De Verschillende Kleuren Van Wiet En Wat Ze Betekenen
Als je voor het eerst wiet rookt of kweekt, denk je wellicht dat wiet altijd groen is. Wanneer je echter meer soorten te zien krijgt, zul je ontdekken dat wietplanten diverse kleuren kunnen hebben, waaronder rood, geel, paars en zelfs zwart. Lees verder en ontdek wat elke kleur over de kwaliteit en genen van een plant zegt.
Als je aan wiet denkt, vermoeden we dat er maar één kleur bij je opkomt. Namelijk groen. Dat is logisch, want de meeste gezonde wiet is groen. Maar het zal je misschien verbazen dat dit niet de enige kleur is die je in je cannabistuin kunt tegenkomen. Als je wilt, kun je ook toppen kweken in stralende oranje en rode tinten of koelere kleuren, zoals paars, blauw en zelfs zwart.
Deze kleuren maken de toppen niet noodzakelijkerwijs anders, afgezien van hun unieke tint, dan de standaard groene exemplaren. Ze zijn echter wel een aanwijzing voor bepaalde genetische eigenschappen die van invloed kunnen zijn op de smaak, kracht en andere factoren die bepalend zijn voor je rookervaring.
Waarom hebben wiettoppen verschillende kleuren?
Hoewel je misschien zou denken dat de kleur van een wiettop het gevolg is van één factor, zul je hieronder zien dat er meerdere variabelen meespelen.
Chemische structuur
Een bijzonderheid in de chemische structuur is de eerste reden waarom toppen verschillende kleuren kunnen hebben. Zoals we later zullen bespreken, spelen de aanwezigheid van en de verhouding tussen chemicaliën, zoals anthocyanen en carotenoïden, een grote rol in hoe je uiteindelijke oogst eruit zal zien. Naast groen kan de chemische structuur bijna alle kleuren van de regenboog teweegbrengen.
Volwassenheid
Hoewel dit de kleur niet zo sterk beïnvloedt als andere factoren, heeft de volwassenheid van je plant ook invloed op de kleur van de stampers. Dit zijn de oranje haren die je verspreid over de volwassen toppen vindt. Naarmate je plant dichter bij de oogsttijd komt, wordt die oranje tint steeds levendiger. Je kunt daarbovenop zelfs rode, roze en bruine tinten zien verschijnen.
Tekorten
Een tekort aan voedingsstoffen of water is de laatste en minst ideale reden dat je, naast groen, andere kleuren op je toppen kunt zien. Als er bijvoorbeeld niet genoeg stikstof aanwezig is, kunnen de bladeren een gele tint krijgen. Geef je je planten niet genoeg fosfor, dan kunnen de blaadjes problemen laten zien door abnormaal rood te kleuren.
Zoals we echter eerder hebben aangestipt, zijn die kleuren niet altijd inherent aan problemen. Maar als je weet dat je soort ze normaal niet vertoont, is het wel de moeite waard om te kijken of je met een voedingsprobleem te maken hebt.
Welke kleuren wiet zijn er?
We hebben nu een aantal dingen die je zou kunnen waarnemen kort genoemd, maar laten we eens nader bekijken welke kleuren wiettoppen precies kunnen hebben. Ook zullen we zien wat er precies voor nodig is om wiet die kleuren te laten krijgen.
Groen (chlorofyl)
Zoals bij de meeste planten, zorgt het chlorofyl in wietplanten voor de felgroene kleur. Ook kan de plant hiermee zonlicht opvangen om via fotosynthese te groeien. Gezien het belangrijke karakter ervan voor het voortbestaan van wietplanten, is het alleen maar logisch dat chlorofyl ongeveer 70% uitmaakt van de pigmenten die je bij wietplanten aantreft.
Geel/oranje (carotenoïden)
Als je wilt dat je toppen opvallende oranje en gele tinten krijgen, kun je soorten met een hoog carotenoïdengehalte kweken. Carotenoïden helpen chlorofyl energie uit licht te halen voor de fotosynthese. Ze worden echter meestal gemaskeerd door de aanwezigheid van dit primaire licht verzamelende pigment. Als dit pigment rond de oogsttijd echter begint af te breken, komen ze wat meer tevoorschijn.
Rood/roze (carotenoïden en anthocyanen)
Naast carotenoïden kan het zijn dat er rode en/of roze tinten op je wiettoppen verschijnen vanwege de aanwezigheid van anthocyanen. Voor degenen die dit niet weten, dit is een specifiek type flavonoïde. Flavonoïden zijn fytochemicaliën die vooral verantwoordelijk zijn voor het geven van kleur aan planten.
Anthocyanen creëren bepaalde kleuren in combinatie met carotenoïden, waarvan de meest voorkomende rood en roze zijn. Afhankelijk van de pH-waarde en verschillende andere factoren kunnen ze echter ook andere kleuren produceren. In feite zouden veel populaire kleuren wiet zonder anthocyanen niet mogelijk zijn.
Paars/blauw (anthocyanen)
Over populaire kleuren gesproken, anthocyanen zijn ook de belangrijkste reden waarom bepaalde soorten een paarse of blauwe tint laten zien.
Als anthocyanen zich in grotere hoeveelheden in een plant ophopen, zal de kleur van de toppen verschuiven naar donkerdere tinten. Door de temperatuur te verlagen, kun je de optimale tint krijgen, omdat dit de anti-vrieseigenschappen van deze verbindingen activeert. Om dit echter te realiseren, heb je vanaf het begin nog steeds een hoog aantal anthocyanen nodig. Je moet ook voor een neutralere pH zorgen.
Zwart
Paars en blauw lijken dus haalbaar, maar hoe zit het met zwarte toppen? Nou, als een plant er zwart uitziet, betekent dit niet alleen dat er veel anthocyanen aanwezig zijn, maar ook dat ze op bepaalde veranderingen in hun omgeving reageren.
Om te beginnen, worden deze verbindingen geactiveerd wanneer de temperatuur daalt. Ze moeten daarbij helpen voorkomen dat het water in de cannabisplant bevriest. Het tweede stukje van de puzzel is de pH van de aarde waarin je plant staat.
Cannabis houdt normaal gesproken van een licht zuur kweekmedium. Als je het medium zuurder maakt, zul je zien dat anthocyanen de plant helderrood maken. Houd de aarde echter meer neutraal en je krijgt steeds donkerdere tinten. Meer specifiek wil je voor de beste resultaten dat de pH ergens tussen de 5,8 en 6,8 zit.
Hoe verander je de kleur van je wiettoppen?
Nu je een beter idee hebt van de kleuren die je op je toppen kunt zien verschijnen, wil je misschien weten hoe je de kleur kunt bijsturen. Sommige mensen stellen online risicovolle methoden voor, maar er zijn ook eenvoudige en veilige manieren om dit aan te pakken.
Genen
Zoals we eerder in dit artikel al aanstipten, zijn er strains met bepaalde genen die ze levendige, gevarieerde kleuren geven. Je kunt hierbij één soort kweken en voorspelbare, maar opwindende resultaten behalen, maar je kunt ook verschillende soorten samen telen voor geheel nieuwe kleurenpaletten en ervaringen.
-
Kalini Asia
Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar dieppaarse toppen is Kalini Asia een van de beste soorten om mee te beginnen. Deze kruising van Black Domina en Purple Kush bevat 22% THC en 70% indicagenen. Ze biedt daarmee een ontspannende en eetlustopwekkende high en een klassieke Kush-smaak met een vleugje citroen.
Kalini Asia (Zamnesia Seeds) Feminized
-
Blueberry
Blueberry van Zamnesia is een echte allemansvriend. De robuuste groei en enorme oogst zal zowel bij beginnende als gevorderde kwekers in de smaak vallen. En de rijke geur van bessen zal zelfs door de meest veeleisende liefhebber van wiet gewaardeerd worden. De versie van Zamnesia blijft de originele Blueberry van DJ Short trouw, en trakteert je op een vrolijke, ontspannende high die zowel lichaam als geest treft. En dan hebben we het nog niet eens over haar lichtblauwe en paarse bladeren gehad. Wat is ze toch een traktatie voor je ogen als de bloei ten einde loopt!
Blueberry (Zamnesia Seeds) Feminized
-
Auto Purple Couskush
Ten slotte vertoont Auto Purple Couskush een prachtige mix van paarse, groene en oranje tinten. Deze nakomeling van Purple Kush en ruderalis komt ook behoorlijk hard binnen met 20% THC. Hiermee biedt ze een high die spanning verlicht en je een levendig gevoel geeft. Deze plant is een zoete en fruitige lekkernij en volgroeit in slechts een paar maanden.
Auto Purple CousKush (Zamnesia Seeds) Feminized
Omgevingsfactoren
Hoe je het ook wendt of keert, een plant met de juiste genen is essentieel om de door jou gewenste kleuren te krijgen. Dat gezegd hebbende, om deze kleuren maximaal tot uitdrukking te laten komen, moet je ook de belangrijkste omgevingsfactoren goed afstemmen.
-
Voedingsstoffen
Sommige websites beweren dat je je planten een teveel van of een tekort aan een bepaalde voedingsstof moet geven om hun kleur te veranderen.
Hoewel dit inderdaad ervoor zorgt dat je plant van kleur verandert, gebeurt dit niet op een gezonde manier. De bladeren zien er misschien mooier uit, maar een niet goed gevoede wietplant zal in de eerste plaats niet zo lekker smaken. Daarnaast zal ze minder krachtig zijn en mogelijk zelfs niet eens de oogsttijd halen.
Geef je planten voor de zekerheid dus de ideale hoeveelheid voedingsstoffen. Een plant floreert namelijk alleen met levendige kleuren onder de best mogelijke omstandigheden.
-
Temperatuur
Zoals gezegd, worden de anthocyanen in cannabis geactiveerd bij het waarnemen van een temperatuurdaling. Ze worden daarbij gevraagd om een antivries-achtige functie uit te voeren die helpt om het water in de plant vast te houden. Dit is ook het proces dat ervoor zorgt dat je wietplanten paars worden. Hoe meer anthocyanen er aanwezig zijn, hoe donkerder een plant in feite kan worden.
Dit betekent echter niet dat je je plant aan extreem lage temperaturen moet blootstellen. Zorg ervoor dat het nog warm genoeg is om de wietplant te laten gedijen en verlaag de temperatuur langzaam. Kleine aanpassingen kunnen het groeiproces van een plant al ingrijpend veranderen. En je wilt geen risico lopen op onomkeerbare problemen.
-
pH-waarde
Als je er zeker van wilt zijn dat je prachtige paarse toppen krijgt, is de pH-waarde ook iets waar je rekening mee moet houden. Zoals eerder besproken, moet je de pH van de aarde tussen de 5,8 en 6,8 houden om de ideale tint te krijgen. Wietplanten hebben namelijk nog steeds lichtzure grond nodig om te gedijen.
Heeft kleur invloed op de kracht van je wiettoppen?
Om tot een conclusie te komen: is er een verband tussen de kleur van cannabistoppen en hun kracht? Nou, dit hangt af van de genen van de soort en hoe die kleur wordt bereikt.
Als de kleurverandering het gevolg is van onjuiste verzorging of een onbalans in voedingsstoffen, zul je merken dat de resulterende toppen lang niet zo krachtig zijn als ze zouden moeten. Wanneer je je plant echter ideaal behandelt en ze al geneigd is om verschillende tinten te vertonen, zal er tussen kleur en kracht geen verband zijn. Zorg gewoon dat je de juiste genen kiest, verzorg je planten goed en geniet van het kweken!