke takken en stengels stimuleert.
Hoe kun je peperplanten afharden?
Het afharden van hete peperplanten is vrij gemakkelijk en ook zeker de moeite waard. Al met een klein beetje inspanning word je uiteindelijk rijkelijk beloond.
Wanneer moet je peperplanten afharden?
Om het juiste moment voor het afharden te bepalen, moet je met een aantal factoren rekening houden. Allereerst moet je de beste datum bepalen voor het verplanten. Het is daarbij belangrijk dat je je planten op tijd afhardt, anders is het vrij zinloos.
Maar je moet ook op signalen uit de omgeving letten. Het is niet verstandig je planten bij temperaturen onder de 7°C te laten acclimatiseren. De ideale temperatuur ligt boven de 13°C. Als koning winter dus nog niet weg is en de temperatuur nog niet wil stijgen, wacht dan nog even. Zaailingen in een propagator zijn niet dol op vorst!
Houd dus het weerbericht in de gaten. Als de temperaturen eenmaal gunstig zijn, begin je veertien dagen voor de definitieve verhuisdag met afharden.
Hier zijn nog wat andere indicatoren die aangeven dat het tijd is om je planten aan hun nieuwe omgeving te laten wennen:
- De planten zijn ongeveer acht weken oud.
- Ze zijn minimaal 10cm hoog.
- Ze hebben al enkele setjes echte bladeren.
Propagator Pro 2
Hoelang duurt het afharden?
Gemiddeld duurt het gehele proces tussen de zeven en tien dagen. Wees echter niet al te streng voor je planten bij het acclimatiseren. Als ze tekenen van verwelking vertonen, zijn ze niet gelukkig. Haal in dat geval je planten weer binnen totdat ze zijn hersteld, en begin vervolgens opnieuw af te harden. Het gehele proces kan in totaal dus enkele weken in beslag nemen als het de eerste keer niet lukt.
Peperplanten afharden: twee stappen-gids
Het afharden van chilipepers omvat eigenlijk maar twee stappen. De eerste stap doe je binnen en duurt ongeveer een week; de tweede stap draait om het laten kennismaken van je planten met de buitenwereld.
Stap 1: pre-acclimatiseren van je planten
De eerste stap is heel eenvoudig en geleidelijk. Je kunt hiermee beginnen als je planten de eerste set echte bladeren hebben ontwikkeld. Met een ventilator stel je je zaailingen de eerste dag bloot aan 15 minuten 'wind'. De rest van de week verhoog je dit met 15 minuten per dag.
Meer hoef je eigenlijk niet te doen. De wind helpt om de stelen en takken van je planten te versterken. Als je ze namelijk direct buiten zet, kan een klein briesje ze al omver blazen, waardoor ze kunnen sterven.
Stap 2: afharden
Om het daadwerkelijke afharden op te starten, zet je je planten eerst één uur buiten, in de schaduw. Haal ze vervolgens weer naar binnen.
Zet je planten daarna elke dag een uur langer buiten. Verhoog ook de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen, want ook dit kan een shock veroorzaken. Hoelang je dit vol moet houden, is niet in steen gebeiteld. Over het algemeen zal 7-10 dagen volstaan. Als je peperplanten er op dag 7 helemaal gezond uitzien, kun je ze een dag en een nacht in hun nieuwe omgeving laten staan. Controleer de volgende dag even hoe ze eraan toe zijn.
Zien je planten er gelukkig en gezond uit? Dan ben je klaar. Je planten zijn nu officieel verhuisd naar hun nieuwe stekje in de buitenlucht!
Als het weer omslaat tijdens het afharden, houd je planten dan binnen. Je kunt ze opnieuw buiten zetten als de weersomstandigheden verbeteren.
De beste tips voor het afharden van je peperplanten
Naast het volgen van bovenstaande stappen, hebben we nog een paar handige tips en voorzorgsmaatregelen voor je. Hiermee vergroot je de kans op een succesvolle acclimatisering.
-
Geef voldoende water, maar niet teveel. Je planten hebben vocht nodig om goed te groeien, maar overtollig water en een hoge luchtvochtigheid kunnen de shock door koud weer versterken.
-
Als je knoppen ziet op je zaailingen, kun je deze afknijpen. Zo richt de plant zich weer op het afharden, in plaats van op de ontwikkeling van bloemen.
-
Als je planten binnen hebt laten overwinteren om ze vervolgens weer buiten te zetten, zullen ze je ook dankbaar zijn als je opnieuw afhardt. Het is dan echter niet nodig om een ventilator te gebruiken: je mag verwachten dat ze aanzienlijk taaier zijn dan zaailingen.
Kunnen peperplanten overleven in de buitenlucht zonder afharden?
Misschien wel, maar de kans daarop is klein en je hebt veel te verliezen. Als je zaailingen direct buiten zet, zul je ze bijna zeker doden. En zelfs als ze niet sterven, kan het de groei aanzienlijk belemmeren, wat weer tot een slechte oogst en een lage weerstand tegen ongedierte leidt.
Aangezien je ze alleen maar enkele keren buiten hoeft te zetten, is het afharden van je peperplanten zeker aanbevolen. En als je begint met het kweken van een nieuwe plantensoort, zijn deze vaardigheden niet alleen superhandig, maar ook nog leuk om toe te passen. Doe er je voordeel mee!
- 6 min 12 April, 2022 Hoe Verplant Je Peperplanten? Het telen van peperplanten is zeer lonend, en als je het goed doet, kun je overvloedige oogsten bestaande uit heerlijke pepers produceren. Verplanten is cruciaal bij het kweken van pepers, en wij...
- 5 min 24 March, 2022 Hoe En Wanneer Kun Je Het Beste Peperzaden Ontkiemen? Het is geen geheim dat het kweken van chilipepers erg lonend is. Je verbetert niet alleen je vaardigheden als kweker, maar geniet ook nog van een geweldige opbrengst. Maar waar begin je? Of,...
- 7 min 28 January, 2022 De Meestvoorkomende Plagen En Ziekten Bij Chilipepers Het kweken van peperplanten draait niet alleen om voeding en water. Je moet namelijk ook weten hoe je ze behandelt als ze ziek zijn! Deze gids biedt uitkomst bij het herkennen en behandelen van de...
- 6 min 12 August, 2021 Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen Zelf pepers kweken, kan zeer lonend zijn. Het voelt goed om je eigen zorgvuldig gekweekte chilipepers te oogsten en in je keuken te gebruiken. Maar hoe pak je dat aan van zaad tot oogst? Volg onze...