Blog
Je Eigen Voeding Voor Wietplanten Maken
6 min

Je Eigen Voeding Voor Wietplanten Maken

6 min

Bij voeding voor je wietplanten denk je waarschijnlijk aan flessen met vloeibare meststoffen in de schappen van het plaatselijke tuincentrum. Maar weet je dat het redelijk simpel is om van natuurlijke ingrediënten je eigen wietvoeding te maken? Lees hier hoe.

Net als wij hebben wietplanten ook voeding nodig om te overleven en groeien. En de kwaliteit van de voeding is daarbij tevens belangrijk, net zoals dat voor ons, mensen, geldt!

Veel wietkwekers kopen gewoon kant-en-klare voeding om aan hun wietplanten te geven. Dit soort producten zitten boordevol vrij beschikbare voedingsstoffen die de planten direct kunnen opnemen. Toch bestaan er ook andere manieren om je wietplanten te voeden. Zo kun je bijvoorbeeld keukenafval en urine gebruiken (ja, dat lees je goed). Hieronder ontdek je alles wat je moet weten over het maken van je eigen voeding voor wietplanten.

Waarom zou je je eigen voeding voor wiet maken?

Waarom Zou Je Je Eigen Voeding Voor Wiet Maken?

Voeding voor cannabis die je in de winkel kunt kopen, biedt een hoop voordelen. Zo is het makkelijk te gebruiken en kan het, mits op de juiste wijze toegediend, voor een snellere groei en betere opbrengst zorgen. Deze voedingsproducten bevatten vele meststoffen, waaronder stikstof, fosfor, kalium en calcium. Daarmee zijn het in feite kant-en-klare maaltijden voor je planten. Direct na het geven van de voeding, kunnen je wietplanten beginnen met het opnemen van de meststoffen. Dit resulteert uiteindelijk in een sterkere groei en een rijke oogst, bestaande uit compacte toppen met veel trichomen. Maar plantenvoeding uit de winkel heeft ook enkele nadelen.

Om te beginnen, zijn deze producten sterk geconcentreerd en dat verhoogt het risico op overvoeding, wat kan leiden tot een zogeheten 'nutrient burn' en/of voedingsblokkade. Dit geeft de planten stress en belemmert hun groei. Nutrient burn is helaas een van de meestvoorkomende problemen waar wietkwekers tegenaan lopen. En dan vooral beginners die met de beste bedoelingen hun planten meer voeding geven, omdat ze denken dat ze dan harder groeien.

Bovendien kan het intensief gebruik van vloeibare voeding de kwaliteit van de aarde aantasten. Hoewel biologische alternatieven steeds populairder worden, is de meeste plantenvoeding anorganisch. Het bevat ballastzouten en andere verontreinigingen. Na verloop van tijd kan een ophoping van deze verontreinigende stoffen ten koste gaan van de structuur en pH van je aarde, leiden tot zoutafzetting, en zelfs voorheen gezonde grond onbruikbaar en onvruchtbaar maken.

Het afvalwater van synthetische voeding bevat ook giftige stoffen die schadelijk voor het milieu kunnen zijn. Iets wat voor milieubewuste kwekers een serieus probleem oplevert. Tot slot kan kant-en-klare voeding behoorlijk duur zijn.

Gelukkig biedt zelfgemaakte natuurlijke voeding een geschikt alternatief, waarmee je veel van bovenstaande nadelen kunt omzeilen. In de eerste plaats is het goedkoop om te maken. Daarnaast heb je hiermee complete controle over wat je planten krijgen. Je houdt zelf de touwtjes in handen, maar geeft je wietplanten nog steeds alles wat ze nodig hebben. Als je het eenmaal geprobeerd hebt, wil je niet meer anders!

Gerelateerd artikel

Leer Hoe, Waarom En Wanneer Je Wiet Van Voedingsstoffen Moet Voorzien

Voordelen van zelfgemaakte wietvoeding

Voordelen Van Zelfgemaakte Wietvoeding

  • Goedkoop en makkelijk te maken: Het lijkt misschien moeilijk, maar je eigen wietvoeding maken is eigenlijk heel makkelijk. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig (die normaal gesproken in de afvalbak belanden). Bovendien is het maken van je eigen meststoffen goedkoper dan bij elke kweek weer nieuwe vloeibare voeding kopen.
  • Perfect af te stemmen: door je eigen plantenvoeding te maken, kun je de meststoffen beter afstemmen op de behoeften van je plant.
  • Minimaal risico op overvoeding: De zelfgemaakte voeding die we hieronder bespreken, bevat natuurlijke ingrediënten die eerst afgebroken moeten worden door bacteriën en schimmels die van nature in tuinaarde voorkomen. De voedingsstoffen komen dus langzaam vrij, wat het risico op een nutrient burn beperkt en de groei bevordert.
  • Gunstig voor de bodemgezondheid: Zelfgemaakte natuurlijke plantenvoeding is vaak gunstig voor de nuttige bacteriën en schimmels in de aarde. Daarmee draagt het uiteindelijk bij aan het verbeteren en behouden van de bodemgezondheid.
  • Spoelen is niet nodig: Voeding die je zelf maakt, bevat natuurlijke meststoffen die langzaam vrijkomen. Daarom is het niet nodig om je medium voor de oogst te spoelen (in tegenstelling tot anorganische synthetische meststoffen). Daarmee bespaar je jezelf bij het kweken een tamelijk tijdrovende stap, en wordt het allemaal een stuk makkelijker!
  • Betere aroma's en smaken: wietkwekers die al een tijdje biologisch telen, zullen beamen dat natuurlijke voedingsstoffen (zoals die van hieronder) voor wiet met een ongekende smaak en geur zorgen.

Compost — de #1 voeding om zelf te maken

Compost — De #1 Voeding Om Zelf Te Maken

Overweeg je zelf voeding voor je wietplanten te maken, dan gaat er eigenlijk niets boven compost. Compost bestaat uit keukenafval en andere natuurlijke ingrediënten die geleidelijk afbreken, en is de nummer 1 voeding voor wiet (en in principe alle andere planten die je hebt). Naast dat het alle benodigde voedingsstoffen bevat, bevordert het de bodemgezondheid. Verder beperk je er je afvalvoetafdruk mee, want je zet gewoon groente-, fruit- en tuinafval om in vruchtbare plantenvoeding. Compost is dus ideaal als je gaat voor een holistische en biologische manier van wiet kweken!

4 simpele manieren om je eigen wietvoeding te maken

4 Simpele Manieren Om Je Eigen Wietvoeding Te Maken

Compost is misschien de beste voeding voor je wietplanten die je thuis kunt maken, maar het is niet altijd een haalbare optie. Woon je bijvoorbeeld in een bescheiden appartement? Dan is de kans groot dat je geen ruimte hebt om genoeg compost voor je wietkweek te produceren. Composteren is bovendien een proces dat tijd en geduld vergt, waar het sommige kwekers nog wel eens aan ontbreekt. Maar gelukkig zijn er alternatieven. Zelfs bij tijd- of ruimtegebrek stellen deze je, in elk geval tot op zekere hoogte, in staat om natuurlijke meststoffen te produceren!

Let wel op: Geen van deze voedingsproducten dient als vervanging van voeding met compost of andere meststoffen. Beschouw ze als supplementen die bij gematigd gebruik je planten een boost kunnen geven, terwijl je ook nog eens optimaal profiteert van het afval dat je produceert.

1. Laat etensresten in water trekken en maak vloeibare voeding

Groenten zitten boordevol voedingsstoffen die essentieel zijn voor je gezondheid, maar ook voor die van planten. Overweeg de volgende keer dat je in de keuken aan de slag gaat om alle groente- en fruitresten te bewaren, evenals gebruikte theeblaadjes, koffiedik en eierschalen. Doe het in een grote bak of emmer, voeg er zodanig water aan toe dat het helemaal onder staat, en dek af met een deksel. Vervolgens laat je de bak 24-48 uur in de zon staan, waarbij je om de paar uur even door het mengsel roert. En voilà, je hebt je eigen vloeibare plantenextract! Simpel en effectief! Wees wel spaarzaam met het gebruik ervan; houd een verdunning van 1 deel per 2-4 delen water aan, en geef het niet vaker dan een of twee keer per maand om te voorkomen dat het ongedierte aantrekt.

Voor een voedingsrijkere mix kun je 1-2 handen compost, wormenmest en humus door je etensresten mengen. Naast dat deze ingrediënten rijk aan voedingsstoffen zijn, bevatten ze ook microbieel leven waarmee je planten zich voeden en beschermen. Wil je de handen nog meer uit de mouwen steken? Maak dan je eigen actief beluchte compostthee (ABC-Thee) met dit recept.

2. Gebruik aquafaba als bloeibooster

2. Gebruik Aquafaba Als Bloeibooster

Aquafaba, wat letterlijk 'bonenwater' betekent, is het vocht dat in ingeblikte bonen, kikkererwten en andere peulvruchten zit. Behalve als eiwitvervanger kun je aquafaba ook gebruiken als plantenvoeding, omdat het van nature rijk is aan kalium. Koop je geen peulvruchten in blik? Dan kun je ook gewoon het water gebruiken waarin je gedroogde peulvruchten laat weken en koken. Maar zorg er dan wel voor dat het ongezouten water is. Voor de beste resultaten combineer je 1 deel aquafaba met 2–4 delen water en geef je het niet vaker dan twee keer per maand; dit beperkt de kans op plagen.

3. Spaar je urine op!

Misschien walg je van het idee, maar het is echt waar: urine is een van de meest efficiënte en makkelijk te maken meststoffen voor cannabis. Sterker nog, het is effectiever dan aquafaba of vloeibaar plantenextract, want die opties bevatten slechts sporen van voedingsstoffen. Menselijke urine zit boordevol stikstof en is daarom geweldig voor de groei van je wietplanten. Combineer 1 deel met minstens 4–6 delen water en gebruik het niet bij bloeiende planten; die hebben niet veel stikstof nodig. Dien het daarbij met mate toe en alleen wanneer nodig, want te veel stikstof kan juist schadelijk zijn.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Beste Voedingsstoffen Voor Cannabis?

Do's en don'ts bij het maken van je eigen wietvoeding

Do's En Don'ts Bij Het Maken Van Je Eigen Wietvoeding

Online kun je allerlei trucjes vinden. En hoewel sommige van deze tips nuttig zijn, is dat meestal niet het geval, en bovendien kunnen ze soms juist averechts werken. Daarom hebben we een lijstje met do's en don'ts samengesteld. Dit stelt je in staat om het kaf van het koren te scheiden als je je eigen voeding voor wiet maakt!

Gebruik keukenafval niet als bodemverbeteraar

In talloze video's en blogs worden tuiniers aangemoedigd om hun planten te voeden met keukenresten (thee, koffiedik en groente- en fruitschillen) die direct op de aarde worden aangebracht. Dit is echter verre van effectief en kan zelfs een negatieve impact op je wietplanten hebben!

Natuurlijke ingrediënten zoals koffiedik, eierschalen en fruitschillen zijn absoluut rijk aan nuttige voedingsstoffen; daarom worden ze ook op de composthoop gegooid. Maar om de nutriënten die ze bevatten voor planten beschikbaar te maken, moet dit organische materiaal eerst worden afgebroken door insecten en microbieel leven in de bodem (zoals bacteriën en schimmels). De meeste natuurlijke toevoegingen worden pas in de loop van enkele maanden of zelfs jaren afgebroken. Met het oog op de korte levenscyclus van wietplanten heeft het dus weinig zin om deze keukenresten gewoon zo op de aarde te strooien.

Bovendien kan de ontbinding van organisch materiaal plagen aantrekken, waaronder fruitvliegjes, rouwvliegjes, mieren en schimmels zoals Pythium of Botrytis. Ook neemt hierdoor de kans op ander ongedierte toe, zoals muizen, ratten, marters en vossen. Schillen, eierschalen en koffiedik bij je planten gooien zal ze dus niet zozeer voeden, maar eerder ongewenste bezoekers naar je tuin lokken. Gooi keukenafval daarom nooit direct op de aarde, maar voeg het toe aan de composthoop of maak er compostthee van!

Gerelateerd artikel

Vervelende Beestjes En Insecten

Gebruik een topdressing van organisch materiaal zoals compost of wormenmest

Of je compost of wormenmest nu zelf maakt of in een tuincentrum koopt, voor wietplanten is het ideaal. Je kunt het gebruiken als topdressing voor je planten. Het bevat niet alleen de nodige meststoffen, maar introduceert ook nuttige microben in de aarde die helpen bij de afbraak van organisch materiaal, de wortelontwikkeling en de bescherming tegen ziekteverwekkers en ongedierte.

Wees spaarzaam met compostthee, aquafaba en urine

Wees Spaarzaam Met Compostthee, Aquafaba En Urine

Urine is rijk aan stikstof en daarom moet je heel voorzichtig zijn met het toedienen ervan aan je planten. Wat dat betreft, bevatten aquafaba en keukenafval minder voedingsstoffen, maar ze kunnen wel etensresten bevatten die bij overmatig gebruik insecten en knaagdieren kunnen aantrekken. Daarom is het belangrijk dat je dit soort zelfgemaakte plantenvoeding met mate gebruikt en aanvult met bijvoorbeeld compost en/of wormenmest.

Verdiep je goed in de meststoffen die wiet nodig heeft

Stikstof, fosfor en kalium worden vaak gezien als de basis van plantenvoeding. Hoewel deze stoffen inderdaad essentieel zijn, gedijt cannabis het beste als je voor zowel macro- als micronutriënten zorgt, en dan ook nog in de juiste hoeveelheden. Belangrijke nutriënten zijn bijvoorbeeld ook calcium, magnesium, mangaan, molybdeen, ijzer, boor, nikkel en zink.

Start vandaag nog met het maken van je eigen plantenvoeding

Start Vandaag Nog Met Het Maken Van Je Eigen Plantenvoeding

Wietplanten hebben voeding nodig om gezond te blijven. En hoewel ze met gekochte meststoffen prima kunnen groeien, is zelfgemaakte voeding een goede manier om je gft-afval te hergebruiken en tegelijk de bodemgezondheid en uiteindelijk de kwaliteit van je wiettoppen te verbeteren. Ben je wel toe aan een experiment? Maak dan je eigen compost of een andere soort plantenvoeding, zoals we hierboven hebben uitgelegd. Of koop gewoon de beste wietvoeding bij Zamnesia om je kweek soepel te laten verlopen en een rijke oogst tegemoet te zien!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken