Hoe Kweek Je Paarse Wiet?
Je kent het wel: je surft wat online en komt belachelijk goed uitziende paarse wietsoorten tegen. Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd: waarom heb ik deze nog nooit in het echt gezien? Of: kan dit wel? Het goede nieuws is dat ze echt zijn, en dat ook jij paarse wiet kunt kweken!
Je hebt vast weleens van Purple Haze gehoord. Misschien heb je het zelfs weleens gerookt? Paars gekleurde wiet is echter niet zo zeldzaam als je misschien zou denken. Met een beetje kennis kan het kweken van dit legendarische spul net zo makkelijk zijn als het kweken van iedere andere soort.
Lees snel verder en ontdek hoe je indruk kunt maken op je vrienden met prachtige paarse toppen!
Wat is paarse wiet?
Paarse wiet is wiet met paarse bladeren, paarse toppen of allebei. Het ziet er geweldig uit en door het magische uiterlijk ga je al snel denken dat het boordevol mystieke effecten zit. Hoewel bepaalde omgevingsomstandigheden ook de paarse kleur kunnen veroorzaken, is genetica de belangrijkste factor bij deze verkleuring. Sommige soorten worden dus paars, andere niet.
Wat veroorzaakt paarse wiet?
Het fenomeen van paarse wiet is te danken aan anthocyanines. Dit is een groep van ongeveer vierhonderd in water oplosbare pigmenten die er, afhankelijk van de pH-waarde, rood, blauw of paars uitzien. Als de pH bijna neutraal is (zoals zou moeten) zal elke wietsoort met genoeg van dit pigment waarschijnlijk paarse toppen krijgen!
Anthocyanines worden pas in de laatste paar weken van de levensfase van de wietplant geproduceerd. De pigmentsoort komt tevoorschijn dankzij verminderde hoeveelheden chlorofyl, dat normaliter een blokkade vormt. Minder blootstelling aan licht, waardoor fotoperiodieke wiet tot bloei komt, resulteert in een verminderde chlorofylproductie. Dit is ook te zien bij wietplanten die geen overvloed aan anthocyanines produceren. Deze planten krijgen gouden en oranje tinten in de laatste paar weken voorafgaand aan de oogst.
Welke delen van wiet kunnen van kleur veranderen?
Alle delen van de wietplant kunnen gedurende haar levenscyclus van kleur veranderen. Soms zijn dit genetisch vastgestelde veranderingen, soms zijn het reacties op de omgeving en soms zijn het symptomen van een ziekte of plaag.
Toppen
De toppen zijn het deel van de plant met het grootste vermogen om van kleur te veranderen. Als je bedenkt dat dit eigenlijk de bloemen van de wietplant zijn, is dat niet eens zo’n gek idee!
In de meeste gevallen zullen de toppen overwegend groen zijn. Ze kunnen echter ook rode, roze of paarse tinten krijgen. Als je ziet dat een top niet groen wordt, kan dat leuke verrassingen opleveren!
Maar let op! Bepaalde kleuren die op de toppen verschijnen, kunnen ook problematisch zijn, zoals het geval is bij toprot. In dat geval kunnen de wiettoppen bruin worden en gaan stinken. Maar tenzij je nog nooit eerder wiet hebt gezien, lijkt het ons sterk dat je dit voor een gezonde kleur aan zult zien. Toch is het de moeite waard om er rekening mee te houden.
Bladeren
Je denkt misschien dat bladeren per definitie groen zijn. Ze zitten tenslotte vol chlorofyl (het dominante pigment in wiet) en chlorofyl is groen. Toch? Ja en nee. Bladeren veranderen namelijk wel van kleur als de herfst nadert. Dan daalt de temperatuur namelijk en remmen planten de chlorofylproductie. Klinkt bekend? Tegelijkertijd zullen de anthocyanines in hoeveelheid toenemen, waardoor de wietbladeren van kleur veranderen.
Anthocyanines kunnen variëren van blauw tot paars, maar er zijn ook andere verbindingen die verkleuringen kunnen veroorzaken:
Licopene Lycopeen | rood |
Carotenoidi Carotenoïden | geel |
Clorofilla Chlorofyl | groen |
Antoxantina Anthoxanthine | wit |
Net als bij de toppen zijn het niet alleen gezonde processen die de kleur van bladeren kunnen veranderen. Twee factoren waar je het meest op moet letten, zijn te veel water en te veel voeding. Beide veroorzaken symptomen als vergeling, gevolgd door verwelking. Geelgekleurde bladeren kunnen een gezond, natuurlijk proces weerspiegelen tegen het einde van de levenscyclus, maar ook een teken zijn dat er iets mis is.
Trichomen
Het grootste deel van hun leven hebben trichomen een heldere structuur. Trichomen zijn de klieren op de wiettoppen die al je favoriete cannabinoïden, zoals THC en CBD, evenals terpenen, flavonoïden en andere fytochemicaliën produceren.
Voor wietkwekers is de kleurverandering van de trichomen een van de belangrijkste van het hele proces: een signaal dat de oogsttijd nadert! Als de kleur van de trichomen van helder in melkachtig verandert (en sommige zelfs een amberachtige kleur krijgen), is het tijd om de toppen af te knippen.
De kleur geeft het gehalte cannabinoïden en de verhoudingen tussen deze stoffen in de trichomen aan. Een heldere trichoom ontwikkelt zich nog volop en heeft nog niet zijn volledige potentie bereikt.
Een troebele of melkachtige trichoom bevat de maximale hoeveelheid THCA (wat via het proces van decarboxylering in THC wordt omgezet).
In een amberkleurige trichoom is THCA tot CBNA afgebroken. CBNA verandert door decarboxylatie in CBN, dat een 'couch-locked'-achtige high veroorzaakt, die minder psychotroop is.
Stampers
De kleine roodoranje haartjes op je wiettoppen worden 'stampers' genoemd. Ze zijn in principe het vrouwelijke geslachtsorgaan van de plant. Hun doel is om mannelijk stuifmeel dat via de wind voorbij zweeft, op te vangen.
Stampers zijn aan het begin wit en worden donkerder van kleur naarmate de plant rijpt. Bij sommige soorten kan de totale hoeveelheid donkere stampers de volwassenheid van de hele plant aangeven. Bij andere soorten groeien constant nieuwe stampers aan.
Er zijn twee redenen waarom stampers donker worden: door ouderdom, en door bestuiving. In beide gevallen worden ze donker omdat ze niet langer nodig zijn. Voor een goede oogst kun je dus maar beter hopen dat ze vanwege ouderdom donkerder zijn geworden!
Is paarse wiet sterker dan groene wiet?
Ondanks het imposante uiterlijk bevat paarse wiet helaas niet per se meer THC dan niet-paarse wiet. Dat betekent echter niet dat het geen andere gunstige stoffen bevat.
Anthocyanine word onderzocht vanwege zijn pijnstillende, ontstekingsremmende en neuroprotectieve potentieel (Khoo et al., 2017). Het blijft echter vooralsnog gissen welke impact dit heeft bij het roken, als het dat al heeft. Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen dat het verloren gaat bij hoge temperaturen. We weten het gewoon niet. Maar het ziet er in ieder geval wel dope uit!
Het andere grote voordeel van paarse wiet is dat het je ego als kweker een boost geeft. Want zelfs met soorten die sowieso de neiging hebben om paars te worden, kan het nog steeds lastig zijn om dit voor mekaar te krijgen. Draai jij je hand niet om voor een paarsgekleurde plant? Petje af! Het is echt niet zo eenvoudig om te bewerkstelligen, dus als het je lukt, ben je goed bezig!
Hoe kweek je paarse wiet?
Zie jij je jezelf als een beginnende meesterkweker? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten om al die anthocyanines in je wiet tevoorschijn te halen!
Temperatuur aanpassen
Bij sommige soorten kunnen schommelingen in de dag- en nachttemperaturen helpen om paarse tinten naar voren te brengen. Dit zou best eens kunnen komen doordat koelere nachten de herfst meer nabootsen, maar dit weten we niet zeker.
Stabiele temperaturen van ongeveer 25°C overdag en rond de 20°C ’s nachts kunnen het laatste zetje betekenen. Een koelere temperatuur instellen met als doel paarse kleuren naar voren te brengen, kun je het beste tegen het einde van de groeicyclus doen. Als je het in een eerder stadium doet, zou het weleens een averechts effect kunnen hebben.
Gerichte lampen
Het lijkt erop dat paarse soorten echt van de zon houden. Sterk, gefocust en direct licht helpt dan ook om anthocyanines te activeren. We benadrukken nogmaals dat de mechanismen hierachter nog niet helemaal bekend zijn. Maar het werkt in ieder geval, en dat is voor de gemiddelde kweker toch handige informatie!
De pH kan een rol spelen
Bij andere planten met anthocyanines heeft de pH invloed op welke pigmenten dominant zullen zijn. Zure omstandigheden (pH van <7) lijken rode verkleuringen te genereren. Een neutrale pH (7) neigt eerder naar paarse kleuren, en een alkalische pH (>7) mondt uit in groengele tinten.
Maar iedereen die weleens wiet heeft gekweekt, weet dat het niet zo makkelijk is. Wiet houdt van zure grond, maar wordt zelden rood. En wanneer mensen paarse wiet kweken, is dat vaak niet in neutrale grond. Toch is dit belangrijk om te weten, en vormt het een goede basis.
Kies de juiste genen
Bovenstaande info is nutteloos als je plant geen 'paarse genetica' heeft. Wat mensen ook beweren, er zijn genoeg wietsoorten die gewoon geen paarse kleur kunnen krijgen. Daar staat tegenover dat er ook soorten bestaan waarbij je bijna niet kunt voorkomen dat ze paars worden!
Een goede soortkeuze is dus de belangrijkste factor als het gaat om het kweken van paarse wiet.
Hieronder staan onze topkeuzes waarmee je hoogwaardige paarse toppen kunt oogsten.
Purple Lemonade Auto (FastBuds)
Purple Lemonade Auto heeft indrukwekkende looks met haar flitsende roze-paarse kleur. Gelukkig zit de kwaliteit ook in de smaken en effecten. Met 70% indica-genetica is dit een zeer ontspannende soort, ideaal voor een avondje op de bank. Met 22% THC kun je een langdurige en sterke lichamelijke high en een geweldige stone verwachten!
Met een totale levenscyclus van 8-9 weken groeit Purple Lemonade Auto vrij snel. En de meer dan degelijke opbrengsten van 450–500g/m² maken deze roze dame een absolute favoriet.
Purple Lemonade Auto (FastBuds) feminized
Kalini Asia (Zamnesia Seeds)
Deze 'Hindu Kush'-toppen zit boordevol zeldzame Aziatische genetica. De ontwikkeling van ongelooflijk mooie paarse cola's maakt dit een van de verbluffendste wietsoorten op de markt. Bovendien is het een zeer sterke soort. De 22% THC zal je sowieso van je sokken blazen. Ondanks de Kush-genen heeft de high ook een euforisch, cerebraal tintje. Een opwindende buzz waar veel rokers naar op zoek zijn!
De plant groeit vrij laag en bossig, biedt geweldige opbrengsten en kan best wel tegen een stootje. Geef haar gewoon genoeg liefde en ze betaalt je dubbel en dwars terug!
Kalini Asia (Zamnesia Seeds) Feminized
Wat je niet moet doen...
In een notendop: bij het paars kleuren van je wiet komt het erop neer dat je het begin van de herfst na moet bootsen, waardoor bepaalde reacties in je plant worden opgewekt.
Hoewel je de omgevingscondities van je plant enigszins moet veranderen, moet je dit wel op een stressvrije manier doen. Let dus op dat je het niet té koud maakt. En tenzij je echt weet wat je doet, is het waarschijnlijk beter om niet te veel met de pH-waarde te knoeien. Houd deze op een niveau dat je wiet prettig vindt: zo rond de 6 en 7 in aarde en 5,5 tot 6,5 in een hydro-opstelling.
Extreme stress zal er eerder voor zorgen dat je planten in hermafrodieten veranderen, laat staan dat ze in hoogproductieve paarse schoonheden transformeren.
Zoals bij elke kweek, moet je je planten met liefde behandelen, waarbij je best hier en daar wat aan kunt passen voor betere resultaten. Als je het goed aanpakt, behaal je op die manier een flinke oogst bestaande uit prachtige paarse toppen. En vergeet nooit: als ze de eerste keer niet paars worden, is er altijd nog een volgende kweek!
- Khoo HE, Azlan A, Tang ST, & Lim SM. (08/13/2017). Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- 3 min 15 June, 2021 Blueberry: Cannabis Strain Review & Informatie Blueberry staat bekend om haar fruitige smaak en ontspannende effect en is zeer populaire wiet die al verschillende prijzen heeft gewonnen. Iedereen die van een fruitige, zoete bessensmaak houdt,...
- 5 min 12 April, 2021 De Verschillende Kleuren Van Wiet En Wat Ze Betekenen Als je voor het eerst wiet rookt of kweekt, denk je wellicht dat wiet altijd groen is. Wanneer je echter meer soorten te zien krijgt, zul je ontdekken dat wietplanten diverse kleuren kunnen hebben,...