Hoe Ga Je Met De Hitte Van Pepers Om?
Heb je vaak last van de hitte als je met pepers aan de slag gaat? Dat is niet nodig! Er zijn allerlei voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om problemen te voorkomen en genoeg dingen die je kunt doen als je door de hitte wordt geteisterd. Lees verder en ontdek alles wat je over het verzachten van de hitte afkomstig van capsaïcine-olie moet weten.
Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je onderschat de scherpte van een peper en voor je het weet, word je overweldigd door een brandend gevoel en staat je mond in vuur en vlam, springen de tranen in je ogen en krijg je een loopneus. En het lijkt niet meer op te houden! Toch kun je de hitte van pepers niet alleen ervaren tijdens het eten, maar ook bij het verwerken ervan.
Lees verder en ontdek alles wat je moet weten om dit euvel te verhelpen. Handig om toekomstige problemen met pepers te voorkomen, maar ook als je er op dit moment last van hebt.
Waarom zijn pepers heet?
De hitte van pepers wordt door een stof genaamd 'capsaïcine' veroorzaakt. Deze geurloze, kleurloze olieachtige stof komt van nature voor in de placenta van pepers. Dit is de witte membraan dat de zaden omhult.
In het wild fungeert capsaïcine als een natuurlijke vorm van verdediging tegen bijvoorbeeld dieren, of andere dingen die een negatieve impact op de zaadverspreiding kunnen hebben. Vandaar dat veel dieren peperplanten vermijden. Dat geldt echter niet voor mensen. De capsaïcine is juist waar veel fans van pepers naar op zoek zijn. Ook vogels zijn een uitzondering. Vogels zijn namelijk biologisch niet in staat om de hitte van capsaïcine te voelen!
Maar hoe kun je milde en hete pepers eigenlijk van elkaar onderscheiden? Simpel. Met behulp van de Scovilleschaal. Dit systeem is in 1912 ontwikkeld door Wilbur Scoville en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt om de hitte van pepers te meten. Hoewel het systeem veranderd is om wetenschappelijk gezien nauwkeuriger te zijn, drukt de schaal in feite uit hoeveel druppels suikerwater nodig zijn om de capsaïcine te verdunnen.
Vervolgens classificeren we de hitte van pepers in Scoville Heat Units (SHU), in veelvouden van 100. Zo scoort een paprika, die helemaal niet heet is, 0 SHU op de schaal. Daarentegen scoort de Carolina Reaper tot wel 2.200.000 SHU, waarmee dit op dit moment de heetste peper ter wereld is.
Hoe bescherm je jezelf als je met hete pepers werkt?
Het is belangrijk om jezelf te beschermen als je met pepers werkt, of je nu een fervent peperkweker bent of gewoon pepers bij de winkel hebt gekocht. Het lijkt misschien overkill, maar capsaïcine-olie blijft lang op je handen zitten en was je er niet makkelijk met wat zeep en water af. Een toiletbezoek nadat je met pepers bezig bent geweest, is in dat geval niet geheel zonder risico!
Als je dit wilt voorkomen, is het verstandig om bij het aanraken en verwerken van pepers latex handschoenen te dragen. Heb je geen latex handschoenen in huis? Dan kun je ook je handen met plantaardige olie of olijfolie insmeren. Dit vormt een beschermende laag. Het is ook belangrijk dat je in een goed geventileerde ruimte bent. Dit ligt voor de hand als het om chilipoeder gaat, maar is ook essentieel als je met de vrucht zelf werkt: het voorkomt dat je de damp van capsaïcine inademt. Je kunt maar beter voorzichtig zijn als je met hete pepers aan de slag gaat!
Wat kun je tegen de hitte van pepers op je huid doen?
De sterke olie die vrijkomt bij het snijden of aanraken van pepers kan een brandend gevoel op de huid veroorzaken. Dit kan variëren van heel mild, licht irriterend tot een ernstiger brandend gevoel. Maar wat kun je nu doen als je huid aan capsaïcine is blootgesteld? Zoals gezegd, zijn water en zeep maar beperkt effectief. Daarom is hier een aantal dingen dat je bij irritatie van je huid door hete pepers kunt doen:
Zuivelproducten
Het lijkt misschien raar om dit te doen, maar de aangetaste huid inwrijven met zuivelproducten, zoals melk, yoghurt of zure room, kan de pijn verminderen. Dat zuivelproducten werken, is geen kwestie van geluk of magie. Ze bevatten namelijk een vetbindend eiwit genaamd 'caseïne'. Dit lost de capsaïcine-olie op en kan een branderig gevoel verhelpen.
Baking soda
Baking soda is niet alleen handig om mee te bakken, maar ook in het huishouden. Naast dat je het kunt gebruiken om tapijtvlekken te verwijderen en zilverwerk mee te poetsen, werkt het ook goed tegen de hitte van pepers. Net als zuivelproducten is baking soda in staat om de scherpte van de olie te neutraliseren. Voeg een beetje water toe, zodat je een dikke pasta krijgt, en breng dit direct aan op de aangetaste huid voor onmiddellijke verlichting.
Azijn
Azijn is ook een beproefd middel in het huishouden en bevat azijnzuur, wat capsaïcine perfect oplost. Je kunt het direct aanbrengen op het getroffen gebied, maar je kunt ook je handen vijftien minuten in een azijn-watermengsel laten weken. Zo weet je zeker dat alle olie opgelost wordt. Heerlijk om over een salade te doen, maar dus ook geschikt voor huidplekken die door hete pepers getroffen zijn!
Ontvetters
Een ontvetter, zoals afwasmiddel, is ook een goede manier om de hitte van pepers op je huid te bestrijden. Afwasmiddel is geformuleerd om af te rekenen met achtergebleven oliën en vetten van etensresten. Daarom werkt het ook goed om de hitte van pepers te verlichten. Hetzelfde geldt voor de ontvettende handzeep die monteurs gebruiken. Deze maken snel korte metten met een langdurig branderig gevoel.
Ethanol
Als laatste redmiddel kun je ook ethanol gebruiken. Aangezien capsaïcine oplost in alcohol, kun je het makkelijk verwijderen door je handen met wat sterke ethanol in te wrijven.
Wat kun je doen als de capsaïcine van pepers in je ogen komt?
Naast het dragen van handschoenen is gezichtsbescherming, zoals een veiligheidsbril, ook cruciaal bij het verwerken en snijden van pepers. Het is namelijk geen pretje als er een beetje olie in je ogen spuit. Dit kan leiden tot tranende ogen, intense pijn en desoriëntatie. Het is daarbij belangrijk dat je dit probleem onmiddellijk aanpakt om blijvende schade te voorkomen. De politie gebruikt niet voor niets pepperspray om verdachten te overmeesteren. Pas dus op dat je jezelf niet per ongeluk dezelfde behandeling geeft door onzorgvuldig te zijn met capsaïcine!
Knipper met je ogen
Vaak is dit al een instinctieve reactie, maar door met je ogen te knipperen, gaan ze tranen. Dit verlicht het branderige gevoel en spoelt achtergebleven olie uit je ogen.
Verwijder je contactlenzen
Draag je contactlenzen en heb je wat capsaïcine in je oog gekregen? Doe ze dan zo snel mogelijk uit. Was je handen snel (maar grondig) en haal de lenzen uit je ogen. Je kunt de olie niet van contactlenzen wassen zolang je ze draagt, dus verwijder ze zo snel mogelijk.
Spoel met een zoutoplossing
Tot slot kun je ook nog een zoutoplossing (0,9%, zoals traanvocht) gebruiken om je ogen uit te spoelen. De vloeistof haalt restanten van capsaïcine weg en voorkomt verdere pijn. Blijf knipperen nadat je de oplossing hebt gebruikt om er zeker van te zijn dat je oog goed schoon wordt.
Wat kun je tegen de hitte van peper in je mond doen?
Het meest voorkomende scenario waarin de hitte van pepers voor problemen zorgt, speelt zich in de mond af. Je mond is een gevoelig gebied dat al snel het epicentrum van een hete peper-explosie kan worden. Om te beginnen, moeten we opmerken dat het drinken van water niet helpt. Capsaïcine is immers een stof op oliebasis en daarom zal water de olie alleen maar verspreiden. Hetzelfde geldt voor zwak-alcoholhoudende dranken, zoals bier en wijn. In plaats van het te verhelpen, maken deze middelen het probleem eerder erger. Tenzij je meerdere shots sterke drank achterover wilt slaan, kun je beter een van de onderstaande tips gebruiken:
Zuivel
We zeiden al dat je zuivel op je huid kunt aanbrengen, maar deze producten verlichten ook de hitte van peper in je mond. Staat je mond dus in brand door een heet gerecht? Pak dan een glas melk, wat zure room, yoghurt of vette kaas en neem zo snel mogelijk een slok of hap. Heb je je weleens afgevraagd waarom hete Indiase en Mexicaanse gerechten vaak een beetje zure room of yoghurt bevatten? Nou, hierom dus!
Zure dranken
Het is niet aan te raden azijn te drinken, maar zure dranken kunnen hetzelfde bewerkstelligen. Het zuur verlicht de hitte en spoelt resterende capsaïcine-olie weg. Neem dus gerust een slok tomaten-, grapefruit- of citroensap wanneer je weer eens in een verhitte situatie terechtkomt. Je kunt natuurlijk ook wat citroen, limoen of avocado eten.
Koolhydraten
Zetmeelrijke koolhydraten kunnen ook verlichting bieden. Het idee hierachter is dat de koolhydraten een barrière tussen de capsaïcine en de gevoelige delen van je mond creëren. Het eten van brood, rijst of aardappelen werkt daarom goed tegen de hitte van pepers.
Wees voorzichtig met capsaïcine
Zoals we al meerdere keren hebben benoemd, is het belangrijk dat je pepers met respect en zorg behandelt. Misschien voelt het een beetje gek om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen, maar geloof ons: je bespaart jezelf een hoop ellende. Zolang je voorzichtig te werk gaat met capsaïcine, geniet je binnen de kortste keren van hete gerechten. Allemaal veilig bereid, natuurlijk!
- 4 min 16 May, 2022 Hoe Bewaar Je Pepers? (Korte En Lange Termijn) Peperplanten kweken geeft ontzettend veel voldoening, met de oogst als kers op de taart. Een voorraadje heerlijk smakende pittige pepers tot je beschikking hebben is een luxe waar iedereen van...
- 4 min 1 April, 2022 Hoe Kweek Je Cayenne Long Slim Pepers? Ontdek hier hoe je Cayenne Long Slim pepers moet kweken, hoe je ze daarbij het beste kunt verzorgen en gezond houdt, en wat je er na de oogst allemaal mee kunt doen!
- 4 min 8 November, 2021 Hoe Maak Je Chipotle Pepers En Wat Kun Je Er Allemaal Mee... Chipotle is bijna synoniem aan de Mexicaanse en Tex-Mex keuken. Maar wat zijn chipotle pepers precies, en hoe maak je ze? Hieronder leggen we dit stap voor stap uit en lees je hoe je je eigen...
- 6 min 24 September, 2021 Ghost Pepper (Bhut Jolokia): Hoe Te Telen En Gebruiken Wil je weten waar jouw pittigheidsgrens ligt? De Ghost Pepper staat voor enorme hitte, maar heeft ook heerlijke smaken. Heb je deze chilipepers altijd al eens thuis willen kweken, grijp dan nu je...