Filtert Bong Water THC Uit Je Wiet?
Veel blowers vragen zich af of hun fantastische wiet minder krachtig wordt nadat de rook (en daarmee de THC) door het water van hun bong gaat. En is een bong daardoor überhaupt wel zo'n geweldig apparaat? Lees verder en ontdek waarom deze angst ongegrond is, hoe het precies werkt en hoeveel THC er achterblijft. Zo kun je weer rustig slapen!
Bongwater speelt een belangrijke rol, maar kan vies ruiken of er groezelig uitzien als je het niet regelmatig ververst. Maar wat zouden we zonder moeten? De koel- en filterfunctie ervan is een redding voor veel stoners. Maar wat blijft er precies achter in het water? En, nog belangrijker, haalt het ook THC of terpenen uit je rook? Het antwoord is best ingewikkeld. Lees hieronder wat er gebeurt als je favoriete wietstoffen in gasvorm in contact komen met water en of dit de kracht van je wiet vermindert.
Waarom moet er water in een bong?
Laten we beginnen bij het begin: waarom doen we eigenlijk water in een bong? Nou, het water zorgt voor aangenamere rook. Dit werkt op twee manieren. Ten eerste wordt de rook afgekoeld door het water, waardoor het minder scherp wordt. Ook vangt het in water oplosbare (en soms onoplosbare) stoffen op, wat voor schonere rook zorgt.
Blijft er THC in bongwater achter?
Het water in een bong zorgt dus voor zachtere rook, maar blijft er ook THC in achter? Technisch gezien wel, maar in de praktijk waarschijnlijk niet echt. Hoewel het water een heel kleine hoeveelheid onoplosbare THC opvangt, heeft dit nauwelijks invloed op je high. Sterker nog, een bong is eigenlijk efficiënter dan een joint of spliff, waarbij je meer THC verliest doordat het wegbrandt.
Blijven er toxines in bongwater achter?
Het water in een bong vangt dus oplosbare stoffen op, maar hoe zit het met toxines? Bongwater kan inderdaad ongewenste stoffen uit de rook halen, al is het niet veel. En het is zeker niet genoeg om het gezonder te noemen dan andere rookmethoden. Zoals altijd, als je je zorgen maakt over het binnenkrijgen van rook, dan is een andere consumptie-methode misschien beter.
Bongwater vangt echter ook grotere deeltjes op, zoals as en plantenresten. Deze deeltjes kunnen irritatie in de keel en longen veroorzaken, omdat ze relatief groot en heet zijn. Door deze deeltjes uit de rook te filteren, doe je jezelf dan ook een groot plezier!
Blijven er terpenen in bongwater achter?
Ook vragen veel stoners zich af of de smaak en geur van hun wiet, afkomstig van terpenen, beïnvloed worden door water. In bongwater kunnen inderdaad terpenen achterblijven, maar dit is verwaarloosbaar vergeleken met toxines en andere deeltjes.
Toch zijn er online genoeg verhalen te vinden van gebruikers die beweren dat het roken van een bong minder smaakvol is. Maar er zijn ook andere factoren die meespelen, zoals de kwaliteit van de wiet en hoe schoon de bong is. Hier een eenduidig antwoord op geven, is daarom lastig.
Kun je berekenen hoeveel THC er in je bongwater achterblijft?
Laten we wat berekeningen doen: om te bepalen hoeveel THC er verloren gaat bij het roken van een bong, moet je met verschillende factoren rekening houden. Allereerst met het THC-gehalte van de wiet zelf. Als het gehalte bijvoorbeeld 10% is, dan zit er 100mg THC in elke gram wiet. Dit is vrij eenvoudig. Ten tweede: hoeveel wiet stop je in de bowl? Het percentage blijft gelijk, dus bereken gewoon 10% (of wat het THC-gehalte ook is) van het gewicht in kwestie. Laten we zeggen dat we 3g wiet met een THC-gehalte van 10% gebruiken.
We moeten ook weten hoeveel milliliter water er in de kamer van de bong zit; dit is belangrijk, want THC heeft een maximale wateroplosbaarheid van ongeveer 2,8mg per liter water bij een temperatuur van 23°C. Als er bijvoorbeeld 500ml water in je bong zit, dan vangt het 1,4mg THC op, wat betekent dat je 298,6mg THC inhaleert.
Of toch niet? THC wordt minder oplosbaar naarmate de temperatuur stijgt. Die 23°C is dus mooi, maar een bonghit is waarschijnlijk rond de 100°C, wat betekent dat de oplosbaarheid aanzienlijk minder zal zijn. Bij 23°C heeft THC een vaste vorm. Maar bij 100°C heeft het, in de grote luchtbellen die door het bongwater gaan, de vorm van een gas. En gas is minder oplosbaar dan een vaste stof. Volgens de wet van Henry neemt de oplosbaarheid van een gas af naarmate de temperatuur toeneemt.
Niet alleen de temperatuur speelt een grote rol, maar ook de atmosfeer. Als we inhaleren, verlagen we de atmosferische druk in de kamer van de bong. Laten we zeggen dat het daalt naar ongeveer 80% van de normale atmosferische druk. Door de lagere druk en de behoefte aan evenwicht in het universum, zal er nog minder THC in het water terechtkomen. THC-deeltjes kunnen echter wel samenklonteren in het water en aanslag in de bong achterlaten.
Zoals je ziet, zijn er veel factoren die meespelen, dus het is niet zo simpel als alleen maar de bowl aansteken en kijken wat er gebeurt.
Heeft bongwater nog andere voordelen?
Hoewel het allemaal gunstig lijkt uit te pakken voor stoners, zijn er maar weinig proeven of echte studies uitgevoerd. Dit betekent dat onze theorie goed onderbouwd is, maar alleen op theoretisch vlak. Wel kunnen we waarschijnlijk aannemen dat minder dan 1% van je THC verloren gaat aan je bongwater, mogelijk zelfs minder, aangezien er in de meeste bongs minder dan een liter water gaat. Met andere woorden, als we ons eerdere voorbeeld er weer bij nemen, dan krijg je nog steeds ongeveer 297mg van de 300mg van je geliefde THC binnen, als de volle 1% verloren zou gaan.
Ondanks dat er een beetje THC in achterblijft, heeft bongwater tal van voordelen. Zo heeft het de potentie om veel smaakvollere rook te bieden, dankzij het koelen ervan. Het is daarmee veel prettiger dan de scherpe rook van andere rookmethoden, zoals pijpen of joints.
Kortom, het achterblijven van wat THC in het water van je bong zal je high waarschijnlijk niet verpesten. Als je het alternatief bekijkt, een bong zonder water gebruiken, dan zul je waarschijnlijk besluiten dat dit kleine offer het wel waard is. Zorg gewoon dat je het water regelmatig ververst en je bong schoon houdt, dan is er niks om je zorgen over te maken!
- (n.d.). Physicochemical Properties, Solubility, and Protein Binding of Δ9 -Tetrahydrocannabinol - https://jpharmsci.org
- Contributors to Wikimedia projects. (2003-06-01T05:44:25Z). Henry's law - Wikipedia - https://en.wikipedia.org
- 6 min 5 September, 2023 Hoe Gebruik Je Een Bong? Een bong ziet er misschien imponerend uit, maar het gebruik ervan is eigenlijk vrij eenvoudig (als het hoesten eenmaal voorbij is) Leer hier hoe je een bong gebruikt!
- 5 min 2 December, 2021 Wat Zijn De Voordelen Van Een Bong? Als je dit leest, ben je waarschijnlijk een van de vele wiet liefhebbers die gehecht blijft aan zijn bong. Gelukkig heeft deze manier van roken tal van voordelen, zowel op functioneel als...
- 5 min 21 October, 2021 Top 10 Ultieme Bongs Van Glas En Plastic Ben je op zoek naar een fantastische bong? Wij hebben ze al voor je gevonden! Dit zijn de 10 beste bongs van glas en beste bongs van plastic; er zit er vast wel eentje tussen die je mooi vindt en...
- 5 min 2 May, 2021 Wat Is Een Ice Bong? In de wereld van de bongs is er een ongelooflijk assortiment hightech, dure en soms overdreven oplossingen voor een eenvoudig probleem: het roken van een bong kan pijn doen! Maar vaak zijn de...