Kan Capsaïcine Het Cannabinoïd-Hyperemesis-Syndroom Verzachten?
Capsaïcine is effectief bij veel pijngerelateerde aandoeningen. Maar kan het ook bij het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom worden gebruikt? Deze zeldzame aandoening veroorzaakt misselijkheid en herhaaldelijk braken, en wordt veroorzaakt door chronische wietconsumptie. Lees er hier meer over en ontdek of capsaïcine kan helpen.
Het is algemeen bekend dat wiet misselijkheid kan beïnvloeden. Om die reden worden ook wel derivaten van cannabis voorgeschreven aan patiënten die behandelingen als chemotherapie moeten ondergaan. Wat echter minder bekend is, is het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom (CHS). Dit is een zeldzame aandoening die door wiet wordt veroorzaakt. Het kan milde tot ernstige effecten hebben, afhankelijk van hoe vergevorderd het is.
In dit artikel bekijken we of topicale capsaïcine crème bij de symptomen van CHS kan helpen.
Wat is het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom?
Het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom is een vrij ongebruikelijke aandoening die wordt veroorzaakt door chronisch wietgebruik. CHS beïnvloedt het spijsverteringsstelsel en kan aanhoudende misselijkheid veroorzaken. En wanneer je er niets tegen doet, kan het leiden tot voortdurend overgeven.
Misselijkheid en regelmatig overgeven hebben veel invloed op de kwaliteit van leven. Gelukkig neemt deze aandoening wel af als het wietgebruik stopt. Maar helaas lijkt het er ook op dat wanneer je het syndroom al eens hebt gehad, het weer terug kan komen als je weer wiet gaat gebruiken.
In dit artikel bekijken we of capsaïcine misschien kan helpen. Dit is de stof die pepers pittig maakt. Lees snel verder!
Symptomen van CHS
De symptomen van CHS kunnen we in twee fasen opsplitsen.
De eerste staat bekend als de 'prodromale fase' en wordt gekenmerkt door misselijkheid zonder overgeven. Symptomen in de prodromale fase zijn:
- Misselijkheid in de vroege ochtend
- Buikpijn
- Angst om te braken
- Vaak nog een normaal eetpatroon
- Kan weken, maanden of jaren duren
De tweede fase staat bekend als de 'hyperemetische fase' en wordt gekenmerkt door regelmatig braken. De symptomen in deze fase zijn:
- Aanhoudende misselijkheid
- Veel braken
- Buikpijn
- Verminderde eetlust
- Gewichtsverlies
- Uitdroging
Mensen met CHS die met hun wietgebruik stoppen, gaan eerst een herstelfase in. Deze fase duurt enkele weken of soms maanden. De symptomen nemen daarbij langzaam af, waarna ze uiteindelijk volledig verdwijnen.
Wat veroorzaakt CHS?
Het is onduidelijk wat CHS precies veroorzaakt. Men vermoedt echter dat de oorzaak een combinatie van genetische factoren en overstimulatie van het endocannabinoïdesysteem (ECS) betreft.
Het endocannabinoïdesysteem zit door het hele lichaam verspreid. Dit is een netwerk van kanalen en receptoren die in de hersenen, het zenuwstelsel, het darmkanaal en de immuuncellen zitten.
De cannabinoïden in wiet kunnen aan bepaalde kanalen en receptoren van het ECS binden of ze blokkeren. De volledige effecten hiervan zijn onbekend, maar het lijkt erop dat hierdoor in zeldzame gevallen CHS kan ontstaan.
Hoewel het niet bewezen is, zijn er twee onderdelen van het endocannabinoïdesysteem die met CHS te maken zouden kunnen hebben. Lang werd gedacht dat de interactie van wiet met CB1-receptoren de oorzaak van CHS was. Recenter onderzoek suggereert echter dat de verminderde werking van de TRPV1-receptor verantwoordelijk is, aangezien deze receptor in het darmkanaal zit (Moon, Buckley en Mark, 2018). Belangrijk daarbij is dat de TRPV1-receptor een vanilloïde receptor is. We komen hier later nog op terug.
Hoe vaak komt het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom voor?
CHS is vrij zeldzaam. Daarbij moet gezegd worden dat het een nieuw ontdekte aandoening is, en dat er waarschijnlijk veel gevallen zijn waarin er een verkeerde diagnose is gesteld. Om die reden komt CHS mogelijk vaker voor dan gedacht.
Er is een aantal factoren dat aan CHS lijkt bij te dragen. Ten eerste is chronisch wietgebruik een belangrijke risicofactor. Door ‘meeroken’ zul je geen CHS krijgen. Maar meer dan eens per week blowen, wordt wel als risicovol wietgebruik beschouwd. Toch komt het vooral voor onder zeer regelmatige gebruikers.
De tweede risicofactor is leeftijd. Wietgebruikers die tijdens de adolescentie beginnen, lopen een groter risico dan gebruikers op volwassen leeftijd. Het blijft gissen naar het waarom, maar het kan zijn dat wietgebruik tijdens de adolescentie de natuurlijke ontwikkeling verstoort.
Huidige behandelingen voor CHS
Op dit moment bestaan er niet veel behandelingen voor CHS. Het enige wat echt goed werkt, is met wiet stoppen. Doe je dit niet, dan zal het niet weggaan en hebben behandelingen sowieso weinig nut.
Er zijn echter wel enkele behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verzachten terwijl je probeert te stoppen.
Namelijk:
- Antihistaminica
- Antipsychotische medicijnen
- Topicale capsaïcine crème (hierover straks meer)
- Pijnstillers
- Warme douche of warm bad
Kan capsaïcine bij het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom helpen?
Capsaïcine crème lijkt misschien een beetje een rare optie, maar het lijkt wel enkele voordelen met betrekking tot CHS te hebben.
Wat is capsaïcine?
Capsaïcine is de verbinding die chilipepers pittig maakt. Het wordt wereldwijd gebruikt als ingrediënt in de keuken, maar heeft nog meer te bieden.
Capsaïcine is namelijk ook een vanilloïde agonist. Dit betekent dat het zich bindt aan vanilloïde receptoren, zoals de TRPV1-receptor, die deel uitmaakt van het 'uitgebreide' endocannabinoïdesysteem. Capsaïcine staat daarbij bekend als een effectief behandelmiddel bij pijn in het algemeen, en wordt vaak in zalfvorm voorgeschreven.
Capsaïcine vs. Capsicum
'Capsicum' is de verzamelnaam voor chilipepers. Capsaïcine is de chemische stof die ze hun pit geeft.
Een pittige chilipeper over je lichaam heen wrijven, heeft waarschijnlijk geen zin. Praat dus met je huisarts; hij of zij kan je een topicale capsaïcine crème voorschrijven.
Onderzoek naar capsaïcine bij CHS
Er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van capsaïcine bij de behandeling van CHS. Capsaïcine geneest de aandoening echter niet. Als je aan CHS lijdt, moet je op termijn echt stoppen met wietgebruik, anders gaat het nooit weg. Capsaïcine beperkt de symptomen alleen maar, en is dus geen wondermiddel.
Het eerste prille onderzoek richt zich op de TRPV1-receptor. Dit onderzoek geeft aan dat als CHS gedeeltelijk wordt veroorzaakt door verminderde TRPV1-signalering, het verhogen van de activiteit van deze receptor kan helpen om symptomen te verminderen (Moon, Buckley en Mark, 2018).
Voordat we echter te enthousiast worden, een kleine kanttekening. De bovenstaande studie is namelijk een casestudy, wat betekent dat deze zich op maar één proefpersoon richt. Hoewel de bevindingen interessant zijn en verder onderzoek aanmoedigen, is het nog te vroeg om conclusies te trekken.
Een andere case study heeft vergelijkbare bevindingen opgeleverd. Een 41-jarige vrouw die jarenlang aan CHS leed, ervoer binnen 24 uur significante verbeteringen na een plaatselijke capsaïcine behandeling, en de symptomen keerden ook niet terug (Aziz, 2020). Maar ook hier is het lastig om definitieve conclusies te trekken. Het gaat te ver om capsaïcine als enige helende factor aan te merken. Zo ging het om maar één geval, en lag de patiënt op dat moment in het ziekenhuis, waar ze ook andere medicijnen kreeg. Er speelden dus meerdere variabelen mee.
Een derde studie, ook uitgevoerd in een ziekenhuis, toont aan dat twee therapieresistente adolescenten met CHS positief reageerden op een lokale capsaïcine behandeling (Graham, Barberio en Wang, 2017). Ook deze studie gaat in op het potentiële mechanisme van de TRPV1-receptor. Dit suggereert nogmaals dat deze receptor (gedeeltelijk) verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het veroorzaken van CHS.
Ten slotte concludeert een review van elf studies dat, hoewel de methodologische nauwkeurigheid van bestaand onderzoek laag is, de werkzaamheid van capsaïcine hoger lijkt te zijn dan vergelijkbare behandelingen. Men concludeert daarbij dat het alles wegheeft van een nuttige eerste stap in de behandeling van CHS (McConachie, 2019).
De review geeft aan dat capsaïcine waarschijnlijk veilig en tot op zekere hoogte effectief is. In totaal waren er achttien gevallen waarin capsaïcine een effectieve behandeling werd genoemd. Maar ook hier wordt er een kanttekening bij geplaatst: er is meer onderzoek nodig voordat we kunnen vaststellen hoe effectief capsaïcine daadwerkelijk bij CHS is.
Hoe werkt capsaïcine crème?
Capsaïcine crème is transdermaal, wat betekent dat het via de huid in de bloedbaan terechtkomt.
Je kunt capsaïcine crème aanbrengen op elk ongeschonden stukje huid dat geen slijmvlies bevat. Houd het dus het uit de buurt van de ogen, neus, mond en geslachtsdelen. Geloof ons, je wilt op die plekken echt geen capsaïcine crème hebben. Hoe vaker je de crème daarbij op dezelfde plek aanbrengt, hoe meer gewend je huid eraan zal raken. Je huid wordt hierdoor tolerant voor de irriterende effecten van de crème, en het tintelende gevoel zal langzaamaan verdwijnen. Dit betekent echter niet dat de pijnstillende eigenschappen verminderen!
CHS: is er een andere verklaring?
Overgeven kan verschillende oorzaken hebben, maar bij het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom moet je echt constant braken, en wordt het veroorzaakt door regelmatig wietgebruik. Hoewel de exacte mechanismen hierachter nog onbekend zijn, lijkt het erop dat de TRPV1-receptor een belangrijke rol speelt. Er is echter meer onderzoek nodig om CHS beter te begrijpen, aangezien het pas recentelijk is ontdekt.
Ben je ervan overtuigd of heb je het vermoeden dat je aan CHS lijdt? Stop dan met wiet. Dat is echt de enige manier om van deze aandoening af te komen. De bovenstaande behandelingen helpen misschien om de symptomen te verzachten, maar uiteindelijk is onthouding de enige echte oplossing!
- Aziz, Ansar, Waheed, Tayyab, Oladunjoye, Olubunmi, Oladunjoye, Adeolu, Hanif, Midhat, Latif, & Fareena. (2020/11/27). Topical Capsaicin for Treating Cannabinoid Hyperemesis Syndrome - https://www.hindawi.com
- Graham J, Barberio M, & Wang GS. (2017 Dec). Capsaicin Cream for Treatment of Cannabinoid Hyperemesis Syndrome in Adolescents: A Case Series - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- McConachie, S. M., Caputo, R. A., Wilhelm, S. M., & Kale-Pradhan, P. B. (2019). Efficacy of Capsaicin for the Treatment of Cannabinoid Hyperemesis Syndrome: A Systematic Review. The Annals of pharmacotherapy, 53(11), 1145–1152. - https://journals.sagepub.com
- Moon, A. M., Buckley, S. A., & Mark, N. M. (2018). Successful Treatment of Cannabinoid Hyperemesis Syndrome... : ACG Case Reports Journal - https://journals.lww.com
- 5 min 27 January, 2022 De Verrassende Voordelen Van De Combinatie Wiet En Hete Pepers Wiet brengt je lichaam en geest tot rust. Maar pepers prikkelen juist het centrale zenuwstelsel en de zintuigen. Ondanks deze verschillen werken deze twee plantsoorten heel goed samen. Ze bevatten...
- 9 min 5 October, 2021 Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2025) Hoe wordt een chilipeper de heetste ter wereld? Wij bekijken de 15 sterkste chilipepers van dit moment. Welke wil jij proeven, kweken of juist vermijden? We gaan in op het verschil tussen de...
- 4 min 5 August, 2021 Hete Pepers En De Scovilleschaal De aantrekkingskracht van pittig eten valt niet te ontkennen. Of je nu van Mexicaanse lekkernijen, Pad Thai of Vindaloo houdt, één ding hebben ze gemeen; hete pepers.
- 4 min 11 June, 2021 Helpt Zwarte Peper Bij Het Reguleren Van De Effecten Van Wiet? Zowel zwarte peper als wiet bevatten het terpeen bèta-caryofylleen. Deze molecule activeert de CB2-receptor van het endocannabinoïdesysteem en heeft ontspannende effecten. Ben je te high, dan kan...