Hoe Gebruik Je Een Koolstoffilter Om De Geur Van Wiet Te Beheersen?
Een koolstoffilter lijkt op het eerste gezicht misschien geen waardevolle investering. Toch is het belangrijk er eentje te hebben als je discreet wilt kweken, ongeacht je setup of kweekervaring. Lees dit artikel en ontdek wat een koolstoffilter doet en hoe je er zelf eentje bouwt.
Het nut van een koolstoffilter bij het kweken van wiet
Als wietkweker of -fan vind je misschien dat wiet een heerlijke geur heeft, maar in een kleine kweekruimte kan die al snel gaan overheersen. Bovendien worden je buren er soms door gealarmeerd, ook als je maar twee of drie planten kweekt. Als je dit wilt voorkomen, investeer dan in een koolstoffilter!
Een koolstoffilter zuivert in wezen de aromatische stoffen die wiettoppen verspreiden. De actieve kool in het filter 'scrubt' de moleculen als het ware en verdrijft zo de wietgeur. Een koolstoffilter is goedkoop, makkelijk, en je buren (en anderen) komen niet te weten waar je mee bezig bent.
In hoeverre kan een koolstoffilter de wietgeur verdrijven?
Zolang de ventilator en het koolstoffilter groot genoeg zijn en je de kweektent goed afsluit, kan de wietgeur helemaal verdreven worden. Zorg dus dat er geen gaatjes en kiertjes zijn. Vervang het koolstoffilter daarbij regelmatig (bijvoorbeeld na twee of drie oogsten) om te voorkomen dat het verstopt raakt.
Wat is de beste plek voor een koolstoffilter?
Afhankelijk van je setup en de beschikbare ruimte kan het koolstoffilter binnen of buiten je kweektent geplaatst worden.
In de kweektent zelf
Is er voldoende ruimte, bevestig het koolstoffilter dan binnen je kweektent aan de afzuigventilator. Alle lucht wordt zo eerst gefilterd voor het de ruimte verlaat, en daarmee voorkom je dat de wietgeur kan ontsnappen.
Voordelen:
- zeer efficiënt
- weinig kans op ontsnappen van geuren
Nadelen:
- vergt een grote kweektent
Buiten de kweektent
In een kleine kweektent is weinig plaats voor een koolstoffilter. In dat geval kun je het beter aan de buitenkant op de afzuigventilator aansluiten. Dat is weliswaar minder efficiënt, maar soms is een kleine kweektent nu eenmaal de enige optie die je hebt.
Als je het koolstoffilter buiten de kweektent plaatst, moet je de tent extra goed afsluiten en extra alert blijven op het ontsnappen van de wietgeur.
Voordelen:
- perfect voor een kleine kweekruimte
Nadelen:
- minder efficiënt
Hoe maak je een koolstoffilter?
Het maken van een koolstoffilter is verrassend genoeg heel eenvoudig. Op het eerste gezicht lijkt het hightech, maar in feite is het slechts een houder van gaas met actieve kool dat is afgedekt met een voorfilter.
Hieronder lees je hoe je zelf een koolstoffilter kunt maken!
Materiaal voor het maken van een koolstoffilter
- Twee pennenhouders van gaas (of twee prullenmanden voor een groot filter). Een van de pennenhouders moet ongeveer driekwart de grootte van de andere hebben. De grootste pennenhouder moet dezelfde doorsnee hebben als de buis van je ventilatiesysteem.
- PVC buizen
- pantykniekousen (fungeren als voorfilter)
- fijngemalen actieve kool
- schaar
- boor en boortjes (indien nodig)
Werkwijze voor het maken van een koolstoffilter
- Het is goed mogelijk dat de pennenhouders aan de onderkant geen gaatjes hebben. Boor er in dat geval 8-12 even grote gaten in.
- Steek beide pennenhouders apart in een kniekous, waarbij je eerst de onderkant erin stopt.
- Vul de grote pennenhouder voor de helft met actieve kool.
- Schuif de kleine pennenhouder in de grote en zorg ervoor dat de bovenste rand van beide zich op dezelfde hoogte bevindt.
- Vul de overgebleven ruimte tussen beide pennenhouders op met actieve kool.
- Maak de pennenhouders met de kousen goed aan elkaar vast.
- Bevestig de afzuigventilator via de PVC slang aan de buitenste pennenhouder.
Onderhoud van een koolstoffilter
Een koolstoffilter heeft in feite maar weinig onderhoud nodig. Als je een doe-het-zelf filter hebt gemaakt en dat goed hebt bevestigd, hoef je verder niets te doen. Een koolstoffilter is voldoende voor meerdere oogsten. Zodra je de wietgeur begint te ruiken, moet je het filter vervangen of de koolstof verversen.
- 14 min 20 May, 2021 Hoe Je De Ultieme Kweekruimte Voor Wiet Creëert En Onderhoudt Begin je met je eerste wietkweek, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het goede nieuws is je in bijna elke kweekruimte geweldige resultaten kunt behalen. Je hebt hiervoor slechts een goede...
- 4 min 15 October, 2019 Top 10 Cannabisvariëteiten Die Geen Sterke Geur Hebben De opvallende odeur van cannabis maakt het soms moeilijk om ervan te genieten. Er zijn echter talloze miniem-ruikende strains die ofwel weinig geur verspreiden of een odeur hebben die anders is dan...
- 5 min 13 June, 2019 Ventilatie In Je Cannabis Kweekruimte Met de juiste ventilatie zorg je ervoor dat jouw indoor kweekoperatie gezond en succesvol verloopt. Een constante aanvoer van verse lucht zorgt ervoor dat je planten genoeg CO2 krijgen. Ook houd je...
- 3 min 4 December, 2018 Hoe Krijg Je Wiet Geur Uit Je Auto? Als je auto naar wiet ruikt en je deze aroma’s wilt elimineren, zijn hier enkele tips en trucs om je bolide weer fris en wietvrij te laten ruiken.