Blog
CVG Substraat Maken Met Behulp Van De Bucket Tek
4 min

CVG Substraat Maken Met Behulp Van De Bucket Tek

4 min

De bucket tek is een heel makkelijke manier om magic mushrooms in bulk te kweken. Voor het proces is een CVG substraat een effectieve basis. Ontdek hoe je je eigen CVG substraat kunt maken om hoogwaardige oogsten te produceren. Lees snel verder!

Je kunt op talloze manieren zelf thuis magic mushrooms kweken. Sommigen gaan voor het maximaal haalbare en willen koste wat het kost de beste resultaten boeken, ongeacht de inspanning. Voor anderen hoeft dit niet zo, zij kweken liever op een meer ontspannen manier. Voor deze groep mensen moet het proces vooral leuk blijven.

In het laatste geval is de bucket tek een geweldige optie. Deze techniek is zonder al te veel poespas, maar kan nog steeds zeer productief zijn voor een bulkkweek van magic mushrooms.

In dit artikel ontdek je hoe je CVG substraat kunt maken met behulp van een beproefde methode: de bucket tek.

Hoe werkt de bucket tek?

Hoe werkt de bucket tek?

De bucket tek is een zeer eenvoudige manier om een grote hoeveelheid substraat te creëren waarmee je magic mushrooms kunt kweken. De methode is door 3 mensen ontwikkeld: Shroomery-gebruiker Damion5050 beschreef de bucket tek voor het eerst, Bodhisatta paste deze techniek aan tot wat we hieronder gaan uitleggen, en MudaFuka kwam op het briljante idee om de emmer te isoleren!

De methode is goedkoop, makkelijk en maakt bovendien gebruik van natuurlijke materialen die geen microbieel leven herbergen. Om die reden is het ook nog eens hartstikke schoon! Je hoeft het substraat slechts licht te pasteuriseren, in plaats van volledig te steriliseren. Dit betekent dat je met de bucket tek geen snelkookpan nodig hebt.

De simpelste manier om de bucket tek maken is met alleen kokosvezels. In het recept dat we vandaag behandelen wordt echter ook gips en vermiculiet gebruikt. Dit is omdat ze allebei de kwaliteit van het medium verbeteren, en dus ook de kwaliteit van de magic mushrooms.

Zodra bucket tek substraten klaar zijn voor gebruik, is het tijd voor het enten van het mycelium (vaak met graanbroed), en voor je het weet kun je een zeer grote oogst verwachten!

Hoe pasteuriseer je kokosvezel in een emmer?

Zoals we al aangaven, bevat kokosvezel geen microbieel leven. Om die reden kan het als natuurlijk gesteriliseerd worden beschouwd. Je kunt het hydrateren met wat koud water en direct gebruiken, maar toch is het goed om de kokosvezel even te pasteuriseren, voor het geval er verdwaalde schimmelsporen of bacteriën in terecht zijn gekomen.

Bij de bucket tek is pasteurisatie echt onderdeel van het proces, in plaats van een afzonderlijk proces. Je moet kokend water in de emmer met de kokosvezel gieten en vervolgens het deksel erop doen om het 90 minuten te laten pasteuriseren. Hoewel het niet echt gesteriliseerd wordt, maakt dit in het geval van kokosvezels niets uit.

Hoewel je een geïsoleerde emmer kunt gebruiken om kokend water langer warm te houden, kun je ook zelf een emmer inpakken in isolatiemateriaal, bijvoorbeeld een slaapzak. Op die manier kun je eigenlijk elk type emmer gebruiken, zo lang je het water maar lang genoeg warm houdt om een goede pasteurisatie te garanderen.

Bulk CVG substraat maken met behulp van de bucket tek

Bulk CVG substraat maken met behulp van de bucket tek

De bucket tek is echt heel makkelijk te maken en daarom is het een van de populairste manieren om Psilocybine paddenstoelen in bulk te kweken. De hoogste tijd om er eens in te duiken.

Mengverhouding voor het CVG substraat

Voor het beste resultaat wordt een mengsel van kokosvezel, vermiculiet en gips (CVG) aanbevolen. De kokosvezel vormt het grootste deel van het kweekmedium. De vermiculiet helpt het vochtgehalte onder controle te houden, terwijl gips als pH buffer fungeert en daarnaast calcium en zwavel levert, wat de ontwikkeling van het mycelium verbetert.

Houd voor een emmer van 22 liter de onderstaande verhoudingen aan:

  • 650g droge kokosvezel

  • 1–2 liter vermiculiet

  • Handvol (ongeveer 300g) gips

De hoeveelheid vermiculiet of gips komt niet heel nauw, maar zorg dat je niet te veel afwijkt van de bovenstaande verhoudingen. Wanneer je een ander formaat emmer gebruikt, dien je de hoeveelheden op de juiste manier te delen of vermenigvuldigen. Voor een emmer van 11 liter heb je dus van al het materiaal ongeveer de helft van nodig.

Benodigdheden

Benodigdheden

  • 650g droge kokosvezel

  • 1–2 liter vermiculiet

  • Handvol (ongeveer 300g) gips

  • 22 liter emmer met deksel (eventueel geïsoleerd)

  • 3,25 liter kokend water (of 5x de gekozen hoeveelheid kokosvezel)

  • Slaapzak of isolerend materiaal (optioneel)

  • Handvol koffiedik (optioneel)

Werkwijze

Zodra je al je benodigdheden hebt, kun je van start! Afgezien van het laten pasteuriseren en koken van het kweekmedium, is het proces snel en vrij eenvoudig.

1. Stop de kokosvezel in de emmer. Als je hele blokken kokosvezel gebruikt, kun je ze in stukken te breken voordat je ze gaat hydrateren. Dit maakt het proces een stuk makkelijker.

Stop de kokosvezel in de emmer

2. Voeg het vermiculiet en het koffiedik toe.

Voeg het vermiculiet en het koffiedik toe

3. Kook ongeveer 2,5 liter water. Voeg het gips toe en roer alles goed door elkaar. Laat het 5 minuten koken.

Kook ongeveer 2,5 liter water

4. Zodra het water is gekookt en je het gips hebt toegevoegd, giet je het over de kokosvezel en vermiculiet in de emmer. Meestal heb je voor kokosvezel wel 5 keer de hoeveelheid water nodig, maar het is beter om te beginnen met ongeveer 3,5 of 4 keer de hoeveelheid, en van daaruit steeds wat meer erbij te doen. Je kunt beter kleine beetjes water toevoegen dan dat je later overtollig vocht moet verwijderen. Voorkom dat het uiteindelijke mengsel te nat wordt.

Zodra het water is gekookt en je het gips hebt toegevoegd, giet je het over de kokosvezel en vermiculiet in de emmer

5. Stop het deksel op de emmer. Op dit punt kun je de emmer in de slaapzak of een ander isolatiemateriaal wikkelen om zoveel mogelijk warmte te behouden.

Stop het deksel op de emmer

6. Verwijder na 90 minuten het deksel en roer de inhoud om zodat de kokosvezel opbreekt. Wees voorzichtig, want er komt veel stoom vrij en het water is nog steeds erg heet.

 Verwijder na 90 minuten het deksel en roer de inhoud om zodat de kokosvezel opbreekt

7. Laat de emmer nu een nacht staan om af te koelen. Voordat je verder kunt, moet het water weer op kamertemperatuur zijn. Toch moet je dit niet haasten. Het warm houden heeft twee functies: het pasteuriseert het kweekmedium en ‘kookt’ de kokosvezels. Gekookte kokosvezel geeft betere resultaten dan de rauwe versie, dus neem je tijd en wees geduldig.

Laat de emmer nu een nacht staan om af te koelen

8. Zodra het substraat is afgekoeld, kun je beginnen met enten. Als je kweekmedium te vochtig is, meng je er nog wat meer kokosvezel door. Is het te droog? Dan kun je wat water toevoegen (dit hoeft niet per se heet water te zijn) totdat het goed gehydrateerd is.

Zodra het substraat is afgekoeld, kun je beginnen met enten

Voor- en nadelen van kokosvezel

Voor- en nadelen van kokosvezel

De voordelen van kokosvezel zijn:

  • Goedkoop

  • Gebruiksvriendelijk

  • Bevat van nature geen verontreinigingen

  • Geweldige structuur voor myceliumgroei

  • Raakt niet snel besmet

De nadelen van kokosvezel zijn:

  • Kokosvezel heeft van zichzelf weinig tot geen voedingswaarde voor magic mushrooms. De oogst zal kleiner uitvallen in vergelijking met substraten die bijvoorbeeld (wormen)mest of stro bevatten.

Je kunt mest of stro aan je kokosvezelmix toevoegen, zodat het meer voeding voor je paddenstoelen bevat. Dit vergroot echter de kans op besmetting en daarom is een grondige sterilisatie nodig, wat het proces een stuk ingewikkelder maakt. Toch zou de bovenstaande methode met gips moeten volstaan. De meesten behalen er succesvolle oogsten mee.

Hoe lang gaat CVG substraat mee?

Hoe lang gaat CVG substraat mee?

CVG substraat kan vrij lang meegaan. Sommigen zeggen een week, anderen beweren dat het wel maanden goed blijft. Een belangrijke kanttekening: hoe langer je het laat staan, hoe groter de kans op besmetting. Wanneer je een CVG substraat maakt dat je niet direct wilt gebruiken, kun je dit invriezen en gewoon ontdooien tegen de tijd dat je het nodig hebt.

Indien je het medium op een andere manier bewaart, moet je het vóór gebruik opnieuw pasteuriseren. Aangezien het al vochtig is, kun je dit niet doen door er nog meer kokend water bij te gieten. Je zult het dus in een pan moeten koken, of het op de een of andere manier in de oven moeten verhitten.

Over het algemeen is het beter om het direct te gebruiken.

Kan het CVG substraat gewoon in de gft-bak?

Als er vermiculiet in zit, kan dit een probleem zijn. Hoewel vermiculiet een organisch materiaal is, lijkt het een beetje op steen, wat betekent dat het moeilijk afbreekt. Ondanks dat het geen vervuilende stof is, kun je het niet aan gft-afval toevoegen, omdat vermiculiet niet-composteerbaar is.

Bevat je mengsel geen vermiculiet? Dan kun je het gewoon in de gft-bak gooien.

CVG bucket tek: eenvoudig en effectief

CVG bucket tek: eenvoudig en effectief

Deze methode is een zeer makkelijke en effectieve manier om een bulk-substraat voor Psilocybine paddenstoelen te maken. Omdat je het niet echt hoeft te steriliseren, is deze methode super gebruiksvriendelijk.

Een kweekmedium van kokosvezel zonder mest of andere voeding is niet zo productief als een vruchtbaardere mix, maar dit wordt gecompenseerd door het feit dat het zo makkelijk te maken is. Bovendien is het beter bestand tegen besmetting. En als je bedenkt hoe frustrerend een vervuilde bulkkweek is, wordt deze optie extra de moeite waard. Met name beginnende kwekers of mensen die het zo simpel mogelijk willen houden, moeten bucket tek zeker eens proberen.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken