Blog
De Beste Soorten Fruit En Groente Om In Een Warm Klimaat Te Telen
9 min

De Beste Soorten Fruit En Groente Om In Een Warm Klimaat Te Telen

9 min

Woon je in een warm land en wil je zelf groente en fruit telen? Dan zit je hier goed! Allereerst bespreken we de voor- en nadelen van een warm klimaat, vervolgens welke planten je het beste kunt kweken in een lang en warm teeltseizoen. Aan het eind van dit artikel weet ook jij succesvolle resultaten te behalen, let maar op!

Waar ter wereld je ook woont, je zult er snel achter komen dat je locatie en klimaat grotendeels bepalen welke planten je kunt kweken. Natuurlijk bestaan er ook planten die in verschillende klimaatzones goed presteren door menselijke innovaties, zoals tuinkassen, waarbij je de variabelen in de omgeving kunt reguleren. Maar als je buiten teelt, is dat anders.

Als je in een warm land woont, kun je gelukkig uit verschillende opties kiezen. In warme landen schijnt de zon over het algemeen meer en is het teeltseizoen ook een stuk langer. Hierdoor heb je de luxe om exotische planten te telen die op andere locaties simpelweg niet groeien. Woon je in een warm land? Dan heb je dus best veel geluk! Maar over welke planten hebben we het dan? Laten we snel eens kijken!

Waarom zou je groente en fruit in een warm klimaat telen?

Waarom Zou Je Groente En Fruit In Een Warm Klimaat Telen?

Veel eetbare planten gedijen goed in een warm klimaat. En daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is dat veel planten zich zo geëvolueerd of aangepast hebben dat ze in warme omstandigheden kunnen groeien. Ze voelen zich thuis in gebieden waar ze baden in het zonlicht en zowel overdag als 's nachts aan hoge temperaturen worden blootgesteld.

Afgezien van evolutie, kleven er ook bepaalde kenmerken aan warme klimaten waar veel planten van profiteren. De belangrijkste voordelen van het telen van planten in een warm land zijn:

  • Lang teeltseizoen: als je in een warm land woont, kun je langer telen. Het vriest er tenslotte veel minder, waardoor je veel vroeger in het seizoen kunt kiemen en verplanten. Soms kun je zelfs doorlopend oogsten. Vergelijk dat maar eens met koudere gebieden, waar planten soms niet eens de oogsttijd halen.
  • Snellere groei: de temperatuur beïnvloedt talloze plantprocessen. Denk hierbij aan de fotosynthese, respiratie, ontkieming, bloei en transpiratie. Wanneer de temperatuur gunstig is, zullen planten veel sneller groeien.
  • Grotere oogsten: dankzij het langere teeltseizoen en de versnelde groei zijn veel planten al rijp voordat het seizoen over is. Ze kunnen langer bloeien, wat zich in grotere oogsten vertaalt. Als teler hoef je zelden je planten te vroeg te oogsten uit angst voor vorst. Dat is in koude klimaten wel anders!
  • Weerstand tegen stress: veel planten voelen zich helemaal thuis in een warme omgeving. Dankzij deze gunstige omstandigheden kunnen ze belangrijke functies beter uitvoeren, wat hun weerstand tegen bepaalde plagen en ziektes verbetert. In koudere klimaten kunnen planten soms onderpresteren. Hierdoor raken ze gestrest, waardoor ze juist vatbaarder zijn voor ongedierte en ziektes.

Gerelateerd artikel

Top 10 Gemakkelijk Te Kweken Groenten

Presteren alle planten goed in een warm klimaat?

Niet alle planten zijn blij met warmte, veel zonlicht en droge condities. Als je in een warm land woont, kun je talloze plantensoorten kweken. Maar er bestaan ook planten die juist in koelere gebieden beter gedijen. De populaire groentes spinazie en sla schieten bijvoorbeeld snel door (ontwikkelen zaad) bij de eerste tekenen van hittestress. Warm weer kan er ook voor zorgen dat planten een bittere smaak krijgen. Bloemkool is hier een goed voorbeeld van.

Dat gezegd hebbende, als teler heb je in een warm klimaat vaak wel het voordeel dat je het hele jaar door in je moestuin aan de slag kunt. Dit betekent dat je bovenstaande groentes gewoon nog kunt telen, alleen dan in de winter en vroege lente. Met een goede planning kom je een heel eind!

Wanneer kun je zaden planten?

Wanneer Kun Je Zaden Planten?

Als je in een warm klimaat woont, kun je in principe het hele jaar door zaden kiemen. Maar je resultaten zijn beter als je de juiste soort op het juiste moment teelt. Plant zaden van warmteminnende planten die een lang groeiseizoen nodig hebben in het vroege voorjaar. Als je ze daarnaast binnen kiemt, kun je het teeltseizoen nog meer verlengen. Start bijvoorbeeld je komkommers, tomaten en pepers in januari of februari binnen al op. Zodra dan de laatste nachtvorst voorbij is, kun je de inmiddels goed ontwikkelde planten met een gerust hart buiten zetten.

Als je in een warm klimaat teelt, hoef je echter niet per se binnen of in een tuinkas te beginnen. Vanwege het langere seizoen kun je in principe je zaden ook direct buiten zaaien. Toch moet je hier wel rekening houden met een unieke uitdaging: droogte - iets wat funest is voor zaadjes.

Is het vaak droog, kweek je zaailingen dan in een polytunnel of een andere omgeving met een hoge luchtvochtigheid op. Zo kunnen de zaden goed kiemen, zonder uit te drogen.

De nazomer is overigens ook ideaal om zaden te zaaien. Als je in deze periode sla, andijvie of boerenkool plant, kun je alsnog de groentes telen die je in de zomerhitte juist niet goed kunt kweken. Is er in de herfst of winter kans op strenge vorst, dan kun je ze in een tuinkas of polytunnel planten.

Mogelijke problemen met je planten

Mogelijke Problemen Met Je Planten

Een warm klimaat biedt meerdere voordelen, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. De meestvoorkomende problemen bij het telen van planten in een dergelijke omgeving zijn:

  • Mislukte vruchtvorming: vanwege de hogere temperaturen hebben sommige planten moeite met de overgang van bloei naar vruchtvorming. Zo hebben aanhoudende temperaturen van 32°C en hoger veel impact op de stuifmeelproductie van de bloemen van tomaten- en paprikaplanten. De bloemen kunnen hierdoor soms zelfs van de plant vallen.
  • Verbranding: direct zonlicht en hoge temperaturen kunnen rijpend fruit verbranden. Dit heeft niet alleen veel invloed op hun uiterlijk, maar kan ze ook vatbaar maken voor schade door ongedierte en ziektes. Het probleem verergert door droogte; dan kunnen de vruchten verschrompelen, waardoor ze nauwelijks nog eetbaar zijn.
  • Misvormd fruit: planten die tot de Cucurbitaceae behoren, zoals meloenen, komkommers en pompoenen, kunnen bij hogere temperaturen misvormde vruchten krijgen. Deze planten zijn afhankelijk van bestuiving om vruchten te produceren en bij warm weer blijven hun bloemen minder lang open. Dit verkleint de kans op bezoekjes van bestuivende insecten, wat tot ontwikkelingsproblemen bij de vruchtvorming leidt.
  • Droogte: een gebrek aan water of irrigatie leidt tijdens droge periodes tot dorstige planten. Water is onmisbaar voor planten; ze gebruiken het voor allerlei processen, van de fotosynthese tot transpiratie. Zonder voldoende water verliezen planten snel hun stevigheid, waardoor ze verschrompelen en doodgaan.

De beste soorten fruit en groente om in een warm klimaat te telen

Kijk jou eens gaan, met al je nieuwe kennis over telen in een warm klimaat! Nu wordt het tijd om je vaardigheden in de praktijk te brengen! De onderstaande lijst bevat verschillende soorten fruit en groente waarmee je in een warm klimaat goede oogsten kunt behalen. Kies je favorieten en begin met het inrichten van je moestuin voor komend seizoen!

Tomaten

Tomaten

Tomaten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar werden rond 500 voor Christus voor het eerst gedomesticeerd en geteeld door Mexicaanse boeren. Het is dan ook niet zo verrassend dat tomatenplanten van hoge temperaturen houden. In een koeler klimaat kun je eigenlijk niet zonder tuinkas als je tomaten wilt telen.

In een warm klimaat kun je tomaten echter prima buiten telen, zonder allerlei kunstgrepen uit te halen. Je kunt de zaden eventueel binnen al opstarten. Zaai ze in dat geval in januari in een kweekbak en kiem ze op de vensterbank. Je kunt echter ook wachten tot het buiten wat warmer is. Als je dit doet, kun je de zaden direct in aarde of in potten planten op een afstand van ongeveer 1m van elkaar.

Er zijn veel verschillende rassen om uit te kiezen, maar ze vallen allemaal in een van deze twee kweekcategorieën: onbepaald of bepaald. De eerste groeien als een soort wijnrank; de laatste worden meer struikachtig.

Zet je tomaten in de volle zon en geef ze elke week voeding. Dien ook vloeibaar zeewier of visemulsie toe, dan hebben ze voldoende stikstof voor de groeifase. Fosfor en kalium zijn belangrijk tijdens de bloei, omdat deze stoffen de vruchtvorming bevorderen.

Ananas

Ananas

Ananas gedijt ook goed in een warm klimaat, en dan vooral in tropische klimaten. De planten vereisen een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid om goede oogsten te leveren. Bovendien kun je een ananasplant kweken zonder ook maar één zaadje te hoeven zaaien!

Jawel, je kunt ananas 'klonen' met behulp van een in de winkel gekocht exemplaar. Verwijder hiervoor de kroon en snijd het overtollige vruchtvlees weg totdat je de wortelprimordia ziet: een ring van bruine stippen. Laat de steel enkele dagen uitdrogen en zet 'm vervolgens in een glas water totdat je wortels ziet verschijnen. Zodra de wortels 5cm lang zijn, kun je de ananas verpotten naar een pot met een diameter van 15cm. Vul de pot met potgrond voor cactussen. Deze aarde bevat namelijk voldoende perliet.

Ananas heeft behoorlijk wat tijd nodig om te groeien; reken op een jaar of drie. Zet je plant in de volle zon en geef regelmatig water. Verpot je ananasplant regelmatig of zet 'm op een zonnige plek in je tuin als je in de tropen woont. In andere klimaten moet je de plant in de winter afdekken om te voorkomen dat ie doodgaat. Geef elke week vloeibaar zeewier en je oogst uiteindelijk heerlijke ananas.

Suikermaïs

Suikermaïs

Suikermaïs heeft een rijke geschiedenis in Noord-Amerika, waar inheemse Amerikaanse culturen het uit veldmaïs ontwikkelden. Moderne typen presteren vaak prima in gebieden met een korter teeltseizoen, maar in warme klimaten kun je experimenteren met veel grotere en productievere types die vele maanden nodig hebben om te rijpen.

Je moet wachten tot het risico op vorst voorbij is voordat je de zaden van suikermaïs plant. Na het selecteren van de gewenste soort, laat je de zaden 12 uur in een glas water weken. Bereid een moestuinbed voor door je aarde met voldoende organisch materiaal te verrijken. Plant de zaden op een diepte van 2cm en houd daartussen een afstand van 45cm aan. Zaai in grote hoeveelheden om de kans op een succesvolle bestuiving te vergroten.

Zorg dat je planten voldoende water krijgen. Geef ook eenmaal per week compostthee, vloeibaar zeewier en andere biologische, vloeibare voeding.

Watermeloen

Watermeloen

Gaat er iets boven het oogsten van een zelfgekweekte, sappige watermeloen? Wij denken van niet. Om deze grote planten te telen, heb je wel flink wat ruimte in je tuin nodig. We raden aan om de zaden vroeg in het seizoen in een kas op te starten; gebruik hiervoor kweekbakjes. Nadat de plantjes hun eerste echte blaadjes hebben gevormd, kun je ze in de tuin zetten. Plaats ze daarbij op een afstand van 1 meter van elkaar. Overweeg een druppelirrigatiesysteem om de wortelsystemen goed bewaterd te houden en tegelijkertijd vocht op de bladeren te verminderen.

Je kunt de planten omhoog leiden, langs een trellis, maar je kunt ze ook over de grond laten kruipen. Geef ze wekelijks compostthee om de kans op meeldauw te verminderen en voldoende vloeibaar visextract om de bladgroei te bevorderen. Je kunt je watermeloenen oogsten zodra de ranken bij de vruchten bruin worden en uit beginnen te drogen.

Komkommer

Komkommer

Komkommers kunnen ook in koude klimaten groeien, maar voor goede oogsten, heb je in dat geval wel een tuinkas nodig. In warme regio's kun je ze echter heel goed buiten telen. Let er alleen wel op dat het niet te vochtig of regenachtig is, want dan ligt echte meeldauw op de loer. Regent het vaak, dan kun je ze beter in een kas of soortgelijke constructie kweken.

Zodra de laatste vorst voorbij is, kun je de zaden direct in de aarde zaaien. Plant ze daarbij op een diepte van 2cm en houd ze 30cm uit elkaar. Ondersteun elke plant met een stok of laat ze bij een trellis omhoog klimmen. Snoei regelmatig zijscheuten weg om alle energie naar de vruchten van de hoofdstengel te leiden. Geef regelmatig kleine beetjes water en dien eens in de twee weken vloeibare voeding toe. De komkommers zullen halverwege de zomer rijp zijn. Je kunt ze plukken als ze ongeveer 15cm groot zijn; dan zijn de smaak en textuur op hun best.

Okra

Okra

Okra behoort tot de vreemdste groentes die er zijn. Het heeft een knapperige buitenkant en een smeuïge binnenkant. Okra-planten vereisen veel warmte en zon, en zijn daarmee ideaal voor een lang en warm teeltseizoen.

Start je zaden rond februari op door ze eerst twee uur in een glas warm water te weken. Zaai ze vervolgens in kiembakken op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft.

Als je planten groot genoeg zijn, kun je ze in de volle grond zetten. Kies daarbij een plekje in de zon en houd 90cm afstand tussen de planten aan. Ondersteun ze met stokken en zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft. Zodra je bloemen ziet verschijnen, kun je wekelijks vloeibare voeding met hoge kaliumwaarden gaan toedienen. Halverwege de zomer komen er peulen aan de planten; pluk ze regelmatig voor een constante productie.

Aardbeien

Aardbeien

Aardbeien laten zich heel gemakkelijk telen en in een warm klimaat zorgen ze praktisch voor zichzelf. Begin met potplanten van het plaatselijke tuincentrum om de productie goed op gang te krijgen. Je kunt ze in principe overal neerzetten, maar ze prefereren halfschaduw. Zet ze in de volle grond op een afstand van 40cm van elkaar, in aarde met veel organisch materiaal.

Aardbeienplanten produceren uitlopers die ook wortels ontwikkelen. Na het wortelen, kun je de stengel aan beide kanten van het gewortelde segment afsnijden. Graaf het plantje op en zet het in een ander moestuinbed om je planten te vermeerderen.

Pepers

Pepers

Pepers zijn werkelijk dol op hitte! In koude klimaten worstelen telers vaak met deze planten, maar in een warm klimaat kun je ze probleemloos buiten zetten! Als je in januari begint, behaal je de beste resultaten. Week de zaden eerst 12 uur lang in een glas water. Plant ze vervolgens in kweekbakjes en kiem ze op een zonnige vensterbank, terwijl je wacht tot de laatste vorst voorbij is.

Is dat eenmaal het geval, bereid dan een plekje in je tuin voor in de volle zon. Vul de aarde aan met voldoende compost en goed verteerde mest. Zo creëer je vruchtbare grond met een goede drainage en daar zijn peperplanten dol op. Je kunt je planten vroeg in het seizoen naar buiten verplaatsen; zet ze op een afstand van 50cm van elkaar. Om ze struikachtig en laag bij de grond te houden, kun je ze toppen; doe dit net boven de vierde knoop.

Geef tijdens de groei eenmaal per week vloeibare voeding. Zeewier, visemulsie en gefermenteerd plantensap zijn stuk voor stuk goede opties. Tijdens de bloei kun je voeding met veel kalium toedienen, zoals gefermenteerd vruchtensap. Je kunt de pepers plukken als ze eenmaal een mooi formaat hebben, glanzen en de juiste kleur hebben ontwikkeld.

Aubergine

Aubergine

In een warm klimaat kun je verschillende soorten aubergines telen en de kleuren variëren van dieppaars tot lichtpaars en zelfs wit. Aubergines zijn nauw verwant aan tomaten en paprika's en houden enorm van warmte.

Start in januari je zaden op in kweekbakjes. Als je een tuinkas hebt, kun je ze daar in de volle zon kiemen, maar op een vensterbank op het zuiden kan ook. Het kan soms wel 21 dagen duren voordat ze kiemen, maar met een warme propagator gebeurt dit soms al binnen een week.

Als de planten hun eerste echte bladeren hebben ontwikkeld, kun je ze buiten zetten. Houd daarbij een afstand van 50cm tussen de plantjes aan. Breng ook een grote hoeveelheid compost aan en zorg ervoor dat je je planten ondersteunt met stokken. Zodra je bloemen ziet, begin je met eenmaal per week voeding geven; voeding met veel kalium. Knip ook alle zijscheuten weg. Als er 5-6 vruchten aan je planten hangen, verwijder dan alle bloemen. Zo kunnen de planten al hun energie in de vruchtontwikkeling steken. Je kunt vanaf augustus oogsten, zodra de aubergines een rijke kleur en glanzend uiterlijk hebben.

Voel de warmte!

Voel De Warmte!

Gefeliciteerd! Je hebt nu veel meer kennis over het telen van je eigen fruit en groente in een warm klimaat. Zo begrijp je wat de voor- en nadelen van deze omgeving zijn, welke planten in warmte floreren en hoe je ze teelt. Wat rest, is je handen uit je mouwen steken, om uiteindelijk heerlijke groentes en fruit te oogsten!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Plantshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken