Hoe Gebruik Je Een Paddo-Sporenspuit?
Zonder sporenspuit is paddo's kweken praktisch onmogelijk. Om die reden is het belangrijk om te weten hoe je er eentje moet gebruiken. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over sporenspuiten. Het kweken van je eigen paddo's hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!
Wil je graag zelf paddo’s kweken? In dat geval kun je uit een paar opties kiezen. Wellicht heb je al kweeksets geprobeerd en ben je klaar voor een iets geavanceerder niveau. Of misschien ben je gewoon door paddoteelt gefascineerd geraakt en wil je het hele proces van spore tot vruchtlichaam zelf eens meemaken.
Wat het ook is, een sporenspuit is praktisch altijd essentieel. In dit artikel bekijken we precies hoe je er eentje kunt gebruiken. Blijf dus lezen en ontdek alles wat je moet weten om zelf psilocybine paddenstoelen te kweken!
Waarom zou je een paddo-sporenspuit gebruiken?
Paddo-sporenspuiten zijn een belangrijk onderdeel van het kweken van magic mushrooms. Zonder sporen kunnen er namelijk geen psilocybine paddenstoelen groeien. Of je nu direct een substraat wilt inoculeren, agar wilt gebruiken of een vloeibare cultuur wilt maken: je hebt een sporenspuit nodig.
Als je geen sporenspuit bestelt, moet je er zelf eentje maken. Wij raden echter aan een sporenspuit bij een vertrouwde verkoper te kopen. Op die manier ben je verzekerd van sporen van hoge kwaliteit!
Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat een sporenspuit bederft. Als je de spuit op de juiste manier bewaart, kan deze wel een jaar meegaan.
Hoe moet je een sporenspuit gebruiken?
Het gebruik van een sporenspuit is vrij simpel. Het belangrijkste is dat je er voorzichtig mee omgaat, en dat je alles goed schoonhoudt. Let maar op: wanneer je eenmaal paddo's heb gekweekt, krijg je een geheel nieuwe kijk op hygiëne. Mycelium groeit in een omgeving waar ook schimmels en bacteriën dol op zijn. Het is dus zaak dat je ervoor zorgt dat alleen de gewenste sporen op je substraat terechtkomen.
Voorbereiding
Eerst moet je de omgeving, spuit en het substraat voorbereiden. Oftewel, alles grondig schoonmaken. Poets de muren en oppervlakken schoon, was je handen en trek steriele handschoenen aan. Je moet zelfs je pot(ten) en substraat in een snelkookpan koken om er zeker van te zijn dat ze brandschoon zijn.
Zorg vervolgens dat de naald op de spuit zit. Bevestig de naald bij het eerste gebruik zo laat mogelijk; dit verkleint de kans op besmetting. Het is ook altijd verstandig om de naald in een vlam te houden voor de inoculatie, omdat dit eventuele schimmelsporen en bacteriën doodt.
Je kunt er daarbij voor kiezen om een still air box te kopen of zelf te bouwen, of een laminar flow hood aan te schaffen als je het echt professioneel aan wilt pakken. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om het risico op besmetting te verminderen en de kans op succesvolle kolonisatie van het substraat te vergroten.
Inoculatie
Als je alles voorbereid hebt, is het tijd om te inoculeren. Afhankelijk van wat je gaat inoculeren, kan het proces ietwat verschillen.
PF tek
Misschien wel de populairste manier om paddo's te kweken is de PF tek-methode. Hierbij moet je een substraatmix maken en deze in een pot bewaren. De pot moet je vervolgens inoculeren, waarna het mycelium in een afgesloten omgeving koloniseert.
Inoculatie:
- Kook de pot en het substraat in een snelkookpan om ze te steriliseren.
- Plaats de micropore tape (indien gebruikt) weer op de potdeksel.
- Verhit de naald van je sporenspuit in een vlam en laat deze afkoelen.
- Injecteer rond de 4ml sporenoplossing in de pot. Verdeel dit over meerdere gaten en probeer diep in de pot te komen, zodat de kolonisatie zo goed mogelijk verloopt.
- Gebruik je micropore tape? Vervang deze dan zodra je de naald hebt verwijderd.
- Als de oplossing nog niet op is, bewaar deze dan voor later.
Inoculatie van een kweekzak
Je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klare kweekzak te inoculeren. Dit is een stuk minder ingewikkeld en levert meestal ook betrouwbare resultaten op.
Inoculatie:
- Verhit de naald in een vlam en laat deze afkoelen.
- Duw de naald door de injectiepoort en injecteer ongeveer 4 tot 5ml van de oplossing.
- Bewaar voor later gebruik.
Agar inoculeren
Je kunt ook agar met Psilocybe sporen inoculeren. Dit is een gelatine-achtig goedje, afkomstig van algen.
Inoculatie:
- Verhit de naald in een vlam en laat deze afkoelen.
- Duw de naald een paar millimeter in de agar.
- Injecteer ongeveer 1ml.
- Bewaar de spuit voor later.
Teelt
Wanneer je eenmaal hebt geïnoculeerd, begint het aftellen. Pas nadat het mycelium het substraat volledig heeft gekoloniseerd, beginnen de vruchtlichamen te groeien.
Afhankelijk van het substraat, de hoeveelheid ervan en de omgeving kan de kolonisatie weken of zelfs maanden duren. De optimale temperatuur voor de groei van Psilocybe mycelium ligt rond de 27ºC. Na verloop van tijd vormt er zich een witte, bijna wattenachtige substantie op het substraat. Dit is het Psilocybe mycelium. Wanneer er iets anders begint te groeien, is dat een teken dat het besmet is. In dat geval moet je het substraat weggooien. Dit geldt echter niet voor agar; in dat geval kun je besmette delen wegsnijden!
Na kolonisatie van het substraat moet je het in koud water onderdompelen en op een plek met veel licht zetten, zodat er paddo’s kunnen ontstaan. Daarbij moet je alles nog steeds steriel houden, want er is nog altijd kans op besmetting.
Gebruik een shotgun fruiting chamber of fruiting bag om de juiste omstandigheden voor je paddo's te waarborgen. Ze vereisen een temperatuur van ongeveer 23-27ºC en een relatieve luchtvochtigheid van 90%. Al vrij snel zie je puntjes op het mycelium verschijnen. Dit is het eerste stadium van de groei van de vruchtlichamen. Na een dag of twee schieten deze puntjes omhoog en groeien ze langzaam uit tot paddo's.
Het is belangrijk om de magic mushrooms te oogsten voordat de sluiers onder de hoedjes scheuren en sporen op het substraat vrijgeven. Dit belemmert namelijk verdere groei.
Zodra je alle paddo's hebt geoogst en er geen nieuwe meer ontstaan, dompel je het substraat 24 uur onder in koud water en kun je weer van voren af aan beginnen. Als het goed is, haal je uit één substraat ongeveer vijf flushes.
Begin vandaag nog met het kweken van je eigen paddo's
Thuis magic mushrooms kweken is een ingewikkeld proces, maar met een beetje doorzettingsvermogen is het goed te doen. Neem eens een kijkje in onze Paddoshop en check ons volledige assortiment aan paddo-gerelateerde producten. We hebben voor ieder wat wils, of je nu een beginner of een ervaren paddokweker bent. Vind je sporenspuiten en inoculatie nog wat imponerend, overweeg dan om een reeds gekoloniseerde kweekset te kopen. Wat je ook doet, iedereen kan thuis paddo’s kweken!
Succes!
- 4 min 11 September, 2023 Hoe Voorkom Je Side Pins Bij Paddo's? Wanneer je je eigen paddo's thuis in een bak kweekt, zijn side pins een de meest voorkomende problemen waar je tegenaan kunt lopen. Maar wat zijn side pins? En hoe kom je er weer vanaf en voorkom...
- 4 min 27 September, 2022 Hoe Maak Je Spore Prints Van Paddo's? Om vanaf het nulpunt paddo's te telen, heb je sporen nodig. Het zijn deze kleine dingen waar alles uit groeit! Het maken van je eigen spore print is makkelijk en kan het begin van een ongelooflijk...