Blog
Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS)?
6 min

Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS)?

6 min

Met ROLS technieken kun je een zichzelf onderhoudende biosfeer in de aarde van je tuin creëren. Bespaar geld op pesticiden en kunstmest, terwijl je de gezondheid van het milieu en de kwaliteit van je gewas in één klap verbetert! Lees hieronder meer.

Met gerecyclede biologische levende grond (ROLS) probeer je een zelfvoorzienend systeem te creëren dat organisch materiaal recyclet en zo een voedselrijke, levende grond creëert. Dit staat haaks op de meer gangbare tuinbouwmethoden, waarbij synthetische meststoffen en pesticiden worden gebruikt die allemaal een ravage aanrichten in het bodemleven en niet alleen milieuschade veroorzaken, maar ook de bodemkwaliteit steeds verder aantasten. Dit gaat op zijn beurt weer ten koste van de kwaliteit van het voedsel dat we allemaal eten.

Daarom verkennen we hier ROLS, een methode die de gezondheid van de aarde kan verbeteren en daarmee ook die van iedereen die erop leeft.

Wat is biologische levende grond?

Wat Is Biologische Levende Grond?

Biologische levende grond is een complex ecosysteem dat krioelt van microben, schimmels en andere levensvormen die samenwerken om organisch materiaal af te breken tot voedingsstoffen die planten gemakkelijk kunnen opnemen. In ongerepte, wilde gebieden is dit hoe de aarde (als er aarde aanwezig is) van nature bestaat: als een bloeiend ecosysteem. De meeste land- en tuinbouwgrond is echter relatief dood, met weinig of geen organismen die erin leven.

Het netwerk van organismen in een biologisch levende grond werkt samen om de grond gezond te houden. Planten en bodemorganismen onderhouden hier een symbiotische relatie, waarbij planten via hun wortels verbindingen afscheiden die microben voeden. Op hun beurt zetten deze microben organisch materiaal om in biologisch beschikbare voedingsstoffen, wat een robuuste plantengroei bevordert. Een win-win situatie voor beide organismen!

De gezondheid van het bodemvoedselweb, tot voor kort een bijna volledig over het hoofd gezien onderdeel van de natuur, is cruciaal voor het behoud van de vitaliteit van de biologische levende grond en alles wat daarvan afhankelijk is. Een gezond bodemvoedselweb leidt tot een betere waterretentie, een verbeterde bodemstructuur en een verhoogde weerstand tegen ziekten bij planten. Bovendien draagt biologische levende grond op de lange termijn bij aan duurzamere landbouwpraktijken door de afhankelijkheid van chemische middelen te verminderen en de biodiversiteit te bevorderen.

Wat is het verschil tussen levende aarde en gewone aarde?

Wat Is Het Verschil Tussen Levende Aarde En Gewone Aarde?

Levende aarde verschilt veel van wat wij als 'gewone' aarde beschouwen (maar wat misschien beter omschreven kan worden als 'commerciële' of 'landbouw' grond). Hier zijn enkele van die verschillen.

  • Microbiële activiteit: levende grond is dynamisch en actief. Levende grond zit boordevol bacteriën, schimmels, protozoën en rondwormen, die allemaal bijdragen aan de afbraak van organisch materiaal en de kringloop van voedingsstoffen. Gewone grond, vooral als die is behandeld met kunstmest of synthetische voedingsstoffen, mist vaak deze mate van biologische activiteit en is daardoor veel minder actief.
  • Kringloop van voedingsstoffen: in levende grond worden voedingsstoffen voortdurend gerecycled en beschikbaar gemaakt voor planten via natuurlijke processen zoals de hierboven beschreven symbiose. Normale grond moet vaak bemest worden om het niveau van voedingsstoffen op peil te houden, omdat er geen organismen in de grond zijn die als katalysator kunnen dienen voor de nodige omzettingen.
  • Bodemstructuur: de aanwezigheid van organisch materiaal en microbieel leven in levende grond helpt de bodemstructuur te verbeteren, waardoor deze poreuzer wordt en beter in staat is om water vast te houden, wat zeer gunstig is voor de gezondheid van plantenwortels. Gewone grond, vooral wanneer deze overwerkt of uitgeput is, kan verdicht raken en minder geschikt worden voor plantenwortels, waardoor de kans op verdrinking of zuurstofgebrek toeneemt, terwijl het ook simpelweg moeilijker wordt om te kweken.
  • Chemische middelen: synthetische meststoffen en pesticiden maken de bodem kapot, doden de meeste wezens die erin leven en maken het inert. Biologische levende grond daarentegen creëert een evenwichtig ecosysteem dat niet alleen voedingsstoffen beter beschikbaar maakt voor planten, maar ook hun natuurlijke verdedigingsmechanismen versterkt en de kans op ongedierte verkleint. Dit alles betekent dat levende grond in tegenstelling tot gewone grond eigenlijk geen chemische middelen nodig heeft.

Gerelateerd artikel

Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten Uitgelegd

Voordelen van ROLS

Voordelen Van ROLS

Door een robuust, zelfvoorzienend ecosysteem te helpen opbouwen, biedt ROLS verschillende voordelen ten opzichte van gewone aarde:

  • Duurzaamheid: ROLS vermindert de afhankelijkheid van externe inputs zoals synthetische meststoffen en pesticiden, waardoor het een milieuvriendelijke en duurzame keuze is.
  • Nutriëntendichtheid: planten die in levende grond groeien hebben vaak een hoger gehalte aan voedingsstoffen, waardoor ze gezonder voor gebruik en mogelijk van zichzelf robuuster zijn.
  • Kosteneffectiviteit: omdat pesticiden en kunstmest niet nodig zijn, is biologische grond op de lange termijn goedkoper dan aarde die constante inputs nodig heeft.
  • Voordelen voor het milieu: ROLS methoden dragen bij aan koolstofopslag, verminderen afvloeiing en bevorderen de biodiversiteit.

De vier ROLS technieken

Als je ROLS in je tuin of op je boerderij wilt implementeren, zijn er grofweg vier methoden die gebruikt kunnen worden. Welke je kiest, hangt af van jouw specifieke situatie. Hieronder bespreken we deze vier methoden.

Biodynamisch

Biodynamisch

Biodynamische landbouw is een holistische, ecologische en ethische benadering van landbouw, tuinieren, voedsel en voeding. Oorspronkelijk ontwikkeld door Rudolf Steiner in het begin van de 20e eeuw, is het sindsdien aangepast en verbeterd. Als een van de eerste biologische landbouwbewegingen heeft het een speciale plaats in de geschiedenis van milieubewegingen, en latere ontwikkelingen hebben vaak op zijn minst iets te danken aan deze methode.

Biodynamische landbouw gaat verder dan biologisch door spirituele en kosmische krachten in de landbouwpraktijken te integreren. Hoewel dit sommige mensen in eerste instantie zou kunnen afschrikken van deze methode, moet je bedenken dat het wereldwijde ecosysteem een onderling verbonden netwerk is en dat we het niet kunnen begrijpen of behouden zonder de volledige omvang waar we mee te maken hebben te waarderen. Om het echt te respecteren, moeten we het met enige mystiek benaderen, al is het maar omdat onze geest zich iets dat zo groot en onderling verbonden is niet goed kan voorstellen in andere termen.

Hoe dan ook, de methode zelf omvat het gebruik van specifieke compostpreparaten gemaakt van gefermenteerde mest, mineralen en kruiden om de grond te verrijken en de gezondheid van planten te verbeteren — daar is niets mystieks aan. Biodynamische boeren volgen ook een plantkalender die gebaseerd is op maan- en astrologische cycli, wat je niet per se hoeft te doen om deze methode te gebruiken.

Permacultuur

Permacultuur

Permacultuur is tegenwoordig helemaal in, tenminste in sommige kringen. Als zodanig heeft het een gemengde reputatie opgebouwd, maar de onderliggende principes zijn goed en als je het op de juiste manier toepast, is het een effectieve landbouwmethode die zeer duurzaam is.

Deze landbouwbenadering is gericht op het creëren van landbouwsystemen die natuurlijke ecosystemen nabootsen, voornamelijk door met de natuur samen te werken in plaats van ertegen. In het kader van ROLS houdt permacultuur in dat je een boerderij of tuin ontwerpt waarbij elk element meerdere functies heeft en alles wordt gerecycled in het systeem. Deze methode legt de nadruk op het gebruik van vaste planten, polyculturen en agroforestry om een zelfvoorzienende en veerkrachtige landbouwomgeving te creëren.

Bij permacultuur kan de boer gezien worden als een rentmeester of manager van de omgeving, in plaats van een god of overheerser. De landbouwer bepaalt niet alle aspecten tot op microbieel niveau, maar beheert wat er groeit op zo'n manier dat de omgeving voor zichzelf zorgt.

Superaarde

Superaarde

Superaarde verwijst naar een sterk verrijkt grondmengsel dat is ontworpen om optimale groeiomstandigheden voor planten te creëren, vooral in de context van biologisch tuinieren. Meestal bestaat het uit een basisgrond die is aangevuld met een reeks organische stoffen, compost, wormengruis, vleermuisguano, steengruis en andere natuurlijke toevoegingen om een voedselrijke omgeving te creëren. Hierdoor zijn er geen extra voedingsstoffen nodig tijdens het groeiseizoen, omdat het zichzelf onderhoudt.

Superaarde wordt vaak gebruikt bij de teelt in potten of verhoogde bedden, waar de bodemkwaliteit cruciaal is. Deze techniek kan bijzonder nuttig zijn voor het kweken van cannabis en andere gewassen die veel voedingsstoffen nodig hebben, zodat ze alle benodigde voedingsstoffen krijgen zonder dat er chemische meststoffen nodig zijn.

No-till

No-Till

No-till landbouw is een methode waarbij gewassen worden verbouwd zonder de bodem te verstoren door middel van grondbewerking, wat, hoewel het er voor onze ogen misschien onschuldig uitziet, de ondergrondse wereld ernstig kan verstoren.

Deze techniek houdt de bodemstructuur intact, vermindert erosie en houdt het organisch materiaal en de micro-organismen in de bodem op een manier die niet mogelijk is bij grondbewerking. In ROLS is grondbewerking zonder te ploegen cruciaal omdat het helpt om de integriteit van het bodemvoedselweb te behouden. Door grondbewerking te vermijden, bevorder je een gezonde omgeving voor bodemorganismen om te gedijen, wat op zijn beurt de plantengroei en bodemvruchtbaarheid verbetert. No-till landbouw helpt ook bij het opslaan van koolstof, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Betere Wiet Met Behulp Van Gezelschapsplanten?

Hoe maak je ROLS?

Hoe Maak Je ROLS?

Als dit allemaal heel goed klinkt (en dat is het ook echt, vooral als je een tuin hebt waar je gepassioneerd over bent en biologische, voedzame gewassen wilt consumeren), dan wil je waarschijnlijk weten hoe je zelf ROLS kunt maken. In dat geval is het goede nieuws dat er veel eenvoudige methoden zijn, waarvan je sommige waarschijnlijk al eerder hebt gehoord of zelfs al hebt gebruikt.

Compost maken

We weten allemaal wat compost is. Nou, ROLS kan zo simpel zijn als het laten rotten van je (ongekookte) voedselafval!

Composteren is het proces waarbij organisch materiaal, zoals keukenafval, tuinafval en mest, wordt afgebroken tot voedselrijke compost die vervolgens kan worden gebruikt als bodemverbeteraar. Deze compost wordt door je grond gemengd om de vruchtbaarheid en structuur ervan te verbeteren.

Om zelf compost te maken, verzamel je organisch afval in een compostbak of of op een composthoop en zorg je voor een goede balans tussen groen (stikstofrijk) en bruin (koolstofrijk) materiaal. Keer de compost regelmatig om het te beluchten en het ontbindingsproces te versnellen. Na verloop van tijd heb je rijke, donkere compost om toe te voegen aan je levende grond.

Compostthee

Compostthee

Compostthee is een vloeibaar extract gemaakt door compost in water te laten trekken, vaak met toegevoegde microbiële inoculanten om de populatie van nuttige organismen te verhogen. Deze 'thee' kan worden toegepast als bladvoeding of reguliere voeding om de plantengroei en bodemgezondheid te verbeteren. Compostthee is een goede manier om nuttige microben in de bodem te introduceren en te houden, waardoor het een uitstekend hulpmiddel is in de ROLS gereedschapskist.

Bokashi

Bokashi is een fermentatieproces dat organisch materiaal afbreekt met behulp van specifieke micro-organismen. In tegenstelling tot traditionele compostering, waarvoor zuurstof nodig is, is bokashi een anaeroob proces dat een breder scala aan organisch materiaal aankan, waaronder vlees en zuivel. Het resultaat is een pre-compost materiaal dat in de bodem kan worden begraven, waar het snel wordt afgebroken tot voedingsstoffen. Bokashi is vooral handig om keukenafval te recyclen en direct toe te voegen aan je tuinbedden.

JADAM

JADAM

JADAM is een biologische landbouwmethode die oorspronkelijk uit Zuid-Korea komt. Het staat voor 'Jayonul Damun Saramdul', wat kan worden vertaald als 'Mensen die zijn zoals de natuur'. JADAM legt de nadruk op het gebruik van zelfgemaakte inputs, zoals natuurlijke pesticiden en meststoffen, gemaakt van lokaal beschikbare materialen. Een belangrijk aspect van JADAM is het gebruik van bladaarde die rijk is aan microben om de bodem mee te inoculeren. Deze methode is kosteneffectief en toegankelijk, waardoor het een geweldige keuze is voor nieuwkomers die willen beginnen met ROLS.

Mulchen

Mulchen is het bedekken van de bodem met organisch materiaal, zoals stro, houtsnippers of bladeren, om de bodem te beschermen tegen erosie, vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. In ROLS draagt mulchen ook bij aan het bodemvoedselweb door een habitat te bieden voor nuttige organismen en langzaam organisch materiaal toe te voegen naarmate het afbreekt. Mulchen is een makkelijke en effectieve manier om zonder veel moeite de gezondheid van je grond te verbeteren.

Gerelateerd artikel

Wiet Kweken Met Aquaponics

Is biologische levende grond de moeite waard?

Is Biologische Levende Grond De Moeite Waard?

Investeren in biologische levende grond, met name door middel van ROLS technieken, biedt talloze voordelen voor zowel het milieu als je planten. Hoewel het een initiële investering van tijd en middelen vergt, wegen de langetermijnvoordelen ruimschoots op tegen de kosten. ROLS bevordert duurzame tuinpraktijken, verbetert de vruchtbaarheid van de bodem en vermindert de behoefte aan synthetische inputs. Bovendien zijn de rijke, voedzame producten die in levende grond groeien gezonder en smaakvoller.

Voor tuinders, zowel hobbyisten als professionals, biedt ROLS een weg naar meer duurzame, kosteneffectieve en milieuvriendelijke landbouw. Door het voedselweb in de bodem te voeden en organisch materiaal te recyclen, kun je een bloeiend ecosysteem in je tuin creëren dat nog jarenlang overvloedige, gezonde gewassen zal opleveren.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken