Blog
Hoe Je De Bloei Van Wiet Controleert Met Lichtonthouding
7 min

Hoe Je De Bloei Van Wiet Controleert Met Lichtonthouding

7 min

Probeer je te oogsten voor de herfstregen of de vorst? Of wil je graag twee keer in één kweekseizoen een oogst binnenhalen? Lichtonthouding is een betrouwbare en eenvoudige manier om invloed uit te oefenen op de bloeifase van je wietplanten, of je nu binnen, buiten of in een kas kweekt.

Bij het kweken van wiet in de buitenlucht, denken mensen vaak dat controle over de lichtcyclus niet mogelijk is. Alleen Moeder Natuur bepaalt immers wanneer de zon opkomt en ondergaat. Wietkwekers staan er echter om bekend slimme oplossingen te kunnen bedenken voor omgevingsbeperkingen. In dit geval hebben we het over een techniek die bekendstaat als lichtonthouding, of "light depping" onder kwekers op wietfora.

In dit artikel gaan we deze techniek uitvoerig bespreken, zodat jij je er voordeel mee kunt doen. We gaan het hebben over het wat, waarom en hoe van lichtonthouding bij het kweken van je planten binnen, buiten en in een kas.

Wat is kweken met lichtonthouding?

Hoe Je De Bloei Van Wiet Controleert Met Lichtonthouding: Wat is kweken met lichtonthouding?

Lichtonthouding bij het kweken van wiet houdt in dat je het aantal uren daglicht beperkt waaraan je planten worden blootgesteld. Hierdoor dwing je je wietplanten om eerder in bloei te gaan dan ze normaal gesproken zouden doen. Je kunt de techniek zowel binnen als buiten op verschillende manieren uitvoeren, maar het doel blijft hetzelfde, namelijk tijdens de lichtonthoudingsperiode ervoor zorgen dat extern licht niet bij je planten kan komen.

De techniek is niet bijzonder moeilijk, maar je moet er wel wat moeite voor doen. Je moet namelijk aandacht hebben voor detail en consistent te werk gaan. Deze tactiek is daarom minder geschikt voor de passievere kwekers onder ons.

Gerelateerd artikel

Hoe Verkort Je De Bloeitijd Van Je Cannabisplanten?

Wat doet lichtonthouding met wietplanten?

In de natuur wordt het leven van fotoperiodieke wietplanten bepaald door seizoensgebonden lichtveranderingen. De planten beginnen pas te bloeien als het daglicht in de nazomer en vroege herfst afneemt. Met behulp van lichtonthouding kun je als kweker echter bepalen wanneer de bloei begint. Op deze wijze heb je meer controle over de oogstdatum.

Voor- en nadelen van lichtonthouding

Hoe Je De Bloei Van Wiet Controleert Met Lichtonthouding: Voor- en nadelen van lichtonthouding

Veel telers maken gebruik van deze techniek. Sommige kwekers doen dit bijvoorbeeld om het gure herfstweer voor te zijn. Er is dan namelijk een groter risico op schimmel en meeldauw. Andere kwekers gebruiken deze techniek omdat ze meerdere keren in één kweekseizoen willen oogsten. Buiten- en kaskwekers kunnen hierbij profiteren van de natuurlijke kracht van de zon, maar hebben tegelijkertijd ook meer controle over de hoeveelheid licht waaraan hun planten worden blootgesteld.

Voordelen:

  • Meer controle over de oogstdatum
  • Meerdere oogsten in één seizoen
  • Je vermijdt het slechte weer
  • Je hoeft geen geld uit te geven aan verlichting

Er kleven echter ook een aantal mogelijke nadelen aan deze techniek. De meeste daarvan hangen samen met hoe ijverig je zelf bent. Voor deze techniek moet je namelijk materialen aanschaffen, een constructie opzetten en dagelijks onderhoud plegen. Bovendien kunnen mogelijke “lichtlekken” tijdens de lichtonthoudingsperiode problemen opleveren. Deze kunnen er namelijk toe leiden dat je planten hermafrodiet worden of last krijgen van een groeiachterstand. Tot slot gaat de techniek niet samen met autoflowering soorten. Deze wietsoorten bloeien namelijk op basis van leeftijd en niet volgens een bepaalde lichtcyclus.

Nadelen:

  • Kosten en setup
  • Je moet consistent onderhoud plegen
  • “Lichtlekken” kunnen schade veroorzaken
  • Gaat niet samen met autoflowering soorten

Wanneer moet je beginnen met lichtonthouding?

Hoe Je De Bloei Van Wiet Controleert Met Lichtonthouding: Wanneer moet je beginnen met lichtonthouding?

Planten op het noordelijk halfrond beginnen buiten rond de maand augustus te bloeien. Dit bloeimoment moet je naar voren halen als je in één seizoen twee oogsten wilt behalen. Hiervoor kun je het beste uiterlijk in juli met lichtonthouding beginnen. Aan het begin van je kweek, is het verstandig je planten binnenshuis onder een eenvoudige CFL-groeilamp te zetten, zodat ze goed kunnen groeien en zodat ze halverwege de lente robuust genoeg zijn om ze naar buiten of een kas te verplaatsen. Als het zomer is, kun je na de zonnewende in juni starten met lichtonthouding. Zo zorg je dat je planten begin september al uitgebloeid zijn, in plaats van eind oktober.

Als je de eerste planten hebt geoogst, kun je de volgende wietplanten tot bloei laten komen. Bij deze tweede ronde hoef je de techniek niet meer toe te passen, omdat het aantal uren daglicht van nature al twaalf uur of minder is!

Dit bovengenoemde schema is natuurlijk bedoeld voor buiten- en kaskwekers. Binnenkwekers kunnen hun planten in de bloeifase brengen wanneer ze maar willen. Als binnenkweker kun je dus in feite onafgebroken oogsten, zolang je maar de ruimte en de middelen hebt.

Gerelateerd artikel

Non-Stop Oogst: Hoe Knip Je Het Hele Jaar Wietplanten

Hoe moet je lichtonthouding gebruiken om de bloei te bepalen?

Lichtonthouding is in zekere zin eenvoudig om toe te passen. Je kweekomgeving bepaalt echter de exacte stappen die je moet volgen als je verzekerd wilt zijn van een succesvolle oogst (of meerdere!).

Binnenshuis

Hoe moet je lichtonthouding gebruiken om de bloei te bepalen: Binnenshuis

Binnenshuis is lichtonthouding eigenlijk waar het allemaal om draait. Op enkele uitzonderingen na (zie hieronder) hebben binnenkwekers de lichtcyclus van begin tot einde volledig onder controle. Jij bent verantwoordelijk voor het opwekken van de bloei, wat inherent is aan lichtonthouding. De techniek gaat alleen niet samen met autoflowering soorten.

Je moet hierbij de lichtcyclus veranderen van 18/6 of 20/4 naar een strikte 12/12. Dit wekt de bloei op en houdt deze in stand, mits er geen sprake is van lichtlekkages. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je kweekruimte of tent geen gaten heeft waar omgevingslicht doorheen kan komen.

Bij traditionele binnenkweek beginnen de meeste kwekers met lichtonthouding als hun planten minimaal vier weken hebben kunnen groeien of wanneer deze de helft van het gewenste eindformaat hebben bereikt. Maar in feite kun je de bloeifase opwekken wanneer je maar wilt! Als je binnenshuis meerdere keren wilt oogsten, is het wel belangrijk dat je aparte kamers of lichtdichte tenten hebt, zodat je groeiende en bloeiende wietplanten kunt huisvesten.

Gerelateerd artikel

Wanneer Switch Je Wietplanten Van Groei Naar Bloei?

Vensterbank

Dit is een van de uitzonderingen die we hierboven aanstipten. De meeste binnenkwekers gebruiken uitsluitend kunstlicht voor de groei van hun planten, maar vensterbanktelers maken gebruik van beschikbaar zonlicht. Dit brengt ons bij waarschijnlijk de simpelste manier van lichtonthouding. Je hoeft namelijk alleen maar een verduisterend gordijn van voldoende grootte aan te schaffen. Op deze manier kun je zonder al te veel moeite het licht bij je planten weghouden.

Houd er wel rekening mee dat licht van binnenshuis ook voor problemen kan zorgen. Dit betekent dat je ofwel iets om je planten moet zetten of ervoor moet zorgen dat er geen omgevingslicht (van bijvoorbeeld elektronische apparaten) bij je wietplanten kan komen tijdens de donkere periode.

Buitenshuis

Hoe moet je lichtonthouding gebruiken om de bloei te bepalen: Buitenshuis

Buiten en in een kas is waar je lichtonthouding met meer beleid en aandacht voor detail toe moet passen. In tegenstelling tot binnenshuis kun je de lichtcyclus namelijk niet met één druk op de knop regelen: je moet zien te dealen met de zon.

Er zijn een paar manieren waarop je de techniek buiten toe kunt passen. De meest basale, maar mogelijk ook de minst effectieve methode is je planten in potten of bedden omringen met een simpele, verduisterende constructie. Met PVC en lichtdicht materiaal, kun je soms met succes het licht bij je wietplanten weghouden zonder een tuinkas of het verplaatsen van je cannabisplanten, maar vaak komen hierbij lichtlekken voor, omdat deze constructies zelden 100% lichtdicht zijn.

Tunnelkas

Een andere methode is het opzetten van een tunnelkas. Dit is een buisvormige kas die niet al te duur is. Bij het opzetten van een tunnelkas is het een kwestie van het gebruik van Panda Film en/of lichtdichte zeilen om ervoor te zorgen dat elke vierkante centimeter wordt afgedekt.

Ben je van plan om in een tunnelkas je planten zowel in de lichte als donkere periode te kweken? Houd er dan bij de montage rekening mee dat je de bedekking gemakkelijk moet kunnen verwijderen. Door gebruik te maken van haken of sluitingen kun je ervoor zorgen dat je zonder al te veel moeite kunt switchen tussen de lichte en donkere periode.

Iets anders waar je rekening mee moet houden bij lichtonthouding in een tunnelkas, is dat vocht zich gemakkelijk kan ophopen. Dit is met name het geval als de planten in het donker staan. Zorg er daarom voor dat je de kas voldoende ventileert. Een hoge luchtvochtigheid en vocht kunnen je planten geruisloos doden.

Gerelateerd artikel

Luchtvochtigheid In De Cannabis Kweekruimte

Lichtdichte kas

Hoe moet je lichtonthouding gebruiken om de bloei te bepalen: Lichtdichte kas

Heb je de middelen om een "echte" kas op te zetten? Dan zijn er verschillende manieren waarmee je het licht kunt weghouden. Zo heb je meer mogelijkheden voor het automatiseren van je kweek. Bovendien heb je over het algemeen ook meer controle over de omgeving. Als je het echt goed wilt doen, overweeg dan om het openen en sluiten van het lichtdichte materiaal te automatiseren. Zo hoef je dit niet zelf te doen!

De meeste kwekers kiezen er echter voor om andere aspecten van de kweek te automatiseren, zoals het geven van water. De lichtonthouding doen ze dan meestal met de hand. Net als bij een tunnelkas wordt een gewone kas ook snel vochtig. Bovendien kan de lucht er muf worden. Om dit te voorkomen, moet je de kas altijd goed ventileren. Dit kun je overigens ook automatiseren.

Een kas is een van de beste locaties voor lichtonthouding. Als kweker kun je hiermee namelijk de (gratis) kracht van de zon benutten, maar ook zorgen voor volledige bedekking om licht buiten te houden. Wanneer je klimaat het toelaat of als je controle hebt over de temperatuur, dan kun je ervoor kiezen om je planten vanaf dag 1 in een kas te kweken, mits één oogst voor jou voldoende is.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Temperaturen Voor Het Kweken Van Cannabis

Als je graag twee keer per kweekseizoen wilt oogsten, dan kun je het beste de kweek van je eerste planten binnenshuis beginnen. Vervolgens verplaats je ze naar de kas om de bloei te stimuleren. Als je de oogst achter de rug hebt, kun je de volgende partij jonge planten naar de kas verplaatsen.

Zoals we hierboven hebben genoemd, kiezen veel kwekers ervoor om bij de eerste planten na de zonnewende in juni te beginnen met lichtonthouding. Zo profiteren ze overdag van het sterke licht van de zon en hebben de wietplanten van de tweede ronde geen onnatuurlijke lichtonthouding meer nodig om te gaan bloeien. Afhankelijk van je klimaat en kas, kun je ook al halverwege de lente beginnen met lichtonthouding. De meeste kwekers geven hun planten echter wat meer tijd om goed te groeien voordat ze in bloei gaan. Dit hangt allemaal af van de grootte en het doel van je kweek.

Lichtonthouding - verdere tips

Voor lichtonthouding heb je wat basiskennis nodig, maar het is echt niet zo moeilijk als het misschien klinkt. Zelfs buitenshuis niet. Toch zijn er wel enkele belangrijke aspecten die je succes kunnen maken of breken. Het is daarom goed om deze in gedachten te houden.

’s Ochtends of ’s avonds – Houd een consistent schema aan

Timing is de cruciaalste factor om rekening mee te houden bij lichtonthouding. Je planten hebben twaalf uur aaneengesloten duisternis nodig om te gaan en blijven bloeien. Bovendien moet het schema consistent zijn.

Technisch gezien maakt het niet veel uit op welk moment van de dag je de techniek toepast. Althans, wat betreft het doorlopen van de bloeifase. Dit betekent dat je je planten 's avonds ofwel 's ochtends een paar uur kunt bedekken.

Wat zonlicht betreft, beweren sommige kwekers dat bepaalde schema’s effectiever zijn dan andere, vanwege het feit dat ze meer dan wel minder intense periodes van zonlicht behelzen. Afhankelijk van het klimaat en het beschikbare licht, moet je de warme uren in de late namiddag benutten of juist vermijden.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Zonlicht Heeft Cannabis Buiten Nodig?

Gebruik 100% lichtdicht materiaal

Hoe Je De Bloei Van Wiet Controleert Met Lichtonthouding: Gebruik 100% lichtdicht materiaal

Wat is het nut van lichtonthouding als je materialen niet lichtdicht zijn? Besteed geen tijd en geld aan deze techniek als dit niet gaat lukken. Dat betekent echter ook weer niet dat je veel hoeft te besteden. Lichtdichte gordijnen, lichtdichte dekzeilen en Panda Film kun je allemaal voor een redelijke prijs aanschaffen en zijn de investering meer dan waard. Gebruikelijke gordijnen en dekmaterialen zijn gewoonweg niet voldoende.

Controleer op lichtlekken

Lichtlekken kunnen de beste kweker overkomen. Met name degenen die niet over een geautomatiseerd systeem beschikken. Als je vast wilt stellen of het licht je planten bereikt tijdens de donkere periode, is het verstandig je tuinkas, tunnelkas of PVC-structuur binnen te gaan voordat je de bedekking verwijdert (als je 's ochtends het licht blokkeert) of nadat je de bedekking hebt geplaatst (in de avond) om te zien of er licht doorheen komt. Is dit het geval, bedek dan zo snel mogelijk de gaten en scheuren met lichtdichte tape of folie.

Deze controles moet je regelmatig uitvoeren tijdens de bloei, zodat je zeker bent dat er geen licht bij je planten komt.

Zorg voor voldoende ventilatie

Hoe Je De Bloei Van Wiet Controleert Met Lichtonthouding: Zorg voor voldoende ventilatie

We hebben het al een paar keer genoemd, maar slechte ventilatie is de grootste bedreiging voor kwekers die lichtonthouding toepassen. Vooral tuinkassen en tunnelkassen zijn hiervoor gevoelig, ook zonder bedekking aan de buitenkant. Het gebruik van deze materialen kan leiden tot een te hoge luchtvochtigheid en kan andere omgevingsfactoren beïnvloeden, zoals de temperatuur en het CO₂-gehalte.

Schimmels en andere ziekteverwekkers houden van een hoge luchtvochtigheid en stilstaande lucht. Zorg er dus voor dat je ruimte uitgerust is met een luchtstroom- en uitlaatsysteem. Een automatisch ventilatiesysteem is misschien nog wel belangrijker dan een geautomatiseerd systeem voor lichtonthouding.

Optimaliseer de bloeifase

Je hebt al de moeite genomen om lichtonthouding te gebruiken, dus waarom zou je de bloeifase van je wietplanten ook niet op een andere manier optimaliseren? Trainings- en snoeimethoden helpen je de opbrengst te verhogen, beter de ruimte te benutten en te profiteren van een korte groeiperiode.

Het kweken in een SOG (veel kleine planten dicht bij elkaar laten groeien) zorgt bijvoorbeeld al voor een zeer korte groeifase. Dit is perfect voor lichtonthouding en om meerdere oogsten tijdens het seizoen te behalen. Daarnaast kun je je planten kleiner houden en tegelijkertijd productiever maken met behulp van topping, main-lining en eenvoudige LST.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken