De 6 Beste Manieren Om Hasj Te Maken
Hasj maken is vrij eenvoudig als je er eenmaal mee aan de slag gaat, dus hier zijn zes manieren waarop je je wietplanten kunt omzetten in dit wereldwijd bekende concentraat. Een wereld van hasj wacht op je!
Hasj is een van de oudste en meest gebruikte concentraten van wiet. De populariteit ervan is te danken aan het feit dat het krachtig en eenvoudig te maken is. Vrijwel iedereen kan het zelf doen. Daarom hebben we een handleiding gemaakt met informatie over hasj en zes verschillende manieren waarop je het zelf kunt maken.
Hoe wordt goede hasj gemaakt?
Zoals gezegd is hasj een vorm van cannabisextract. Het bestaat uit de trichomen van de wietplant, de kleine haarachtige klieren die het grootste deel van de cannabinoïden en terpenen van de plant produceren en vasthouden. Hoewel de hele plant, inclusief fan leaves en overgebleven snoeiafval, gebruikt kan worden om hasj van te maken, worden de sterkste vorm van hasj verkregen uit de toppen en het knipafval van toppen, zoals de sugar leaves.
De wiettoppen bevatten de grootste concentratie trichomen, maar om er hasj van te maken, dien je die trichomen eerst te scheiden van het ruwe plantmateriaal. Wanneer trichomen loskomen van de plant, krijg je het belangrijkste ingrediënt van hasj: kief. Heb je wel eens een heel fijne, suikerachtige substantie in je grinder gezien, die is losgekomen van de gemalen toppen? Dat is kief.
De methode die je gebruikt om je kief te verkrijgen, kan echter een grote invloed hebben op de kwaliteit van je hasj. Dit leidt tot diepgaande en subtiele verschillen. Daarom zijn er veel 'verschillende' methoden om hasj te produceren, omdat de methode die je gebruikt de kwaliteit van de hasj bepaalt.
Kief omzetten in hasj
Wanneer je trichomen van de plant hebt geschieden, moet je de kief nog omzetten in hasj. Er zijn twee manieren om dit te doen. De eerste is met druk, met behulp van een zogeheten pollen pers. Hierbij doe je je kief in de pers, en onder hoge druk smelt het samen tot een blokje.
Hiermee verandert de aggregatietoestand, wat belangrijk is omdat het technisch gezien geen 'hasj' is totdat de kief zowel hitte- als drukbehandeling heeft ondergaan. Hierdoor breken de trichomen volledig af en smelten ze samen, wat de consistentie, smaak en het effect beïnvloedt.
De eenvoudigste methode is om je blokje kief in een laag food grade cellofaan en natte krant te wikkelen voordat je het in de oven legt. De cellofaan zorgt ervoor dat de kief droog blijft, terwijl de vochtige krant voorkomt dat het verbrandt. Hierdoor wordt de kief zacht en smelt samen. Na tien minuten op 175°C haal je het uit de oven en leg je het op een hard oppervlak. Vervolgens oefen je gelijkmatige druk uit door er met een deegroller overheen te rollen.
De 6 beste manieren om hasj te maken
Het goede nieuws is dat je niet de wereld rond hoeft te reizen om te leren hoe je hasj maakt. Er zijn verschillende manieren om thuis hasj te maken. Hieronder hebben we een stapsgewijze werkwijze voor zes verschillende methoden.
De handrolmethode (charas)
Dit is de meest basale manier om hasj te maken. In principe blijven trichomen en hars aan de huid plakken als je wiet vastpakt. Omdat de hars erg plakkerig kan zijn, wordt vingerhasj geproduceerd door je handen of vingers tegen elkaar te wrijven wanneer ze bedekt zijn met kief. De druk van het wrijven van je vingers, gecombineerd met de lichaamswarmte van je handen, produceert een vorm van hasj van lage kwaliteit.
Vergeet niet dat al het vuil, zweet en olie op je handen er ook in wordt geperst, daarom wordt het beschouwd als een van de hasjvarianten van de laagste kwaliteit.
Benodigdheden
Werkwijze
- Vingerhasj ontstaat vaak als bijproduct van het oogsten van je wietplanten of het verwerken van grote hoeveelheden wiet. Het verwijderen van kleverige hars van je handen is echter een nachtmerrie, dus gebruik latex handschoenen.
- Om te beginnen is een grote hoeveelheid overtollig snoeiafval of bladeren ideaal. Je wilt liever geen kostbare toppen verspillen aan handgerolde hasj.
- Trek de latex handschoenen aan en wrijf het plantmateriaal tussen je handpalmen. Terwijl je het snoeiafval en fan leaves tussen je handen rolt, komen de trichomen op de handschoenen terecht, waardoor er een kleverig residu achterblijft.
- Terwijl de hars zich opbouwt, rol je het in kleine balletjes. Het is misschien niet veel, maar wees gerust: we gaan de handschoenen ook in de vriezer leggen.
- Nadat je je handgerolde hasjballetjes in een luchtdichte pot hebt gedaan, verwijder je voorzichtig de handschoenen en stop je ze een nacht in de vriezer. Zodra de hars is bevroren, kun je deze gemakkelijk van het rubber pellen, waardoor je nog meer hasj hebt.
De schoenmethode
Het klinkt misschien een beetje raar, maar je kunt daadwerkelijk je schoen gebruiken om hasj te produceren. En het beste van alles is dat je geen pollen pers hoeft te kopen.
Benodigdheden
- plakband
- bakpapier
- speld
Werkwijze
- Begin met het voorzichtig plaatsen van je kief op het bakpapier. Vouw het papier om tot een pakketje en plak de randen vast zodat de kief er niet uit kan vallen.
- Prik het pakketje door met de speld zodat eventuele ingesloten lucht kan ontsnappen. Anders zal de lucht het onmogelijk maken om de benodigde druk toe te passen wanneer je de kief gaat persen.
- Plaats het pakketje in je schoen onder je hak (stevige schoenen werken het beste). Terwijl je rondloopt, helpen het gewicht en de warmte van je lichaam om de kief om te zetten in hasj. Blijf lopen totdat alle kief is samengeperst (meestal 15-60 minuten).
De zeef-/droogzeefmethode
Bij deze methode zeef je je plantmateriaal door een zeef. Vermaalde resten worden op de zeef geplaatst en voorzichtig geschud om de trichomen af te breken en ze op het oppervlak eronder te laten vallen. Door een steeds fijnere zeef te gebruiken, is het mogelijk om de zuiverheid en kwaliteit van je hasj te verfijnen.
Benodigdheden
- houten zeefdoos
- kleine schraper
- kleine trechter
- snoeischaar
- pollen pers
Werkwijze
- Open je zeef en doe je toppen of gemalen snoeiafval erin. Hoe kleiner het plantmateriaal, hoe beter, dus gebruik indien nodig de snoeischaar.
- Sluit het deksel en schud de zeefdoos enkele minuten krachtig heen en weer. Dit zal op natuurlijke wijze een deel van de trichomen doen loskomen. Maar dat is niet genoeg.
- Gebruik de kleine schraper om je toppen in het scherm van de zeefdoos te duwen. Het scherm is fijn genoeg dat grote stukken plantenmateriaal er niet doorheen kunnen, dus maak je geen zorgen. Het zal echter wel de kief in het compartiment onder het scherm verzamelen.
- Nadat je de toppen een paar minuten hebt geschraapt, verdeel je ze gelijkmatig over de zeefdoos en begin je het proces opnieuw vanaf stap 2. Het idee is om je toppen meerdere keren te schudden, te schrapen en te wrijven, totdat alle trichomen zijn losgekomen.
- In het onderste gedeelte van de zeef heb je nu een flinke hoeveelheid kief verzameld. Schraap het eruit en doe het in een pollen pers met behulp van de kleine trechter. Als je zeef verschillende schermen heeft, herhaal je het proces met elk scherm totdat je de gewenste consistentie hebt.
De blendermethode
Deze methode is gebaseerd op het feit dat trichomen in water zinken. Snoeiafval, water en ijs worden in een blender gedaan. IJs gebruik je omdat hoe kouder de trichomen zijn, hoe gemakkelijker ze van het plantmateriaal te scheiden zijn. Wanneer je de blender aanzet, scheiden de kracht van de beweging en de botsingen die ontstaan doordat alles tegen elkaar aan botst de trichomen van het plantenmateriaal, waarna ze naar de bodem zinken.
Benodigdheden
- blender
- ijsblokjes
- fijne zeef
- 2 glazen potten
- koffiefilter
- elastiekjes
Werkwijze
- Voeg je snoeiafval of toppen en wat koud water (tot de helft of net genoeg om de toppen volledig onder te dompelen) toe aan de blender. Gooi er tot slot een handvol ijsblokjes bij om de temperatuur verder te verlagen.
- Mix vijftien seconden op de laagst mogelijke snelheid. Je wilt als het ware de trichomen van het plantmateriaal 'slaan', niet de toppen volledig vernielen. Wacht tot de toppen op de bodem van de blender belanden voordat je verdergaat met stap 3.
- Plaats de fijnmazige zeef op een van de glazen potten en giet het mengsel erin. De zeef verzamelt alle plantenresten, terwijl de trichomen er gemakkelijk doorheen vallen. Laat het mengsel 30-60 minuten in de glazen pot staan.
- Verwijder ongeveer ⅔ van het water, maar zorg ervoor dat je de trichomen op de bodem van de pot niet verstoort. Nadat je het overtollige water hebt verwijderd, zet je de pot in de vriezer en laat je hem tien minuten staan.
- Leg ten slotte het koffiefilter over de tweede glazen pot en maak het vast met een elastiekje. Wanneer je het mengsel uit de vriezer in de tweede pot giet, zou het koffiefilter alle trichomen moeten verzamelen om kief te vormen. Het enige wat je hoeft te doen, is het te laten drogen voordat je het tot hasj perst.
De mechanische trommelmethode
De mechanische trommelmethode is ideaal als je geïnteresseerd bent in een simpele manier. Een mechanische trommel voert dezelfde taak uit als de zeefmethode, maar dan volledig geautomatiseerd. Hierdoor is het makkelijker om grotere hoeveelheden te verwerken.
Benodigdheden
Werkwijze
- Voordat je je toppen of snoeiafval in de Pollinator plaatst, moet je voorzichtig alle stelen verwijderen, omdat deze het scherm kunnen beschadigen.
- Zodra je tevreden bent met het materiaal, plaatst je het twee uur in een vriezer in een luchtdichte zak. De kou maakt het gemakkelijker om de trichomen te verwijderen tijdens het draaien.
- Open vervolgens de Pollinator en verwijder de trommel, eerst door deze aan de motorzijde en vervolgens aan de andere kant op te tillen.
- Verwijder het magnetische scherm uit de trommel en doe het plantenmateriaal erin. Plaats het scherm terug en zet de trommel terug in de Pollinator (door de bovenstaande instructies om te draaien).
- Zet de Pollinator P150 aan en laat hem ongeveer 2-5 minuten draaien. Wanneer je de trommel voor de tweede keer eruit haalt, zul je op de bodem van de Pollinator een fijne verzameling kief aantreffen. Zet de Pollinator weg of laat hem opnieuw draaien om meer kief te maken.
De droogijs methode (bubble hash)
Hasj geproduceerd met deze methode wordt over het algemeen als de beste beschouwd. Toch is deze manier ook het meest tijdrovend en vereist de meeste apparatuur (tenzij je kiest voor de Bubbleator B-Quick). Hoe dan ook, als je de tijd en de motivatie hebt, is het maken van ongelooflijke smaakvolle en krachtige bubble hash zeker de moeite waard.
Benodigdheden
- 2 grote emmers
- kleine spatel (om te roeren)
- micronzakken
- ijsblokjes
- kleine schraper
- bakpapier
Werkwijze
- Net als bij de blendermethode, voeg je water, ijsblokjes en toppen of snoeisel toe aan een van de grote emmers. Roer het mengsel voorzichtig door met de spatel gedurende vijftien minuten.
- Bereid vervolgens de tweede emmer voor met behulp van de verzameling micronzakken. Plaats ze in de juiste volgorde in elkaar en bevestig ze aan de buitenrand van de tweede emmer.
- Giet de eerste emmer (met het water, ijs en de toppen) in de tweede emmer, zodat het mengsel door de micronzakken kan stromen. Nadat je de hele eerste emmer voorzichtig leeg hebt gegoten, laat je het mengsel nog een kwartier in de filterzakken staan om te rusten.
- Terwijl je de micronzakken voorzichtig verwijdert, zul je de verschillende gradaties van plantmateriaal en kief opmerken. Elke zak is van een andere kwaliteit en wordt steeds fijner. De binnenste zak zal waarschijnlijk grote stukken plantmateriaal bevatten, maar naarmate je elke zak verwijdert, wordt de kief steeds fijner.
- Schraap de kief uit elke micronzak en laat het drogen op aparte vellen bakpapier (vermijd direct zonlicht). Alle zakken zouden bruikbaar materiaal moeten bevatten, maar elk heeft een andere consistentie, sterkte en smaak, dus het is het beste om ze niet te mengen. Het betekent dat je meer hasj hebt om mee te experimenteren!
Filterzak XL
De beste wiet om hasj te maken
Normaal gesproken worden in handleidingen als deze verschillende wietsoorten genoemd die perfect zijn om hasj te maken. In werkelijkheid is alle wiet geschikt om hasj te maken. Als je het maximale uit wiettoppen en knipafval wilt halen, is het handig om te beginnen met soorten die bekend staan om hun harsproductie. Onthoud dat tien gram toppen als vuistregel ongeveer één gram hasj produceert. Heb je geen zin om een hoop toppen op te offeren, dan is het belangrijk dat je soorten kiest op basis van hoeveel hars ze produceren.
Hoe hoger het harsniveau op de toppen, hoe groter de concentratie trichomen die vervolgens kunnen worden gezeefd en verwijderd om hasj te maken. Aangezien hasj veel voorkomt in landen als Afghanistan, Marokko en Pakistan, zal het waarschijnlijk geen verrassing zijn dat soorten afkomstig uit deze regio's uitstekende kandidaten zijn voor het maken van hasj.
Hoe ga jij je hasj maken?
Hasj is veruit een van de oudste en meest gebruikte cannabisextracten ter wereld. Met behulp van de bovenstaande handleiding kun je nu een meester worden in het maken van hasj, waarbij je verschillende vormen creëert, of je nu toppen of snoeiafval gebruikt. Met een geweldige sterkte en heerlijke smaken is er een hele wereld aan hasj om verliefd op te worden.
- 4 min 22 February, 2024 Kief: Wat Is Het En Hoe Maak Je Het? Kief is gemakkelijk te verzamelen en heerlijk om te roken. Het is misschien wel de eenvoudigste van alle cannabis concentraten, en het mooiste van alles is dat je er alleen de juiste grinder voor...
- 6 min 31 March, 2022 Hoe Maak Je Bubble Hash? (3 Methodes) Bubble hash is een sterk extract. Gelukkig bestaan er enkele makkelijke methodes om het zelf te maken met materiaal dat je vaak al in de keuken hebt liggen. Geniet van hasj zonder je zorgen te...
- 5 min 31 December, 2021 Stapsgewijze Handleiding Om Thuis Dry Sift Hasj Te Maken Er bestaan verschillende soorten hasj en tal van manieren om het te maken. Droog zeven is vooral een simpele methode om thuis krachtige, hoogwaardige hasj te verkrijgen. Lees verder om te leren hoe...
- 3 min 7 May, 2019 Rosin Hasj: Eenvoudig, Veilig En Krachtig Rosin Hasj is een van de nieuwste cannabis concentraten en er kleven veel voordelen aan. Rosin Hasj is het nieuwe BHO! In tegenstelling tot BHO is het echter eenvoudig, veilig en snel te maken....