De Top-10 Rookplekken Van Nederland
We nemen je mee op een diepgaand onderzoek voor de beste rookplekken van Nederland, van kunstgalerieën en musea tot nationale parken.
Nederland wordt vaak beschouwd als één van de top vakantiebestemmingen voor cannabisliefhebbers met de wereldberoemde coffeeshops en een relatief liberale houding tegenover cannabis en ander recreatief drugsgebruik.
Maar waar zou iemand heen kunnen gaan om van een speciaal rokertje te kunnen genieten in een land waar je er letterlijk overal een op kunt steken?
In dit artikel delen we onze zelf geselecteerde lijst met de allerbeste rookplekken in Nederland met je. Of je het nu leuk vindt om musea en kunsttentoonstellingen af te struinen of in de natuur tot rust te komen, hier vindt je iets leuks voor iedere stoner.
Blijf dus doorlezen en maak een bladwijzer voor ons blog voor nog meer leuke artikelen zoals dit.
TOP-10 PLEKKEN VAN NEDERLAND OM TE BLOWEN
10. DE UTRECHTSE GRACHTEN
Utrecht is een zeer levendige universiteitsstad en trekt het hele jaar door duizenden toeristen uit alle hoeken van de wereld. En het is wel duidelijk waarom.
In deze dynamische stad vindt je werkelijk alles, van een bruisend nachtleven tot fantastische restaurants tot verbazingwekkende musea en schitterende architectuur, met onder meer middeleeuwse kerken en prachtige grachtenhuizen.
Met name de stadsgrachten zijn schilderachtig met de ontelbare terrassen, waardoor het een fantastische, vreedzame plek is om te roken.
Wij adviseren er een op te steken en een grachtenwandeling te maken zodat je het centrum van de stad kunt verkennen. Begin dan bij het Architectuurmuseum Aorta (op de Ganzenmarkt) en slenter zuidwaarts langs hoofdgracht van de stad.
Je kunt zuidwaarts lopen tot aan de Tolsteegbrug waar je de brug over kunt gaan om dan naar het oosten te lopen langs het Stadsbuitengracht-kanaal, helemaal tot het Lepelenburgpark.
In het andere geval kun je van het Architectuurmuseum Aorta noordwaarts lopen tot je in de Lange Vliestraat komt. Daar ga je linksaf en volgt de straat een paar huizenblokken tot je op de markt van het Vredenburg komt, waar je plaatselijke producten en ambachten kunt bekijken.
Of, als je liever op goed geluk wat wilt rondstruinen begin je gewoon langs een van de grachten te wandelen. Als je geen Nederlander bent of Utrecht niet kent, kun je gewoon de inwoners om wat tips vragen, of lekker verdwalen op de straatkeien van de stad. Zorg er wel voor dat je een stadskaart of GPS bij de hand hebt.
9. DE DELTAWERKEN IN ZEELAND
De Deltawerken zijn een verdedigingsconstructie ter bescherming van de Nederlandse kustlinie, gebouwd in de jaren '50 en die moeten helpen voorkomen dat diverse gebieden kunnen overstromen.
Het initiatief hiertoe werd genomen na de Watersnood van 1953 een natuurramp die de kusten van Nederland, Engeland, België en Schotland trof. In sommige gebieden steeg het water tot 5 meter boven zeeniveau.
De gevolgen van de overstromingen troffen Nederland het hardst, een land waar 20% van het land beneden het zeeniveau ligt, en minder dan 50% lager dan 1 meter bóven zeeniveau. Het officiële aantal doden ten gevolge van deze ramp bedroeg 1800, en de schade was enorm.
Het Deltapark Neeltje Jans van de Deltawerken is een themapark gevestigd op het voormalige werkeiland Neeltje Jans op de plaats waar de grootste stormvloedkering ter wereld zich bevindt, en toont de strijd tegen de natuur van de Nederlanders na de Grote Waternoodsramp.
Het schouwspel wordt gepresenteerd in de vorm van een panoramische 3D animatie die de bezoekers in staat stelt de verwoestende kracht van water te beleven, en documenteert de gevolgen van de grootste na-oorlogse ramp die Nederland getroffen heeft.
Bezoekers worden ook in de gelegenheid gesteld een bezoek te brengen aan de stormvloedkering die gebouwd werd om het risico op nog een overstroming terug te brengen tot eens per 4.000 jaar (dit was tot 1953 eens in de 80 jaar).
De constructie is gebouwd van cement, er zit 200 jaar garantie op, en wordt gekenmerkt door immens grote stalen sluisdeuren die 45 meter breed zijn en ontworpen om de getijden onder controle te houden.
De Deltawerken en de stormvloedkering zijn een fantastische plek om wiet te roken. Je kunt er relaxen, de krachten de natuur, en de strijd van de mensen die in 1953 getroffen werden op je gemak overpeinzen. Je zult stomverbaasd zijn bij het zien van die immense stormvloedkering en de rest van de informatie die je geboden wordt in dit themapark.
Om het plezier van deze ervaring te vergroten raden we je aan om voorafgaand aan je bezoek iets over de Grote Watersnoodramp te lezen. Voor waardevolle informatie en getuigenverslagen over de ramp kijk je op deze pagina van Wikipedia.
8. ESCHER IN HET PALEIS
Escher in Het Paleis is een permanente tentoonstelling over het fantasierijke werk van M.C. Escher.
Escher was een Nederlandse grafisch kunstenaar die wereldberoemd is om zijn houtsneden, litho's en mezzotinten die mensen over de hele wereld bezielen en imponeren.
Zijn werk is geïnspireerd op wiskundige en aparte mozaïeken, platonische, hyperbolische meetkunde, onmogelijke objecten en optische illusies. Zijn werk was tevens een verkenningstocht van denkbeelden in plaats van directe waarnemingen.
De tentoonstelling Escher in Het Paleis wordt gehouden in het Escher Museum in het Paleis Lange Voorhout in den Haag.
Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd voor Anthony Patras, een lid van de Staten Generaal der Nederlanden, door de vermaarde bouwmeester Pieter de Swart.
Het paleis dat dateert uit het begin van de 19de eeuw heeft een koninklijke uitstraling en een rijke geschiedenis. Het deed dienst als residentie van prins Hendrik, prinses Sofie en vele andere leden van het Koninklijk Huis.
Het paleis ligt in het centrum van Den Haag, en dat is een te gekke stad om high te worden. Omdat in openbare gelegenheden een algeheel rookverbod van kracht is adviseren we je om er buiten lekker een op te steken. Zo kun je even genieten van het geroezemoes van de stad met haar prachtige deftige uitstraling voordat je overmeesterd wordt door de meest gewaardeerde kunstwerken van de grote meester M.C. Escher, en de sfeer van dit schitterende historische gebouw.
De tentoonstelling bevat veel van Escher's bekendste werken, zoals "Dag en Nacht" tot vroegere werken zoals Italiaanse landschappen, studies van Moorse mozaïeken en meer.
Voor meer informatie over het Paleis lange Voorhout en de Escher-tentoonstelling klik je hier.
7. MADURODAM
Madurodam is nog een van Nederland's meest legendarische topattracties die je beslist high zou moeten bezoeken. Je kunt je rooksessie het beste buiten de muren van attractiepark Madurodam houden voordat je er op bezoek gaat.
Madurodam opende de deuren in 1952, en heeft sindsdien miljoenen bezoekers getrokken. Je vindt er een grote variëteit replica's van 1:25 schaalmodellen van wereldberoemde Nederlandse bezienswaardigheden, steden en andere projecten waar de Nederlanders erg trots op zijn.
Madurodam werd gerealiseerd dankzij de steun van Mevrouw B. Boon-van der Starp, lid van de Vereniging voor het Nederlands Studenten sanatorium, een sanatorium dat studenten tuberculosebehandelingen bood.
Het sanatorium verkeerde in financiële nood toen Mevrouw van der Starp over het succes van Bekonscot vernam. Dat is een miniatuurpark in Beaconsfield, Engeland wat een groot deel van haar opbrengsten doneerde aan een Londens ziekenhuis.
Mevrouw van de Starp ontving de fondsen voor het realiseren van het park van de familie van George Maduro, een Joodse rechtenstudent uit Curacao die streed tegen de bezetting door de Nazi-bezettingsmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van het Nederlands Verzet, en het park ter nagedachtenis aan haar zoon wilde laten bouwen.
Het park is in 1952 aangelegd, en ontworpen door de architect S.J. Bouwma. Bouma's thema voor het park was "het stadje met de glimlach". Tegenwoordig gaan alle netto-opbrengsten naar een aantal Nederlandse liefdadigheidsinstellingen.
Tegenwoordig heeft Madurodam drie hoofdthema's: Het ontstaan van Nederland, Het Gevecht tegen de Zee, en Innovatie-Eiland. Het eerste toont het ontstaan van de Nederlandse steden, het tweede de strijd van de Nederlanders tegen het water, zowel als vriend en als vijand, en het derde is een hommage aan de innovatieve ondernemersgeest van dit aparte volkje.
Voor meer informatie over Madurodam en de vele attracties bezoek je de website van het park.
6. DE KOP VAN ZUID
De Kop van Zuid is een geliefde buurt gelegen op de zuidoever van de rivier de Nieuwe Maas, een mondingsarm van de Rijn waaraan Rotterdam gelegen is. De locatie is precies in het hart van de Rotterdamse haven, een van de drukste havens ter wereld.
Het is een fantastische plek om wiet te roken, vooral als je van moderne architectuur of panoramische stadsgezichten houdt.
Het staat vol met bezienswaardigheden, waaronder hypermoderne gebouwen zoals De Rotterdam, wat in 2013 voltooid werd, en het Wereld-Haven-Centrum, alsmede een reeks historische bouwwerken zoals het Hotel New York (uit 1903), het Entrepotgebouw en het Poortgebouw, die dateren beiden uit 1879.
Sommige van de gebouwen die hier verrezen zijn werden ontworpen door wereldberoemde architecten zoals Álvaro Siza, Renzo Piano, Francine Houben, Norman Foster, en Rotterdam's eigen superieure Rem Koolhaas.
De Kop van Zuid wordt gekenmerkt door de conjunctie van twee heel verschillende tijdsbeelden van de Europese geschiedenis. De Cruise Terminal doet bijvoorbeeld dienst als ankerplaats voor 's werelds meest luxueuze en moderne lijndiensten en je hebt er verbazingwekkende uitzichten op de rivier de Maas, terwijl het Hotel New York (het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika-lijn) herinnert aan de tijden van Nederlandse emigratie naar de Verenigde Staten.
Een middag-rooksessie kunnen we je hier dan ook van harte aanbevelen, en dwaal lekker rond door de stegen en straatjes van de Kop van Zuid. Er valt een hoop te ontdekken: er zijn talloze oude pakhuizen in het gebied waar tegenwoordig culturele instellingen gehuisvest zijn zoals kunstgalerieën en fantastische eetgelegenheden.
Vergeet tot slot niet de Cruise Terminal te bezoeken voor adembenemende uitzichten over het water en de skyline van de stad, je kunt ook overwegen een rondvaart te maken voor een onvoorstelbare trip naar het hart van een van de drukste havens ter wereld.
5. DE EFTELING
Als het je leuk lijkt om flink te roken om daarna te vluchten in een betoverende fantasiewereld, dan moet je hier beslist eens naar toe gaan.
De Efteling is een fantasie-themapark in Kaatsheuvel. De meeste attracties zijn gebaseerd op folklore, fabels, en legendes die men in Nederland vertelt.
De Efteling werd in 1952 geopend en bestond destijds uit een kinderspeelplaats en een Sprookjesbos dat was ontworpen door Anton Pieck, een bekende Nederlandse illustrator, en de filmmaker Peter Reijnders.
In het Sprookjesbos kwamen 10 verschillende sprookjes tot leven waarbij gebruik gemaakt werd van de originele tekeningen en ontwerpen van Anton Pieck, alsmede de mechanica, en de licht- en geluidseffecten die door Reijnders werden ontworpen.
In het openingsjaar trok de Efteling maar liefst 240.000 bezoekers.
In 1978 begon het park uit te breiden met attracties en achtbanen en een reeks van andere trekpleisters voor jong en oud, waaronder hotels, een golfbaan, een theater, en een vakantiepark.
Het park is tegenwoordig het hele jaar door geopend (vroeger openden ze uitsluitend in de warmere maanden van het jaar) en er is nu ook de Winter Efteling, compleet met uitbundige kerstverlichting, kerststallen, kerstballen, een schaatsbaan en nog veel, veel, meer.
Tegenwoordig is de Efteling het grootste pretpark van de Nederlanden en tevens een van de oudste ter wereld. Het is tweemaal zo groot als het oorspronkelijke Disneyland in Californië en trekt jaarlijks vier miljoen enthousiaste bezoekers.
Het park ligt op ongeveer 1 uur en 15 minuten van de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Je kunt het beste op de trein stappen naar Tilburg en daar een aansluitende bus pakken die rechtstreeks naar de Efteling gaat. Je kunt natuurlijk onderweg alvast een beetje roken, en voordat je naar binnengaat nog even snel een rooksessie inlassen, zo ben je er zeker van dat je helemaal de opgaat in de magische sprookjeswereld van de Efteling.
De entreekaartjes kunnen prijzig zijn, maar dan ben je wel de hele dag (of meer) onder de pannen om alles in het park te ontdekken. Voor meer informatie, en het bestellen van kaartjes klik je hier om naar de website van het pretpark te gaan.
4. FORT SINT PIETER
Ook het Fort Sint Pieter is een van onze favoriete rookplekjes in Nederland. Of je nu gas wilt terugnemen en alle locaties wilt zien, of deelnemen aan een van de ondergrondse rondleidingen, hier vind je ongetwijfeld iets om je te vermaken.
Fort Sint Pieter is een oud fort aan de noordflank van de Sint-Pietersberg. Het plateau dat ongeveer 170 meter boven zeeniveau ligt, loopt van Maastricht in Nederland door tot in België.
De Sint-Pietersberg is gedurende de warme zomermaanden een populaire hangplek voor studenten en de lokale bevolking. Het is tevens een toeristische trekpleister voor toeristen vanuit alle hoeken van de wereld.
Je kunt ervoor kiezen om lekker op het bergje te relaxen en van het mooie uitzicht op de omgeving te genieten, naar beneden te rollen tot een van de lager gelegen dorpjes, of je neemt deel aan een van de vele rondleidingen en activiteiten die naar het fort en in de grotten georganiseerd worden.
Tijdens de rondleidingen bezoek je ook de schuilkelders die tijdens de 2de Wereldoorlog gebruikt werden, almede excursies naar de noordelijke grotten, de kazematten, het fort en nog meer.
Maastricht Underground, het bedrijf dat de excursies en activiteiten in de streek organiseert, biedt tevens een reeks groepsspelletjes aan, waaronder ondergrondse speurtochten, doolhoven en zo verder.
We kunnen ons goed voorstellen dat je een beetje huivert om die spookachtige tunnels te betreden, maar we raden je zeker aan om er tenminste buiten het fort eentje op te steken en te genieten van het schitterende uitzicht op de omliggende omgeving, met name in de vroege ochtend of de namiddag.
Houd er rekening mee dat je de kaartjes van tevoren moet bestellen. Voor meer info en reserveringen klik je hier.
3. DE DOM TOREN
De Dom van Utrecht is met 112 meter hoogte de hoogste kerktoren van Nederland en is voor ons een van de coolste plekken om te bezoeken en er een op te steken.
Gelegen in het centrum van Utrecht is het, met de toren gebouwd in de Frans-Gothische stijl, een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad.
De Dom van Utrecht werd gebouwd tussen 1321 en 1382 en was gewijd aan Sint Maarten, ook wel bekend als de Domkerk.
De volledige kathedraal is nooit afgebouwd wegens ontoereikende financiële middelen, terwijl in 1674 het schip in aanbouw, instortte. Wat resteerde was de toren zoals we die nu zien.
Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld de toren van binnen en buiten te bezoeken, alsmede naar de top te klimmen via de 465 treden en aldaar van het adembenemende uitzicht over de historische stad Utrecht te genieten.
We raden je echt aan om op het Domplein even te chillen en op afstand te genieten van de wonderlijke schoonheid van het ontwerp van deze toren, alvorens je naar binnen gaat en de trap betreed die naar de top gaat. Als je dat gehaald hebt, verdien je wel een rokertje, dus steek maar op die joint, en geniet van het uitzicht.
Voor de openingstijden, prijzen, en de rijke historische geschiedenis over deze toren klik je hier.
2. HET VONDELPARK
Als je van groen houdt (en we weten dat je dat doet) moet je beslist voor een vreedzaam rokertje naar het Vondelpark in het hartje van de roerige stad Amsterdam.
Het park werd na de aanleg in 1865 geopend onder de naam het Nieuwe Park. In 1867 werd de naam veranderd in het Vondelpark, naar de 17de-eeuwse dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel. In 1936 werd er in het park een rosarium aangelegd, gevolgd door een kinderspeeltuin in de jaren '60, en zelfs een openluchttheater in de jaren "80.
In de jaren '60 en '70 werd het park een soort "gedooggebied". In 2008 werd een voorstel ingediend waardoor volwassenen seksuele handelingen in het park zouden mogen verrichten (als ze maar een flink eind uit de buurt bleven van de wip in de kinderspeeltuin, en hun afvalproducten zouden opruimen) gelukkig is dit belachelijke voorstel er nooit door gekomen.
Tot op de dag van vandaag is het park één van de topattracties in het hartje van Amsterdam. Zowel toeristen als Amsterdammers houden van het Vondelpark, er komen niet voor niets 10 miljoen bezoekers per jaar. Je kunt er werkelijk fantastisch, vreemde, kleurrijke, lieve, en gewone mensen van allerlei pluimage bekijken. Je kunt er met ras-Amsterdammers praten en lachen tegelijk, het is er heerlijk om rond te fietsen, en natuurlijk een heerlijk blowtje roken van de wiet die je vooraf in één van de talrijke Coffee Shops hebt gekocht.
De totale oppervlakte van het park is 47 hectare. In het park zijn diverse terrassen en eetgelegenheden waar iets kunt drinken, of eten als je een vreetkick hebt gekregen van die fantastische cannabis.
1. NATIONAAL PARK DE HOGE VELUWE
En dan nu, tot slot de Nr. 1 van onze all-time-favorite wiet-rookplekken in Nederland: Het Nationaal Park de Hoge Veluwe, een werkelijk schitterend natuurgebied in de provincie Gelderland.
Het totale oppervlak bedraagt maar liefst 55 km², en het park wordt graag bezocht door natuurliefhebbers. Van zandverstuivingen tot laagland-natuurterrein, je vindt het allemaal op de Hoge Veluwe. Vanwege het gevarieerde landschap is het gebied rijk aan inheemse fauna en flora.
Vogel- en dierenspotters vinden hier alles wat hun hartje begeert, van indrukwekkende edelherten en sluwe vossen tot de grappige Zwarte Specht en de beroemde Korhoen. De uiteenlopende landschappen van het park bevatten ook unieke ecosystemen inclusief een breed scala van bomen en planten, paddenstoelen, korstmossen en nog heel veel meer.
Ook mensen die er een cultureel dagje van willen maken komen hier ruimschoots aan hun trekken. In het park bevinden zich twee musea die zeer de moeite waard zijn vanwege de schitterende collecties schilderijen en beeldhouwwerken.
Zo is er bijvoorbeeld het Kröller-Müller Museum, wat de omvangrijke kunstcollectie van het echtpaar Kröller-Müller huisvest, die talrijke belangrijke werken omvat van kunstenaars zoals Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Odilon Redon, Georges-Pierre Seurat, Auguste Rodin and Piet Mondriaan.
Het museum Jachthuis Sint-Hubertus stelt je in de gelegenheid om een bijzonder kijkje te nemen in het legendarische buitenhuis en het leven van de Kröller-Müller's.
Het park biedt tevens tal van activiteiten en workshops aan, waaronder fietsen maar ook leuke kinderactiviteiten. Of anders kun je lekker in je eentje, of onder leiding van een gids het park verkennen.
Hoe je het park ook wilt ontdekken, zorg er voor dat dit je meest relaxte uitstapje is, en geniet van een jointje op z'n tijd zodat je helemaal opgaat in de natuur.
Hier vind je meer informatie over het park, de openingstijden, en speciale evenementen.
- 3 min 24 August, 2020 Top 10 Plaatsen Om Te Trippen Een psychedelische trip is op zichzelf al een behoorlijk avontuur. Om de ervaring te verbeteren, moet je een aantal factoren overwegen. Als je tript met goede vrienden of mensen waarbij je je...
- 6 min 12 March, 2020 De Beste Cannabisplanten Om Buiten Te Kweken In Nederland Vind je het ook zo lastig om buiten wiet te kweken vanwege het Nederlandse klimaat? In dit artikel vind je een speciaal samengestelde lijst met soorten. We onthullen ook geweldige tips, zodat jij...
- 4 min 13 November, 2019 De Beste Plekken Om Thuis Wiet Te Roken We hebben allemaal ons lievelingsplekje om gezellig thuis te roken. Sommigen vinden discretie belangrijk. Anderen zijn gewoon op zoek naar luxe. Of je nu een heimelijke roker bent of slechts op...
- 4 min 23 March, 2018 De 10 Beste Manieren Om Cannabis Te Roken Als je nu de voorkeur geeft aan bedaarde, lichte hijsen of aan het nemen van grote teugen rook; je kunt meer dan één manier vinden om je favoriete kruid te inhaleren.
- 3 min 25 November, 2014 De Top 10 Landen Waar Je Wiet Kunt Roken Cannabis is nog niet overal legaal, maar er zijn veel stoner vriendelijke plekken op de wereld. De perfecte locatie voor je volgende vakantie zou je hier zomaar kunnen vinden.