Blog
Hoe Een Bong Wordt Gemaakt: Stap Voor Stap
4 min

Hoe Een Bong Wordt Gemaakt: Stap Voor Stap

4 min

Houd je van je bong? Je zult er nog meer van houden als je eenmaal weet wat er allemaal komt kijken bij het maken van glazen bongs, pijpjes en bubblers. Lees verder om alles te weten te komen over het delicate proces van het maken van een glazen bong!

Google “hoe maak ik een bong” en je vindt allerlei tutorials over hoe je bongs kunt maken van huishoudelijke voorwerpen, zoals plastic flessen, tuinslangen en zelfs appels.

Maar zelfs de beste van deze doe-het-zelf bongs kunnen niet op tegen een professioneel gemaakte glazen bong. Als je je afvraagt wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goede bong, dan heb je geluk! In dit artikel nemen we je namelijk mee in het vervaardigen van glazen bongs, samen met de legendarische Duitse glasfabrikant Thomas Ehle.

Hoe maak je een glazen bong?

Hoe maak je een glazen bong?

De glazen bong is niet meer weg te denken uit de uitrusting van veel cannabisliefhebbers, en daar is een goede reden voor: glazen bongs filteren rook met water, waardoor de rook koel en zacht wordt en beter smaakt. En hoe de bongs worden gemaakt, is al even indrukwekkend!

Glazen bongs worden gemaakt door ervaren glasblazers die vuurovens of fakkels gebruiken om glas tot zo'n hoge temperatuur te verhitten dat het vervormbaar wordt. Daarna gebruiken ze blaaspijpen en ander speciaal gereedschap om wat eerst een gewone cilinder van glas was, om te vormen tot een prachtige, volledig functionele pijp.

Het proces om een glazen bong te maken kan ietwat variëren, afhankelijk van het ontwerp van de pijp en de werkwijze van de glasblazer. Maar over het algemeen ziet het er ongeveer als volgt uit.

Gerelateerd artikel

Top 10 Zelfgemaakte Bongs en Pijpjes

1. Het juiste materiaal kiezen

Het juiste materiaal kiezen

De eerste stap om een uitzonderlijke glazen bong te maken, is het kiezen van het juiste materiaal. En voor glazen bongs, die regelmatig worden gebruikt en worden blootgesteld aan hoge temperaturen, is borosilicaatglas het beste. Veel rokers geven ook de voorkeur aan glas, omdat het geen smaak en geur afgeeft, en makkelijk schoon te maken is. Makkelijker dan bijvoorbeeld siliconen bongs.

Borosilicaatglas bestaat, zoals de naam al zegt, voornamelijk uit siliciumdioxide en boortrioxide. De samenstelling geeft het een extreem hoog smeltpunt van ongeveer 1650°C en beperkt ook de thermische uitzetting. Hierdoor kan het superhoge temperatuurschommelingen aan zonder te breken.

Naast bongs wordt borosilicaatglas ook vaak gebruikt om reagensflessen en laboratoriumapparatuur van te maken.

Gerelateerd artikel

Glas, Acryl, Siliconen Of Keramiek: Kies De Juiste Bong

2. Het glas snijden

Het glas snijden

Borosilicaatglas wordt geleverd in buizen, die helder of gekleurd en van verschillende dikte kunnen zijn. Als een glasblazer de ideale glassoort voor een pijp heeft uitgezocht, berekent hij de benodigde hoeveelheid en snijdt hij die uit een buis van borosilicaatglas. Hiervoor wordt een speciale glassnijder gebruikt die diep in het glasoppervlak snijdt. Daarna brengt de glasblazer wat vocht aan op de kerf, gevolgd door wat druk om het stuk te splitsen van de rest van de buis.

3. Het mondstuk vormgeven

Het mondstuk vormgeven

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, beginnen professionele glasblazers meestal bij het mondstuk, omdat dit gewoonlijk het kleinste onderdeel is. Alhoewel rokers vaak meer aandacht besteden aan de kamer en percolators van een pijp, is het mondstuk misschien wel het belangrijkste onderdeel, omdat de grootte en vorm direct invloed hebben op het comfort tijdens het roken/dabben.

Om het mondstuk te maken, verhitten glasblazers eerst het stuk glas dat ze bij stap 2 hebben gesneden tot ongeveer 650°C, waarbij ze het voortdurend draaien om te zorgen dat het gelijkmatig verhit wordt. Met speciale hulpmiddelen, zoals een grafietpaddle, een pincet en een tang, beginnen ze vervolgens met het smeden van de verdikte, ronde rand die je op de meeste bongs vindt. Ze kunnen ook versieringen toevoegen aan het mondstuk, zoals gekleurde stippen of kronen, voor extra flair.

4. Ergonomische details toevoegen

Ergonomische details toevoegen

Na het vormen van het mondstuk gaan glasblazers zoals Thomas Ehle verder met de hals van de pijp. De eenvoudigste bongs hebben een rechte, cilindrische hals, maar het is ook mogelijk om kronkels, bochten, (ijs)inkepingen of ribbels toe te voegen. Dergelijke details zien er niet alleen tof uit, maar dienen ook een belangrijk doel. Inkepingen en ribbels zijn bijvoorbeeld vaak ergonomische handvatten, terwijl ijsinkepingen (je raadt het al) helpen om ijsblokjes op hun plaats te houden. Kronkels of bochten veranderen dan weer de route die de rook aflegt als het van de basis naar het mondstuk gaat, wat de afkoeling, zachtheid en smaak bevordert.

5. De kamer smelten en vormgeven

De kamer smelten en vormgeven

Bij het maken van een bong met een ronde of bekervormige kamer, is dit het stadium waarin een glasblazer deze vorm zal geven. Natuurlijk varieert het exacte proces, afhankelijk van het ontwerp van de pijp, maar meestal geven glasblazers een glazen bong vorm door het glas te verhitten met een brander (net als bij stap 3), waarna ze het met een blaaspijp in vorm blazen. Daarna maken ze de kamer af met behulp van paddles, pincetten en tangen.

6. De basis smelten en vormgeven

De basis smelten en vormgeven

Vervolgens gaan glasblazers verder met het vormen van de basis van de bong. Ook hier kan het precieze proces variëren, afhankelijk van het ontwerp van de pijp. Bongs met grote bol- of bekervormige kamers vereisen bijvoorbeeld een andere basis dan een rechte cilinder-bong. Desalniettemin is een goede basis cruciaal. Niemand houdt er immers van om gemorst water, doorweekte wiet en glasscherven op te ruimen — zeker niet als je high bent!

7. Initialen of andere gepersonaliseerde logo's/designs toevoegen

Initialen of andere gepersonaliseerde logo's/designs toevoegen

Naast een uitstekende functionaliteit bieden bongs ook veel rookplezier dankzij de unieke ontwerpen die er zijn. Logo's, stickers, glazen steentjes of andere soortgelijke elementen maken van een glazen bong een uniek stuk. De meeste glasblazers voegen deze details toe nadat ze het mondstuk, de hals, de kamer en de basis hebben gemaakt.

8. De verbinding maken voor de downstem/bowl

Glasblazers maken de hoofdstructuur van de pijp af door de downstem te vormen. Hier hebben de meeste glasblazers hun eigen speciale techniek voor en het kost tijd en geduld om het onder de knie te krijgen: vaak gaat het bij deze stap nog mis. Desalniettemin is het leren maken van een goede, functionele downstem essentieel voor het vervaardigen van hoogwaardige bongs.

Gerelateerd artikel

Zo Vind Je De Juiste Socketmaat Voor Je Bong

9. De carb hole maken

De carb hole maken

Veel bongrokers kunnen niet zonder carb hole, omdat ze hiermee de luchtstroom in de pijp kunnen regelen (wat helpt om de snelheid en hitte waarmee de bowl brandt te bepalen). Sommige glasblazers maken de carb holes van hun bongs handmatig, maar Thomas Ehle en anderen creëren ze door het glas te doorboren met een gloeiend heet metalen instrument. De plaatsing is superbelangrijk, want je moet er gemakkelijk bij kunnen als je rookt. De meeste professionals plaatsen ze dan ook op of naast de hoofdgreep.

10. Zandstralen (optioneel)

Zandstralen (optioneel)

Vind je een gezandstraalde bong er mooi uitzien en fijn aanvoelen? Je bent zeker niet de enige. Glaswerk zandstralen geeft het een mat uiterlijk dat opvalt en tegelijkertijd de grip verbetert. De eenvoudigste (en schoonste) manier om glazen bongs te zandstralen, is door gebruik te maken van een straalkast.

11. Vlampolijsten

Vlampolijsten

Na het zandstralen is het tijd om de bong te polijsten om deze een glad, glanzend oppervlak te geven. Om dit te doen, wordt de bong snel door een vlam gehaald. Hierdoor smelt het glasoppervlak heel even, waardoor oppervlaktespanning ontstaat die zorgt voor een glad, helder en glanzend uiterlijk. Vlampolijsten wordt gebruikt bij allerlei soorten glaswerk, maar ook bij thermoplasten, en geeft een product een professionele touch.

12. Signeren en QR-codes toevoegen

Signeren en QR-codes toevoegen

Glazen bongs en pijpen zijn kunstwerken en net zo goed de handtekening van de kunstenaar waard als een schilderij of standbeeld. Daarom maken Thomas Ehle en vele andere professionele glasblazers hun ontwerpen af met hun handtekening. Bovendien voegen sommige fabrikanten QR-codes toe aan hun pijpen met garantie-informatie, kortingen en meer.

13. Uitgloeien in de oven

De laatste stap is het uitgloeien. Hierbij gaan glazen bongs in een oven, waar ze worden verhit tot temperaturen van rond de 700°C. Deze stap is superbelangrijk, omdat het de spanning in het glas wegneemt, waardoor het niet barst als reactie op thermische of mechanische schokken.

Glazen bongs: een ware kunstvorm

Glazen bongs zijn populair onder rokers overal ter wereld. En hoewel hun ontwerp misschien eenvoudig lijkt, is het productieproces best lang en ingewikkeld. In dit artikel hebben we je de basis uitgelegd van hoe professionele glasmakers zoals Thomas Ehle hun bongs maken. Lijkt het je leuk om je eigen glazen bong te maken of er meer over te leren? Kijk dan eens naar glasworkshops bij jou in de buurt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken